Thursday, 14 November 2013

Apa yang akan BERLAKU Apabila dolar Amerika Syarikat runtuh? . . .SitiWanMahani - Ingin Berhijrah ke Perkampungan Islam !??? AsSALAMualaikum Sahabat-sahabat sekalian. Oleh kerana permohonan ke MV3 dah ramai, maka penyertaan terpaksa di tutup. Walaubagaimanapun, ada sahabat saya yang telah mengambil inisiatif untuk mengumpulkan semua yang berminat untuk berhijrah dan membentuk kumpulan2 kecil.

Oleh itu sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi email berikut, mv@salammasjid. com Melalui kuliah2 dari Syeikh kita semua memahami betapa perlunya kita berhijrah demi untuk menyelamatkan iman keluarga kita. Masa amat suntuk sekali, bila-bila masa sahaja dollar Amerika akan jatuh. Kos sara hidup pula akan terus naik dan naik.

Oleh itu kita Semua perlu bertindak segera!

Bagi sesiapa yang tidak mempunyai kewangan yang cukup, jangan jadikan itu sebagai halangan kerana rezeki itu ada ditangan Allah. InsyaAllah, Allah akan mencukupkan keperluan kita bila sampai masanya kelak.

Ada banyak cara untuk berhijrah, tak semestinya kita kena beli rumah dan tanah. Bagi mereka yang tak berkemampuan boleh menyewa tanah dan dirikan rumah yang ringkas dan berusaha dengan bertani di tanah yang disewa berhampiran dengan MV (Muslim Village).

Bagi yang bujang mungkin dapat peluang menjadi pekerja bagi ahli2 yang dah berhijrah dan mempunyai tanah. InsyaAllah, mudah2an nanti majikan mereka dapat menyediakan tempat tinggal untuk mereka. InsyaAllah, mungkin perkara ini akan menjadi kenyataan bila MV dah siap nanti. Cuma jangan lupa berhubung dengan sahabat diatas.

Jadi ada banyak cara nak sertai MV tanpa mempunyai rumah dan tanah. Yang penting ialah keinginan yang kuat untuk berhijrah kepada kehidupan yang Allah redhai.

Apa yang perlu dilakukan ialah menghubungi email diatas. Jangan putus asa, insyaAllah, akan ada cara bagi kita semua untuk turut serta.

Bagi warga Indonesia atau negara2 jiran yang lain, boleh juga berhubung dengan sahabat kita diatas. InsyaAllah mudah2an sahabat kita itu dapat menjadi wadah untuk memper-temukan dengan saudara2 seislam lain yang juga berminat untuk berhijrah, bagi mem-bentuk kumpulan masing2 di negara mereka sendiri. Semoga Allah memudahkan hasrat kita untuk mencari keredhaanNya. Amin yaRabb . . .


Firman Allah Taala: “Sesungguhnya orang-orang yang diambil nyawanya oleh malaikat semasa mereka sedang menganiaya diri sendiri (kerana enggan berhijrah untuk membela agama dan rela diri ditindas (atau dizalimi), mereka ditanya oleh malaikat dengan berkata: 

“Apakah yang kamu telah lakukan mengenai AGAMA kamu?” 

Mereka menjawab: “Kami dahulu adalah orang-orang yang tertindas di bumi”. 

Malaikat bertanya lagi: “Tidakkah bumi Allah itu luas, yang membolehkan kamu berhijrah dengan bebas padanya?” Maka orang-orang yang sedemikian itu keadaannya, tempat akhir mereka ialah neraka jahanam, dan neraka jahanam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali. (Surah An Nisa: 97)Warkah dari Syeikh Imran Hosein 

Assalaamu 'alaikum! 

Kajian saya di dalam Ilmu Akhir ZAMAN membolehkan saya memahami tentang tindakan berani dan terburu-buru (seakan cuai) Kerajaan Saudi yang mengenepikan pihak Ikhwan Al 'Muslimoon sebaliknya memberikan sokongan penuh kepada pihak Tentera Mesir.

Penjelasan saya ialah, ZAMAN Pax Americana sekarang sedang berakhir, dimana pihak Washington telah diperkecil-kecilkan dengan menerima tamparan hebat dari Kerajaan Saudi yang telah membantah arahan mereka secara terang2an yang dilakukan secara terancang, lantas meletakkan Kerajaan Amerika Syarikat di dalam dilemma yang amat mengejutkan. (kebingungan, terpinga2 tentang tindakan Saudi)

Hakikat dari peristiwa ini menunjukkan (secara nyata dan terang) bahawa Kerajaan Saudi bukanlah lagi ‘budah suruhan’ yang selama ini patuh pada tuannya; Amerika. Bahkan ianya jauh lebih daripada itu.

Hakikatnya, Rejim Saudi sedang berkhidmat untuk sang Dajjal yang sedang memasuki Peringkat Fasa yang Ke-3 di mana satu hari seperti seminggu dan ZAMAN Pax Judaica (ZIONIS) sekarang akan cuba menggantikan ZAMAN Pax Americana (sebagai kuasa, pemerintah DUNIA). Dan Arab Saudi sedang memainkan peranan yang aktif (dan terlibat secara langsung) dalam memastikan hasrat ‘peralihan kuasa’ ini tercapai.

Inilah sebenarnya hakikat “Tanduk Syaitan dari Najd”.

Salam Kasih,

INH


WatchMoreVideos ‘Full Lecture’ 


Pageviews by Countries . . .


Graph of most popular countries among blog viewers
EntryPageviews
United States
1605
Malaysia
1431
Indonesia
75
China
45
Germany
24
Ukraine
22
United Kingdom
16
Russia
13
Saudi Arabia
13
Brunei
12


PHOTOS bonos: Foto Papar Kedalaman Bencana di Filipina


SitiWanMahani - PHOTOS bonos: Gambar AP menunjukkan tahap kerosakan dilempar-kan oleh Typhoon Haiyan di Filipina. Lebih daripada 2,300 orang disahkan mati, skor cedera dan 600,000 orang dipindahkan.

Photos Show Depth of Disaster in Philippines. AP photographs show the extent of damage leveled by Typhoon Haiyan in the Philippines. More than 2,300 people are confirmed dead, scores are injured and 600,000 people are displaced . . .

TOP NEWS Photos: Seorang wanita mendapatkan semula teddy bear di kalangan runtuhan selepas kejadian taufan super Haiyan di Tanauan, Leyte di tengah Filipina 14 November, 2013. Presiden Filipina Benigno Aquino berada di bawah tekanan yang semakin meningkat pada hari Khamis untuk mempercepatkan pengagihan makanan, air dan ubat-ubatan kepada mangsa terdesak taufan yang kuat dan untuk memulihkan kerajaan tempatan lumpuh. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa beratur untuk makanan dan air selepas taufan super Haiyan di bandar Tacloban, tengah Filipina November 14, 2013. Presiden Filipina Benigno Aquino berada di bawah tekanan yang semakin meningkat pada hari Khamis untuk mempercepatkan pengagihan makanan, air dan ubat-ubatan kepada mangsa terdesak taufan yang kuat dan untuk memulihkan kerajaan tempatan lumpuh. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Seorang anggota askar Filipina mengangkat bayi di atas orang ramai yang menunggu di pintu pagar lapangan terbang Tacloban selepas kejadian taufan super Haiyan November 14, 2013. Beribu-ribu orang yang terjejas oleh taufan Haiyan berbaris di pusat pemeriksaan tentera berhampiran menara lapangan terbang Tacloban menunggu untuk diterbangkan ke Manila pada C-130 pesawat yang disediakan oleh Marin Amerika Syarikat dan Tentera Udara Amerika Syarikat. REUTERS, Wolfgang Rattay (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)
Usaha Ahli parlimen RUSIA MengHARAMkan dolar Amerika Syarikat, meramalkan kejatuhan 2017 . . .

RIA Novosti/Mikhail Mordasov ( think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - Untuk melindungi Russia yang menentang “Runtuh piramid hutang Amerika Syarikat”, satu undang-undang Rusia telah memfailkan rang undang-undang draf untuk mengharamkan peredaran mata wang di Rusia. Sebaik sahaja berharap Moscow mayoral, Mikhail Degtyarev, 32, mengibaratkan dolar Amerika Syarikat kepada skim Ponzi seluruh DUNIA yang dia berkata dijadualkan berakhir pada 2017.

"Jika hutang negara Amerika Syarikat terus berkembang pada kadar semasa, sistem dolar akan runtuh pada tahun 2017,” draf undang-undang dikemukakan berkata.” Sehubungan itu, hakikat bahawa keyakinan dalam dolar Amerika Syarikat semakin meningkat di kalan-gan rakyat Rusia adalah ianya amat berbahaya,” Degtyarev menulis dalam nota penje-lasan (explanatory note) beliau dilampirkan kepada rang undang-undang.

Rang undang-undang akan mengenakan pengharaman ke atas dolar dalam tempoh setahun laluan, dan mana-mana warganegara swasta memegang akaun dalam dolar sama ada akan perlu untuk menghabiskan wang atau menukar kepada mata wang lain. Tidak ada larangan yang dicadangkan pada euro, pound British, yen atau yuan.

Jika seseorang itu tidak bertukar atau dolar pemindahan dalam tempoh setahun, dolar akan dirampas oleh pegawai-pegawai, dan dibayar dalam Rubles dalam tempoh 30 hari kalendar. Di bawah undang-undang yang dicadangkan itu, Rusia masih akan dapat meng-gunakan dolar di luar negara dan mempunyai akaun bank asing, serta membeli barang-barang di Internet dalam dolar.

Kerajaan Rusia, Bank Pusat, Kementerian Luar Negeri, Perbendaharaan, Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan, dan cawangan negeri lain akan dikecualikan daripada undang-undang.

Untuk melindungi warga Rusia, Degtyarev bercadang untuk menamatkan URUS NIAGA dolar dan deposit di bank-bank Rusia, yang akan menimbulkan ruble, dan akhir pergan-tungan kepada mata wang dominan di DUNIA.

Sebahagian daripada rang undang-undang ini bertujuan untuk mengembalikan martabat ruble, yang telah menjadi lemah kerana ekonomi Rusia pertempuran pertumbuhan inflasi dan perlahan. Meningkatkan martabat ruble dengan nixing mata wang asing tidak adalah idea-ia sebuah novel yang telah diamalkan semasa Kesatuan Soviet apabila memegang mata wang asing adalah haram. Cadangan serupa ‘anti-dolar’ telah difailkan oleh timba-lan Duma pada tahun 2003, tetapi benar-benar ‘flopped’.

Moscow, pusat kewangan membangun adalah rumah kepada beberapa syarikat antara-bangsa, dan banyak syarikat-syarikat membayar pekerja-pekerja mereka dalam dolar, atau gaji ruble ditambat kepada dolar. Jika garners rang undang-undang sokongan yang cukup, ia akan terus ke sebanyak tiga perbicaraan awal sebelum dipindahkan ke dalam undang-undang.

Degtyarev telah membuat nama untuk dirinya sendiri dengan cadangan-cadangan pelik -dari wanita (outlandish) memberi cuti tambahan semasa haid, dengan pengisytiharan beliau Rusia akan membawa perjuangan dalam mengalahkan Dajjal (Antichrist) itu. Beliau berkhidmat sebagai ketua sains dan teknologi jawatankuasa di dalam rumah yang lebih rendah daripada Duma.

Parti Demokratik Liberal populis (LDPR) adalah satu platform politik Vladimir Zhirinovsky, yang terkenal dengan telatah politik dan bil aneh. Pada hari yang sama, 13 November, Belarus mengeluarkan kenyataan menafikan khabar angin mereka memikirkan larangan mata wang yang sama, selepas kumpulan pembangkang dilaporkan edaran larangan mata wang yang akan menghilangkan dolar dan euro dalam 2 bulan.

Memetik Alexander Timoshenko wakil 'Belarus’s National Bank' itu, Interfax melaporkan kha-bar angin adalah “karut mutlak” untuk negara yang mempunyai ekonomi terbuka.

Dolar dalam permintaan

Permintaan orang ramai kerana wang kertas asing di Rusia, terutamanya dolar, telah banyak meningkat ruble terus penurunan lambat.

Bank Negara Rusia (CBR) berkata mereka percaya ruble telah stabil, tetapi yang tidak dibendung pelabur, kedua-dua sektor swasta dan awam, untuk tidak meletakkan semua Rubles dalam satu bakul.

Permintaan agregat bagi mata wang asing pada September 2013 meningkat $9.1 billion, sehingga 7% peratus dari Ogos , menurut data dari September 2013 Kajian Negara dan Luar Negeri Laporan Pasaran Mata Wang, yang boleh didapati di laman webnya.

Bank telah dibenarkan ruble mengalir lebih bebas untuk menampung pelaburan asing dan pasaran kewangan, tetapi ini telah mencipta inflasi sukar mengimbangi bertindak untuk CBR .

Permintaan untuk dolar pada bulan September 2013 naik $5.9 billion, sehingga 11% peratus daripada bulan Ogos. Sepanjang tahun lepas, permintaan agregat bagi dolar telah menurun 1% peratus, tetapi telah melonjak 12% peratus oleh individu dolar Amerika  Syarikat melalui pembelian dan penukaran.

Julat perdagangan harian ruble adalah 32, 45 - 39, 45, yang pengatur meningkat pada Selasa. Bank itu membeli antara $ 200 dan $ 400 juta Rubles setiap hari untuk kerugian kaunter. Pada masa 20:15 Moscow, ruble yang diniagakan 32, 7643 setiap 1 dolar Amerika Syarikat.

Harga pengguna meningkat 6.3 dari Oktober , tahun-ke-tahun, yang berada dalam julat sasaran inflasi bank sebanyak 5 hingga 6% peratus. Kebimbangan inflasi telah mengha-lang bank itu daripada memotong kadar faedah rasmi selama 14 bulan lepas.

Lebih $13.3 billion dalam mata wang asing mengalir ke (dibeli, diperoleh) membenarkan bank-bank Rusia pada bulan September, dan hampir $13.1 billion mengalir keluar. Dalam mata wang asing, jumlah permintaan untuk dolar pada bulan September adalah 65% peratus, dan 34% peratus untuk euro.

RUSSIAN lawmaker Seeks to ban US dollar, predicts
2017 Collapse . . .

To protect Russians against the “collapsing US debt pyramid”, a Russian legislator has filed a draft bill to ban circulation of of the currency in Russia. Once a Moscow mayoral hopeful, Mikhail Degtyarev, 32, likens the US dollar to a worldwide ponzi scheme which he says is scheduled to end in 2017.

“If US national debt continues to grow at its current rate, the dollar system will collapse in 2017,” the submitted draft legislation says. “In light of this, the fact that confidence in the US dollar is growing among Russian citizens is extremely dangerous,”  Degtyarev wrote in his explanatory note attached to the bill.

The bill would impose a ban on dollars within a year of its passage, and any private citizen holding accounts in dollars would either need to spend the money or convert it to another currency. There is no proposed ban on the euro, British pound, yen, or yuan.

If one doesn’t exchange or transfer dollars within a year, the dollars will be seized by officials, and reimbursed in rubles within 30 calendar days. Under the proposed legislation, Russians would still be able to use dollars abroad and have foreign bank accounts, as well as buy goods on the Internet in dollars.

The Russian government, Central Bank, Foreign Ministry, Federal Treasury, Federal Security Service, and other state branches would be exempt from the law.

To protect Russian nationals, Degtyarev proposes to end dollar transactions and deposits at Russian banks, which would give rise to the ruble, and end dependence on the world’s dominant currency.

Part of the bill aims to restore the prestige of the ruble, which has weakened as the Russian economy battles inflation and slow growth.

Raising the prestige of the ruble by nixing foreign currency isn’t a novel idea- it was practiced during the Soviet Union when holding foreign currencies was illegal. A similar ‘anti-dollar’ proposal was filed by Duma deputies in 2003, but completely flopped.

Moscow, a developing financial center is home to several international corporations, and many companies pay their employees in dollars, or ruble salaries pegged to the dollar.  If the bill garners enough support, it will continue onto as many as three preliminary hearings before being passed into law.

Degtyarev has made a name for himself with his outlandish proposals- from giving women extra holidays during menstruation, to his declaration Russia would lead the fight in defeating the antichrist. He serves as the head of the science and technology committee in the lower house of the Duma.

The populist Liberal Democratic Party (LDPR) is a political platform for Vladimir Zhirinovsky, who is famous for political antics and outlandish bills.

On the same day, November 13, Belarus issued a statement denying rumors they were mulling a similar currency ban, after an opposition group reported a currency circulation ban that would get rid of dollars and euros in two months.

Citing Alexander Timoshenko a representative of the Belarus’s National Bank, Interfax reported the rumors were “absolute nonsense” for a country with an open economy.

Dollars in demand

Public demand for foreign banknotes in Russia, especially dollars, has greatly increased as the ruble continues its slow devaluation. Russia’s Central Bank (CBR) said they believe the ruble has stabilized, but that hasn’t curbed investors, both private and public, to not put all their rubles in one basket.

The aggregate demand for foreign currency in September 2013 increased $9.1 billion, up 7 percent from August, according data from the the Bank's September 2013 Review of State and Domestic Foreign Currency Market report, available on its website.

The Bank has allowed the ruble to flow more freely to accommodate foreign investment and financial markets, but this has created a tough inflation balancing act for the CBR.

Demand for dollars in September 2013 rose $5.9 billion, up 11 percent from August. Over the last year, aggregate demand for dollars has dropped 1 percent, but has jumped 12 percent by individuals greenbacks via purchase and conversion.

The ruble’s daily trade range is 32.45–39.45, which the regulator increased on Tuesday. The bank buys between $200 and $400 million in rubles per day to counter losses. At 20:15 Moscow time, the ruble was trading 32.7643 per one US dollar.

Consumer prices rose 6.3 from October, year-on-year, which is within the bank’s target inflation range of 5 to 6 percent. Inflation fears have prevented the bank from cutting the official interest rate for the last 14 month.

Over $13.3 billion in foreign currency flowed into (bought, acquired) authorized Russian banks in September, and nearly $13.1 billion flowed out. In foreign currencies, total demand for the dollar in September was 65 percent, and 34 percent for euros.


Loceng penggera: Keadaan Ekonomi yang sukar di PERANCIS 

menaikkan kadar BUNUH Diri di kalangan PETANI . . .SitiWanMahani - Masa yang sukar ekonomi telah merosakkan banyak nyawa, dan ia seolah-olah di Perancis, mereka telah mengambil mereka juga. Satu laporan baru-baru ini memetik kadar yang membimbangkan bunuh diri di kalangan petani. Tesa Arcilla mengembara ke salah satu kawasan yang paling teruk.

Alarm Bells: Tough Economic times in France Raising Suicide 
rate Among Farmers . . .

The tough economic times have ruined many lives, and it seems in France, they've taken them too. A recent report cites an alarming rate of suicide among farmers. Tesa Arcilla traveled to one of the worst hit regions.

Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT

Follow us on Twitter http://twitter.com/RT_com

Follow us on Instagram http://instagram.com/rt


TPP ditemui: Wikileaks lepaskan draf tersangat BeRAHSIA PERJANJIAN PERDAGANGAN Multi-Nasional . . .
A screenshot from wikileaks.org - think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - Butir-butir, perjanjian perdagangan multi-nasional tersangat berahsia dalam kerja-kerja telah diterbitkan oleh Wikileaks, dan pengasas kumpulan pemberi mak-lumat yang memberi AMARAN akan ada implikasi yang besar bagi sebahagian besar DUNIA moden jika kontrak itu diluluskan.

Butir-butir, perjanjian perdagangan multi-nasional sangat lama berahsia dalam kerja-kerja yang telah diterbitkan oleh Wikileaks, dan pengkritik berkata akan ada kesan besar bagi sebahagian besar DUNIA moden jika yang diluluskan dalam penjelmaan ini.

Kumpulan anti-kerahsiaan diterbitkan (published) pada hari Rabu petikan 95-halaman yang diambil dari draf baru-baru ini Perkongsian Trans-Pasifik atau TPP, perjanjian NAFTA seperti yang dijangka merangkumi negara-negara yang mewakili lebih daripada 40% peratus daripada keluaran dalam negara kasar DUNIA apabila ia akhirnya dilulus-kan: Amerika Syarikat, Jepun, Mexico, Kanada, Australia, Malaysia, Chile, Singapura, Peru, Vietnam, New Zealand dan Brunei.

Presiden Amerika Syarikat, Barack OBAMA dan rakan-rakan yang lain dari 11 negara ang-gota bakal telah mengetuk daripada perjanjian perdagangan bebas dalam kerahsiaan penuh untuk tahun sekarang, hasil yang, menurut White House, akan menyalakan semula ekonomi semua orang-orang yang terlibat, termasuk banyak negara-negara yang diang-gap masih baru muncul.

“TPP akan meningkatkan ekonomi kita, mengurangkan halangan kepada perdagangan dan pelaburan, peningkatan eksport dan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan untuk rakyat kita, yang merupakan keutamaan nombor satu saya,” kata OBAMA semasa alamat Nov. 2011 address. Perjanjian itu, beliau berkata,” mempunyai potensi untuk menjadi model bukan sahaja untuk Asia Pasifik tetapi untuk perjanjian perdagangan masa depan” dengan mengawal selia pasaran dan mewujudkan peluang untuk perniagaan kecil dan sederhana dalam pasaran global yang semakin meningkat.

Apabila disiarkan petikan yang diperolehi oleh WikiLeaks minggu ini, bagaimanapun, penentang Akta tersebut menegaskan bahawa peruntukan-peruntukan yang berkaitan dengan penciptaan, ciptaan dan inovasi boleh menjadi tamparan yang teruk kepada semua orang, terutamanya mereka yang dlm alam internet.

Walaupun TPP meliputi pelbagai topik - ramai yang tidak dilindungi oleh perjanjian yang lepas, menurut OBAMA - Wikileaks telah menerbitkan satu bab dari draf bertarikh 30 Ogos 2013 yang berurusan semata-mata kepada Harta Intelek, atau IP, hak. Laporan sebelum ini mengenai kandungan khabar angin TPP berkaitan dengan undang-undang IP telah menimbulkan kebimbangan di kalangan aktivis sebelum ini, dengan berpangkalan di California Yayasan Sempadan Elektronik pergi sejauh untuk memberi AMARAN (warn) bahawa draf awal bocor teks mencadangkan perjanjian itu “akan mempunyai kesan negatif yang meluas untuk ‘kebebasan bersuara, hak untuk privasi dan proses dan menghalang rakyat pengguna kebolehan untuk membuat pembaharuan,” semua yang sedang dipersetujui tanpa sebarang pengawasan atau pemerhatian. Malah, beribu-ribu perkataan yang dikeluarkan oleh WikiLeaks minggu ini telah KONKRIT mereka ketakutan dan telah menyebabkan orang-orang seperti KWSP dan lain-lain untuk membunyikan penggera.

Bab IP, WikiLeaks menulis, “menyediakan orang ramai dengan peluang sepenuhnya setakat ini untuk membiasakan diri mereka dengan butir-butir dan implikasi TPP,” perjanjian yang sebahagian besarnya dielakkan penelitian dalam media arus perdana semasa pemban-gunan, tiada terima kasih, mungkin, kepada hujah-hujah di bawah meja yang telah membawa negara anggota bakal ke titik mereka pada hari ini.

Julian Assange, pengasas pemberi maklumat laman Australia yang telah terhad kepada Kedutaan Ecuador di London selama lebih setahun sekarang, mempunyai perkataan teru-tamanya keras untuk TPP itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di samping pembe-basan draf.

“Jika dimulakan, rejim IP TPP itu akan menginjak-injak hak-hak individu dan kebebasan bersuara, serta tindakan sewenang-wenangnya ke atas orang biasa intelektual dan kreatif,” kata Assange. “Jika anda membaca, menulis, menerbit, berfikir, mendengar, menari, menya-nyi atau mengada-adakan, jika anda berladang atau mengambil makanan, jika anda sakit sekarang atau satu hari mungkin sakit, TPP mempunyai anda dalam rerambut silang itu.”

Dalam bab IP, negara-negara yang mengambil bahagian dalam salah satu petikan berse-tuju untuk “Meningkatkan peranan harta intelek dalam mempromosikan pembangunan ekonomi dan sosial,” tetapi di tempat lain menunjukkan bahawa cara di mana apa-apa boleh dicapai akan melibatkan serius kepolisan dari WORLD Wide Web. Kemudian, negara-negara yang menulis mereka berharap untuk “mengurangkan halangan kepada perdagan-gan dan pelaburan dengan menggalakkan integrasi ekonomi yang lebih mendalam mela-lui penciptaan yang berkesan dan mencukupi, penggunaan, perlindungan dan penguat-kuasaan hak harta intelek, dengan mengambil kira tahap pembangunan ekonomi yang berbeza dan keupayaan serta perbezaan dalam sistem undang-undang Negara.”

TPP Uncovered: WikiLeaks releases draft of highly-secretive 
multi-national trade deal . . .

Details of a highly secretive, multi-national trade agreement in the works have been published by WikiLeaks, and the whistleblower group’s founder warns there will be vast implications for much of the modern world if the contract is approved.

Details of a highly secretive, multi-national trade agreement long in works has been published by WikiLeaks, and critics say there will be major repercussions for much of the modern world if its approved in this incarnation.

The anti-secrecy group published on Wednesday a 95-page excerpt taken from a recent draft of the Trans-Pacific Partnership, or TPP, a NAFTA-like agreement that is expected to encompass nations representing more than 40 percent of the world’s gross domestic product when it is finally approved: the United States, Japan, Mexico, Canada, Australia, Malaysia, Chile, Singapore, Peru, Vietnam, New Zealand and Brunei.

US President Barack Obama and counterparts from 11 other prospective member states have been hammering out the free trade agreement in utmost secrecy for years now, the result of which, according to the White House, would rekindle the economies of all of those involved, including many countries considered to still be emerging.

“The TPP will boost our economies, lowering barriers to trade and investment, increasing exports and creating more jobs for our people, which is my number-one priority,” Obama said during a Nov. 2011 address. The deal, he said, “has the potential to be a model not only for the Asia Pacific but for future trade agreements” by regulating markets and creating opportunities for small and medium-sized businesses in the growing global marketplace.

Upon the publication of an excerpt obtained by WikiLeaks this week, however, opponents of the act are insisting that provisions dealing with creation, invention and innovation could serve a severe blow to everyone, particularly those the internet realm.

Although the TPP covers an array of topics - many of which have not been covered by past agreements, according to Obama - WikiLeaks has published a chapter from a draft dated August 30, 2013 that deals solely on Intellectual Property, or IP, rights. Previous reports about the rumored contents of the TPP with regards to IP law have raised concern among activists before, with the California-based Electronic Frontier Foundation going as far as to warn that earlier leaked draft text suggested the agreement “would have extensive negative ramifications for users’ freedom of speech, right to privacy and due process and hinder peoples' abilities to innovate,” all of which is being agreed upon without any oversight or observation. Indeed, the thousands of words released by WikiLeaks this week has concreted those fears and has already caused the likes of the EFF and others to sound an alarm.

The IP chapter, wrote WikiLeaks, “provides the public with the fullest opportunity so far to familiarize themselves with the details and implications of the TPP,” an agreement that has largely avoided scrutiny in the mainstream media during its development, no thanks, presumably, to the under the table arguments that have led prospective member states to the point they’re at today.

Julian Assange, the Australian founder of the whistleblower site who has been confined to the Ecuadorian Embassy in London for over a year now, had particularly harsh words for the TPP in a statement published alongside the draft release.

“If instituted, the TPP’s IP regime would trample over individual rights and free expression, as well as ride roughshod over the intellectual and creative commons,” Assange said. “If you read, write, publish, think, listen, dance, sing or invent; if you farm or consume food; if you’re ill now or might one day be ill, the TPP has you in its crosshairs.”

Within the IP chapter, the partaking nations in one excerpt agree to “Enhance the role of intellectual property in promoting economic and social development,” but elsewhere suggest that the way in which such could be accomplished would involve serious policing of the World Wide Web. Later, the countries write they hope to “reduce impediments to trade and investment by promoting deeper economic integration through effective and adequate creation, utilization, protection and enforcement of intellectual property rights, taking into account the different levels of economic development and capacity as well as differences in national legal systems.”“Berbanding dengan perjanjian pelbagai hala yang sedia ada, TPP IPR bab mencadangkan pemberian lebih banyak paten, penciptaan hak harta intelektual pada data, lanjutan dari-pada segi perlindungan bagi paten dan hak cipta, pengembangan keistimewaan pemegang hak dan peningkatan dalam penalti bagi pelanggaran,” James LOVE Ilmu Ekologi Antara-bangsa menjelaskan selepas membaca bab bocor.

Teks TPP mengecilkan ruang untuk pengecualian dalam semua jenis hak harta intelek. Dirundingkan secara rahsia, teks yang dicadangkan adalah tidak baik untuk akses kepada pengetahuan, buruk untuk akses kepada ubat-ubatan dan mendalam yang buruk bagi inovasi.”

Penentang telah berhujah pada masa lalu bahawa peraturan baru yang ketat di bawah TPP berkaitan dengan bahan hak cipta akan menyebabkan harga ubat naik: berita berpotensi bencana bagi penduduk negara anggota yang mungkin mempunyai masalah ‘affording’ preskripsi.

Warga Awam, pengguna organisasi advokasi yang berpangkalan di Washington, telah memberi AMARAN bahawa Wakil Perdagangan Amerika Syarikat mengambil bahagian dengan perbincangan TPP telah meminta peruntukan yang “akan menguatkan, meman-jangkan dan meluaskan monopoli farmaseutikal mengenai kanser, penyakit jantung dan ubat-ubatan HIV/AIDS, antara lain, rantau Asia Pasifik.”

Malah, bab bocor menunjukkan syarikat-syarikat dadah dengan mudah boleh melanjutkan dan meluaskan paten di bawah TPP, yang melarang negara-negara lain daripada menghasilkan menyelamatkan nyawa pil dan menjual mereka untuk kurang. Di luar DUNIA perubatan , walaupun, implikasi yang boleh datang dengan peraturan hak cipta yang baru yang telah dipersetujui pada dasarnya separuh ekonomi DUNIA mungkin menjejaskan semua orang.

“Kita boleh melihat TPP sebagai Krismas hasrat-senarai bagi syarikat-syarikat besar, dan bahagian-bahagian hak cipta teks menyokong pandangan sedemikian,” kata Dr Matthew Rimmer, seorang pakar dalam undang-undang harta intelek, memberitahu Sydney Morning Herald. “Hollywood, industri muzik, syarikat-syarikat IT besar seperti Microsoft dan sektor farmaseutikal semua akan menjadi sangat gembira dengan yang ini.”

Wikileaks menulis dalam tindak balas bahawa langkah-langkah penguatkuasaan yang dibincangkan mempunyai “implikasi yang meluas untuk hak-hak individu, kebebasan awam, penerbit, pembekal perkhidmatan internet dan privasi internet, serta bagi orang biasa yang kreatif, intelek, biologi dan alam sekitar.”

“Langkah-langkah khusus yang dicadangkan termasuk tindakan undang-undang tribunal supranasional yang mahkamah negara berdaulat dijangka menangguhkan, tetapi yang tidak mempunyai perlindungan hak asasi manusia,” AMARAN Wikileaks.” TPP IP Bab menyatakan bahawa mahkamah ini boleh menjalankan perbicaraan dengan bukti rahsia.”

Menurut laman pemberi maklumat, bab IP juga termasuk peruntukan yang bangkit bebe-rapa pengawasan tersangat dan peraturan penguatkuasa dari SOPA ditinggalkan dan perjanjian Acta yang telah dibiarkan mati selepas kemarahan orang ramai menghentikan mana-mana perjanjian yang berkaitan dengan undang-undang mereka.

“Teks Wikileaks juga mempunyai Hollywood dan rakaman industri cadangan diilhamkan - berfikir tentang kejatuhan SOPA - untuk menghadkan kebebasan internet dan akses kepada bahan-bahan pendidikan, untuk memaksa pembekal internet untuk bertindak sebagai penguatkuasa hak cipta dan untuk memotong akses internet rakyat,” Burcu Kilic, seorang peguam harta intelek dengan Warga Awam, menjelaskan kepada laman webTorrent Freak.

SOPA, atau (Akta) ‘Stop Online Privacy Act’, ditinggalkan tahun lalu selepas kempen awam besar-besaran digagalkan cubaan Kongres Amerika Syarikat’untuk menapis akses ke laman internet tertentu di mana kandungan hak cipta boleh kebetulan menjadi tuan rumah. Salah satu lawan rang undang-undang yang terbesar, Kim Dotcom laman perkongsian fail Megaupload dan Mega, adalah cepat untuk membiarkan WikiLeaks untuk melepaskan mereka draf TPP dan mengutuk orang-orang yang bertanggungjawab menggubal rang undang-undang bahawa dia memberi amaran akan mempunyai kesan yang besar untuk semua, jika diluluskan, termasuk penduduk di New Zealand seperti dirinya .

“Tidak hairanlah mereka merahsiakannya. Sekeping yang berniat jahat melobi korporat Amerika Syarikat. TPP adalah mengenai penguasaan DUNIA bagi syarikat-syarikat Ame-rika Syarikat. Tiada apa-apa yang selainnya. Kami akan menghentikan kegilaan ini di New Zealand,” katanya kepada RT Andrew Blake.

Menurut Wikileaks, pentadbiran OBAMA dan ketua-ketua kanan negara dari negara-negara lain TPP berpotensi telah menyatakan minat untuk mengesahkan perjanjian itu sebelum 2014. Semua itu kini boleh dimasukkan ke dalam BAHAYA

“Compared to existing multilateral agreements, the TPP IPR chapter proposes the granting of more patents, the creation of intellectual property rights on data, the extension of the terms of protection for patents and copyrights, expansions of right holder privileges and increases in the penalties for infringement,” James Love of Knowledge Ecology International explained after reading the leaked chapter.

“The TPP text shrinks the space for exceptions in all types of intellectual property rights. Negotiated in secret, the proposed text is bad for access to knowledge, bad for access to medicine and profoundly bad for innovation.”

Opponents have argued in the past that stringent new rules under the TPP with regards to copyrighted material would cause the price of medication to go up: potentially catastrophic news for residents of member state who may have difficulties affording prescriptions.

Public Citizen, a Washington-based consumer advocacy organization, has warned that US Trade Representatives privy to the TPP discussions have demanded provisions that “would strengthen, lengthen and broaden pharmaceutical monopolies on cancer, heart disease and HIV/AIDS drugs, among others, in the Asia-Pacific region.”

Indeed, the leaked chapter suggests drug companies could easily extend and widen patents under the TPP, prohibiting other countries from producing life-saving pills and selling them for less. Outside of the world of medicine, though, the implications that could come with new copyright rules agreed upon my essentially half of the world’s economy are likely to affect everyone.

"One could see the TPP as a Christmas wish-list for major corporations, and the copyright parts of the text support such a view," Dr. Matthew Rimmer, an expert in intellectual property law, told the Sydney Morning Herald. "Hollywood, the music industry, big IT companies such as Microsoft and the pharmaceutical sector would all be very happy with this."

WikiLeaks wrote in response that the enforcement measures discussed have “far-reaching implications for individual rights, civil liberties, publishers, internet service providers and internet privacy, as well as for the creative, intellectual, biological and environmental commons.”

“Particular measures proposed include supranational litigation tribunals to which sovereign national courts are expected to defer, but which have no human rights safeguards,” warned WikiLeaks. “The TPP IP Chapter states that these courts can conduct hearings with secret evidence.”

According to the whistleblower site, the IP chapter also includes provisions that rehash some of the very surveillance and enforcement rules from the abandoned SOPA and ACTA treaties that were left to die after public outrage halted any agreement with regards to those legislation.

“The WikiLeaks text also features Hollywood and recording industry inspired proposals – think about the SOPA debacle – to limit internet freedom and access to educational materials, to force internet providers to act as copyright enforcers and to cut off people’s internet access,” Burcu Kilic, an intellectual property lawyer with Public Citizen, explained to the website TorrentFreak.

SOPA, or the Stop Online Privacy Act, was abandoned last year after massive public campaign thwarted the US Congress’ attempt to censor access to certain internet sites where copyrighted content may be incidentally hosted. One of the bill’s biggest opponents, Kim Dotcom of file-sharing sites Megaupload and Mega, was quick to condone WikiLeaks for their release of the TPP draft and condemned those responsible for drafting a bill that he warned would have major consequences for all if approved, including residents of New Zealand such as himself.

“No wonder they kept it secret. What a malicious piece of US corporate lobbying. TPP is about world domination for US corporations. Nothing else. We will stop this madness in New Zealand,” he told RT’s Andrew Blake.

According to WikiLeaks, the Obama administration and senior heads of state from other potential TPP nations have expressed interest in ratifying the agreement before 2014. All of that could now be put in jeopardy.Netanyahu: ‘Perjanjian yang buruk’ dengan IRAN hanya 
akan membawa kepada PERANG . . .

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (AFP Photo/Debbie Hill - think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah memberi AMARAN bahawa mengangkat sekatan ke atas Iran tanpa menuntut konsesi yang mencukupi sebagai balasan hanya akan menggalakkan Tehran atas jalan untuk senjata nuklear dan mem-bawa kepada konflik masa depan.

Tehran telah berunding pelepasan sekatan di Geneva dengan Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Jerman, Rusia, dan China, sebagai pertukaran untuk jaminan bahawa ia tidak akan membangunkan senjata nuklear. Segi yang tepat yang ditawarkan dari kedua-dua pihak tidak dibuat awam, tetapi tiada perjanjian telah dibuat pada hujung minggu. Sisi akan duduk untuk pusingan baru rundingan pada 20 November.

“Pada Iran, tidak ada hanya 2 pilihan - banyak buruk atau perang Terdapat pilihan yang ke-3: Berterusan memberi tekanan melalui sekatan,” Netanyahu memberitahu Parlimen pada Rabu.

“Saya juga akan mengatakan bahawa perjanjian yang buruk boleh membawa kepada, keputusan yang ke-2 yang tidak diingini.” Israel telah melobi keras terhadap bertujuan untuk memujuk, dengan Netanyahu sendiri mendakwa bahawa Iran adalah kira-kira untuk merangkul “perjanjian abad ini.”

Walaupun kerahsiaan nyata perundingan, ketua Netanyahu Iran pakar, Menteri Hal Ehwal Strategik Yuval Steinitz, menghasilkan anggaran manfaat daripada sekatan semasa.

Sekatan eksport Perbankan, peralatan, dan minyak kini kos ekonomi Iran kira-kira US $ 100 bilion setahun - sekitar satu 1/4 daripada pengeluaran domestik.” Pelepasan sekatan secara langsung akan mengurangkan antara $ 15 hingga $ 20 bilion daripada jumlah ini,” Steinitz memberitahu Jerusalem Press Club pada Rabu.

Beliau percaya pelepasan akan mempunyai kesan berganda, oleh itu menjadikan ia lebih sukar untuk menguatkuasakan sekatan lain.

“Kerosakan kepada sekatan keseluruhan, kami percaya, akan menjadi sesuatu yang antara $ 20 bilion dan mungkin sehingga $ 40 bilion. Ini adalah sangat penting. Ia bukan semua sekatan. Ia bukan sekatan teras mengenai eksport minyak dan sistem perbankan, tetapi ia kelegaan yang amat penting bagi rakyat Iran,” kata Steinitz.

Amerika Syarikat telah menegaskan bahawa mana-mana melonggarkan sekatan ekonomi Iran akan Sementara itu, Tehran terus menegaskan “sasaran dan boleh balik.” Kerana ia mempunyai sepanjang dekad yang lalu - bahawa ia sedang membangunkan tenaga nuklear hanya untuk tujuan keamanan.

Yukiya Amano, ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) - badan pemantau nuklear PBB - telah di Tehran minggu ini bagi menyelesaikan banyak mengenai penyeliaan antara-bangsa program nuklear negara itu. Isu-isu utama melibatkan akses tapak untuk peme-riksa PBB dan jaminan bahawa bahan-bahan nuklear - seperti uranium diperkaya - yang boleh digunakan sebagai bahan senjata yang berpotensi tidak dikeluarkan.

Satu perjanjian kerjasama telah dicapai antara IAEA dan Iran pada hari Isnin. Tetapi bercakap kepada Reuters pada Rabu, Amano melanda nota yang lebih berhati-hati. “Saya boleh mengatakan bahawa aktiviti pengayaan yang dijalankan . . . tiada perubahan radikal dilaporkan kepada saya,” katanya.

“Aktiviti yang tidak dibenarkan [di bawah PBB resolusi Majlis Keselamatan menyeru Iran untuk menggantung pengayaan] yang berterusan,” kata Amano. Bercakap pada hari Rabu, pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah - sekutu rapat Tehran - menyatakan bahawa kegagalan untuk mencapai perjanjian berhubung program nuklear Iran boleh membawa kepada perang di Timur Tengah.

“Apakah alternatif kepada perjanjian dengan Iran dan negara-negara di DUNIA,” dia bertanya dalam penampilan pulic jarang berlaku.” Alternatif adalah perang di rantau ini.” Nasrallah tunjuk jari pada Israel dan menuduh sesetengah negara Arab menyebelahi Tel Aviv mengenai isu itu.

“Israel tidak mahu apa-apa perjanjian yang akan mengelakkan peperangan di rantau ini. Ia adalah dikesali bahawa beberapa negara Arab mengambil bahagian dalam pilihan Israel pembunuh. Ia adalah dikesali bahawa Netanyahu merupakan jurucakap untuk beberapa negara-negara Arab,” katanya. Ini seolah-olah merujuk kepada archrivals Iran - Sunni Arab Saudi dan Qatar.

Netanyahu: ‘bad deal’ with Iran will only lead to war

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has warned that lifting sanctions on Iran without demanding sufficient concessions in return will only encourage Tehran on its path to nuclear armament and lead to future conflict.

Tehran has been negotiating sanction relief in Geneva with the United States, Britain, France, Germany, Russia, and China, in exchange for assurances that it will not develop a nuclear weapon. Exact terms on offer from both sides have not been made public, but no agreement was made over the weekend. The sides will sit down for a new round of talks on November 20.

"On Iran, there aren't only two options – a bad deal or war. There is a third option: Continuing to exert pressure through sanctions," Netanyahu told parliament on Wednesday.

"I would even say that a bad deal could lead to the second, unwanted result." Israel has been lobbying hard against appeasement, with Netanyahu himself claiming that Iran is about to clinch “the deal of the century.”

Despite the avowed secrecy of the negotiations, Netanyahu’s chief Iran expert, Strategic Affairs Minister Yuval Steinitz, produced estimates of the benefits of the current sanctions.

Banking, equipment, and oil export restrictions currently cost the Iranian economy about US$100 billion a year – around a quarter of its domestic output. "The sanctions relief directly will reduce between $15 to $20 billion out of this amount," Steinitz told the Jerusalem Press Club on Wednesday.

The minister believes the relief will have a multiplier effect, therefore making it harder to enforce other restrictions.

"The damage to the overall sanctions, we believe, will be something between $20 billion and maybe up to $40 billion. This is very significant. It's not all the sanctions. It's not the core sanctions about oil exports and the banking system, but it's very significant relief for the Iranians," said Steinitz.

The US has insisted that any loosening of the blockade of the Iranian economy will be “targeted and reversible.” Meanwhile, Tehran continues to insist - as it has throughout the past decade - that it is developing nuclear energy solely for peaceful purposes.

Yukiya Amano, the head of the International Atomic Energy Agency (IAEA) - the UN’s nuclear watchdog - has been in Tehran this week to iron out a deal on international supervision of the country’s nuclear program. The main issues involve site access for UN inspectors and assurances that nuclear materials – such as enriched uranium – that could be used as potential weapons ingredients are not being manufactured.

A cooperation deal was struck between the IAEA and Iran on Monday. But speaking to Reuters on Wednesday, Amano struck a more cautious note. "I can say that enrichment activities are ongoing...no radical change is reported to me," he said.

“Activities which are not allowed [under UN Security Council resolutions calling on Iran to suspend all enrichment] are continuing,” Amano added. Speaking on Wednesday, Hezbollah leader Hassan Nasrallah – a close ally of Tehran - stated that failure to reach a deal over Iran’s nuclear program could lead to a war in the Middle East.

"What is the alternative to a deal with Iran and the countries of the world," he asked in a rare pulic appearance. "The alternative is war in the region." Nasrallah pointed the finger at Israel and accused some Arab countries of siding with Tel Aviv on the issue.

"Israel does not want any accord that would avert war in the region. It is regrettable that some Arab countries take the Israeli side in its murderous choices. It is regrettable that Netanyahu is the spokesman for some Arab countries," he said. This seemed to be in reference to Iran’s archrivals – Sunni Saudi Arabia and Qatar.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...