Thursday, 22 August 2013

PBB: Siasatan diperlukan ke Syria laporan "KEJELASAN" Serangan Kimia . . .


Kanak-kanak yang terjejas oleh apa yang aktivis berkata adalah serangan gas, bernafas melalui topeng oksigen di pinggir bandar Damsyik Saqba, 21 Ogos, 2013. (Children, affected by what activists say was a gas attack, breathe through oxygen masks in the Damascus suburb of Saqba, August 21, 2013. (Reuters/Bassam Khabieh – think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - (RT. Published Ogos 22, 2013) PBB: Siasatan diperlukan ke Syria laporan serangan kimia. Majlis Keselamatan PBB (UNSC) berkata ia sedang mencari “Kejelasan” tuntutan baru-baru ini yang bercanggah penggunaan senjata kimia berhampiran Damsyik, sambil menambah bahawa bantuan kemanusiaan perlu diberikan kepada mangsa-mangsa secepat mungkin.

“Mesti ada penjelasan mengenai apa yang berlaku dan keadaan mesti dipatuhi dengan teliti,” Wakil Tetap PBB Argentina dan Presiden Majlis Keselamatan, Maria Cristina Perceval, memberitahu pemberita selepas mesyuarat tergempar pintu yang tertutup UNSC pada Rabu.

“Semua ahli-ahli majlis bersetuju bahawa sebarang penggunaan senjata kimia oleh mana-mana pihak dalam apa jua keadaan adalah melanggar undang-undang antarabangsa,” kata Perceval, yang menyatakan bahawa ahli-ahli “mengalu-alukan penentuan setiausaha agung untuk memastikan yang menyeluruh, penyiasatan yang adil.”

Keperluan untuk bantuan kemanusiaan untuk mangsa juga telah digariskan dalam mesyuarat itu. Anggota UNSC menyatakan takziah kepada mangsa-mangsa dan keluarga mereka, memanggil “Untuk pemberhentian permusuhan dan gencatan senjata.”

Timbalan Ketua Setiausaha PBB Jan Eliasson berkata bahawa “kita melihat keperluan untuk menyiasat ini secepat mungkin,” sambil menambah bahawa tidak ada pengesahan pada masa ini penggunaan senjata kimia.

Eliasson berkata apa kesimpulan daripada penyiasatan itu, “ini merupakan satu peningkatan yang serius dengan kesan-kesan kubur kemanusiaan.” Beliau berkata PBB berharap pasukannya akan diberi akses ke laman serangan yang dikatakan oleh kerajaan Syria.

Pada ketika ini keadaan “Sangat-sangat dramatic” dan “keadaan keselamatan tidak membenarkan akses tersebut. Kami berharap mereka akan diberi akses ke kawasan itu oleh Kerajaan - terdapat keperluan persetujuan dalam situasi seperti ini, “Eliasson dinyatakan.

Perancis, Britain, Amerika Syarikat, Luxembourg, dan Korea Selatan diminta mesyuarat kecemasan. 35 negara anggota PBB mengalu-alukan panggilan Ketua Ban Ki-moon untuk siasatan segera oleh ketua penyiasat PBB Ake Sellstrom, yang pasukannya kini berada di Syria.

Berikutan mesyuarat itu, UNSC yang dikeluarkan tidak berkenyataan rasmi mengenai perkara itu. Pemeriksa PBB tiba di Damsyik pada hari Rabu untuk menyiasat laporan penggunaan senjata toksik. Pembangkang Syria telah menyatakan bahawa lebih daripada 1,300 orang terbunuh dalam serangan yang didakwa senjata kimia.

Bagaimanapun, pihak berkuasa Syria mengeluarkan satu kenyataan berkata terdapat “ada kebenaran jua” laporan senjata kimia gunakan berdekatan Damsyik. Kejadian itu dilaporkan berlaku di Ghouta, di wilayah Belt pertanian hijau di sekitar ibu negara Syria. Rantau Ghouta terkenal kerana kecenderungan pembangkang dan telah menjadi tapak pertempuran sebelumnya antara tentera kerajaan dan pemberontak.

Peserta antarabangsa tidak bersetuju atas laporan senjata kimia

Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon terkejut dengan laporan serangan yang dikatakan itu, pejabat akhbar beliau berkata. UK, salah satu daripada 5 anggota badan tetap, menuntut bahawa pasukan penyiasat PBB mendapat “akses yang tidak terhad” ke kawasan serangan yang dikatakan itu, Setiausaha Luar William Hague kepada pemberita.

Rusia telah bercakap mengenai isu itu, dengan mengatakan bahawa laporan oleh “media serantau berat sebelah” kira-kira senjata kimia yang didakwa gunakan berdekatan Damsyik mungkin “satu provokasi yang dirancang terlebih dahulu,” kata Russian Jurucakap Kementerian Luar Aleksandr Lukashevich dalam satu kenyataan hari ini.

Kementerian Luar Rusia, memetik sumber-sumber berkata, sebuah roket buatan sendiri yang membawa bahan-bahan kimia yang tidak dikenali telah dilancarkan dari kawasan yang dikuasai oleh pembangkang.

“Sebuah roket buatan sendiri dengan bahan beracun yang belum dikenal pasti lagi - satu yang sama dengan roket yang digunakan oleh pengganas pada 19 Mac di Khan al-Band - diletupkan awal pada 21 Ogos dari kedudukan yang diduduki oleh para pemberontak,” kata Lukashevich.

Rusia percaya kejadian itu perlu disiasat dengan teliti oleh golongan profesional. Moscow menggesa semua orang yang mempunyai pengaruh ke atas pelampau bersenjata untuk melakukan segala yang mungkin untuk akhirnya menghentikan provokasi itu melibatkan bahan-bahan beracun kimia.

Saksi di luar Damsyik menyifatkan gejala yang konsisten dengan penggunaan senjata kimia, Human Rights Watch melaporkan.

“Letupan menggegarkan rumah. Kami pergi ke laman ini dan kami melihat satu letupan yang sangat besar yang memusnahkan beberapa bangunan. Bangunan itu atas alasan . . .  paramedik cepat tiba dan orang itu berada dalam keadaan histeria. Terdapat asap awan besar yang meliputi kawasan tersebut.

Kebanyakan kita mempunyai topeng untuk menutup mulut kita, tetapi mereka tidak melindungi mata kita. Semua orang telah batuk dan ada yang menyesakkan. Mata saya menjadi merah dan gatal selama berjam-jam, “kata seorang aktivis media di bandar Ayn Tarma berkata.

Sementara itu, seorang wartawan RT Arabic berjaya menghubungi penduduk tempatan yang mengatakan mereka tidak menyaksikan apa-apa “serangan beracun” di kawasan itu. Mereka melakukan titik keluar, bagaimanapun, tembakan yang boleh didengar.

Sesetengah pakar percaya bahawa walaupun serangan itu tidak berlaku, ia masih terlalu awal untuk menyalahkan kerajaan Syria. Penganalisis geopolitik yang berpangkalan di UK Patrick Henningsen memberitahu RT bahawa pembangkang adalah bahagian yang akan memberi manfaat dari serangan kimia.

“Bukti tidak dibandingkan dengan tuntutan-tuntutan semasa kerajaan Syria perpetrating serangan ini,” kata Henningsen. “Manfaat pembangkang (dari serangan kimia) kerana ini akan menjadi kunci untuk membuka serangan udara dan kempen pengeboman ke atas Syria. Pembangkang mahu gabungan gaya Libya dengan NATO untuk memaksa rejim daripada kuasa di Damsyik. “

Henningsen juga menambah bahawa rantau Ghouta, di mana serangan yang didakwa berlaku, “Adalah sangat aktif dengan Barisan Al ‘Nusra dan mereka juga telah terlibat dalam menggunakan beralih pembuatan bom klorin di belakang Allepo pada bulan Mac.”

Satu imej edaran yang dikeluarkan oleh Shaam News Network pembangkang Syria menunjukkan mayat kanak-kanak dan lelaki berbaris di atas tanah di timur Ghouta pinggir bandar Damsyik, yang pembangkang Syria berkata pada 21 Ogos, 2013 terbunuh dalam serangan gas toksik oleh pro-tentera kerajaan. (AFP Photo/Shaam News Network – think IN pictures @1WORLDCommunity)

The UN Security Council (UNSC) said it is seeking “clarity” on recent conflicting claims of chemical weapons use near Damascus, adding that humanitarian aid needs to be provided to the victims as soon as possible.

“There must be clarity on what happened and the situation must be followed carefully,” UN Permanent Representative of Argentina and President of the Security Council, Maria Cristina Perceval, told reporters after a closed-door emergency meeting of UNSC on Wednesday.

“All council members agree that any use of chemical weapons by any side under any circumstances is a violation of international law,” Perceval said, stating that members "welcomed the determination of the secretary general to ensure a thorough, impartial investigation."

The need for humanitarian assistance for the victims was also underlined in the meeting. UNSC members expressed their condolences to the victims and their families, calling “for a cessation of hostilities and cease-fire.”

UN Deputy Secretary-General Jan Eliasson said that “we see the need to investigate this as soon as possible,” adding that there is no confirmation at this point of the use of chemical weapons.

Eliasson said that whatever the conclusions of the investigation, “this represents a serious escalation with grave humanitarian consequences.” He said the UN hopes its team will be given access to the alleged attack site by the Syrian government.

At this point the situation “is very dramatic” and “the security situation does not allow such access. We hope that they will be given access to the area by the Government – there is a requirement of consent in situations like this,” Eliasson stated.

France, Britain, the United States, Luxembourg, and South Korea requested the emergency meeting. Thirty-five member states welcomed UN chief Ban Ki-moon's calls for an immediate investigation by the chief UN investigator Ake Sellstrom, whose team is now in Syria.

Following the meeting, the UNSC issued no formal statement on the matter.

UN inspectors arrived in Damascus on Wednesday to investigate reports of toxic arms use. The Syrian opposition has stated that more than 1,300 people were killed in the alleged chemical weapons attack. However, Syrian authorities issued a statement saying there is “no truth whatsoever” to reports of chemical weapons use near Damascus.

The incident reportedly took place in Ghouta, on the green agricultural belt territory surrounding the Syrian capital.  The Ghouta region is known for its opposition inclinations and has been the site of previous clashes between government forces and rebels.

International players disagree over chemical weapons reports

UN Secretary General Ban Ki-moon was shocked by the report of the alleged attack, his press office said.

The UK, one of the five permanent members of the body, demanded that the UN team of investigators gets “unrestricted access” to the area of the alleged attack, Foreign Secretary William Hague told reporters.

Russia has spoken out on the issue, saying that reports by “biased regional media” about alleged chemical weapons use near Damascus might be “a provocation planned in advance,” Russian Foreign Ministry spokesman Aleksandr Lukashevich said in a Wednesday statement.

The Russian Foreign Ministry, citing its sources, said that a homemade rocket carrying unidentified chemical substances had been launched from an area controlled by the opposition.

“A homemade rocket with a poisonous substance that has not been identified yet – one similar to the rocket used by terrorists on March 19 in Khan al-Assal - was fired early on August 21 from a position occupied by the insurgents,” Lukashevich said.

Russia believes the incident should be thoroughly investigated by professionals. Moscow urged everyone who has influence on armed extremists to do everything possible to finally put an end to such provocations involving chemical poisonous substances.
Witnesses outside Damascus described symptoms consistent with the use of chemical weapons, Human Rights Watch reported.

“The explosion shook the house. We went to the site and we saw a very big explosion that destroyed several buildings. The buildings were on the ground...Paramedics quickly arrived and people were in a state of hysteria. There was a big cloud of smoke covering the area. Most of us had masks to cover our mouth but they didn’t protect our eyes. Everybody was coughing and some were suffocating. My eyes became red and itchy for hours,” a media activist in the town of Ayn Tarma said.

Meanwhile, an RT Arabic correspondent managed to contact locals who said they had not witnessed any “poisonous attack” in the area. They did point out, however, that gunfire could be heard.

Some experts believe that even if the attack did take place, it is still too early to blame the Syrian government. UK-based geopolitical analyst Patrick Henningsen told RT that the opposition is the side that would benefit from a chemical attack.

“The evidence does not stack up with these present claims of the Syrian government perpetrating these attacks,” Henningsen said. “The opposition benefits [from the chemical attack] because this will be the key to unlocking the air strikes and bombing campaign over Syria. The opposition would like a Libyan-style coalition with NATO in order to force the regime out of power in Damascus.”

Henningsen also added that the Ghouta region, where the attack allegedly took place, “is very active with the Al-Nusra Front and they have also been implicated in using make-shift chlorine bombs in Allepo back in March.”

Pejuang Free Syrian Army membawa senjata mereka kerana mereka berjalan ke arah barisan hadapan dalam kem pelarian Yarmouk . . .

TOP NEWS Photos: Pejuang Free Syrian Army membawa senjata mereka kerana mereka berjalan ke arah barisan hadapan dalam kem pelarian Yarmouk, berhampiran Damsyik 19 Ogos 2013. Gambar diambil 19 Ogos 2013. (Free Syrian Army fighters carry their weapons as they walk towards the frontline in the refugee camp of Yarmouk, near Damascus August 19, 2013. Picture taken August 19, 2013. REUTERS/Ward Al-Keswani (SYRIA - CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY – think IN Pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pelarian Syria, melarikan diri dari keganasan di negara mereka, menunggu untuk menerima khemah di kem pelarian baru di pinggir bandar Arbil, dalam wilayah Kurdistan Iraq, 20 Ogos, 2013. Kerajaan Iraq Kurdistan telah menetapkan kuota kemasukan 3,000 pelarian sehari untuk menampung kemasukan Kurdis melarikan diri daripada perang saudara di Syria, tetapi terdapat banyak lagi tanda-tanda masih datang, agensi-agensi bantuan berkata pada Selasa. REUTERS/Thaier al-Sudani (IRAQ - POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY IMMIGRATION TPX IMAGES OF THE DAY – think IN Pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pandangan kem pelarian baru di pinggir bandar Arbil, di rantau Kurdistan Iraq, 20 Ogos 2013. Kerajaan Iraq Kurdistan telah menetapkan kuota kemasukan 3,000 pelarian sehari untuk menampung kemasukan Kurdis melarikan diri daripada perang saudara di Syria, tetapi terdapat banyak lagi tanda-tanda masih datang, agensi-agensi bantuan berkata pada Selasa. REUTERS/Thaier al-Sudani (IRAQ - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY SOCIETY IMMIGRATION – think IN Pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Penunggang motosikal Arab sebagaimana beliau mengambil bahagian dalam Festival musim panas di Sanaa 20 Ogos 2013. Perayaan selama 2 minggu bertujuan untuk merangsang pelancongan tempatan dan memberi jaminan kepada pelancong tempatan dan antarabangsa mengenai kestabilan Yaman. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - SOCIETY TRAVEL TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY – think IN Pictures @1WORLDCommunity)

Pembunuhan besar-besaran atau di Media Massa??? Laporan serangan kimia di Syria sebagai pemerhati PBB tiba . . .


Hamdenbinbolly – Pembunuhan besar-besaran atau di Media Massa??? Laporan serangan kimia di Syria sebagai pemerhati PBB tiba. Damsyik menafikan dakwaan media mengenai senjata bahan kimia pembunuhan beramai-ramai pernah berlaku sebelum ini di luar Damsyik.

Rangkaian media milik Arab al-Arabiya yang memetik kumpulan pemberontak Syria, melaporkan bahawa beratus-ratus orang telah terbunuh dalam serangan itu belum disahkan. Semua ini pada hari selepas pemeriksa PBB yang tiba di Syria untuk menyiasat laporan awal pembunuhan kimia.

Mass Murder or Mass Media? Reports of chemical attack in Syria as UN observers arrive. Damascus is denying media claims about an unprecedented chemical weapons massacre outside Damascus.

The Saudi-owned media network al-Arabiya, citing a Syrian rebel group, is reporting that hundreds of people have been killed in the unconfirmed attack. All of this just days after UN inspectors arrived in Syria to probe earlier reports of chemical killings.

Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT

Follow us on Instagram http://instagram.com/rt


Laporan terlalu banyak yang bercanggah muncul Senjata Kimia baru-baru ini digunakan didalam Syria . . .

  
Orang-orang, dipengaruhi oleh apa yang aktivis katakan adalah gas saraf, yang dirawat di sebuah hospital di kejiranan Duma di Damsyik 21 Ogos 2013. (People, affected by what activists say is nerve gas, are treated at a hospital in the Duma neighbourhood of Damascus August 21, 2013. Reuters (think IN pictures @1WORLDCommunity)

AsSalam'MadyanYong - (RT. Published Ogos 21, 2013) Laporan serangan kimia besar-besaran berhampiran Damsyik sebagai pemerhati PBB tiba di Syria. Laporan yang bercanggah muncul senjata kimia baru-baru ini digunakan dalam Syria.

Ini datang pada hari yang sama bahawa pemeriksa PBB tiba di Damsyik untuk menyiasat dakwaan penggunaan senjata toksik. Angka mangsa terdiri daripada berpuluh-puluh kepada hampir 1,300 kematian.

(AMARAN: ARTIKEL YANG MENGANDUNGI PHOTOS GRAPHIC)

Pada mulanya, Al ‘Arabiya mencatatkan berita 280 mangsa di Twitter. Kemudian, keluar berita dipertingkatkan angka sehingga 1,188 mangsa, Free Syrian Army memetik.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia mempunyai angka yang lebih rendah, yang mendakwa berpuluh-puluh orang terbunuh, termasuk kanak-kanak.

Agensi-agensi berita seperti Reuters dan AP kebanyakannya meletakkan bilangan mangsa di beratus-ratus, tetapi mengatakan bahawa laporan-laporan tidak boleh disahkan secara bebas.

George Sabra, Presiden Majlis Kebangsaan Syria - kumpulan pembangkang utama Syria - mendakwa bahawa sesetengah 1,300 orang terbunuh dalam serangan tentera kerajaan berhampiran Damsyik pada hari Rabu, dan mendakwa bahawa senjata kimia yang telah digunakan.

Bercakap pada sidang akhbar di Istanbul, Sabra juga mendakwa ia adalah “bukan kali pertama rejim telah menggunakan senjata kimia.” Beliau menambah bahawa beliau dianggap serangan Rabu satu “titik perubahan” dalam operasi ketenteraan Assad, mendakwa bahawa bahan kimia yang telah digunakan “untuk penghapusan bukannya keganasan.”

Sementara itu, seorang wartawan RT Arabic berjaya menghubungi beberapa penduduk tempatan yang mengatakan mereka tidak menyaksikan apa-apa “serangan beracun” di kawasan itu. Walau bagaimanapun, mereka menunjukkan bahawa tembakan boleh didengar.

Pihak berkuasa Syria mengeluarkan satu kenyataan berkata terdapat “ada kebenaran sekalipun” laporan senjata kimia gunakan berdekatan Damsyik. Kejadian itu dilaporkan berlaku di Ghouta, di wilayah Belt pertanian hijau di sekitar ibu negara Syria. Rantau Ghouta di pinggir Damsyik terkenal kerana kecenderungan pembangkang dan telah menjadi tapak pertempuran masa lalu di antara kerajaan dan pemberontak.

“Jabhat Al ‘Nusra telah mempunyai kehadiran yang lama di sana dan rantau ini telah ditanggung beban tekanan ketenteraan yang berterusan untuk beberapa bulan sekarang,” Charles Lister, seorang penganalisis di Keganasan IHS Jane dan Pusat Pemberontakan, memberitahu Reuters, merujuk kepada Sunni tegas kumpulan pemberontak Islam bersekutu dengan Al ‘Qaeda.

Reports of massive chemical attack near Damascus as UN observers arrive in Syria’ Syrian activists inspect the bodies of people they say were killed by nerve gas in the Ghouta region, in the Duma neighbourhood of Damascus August 21, 2013. ‘Reuters (think IN pictures @1WORLDCommunity)

Reports of massive chemical attack near Damascus as UN observers arrive in Syria. Conflicting reports emerged of recent chemical weapons use in Syria. This comes on the same day that the UN inspectors arrive in Damascus to investigate allegations of use of toxic arms. The casualty figures range from dozens to almost 1,300 deaths.

(WARNING: THE ARTICLE CONTAINS GRAPHIC PHOTOS)

Initially, Al-Arabiya posted news of 280 victims on Twitter. Later, the news outlet upgraded the figure up to 1,188 victims quoting the Free Syrian Army.

‘Reports of massive chemical attack near Damascus as UN observers arrive in Syria’ Syrian activists inspect the bodies of people they say were killed by nerve gas in the Ghouta region, in the Duma neighbourhood of Damascus August 21, 2013. Reuters (think IN pictures @1WORLDCommunity)

The Syrian Observatory for Human Rights had a much lower figure, claiming dozens of people were killed, including children.

News agencies such as Reuters and AP mostly put the numbers of victims at hundreds, but say that reports can't be independently verified.

George Sabra, the president of the Syrian National Council – Syria’s main opposition group – claimed that some 1,300 people were killed in government forces attacks near Damascus on Wednesday, and alleged that chemical weapons were used.

Speaking at a news conference in Istanbul, Sabra also claimed it was “not the first time the regime has used chemical weapons.” He added that he considered the Wednesday attack a “turning point” in Assad’s military operations, alleging that the chemical were used “for annihilation rather than terror.”

Meanwhile, an RT Arabic correspondent managed to contact some locals who say they haven't witnessed any “poisonous attack” in the area. However, they point out that gunfire can be heard.

‘Reports of massive chemical attack near Damascus as UN observers arrive in Syria’ A boy, affected by what activists say is nerve gas, is treated at a hospital in the Duma neighbourhood of Damascus August 21, 2013. Reuters (think IN pictures @1WORLDCommunity)

Syrian authorities issued a statement saying there is “no truth whatsoever” to reports of chemical weapons use near Damascus. The incident reportedly took place in Ghouta, on the green agricultural belt territory surrounding the Syrian capital.  The Ghouta region on the outskirts of Damascus is known for its opposition inclinations and has been the site of past clashes between government forces and the rebels.

“Jabhat al-Nusra has had a long-time presence there and the region has borne the brunt of sustained military pressure for months now," Charles Lister, an analyst at IHS Jane's Terrorism and Insurgency Center, told Reuters, referring to a hardline Sunni Islamist rebel group allied to al-Qaeda.

The European Union has called for a "thorough and immediate" investigation of an alleged chemical attack in Syria.

"We have seen with grave concern the reports of the possible use of chemical weapons by the Syrian regime. Such accusations should be immediately and thoroughly investigated," said EU foreign policy spokesman, Catherine Ashton.

"The EU reiterates that any use of chemical weapons, by any side in Syria, would be totally unacceptable."

‘Reports of massive chemical attack near Damascus as UN observers arrive in Syria’ A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows bodies of children and adults laying on the ground as Syrian rebels claim they were killed in a toxic gas attack by pro-government forces in eastern Ghouta, on the outskirts of Damascus on August 21, 2013. (AFP Photo –think IN pictures @1WORLDCommunity)

The news emerged on the day UN inspectors arrive in Damascus to examine suspected cases of chemical weapons use in the war-torn country.

The UN expert and the head of the current mission to Damascus, Swedish scientist Ake Sellstrom, told news agency TT that while he had only seen TV footage, the high number of casualties reported sounded suspicious.

"It sounds like something that should be looked into," he told TT by phone. "It will depend on whether any UN member state goes to the secretary-general and says we should look at this event. We are in place."

He said that the high numbers of killed and wounded being reported are "suspicious."

Among those who also voiced their concern are the Arab league spokesman and UK foreign secretary William Hague.

Syria News, Tuduhan menggunakan senjata kimia adalah tidak berasas, Perintah Am Tentera Darat . . .


SitiWanMahani -  Syria News, Tuduhan menggunakan senjata kimia adalah tidak berasas, Perintah Am Tentera Darat. - # General_Command_of_Army_and_Armed_Forces menyangkal dakwaan mengenai penggunaan # # chemical_weapons_in_Bandar Damascus(Syria News, Allegations of using chemical weapons are baseless, General Command of Army. - #General_Command_of_Army_and_Armed_Force­s refutes allegations on use of #chemical_weapons_in_Damascus #Countryside) 

* Rakyat, termasuk kanak-kanak cedera dalam peluru mortar (Citizens, including children, injured in mortar shells in)

* Media_source: Laporan # ChemicalWeapons digunakan dalam # Ghouta yang benar(Media_source: Reports on #ChemicalWeapons use in #Ghouta untrue)

- Ramai pengganas dihapuskan # Damsyik dan kawasan luar (Many terrorists eliminated in #Damascus and its countryside)

-  # # Angkatan bersenjata memulihkan keselamatan untuk # al_Shorta dan kejiranan # Koum_al_Hajar di bandar al-Sbeineh di Bandar Damsyik (The #armed #forces restore security to #al_Shorta and #Koum_al_Hajar neighborhoods in al-Sbeineh town in Damascus Countryside)

* Sempadan Iraq pengawal bersenjata foil dan penyeludup cuba untuk menyusup masuk dari Syria (Iraqi border guards foil gunmen and smugglers attempt to infiltrate from Syria)

* Turki: Tangkapan penunjuk perasaan memanggil atau menghukum # Erdogan (Turkey: Arrests of demonstrators calling of punish # Erdogan)

Direkodkan daripada Syria TV Rasmi Channel dan dibawa kepada anda oleh (Recorded from Syrian Official Tv Channel and brought to you by):Pemberontak Syria mahu tindakan Global terhadap Serangan Gas Saraf . . .


SitiWanMahani - Pemberontak Syria mahu tindakan global terhadap serangan gas saraf. Seperti dakwaan serangan gas saraf pada kedudukan pemberontak Syria sekitar Damsyik muncul pembangkang Majlis Kebangsaan Syria mengadakan mesyuarat di Istanbul.

Majlis menggesa masyarakat antarabangsa untuk tindak balas yang kukuh. Salem Al-Meslet daripada majlis menghadiri mesyuarat itu: "Apa yang berlaku hari ini adalah tidak boleh diterima Apakah pelik ialah kesunyian masyarakat antarabangsa Mereka perlu menghantar pemeriksa di Damsyik ke tempat yang betul, bukan rejim hanya tempat-tempat yang mahu.. menunjukkan kepada mereka. "

Menteri Luar British William Hague mengambil masa keluar dari EU perbincangan di Mesir untuk mengutuk penggunaan senjata kimia di Syria. "Jika disahkan ini akan menjadi peningkatan mengejutkan penggunaan senjata kimia di Syria.

Kami berazam bahawa orang-orang yang bertanggungjawab akan satu hari nanti akan diadakan untuk akaun. Saya berharap ia akan dibuat jelas bahawa pasukan PBB kini di Damsyik, akan mempunyai akses yang tidak terhad kepada kawasan yang berkenaan. "Rusia bertindak balas dengan memanggil siasatan dan mencadangkan pemberontak boleh mengadakan serangan untuk mencetuskan tindak balas global.

Syrian rebels want global action on nerve gas attack. As allegations of the nerve gas attacks on Syrian rebel positions around Damascus emerged the opposition National Council of Syria held meetings in Istanbul.

The council called on the international community for a robust response. Salem Al-Meslet from the council attended the meeting: "What happened today is unacceptable. What is strange is the silence of the international community. They have to send the inspectors in Damascus to the right place, not just the places the regime wants to show them."

British Foreign Minister William Hague took time out from EU discussions on Egypt to condemn the use of chemical weapons in Syria. "If verified this would be a shocking escalation of the use of chemical weapons in Syria.

We are determined that the people responsible will one day be held to account. I hope it will be made clear that the UN team now in Damascus, will have unrestricted access to the area concerned."  Russia reacted by calling for an investigation and suggested the rebels could have staged the attack to provoke a global response.

  
  
SitiWanMahani - Syria serangan gas kimia: Beratus-ratus dikatakan dibunuh di pinggir bandar Damsyik. Majlis Keselamatan PBB akan mengadakan mesyuarat tergempar kemudian untuk membincangkan serangan gas maut dikatakan satu di Syria bahawa, jika disahkan, akan menjadi bahan kimia yang paling teruk serangan senjata di dunia dalam beberapa dekad.

Negara-negara Barat dan serantau telah secara terbuka menggesa PBB senjata kimia penyiasat, yang tiba di Damsyik tiga hari lalu untuk meneliti dakwaan sebelum serangan itu, yang akan dihantar ke tempat kejadian. Laporan oleh Katie Lamborn.

'Syria chemical gas attack': Hundreds said to be killed in Damascus suburbs. The UN Security Council will hold an emergency meeting later to discuss an alleged deadly gas attack in Syria that, if confirmed, would be the world's worst chemical weapons attack in decades.

Western and regional countries have publicly called for UN chemical weapons investigators, who arrived in Damascus three days ago to look into previous allegations of such attacks, to be dispatched to the scene. Report by Katie Lamborn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...