Friday, 27 December 2013

Badan pilihan raya Thai menggesa KELEWATAN dalam PEMILIHAN di tengah-tengah pertembungan . . .

Penunjuk perasaan anti-kerajaan Thai membaling kembali kanister gas pemedih mata pada polis rusuhan semasa pertempuran di sebuah stadium sukan di Bangkok, Thailand Khamis 26 DISEMBER, 2013. Membaling-batu penunjuk perasaan cuba untuk menghentikan persiapan untuk pilihan raya berjuang polis di ibu negara Thailand pada hari Khamis, peningkatan kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan beleaguered negara. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - BANGKOK (AP) Suruhanjaya pilihan raya Thailand pada Khamis meng-gesa supaya diadakan pilihanraya yang akan datang untuk ditangguhkan sebagai per-tempuran jalan antara pasukan keselamatan dan penunjuk perasaan yang mahu meng-ganggu undi membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan hampir 100 orang, ber-urusan bertiup segar kepada kerajaan beleaguered.

Kerajaan dengan cepat menolak panggilan. Perdana Menteri Yingluck Shinawatra mahu 2 Februari pemilihan untuk mengambil tempat seperti yang dijadualkan, mempercayai dia akan menang ringan tangan dan memperbaharui mandat beliau. Keganasan jalan me-nambah tekanan ke atas beliau untuk mengambil garis keras terhadap penunjuk perasaan, yang cuba untuk memaksa beliau dari pejabat, mengambil risiko lebih huru-hara dan campur tangan mungkin oleh tentera.

Kekacauan jam panjang mengambil tempat di luar sebuah stadium sukan Bangkok mana calon-calon pilihan raya berkumpul untuk menarik banyak untuk kedudukan mereka di undi. Penunjuk perasaan membaling batu kerana mereka cuba untuk memecah masuk ke dalam bangunan itu untuk menghentikan proses itu, ketika polis melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah.

Polis berkata, penunjuk perasaan melepaskan tembakan peluru hidup, salah satu daripada yang mengorbankan pegawai itu. 4 pesuruhjaya pilihan raya meninggalkan stadium den-gan helikopter untuk melarikan diri keganasan, beberapa paling ketara sejak pertikaian lama berjalan antara keras dibahagikan puak politik Thailand dibakar semula dua bulan lalu, padanan negara Asia Tenggara ke dalam kegawatan segar.

Pergerakan bantahan berkenaan dengan pentadbiran Yingluck sebagai rasuah, tidak sah dan proksi untuk abangnya, bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, yang digulingkan oleh rampasan kuasa tentera 2006. Ia menuntut supaya pilihan raya ditangguhkan sehing-ga Yingluck meninggalkan pejabat dan pembaharuan dilaksanakan.

Suruhanjaya pilihan raya berkata dalam satu kenyataan bahawa ia telah menggesa kera-jaan untuk mempertimbangkan menangguhkan pilihan raya, memetik keadaan kese-lamatan. Ketua suruhanjaya Somchai Srisutthiyakorn menafikan badan itu “yang meli-batkan dirinya dalam politik” oleh menggesa kelewatan dalam pemilihan itu. “Kami mem-punyai niat yang baik dan mahu melihat keamanan di negara ini,” katanya kepada pem-berita.

Timbalan Perdana Menteri Pongthep Thepkanchana berkata kerajaan tidak dapat untuk menukar tarikh pemilihan. “2 februari 2014, telah ditetapkan sebagai tarikh pilihan raya dalam dekri diraja membubarkan Parlimen, dan tiada apa yang di dalam perlembagaan atau undang-undang yang memberikan kerajaan kuasa untuk menukar tarikh ini,” kata-nya. Beliau mengulangi bahawa kerajaan bersedia untuk membincangkan reformasi den-gan penunjuk perasaan, tetapi menegaskan bahawa pilihan raya mesti berlaku seperti yang dijadualkan.

Menurut perlembagaan, pilihan raya hendaklah diadakan 45 hingga 60 hari dari tarikh Parlimen dibubarkan. Bantahan anti-kerajaan bermula pada akhir Oktober, tetapi kega-nasan Khamis adalah yang pertama dalam hampir 2 minggu.

Sekurang-kurangnya 96 orang cedera dari kedua-dua belah pihak sebagai penunjuk pera-saan yang bersenjatakan sling tembakan dan memakai topeng gas berjuang dengan polis. Seseorang pegawai telah disambar oleh peluru yang dilepaskan oleh penunjuk perasaan , kata polis pada sidang berita. Beliau mati selepas dihantar melalui udara ke hospital, kata polis Kolonel Anucha Romyanan.

Kemudian pada hari itu, penunjuk perasaan menyerbu sebuah bangunan kerajaan, diro-sakkan kereta dan disekat jalan utama yang membawa kepada yang lebih kecil dari-pada 2 lapangan terbang di Bangkok. Polis menyatakan tiada langkah untuk menangkap pemimpin gerombolan pergerakan bantahan itu, Suthep Thaugsuban, yang menuntut negara ini dipimpin oleh satu majlis yang tidak dipilih sehingga pembaharuan boleh dilak-sanakan. Pihak berkuasa perlu telapak dengan berhati-hati, kerana tindakan keras yang mungkin akan mencetuskan keganasan yang lebih besar dan huru-hara. Yang boleh mem-beri tentera, yang telah diadakan 11 rampasan kuasa berjaya pada masa lalu, alasan untuk campur tangan sekali lagi.

Dalam ucapan kepada penyokongnya malam Khamis, Suthep berkata beliau kesal kega-nasan, tetapi menafikan bahawa penunjuk perasaan bertanggungjawab, dan bukannya menyalahkan penyusup-penyusup atau penyokong Yingluck. Beliau berikrar bahawa penunjuk perasaan akan berjaya menggulingkan kerajaan.

Thailand telah didera oleh konflik politik sejak Thaksin telah digulingkan 7 tahun lalu. Bekas Perdana Menteri itu kini tinggal di diri buangan untuk mengelakkan masa penjara untuk kesalahan rasuah, tetapi masih wields pengaruh di negara tersebut.

Thaksin atau sekutu-sekutunya telah memenangi setiap pilihan raya sejak tahun 2001 terima kasih kepada sokongan yang kuat di bahagian utara dan timur laut negara ini. Penyokongnya mengatakan dia tidak disukai oleh golongan elit di Bangkok kerana dia telah beralih kuasa dari kelas pemerintah tradisional, yang mempunyai hubungan yang kuat dengan keluarga diraja.

Pada hari Rabu, Yingluck mengumumkan cadangan untuk majlis reformasi negara untuk datang dengan kompromi kepada krisis, tetapi ia telah ditolak oleh penunjuk perasaan. Parti pembangkang utama di negara ini, yang bersekutu dengan penunjuk perasaan, telah mengumumkan ia memulaukan pilihan raya.

Yingluck membawa negara selama 2 tahun agak lancar. Tetapi pada bulan Oktober, kerajaan beliau cuba memperkenalkan undang-undang pengampunan yang akan mem-benarkan Thaksin untuk kembali ke negara ini sebagai seorang yang bebas, mencetuskan pusingan terbaru kekacauan.

Penunjuk perasaan anti-kerajaan membuang kanister gas pemedih mata kembali pada polis rusuhan berhampiran gimnasium di Bangkok, Thailand, KHAMIS, 26 Disember, 2013. Pegawai melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah ke arah penunjuk perasaan cuba untuk memaksa cara mereka ke dalam sebuah stadium sukan di mana calon-calon berkumpul untuk menarik banyak untuk kedudukan mereka di kertas pengundian. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan melemparkan batu pada polis rusuhan berhampiran gimnasium sukan di Bangkok, Thailand, Khamis, 26 Disember, 2013. Penunjuk perasaan cuba untuk menghentikan persiapan untuk pilihan raya berjuang berjalan pertempuran dengan polis di ibu negara Thailand pada hari Khamis, peningkatan kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan beleaguered negara. Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan, kedua dari kiri, membaling kembali kanister gas pemedih mata yang ditembak oleh polis rusuhan berhampiran sebuah stadium sukan di Bangkok, Thailand, KHAMIS, 26 DISEMBER, 2013. Pegawai melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah ke arah penunjuk perasaan cuba untuk memaksa cara mereka ke dalam stadium sukan di mana calon-calon berkumpul untuk menarik banyak untuk kedudukan mereka di kertas mengundi. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan membaling batu-batu di sebuah van polis selepas polis rusuhan melepaskan gas pemedih mata di gimnasium di Bangkok, Thailand, Khamis 26 Disember, 2013. Penunjuk perasaan cuba untuk menghentikan persiapan untuk pilihan raya berjuang berjalan pertempuran dengan polis di ibu negara Thailand pada hari Khamis, peningkatan kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan beleaguered negara. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan melarikan diri dari kanister gas pemedih mata yang ditembak oleh polis rusuhan berhampiran gimnasium di Bangkok, Thailand, KHAMIS, 26 Disember, 2013. Pegawai melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah ke arah penunjuk perasaan cuba untuk memaksa cara mereka ke dalam sebuah stadium sukan di mana calon-calon berkumpul untuk menarik banyak untuk kedudukan mereka di kertas pengundian. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan Thailand jatuh pada tanah semasa pertembungan dengan polis rusuhan di sebuah stadium sukan di Bangkok, Thailand Khamis, 26 Disember, 2013. Rock-membuang penunjuk perasaan cuba untuk menghentikan persiapan untuk pilihan raya berjuang polis di ibu negara Thailand pada hari Khamis, peningkatan kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan beleaguered negara. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan bertindak balas terhadap air mata gas dilepaskan oleh polis rusuhan di sebuah gimnasium di Bangkok, KHAMIS, 26 Disember, 2013. Pegawai melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah ke arah penunjuk perasaan cuba untuk memaksa cara mereka ke dalam sebuah stadium sukan di mana calon-calon berkumpul untuk menarik banyak untuk kedudukan mereka di kertas pengundian. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Anggota polis rusuhan Thai memuatkan kotak kertas pilihan raya ke helikopter semasa pemindahan pegawai pilihan raya dari stadium sukan di Bangkok, Thailand Khamis 26 Disember, 2013. Rock-membuang penunjuk perasaan cuba untuk menghentikan persiapan untuk pilihan raya berjuang polis di ibu negara Thailand pada hari Khamis, peningkatan kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan beleaguered negara. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Mased penunjuk perasaan anti-kerajaan melarikan diri dari kanister gas pemedih mata yang ditembak oleh polis rusuhan di gimnasium di Bangkok, Thailand, Khamis, 26 Disember, 2013. Penunjuk perasaan cuba untuk menghentikan persiapan untuk pilihan raya berjuang berjalan pertempuran dengan polis di ibu negara Thailand pada hari Khamis, peningkatan kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan beleaguered negara. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Thai Election body urges delay in polls Amid Clash

BANGKOK (AP) Thailand's election commission on Thursday called for upcoming polls to be delayed as street battles between security forces and protesters seeking to disrupt the ballot killed a police officer and injured nearly 100 people, dealing fresh blows to the beleaguered government.

The government quickly rejected the call. Prime Minister Yingluck Shinawatra wants the Feb. 2 polls to take place as scheduled, believing she would win handily and renew her mandate. The street violence adds to pressure on her to take a tougher line against the protesters, who are trying to force her from office, risking more chaos and possible intervention by the army.

The hours-long unrest took place outside a Bangkok sports stadium where election candidates were gathering to draw lots for their positions on ballots. Protesters threw rocks as they tried to break into the building to halt the process, while police fired tear gas and rubber bullets.

Police said protesters fired live bullets, one of which killed the officer. Four election commissioners left the stadium by helicopter to escape the violence, some of the sharpest since a long-running dispute between Thailand's bitterly divided political factions flared anew two months ago, pitching the Southeast Asian country into fresh turmoil.

The protest movement regards the Yingluck administration as corrupt, illegitimate and a proxy for her brother, former Prime Minister Thaksin Shinawatra, who was toppled by a 2006 military coup. It is demanding that the elections be delayed until Yingluck leaves office and reforms are implemented.

The election commission said in a statement that it was urging the government to consider postponing the elections, citing the security situation. Commission head Somchai Srisutthiyakorn denied the body was "involving itself in politics" by urging a delay in the polls. "We have good intentions and want to see peace in this country," he told reporters.

Deputy Prime Minister Pongthep Thepkanchana said the government was unable to change the date of the polls. "Feb. 2, 2014, was set as the election date in the royal decree dissolving Parliament, and there is nothing within the constitution or the law that gives the government the authority to change this date," he said. He reiterated that the government was willing to discuss reforms with the protesters, but insisted that the elections must take place as scheduled.

According to the constitution, elections must be held 45 to 60 days from the date that Parliament is dissolved. The anti-government protests began in late October, but Thursday's violence was the first in nearly two weeks.

At least 96 people were injured from both sides as protesters armed with sling shots and wearing gas masks fought with police. An officer was struck by a bullet fired by the protesters, police said at a news conference. He died after being airlifted to a hospital, said police Col. Anucha Romyanan.

Later in the day, protesters stormed a government building, vandalized cars and blocked a major road leading to the smaller of Bangkok's two airports. Police have made no move to arrest the protest movement's ringleader, Suthep Thaugsuban, who is demanding the country be led by an unelected council until reforms can be implemented. The authorities have to tread carefully, as a crackdown would likely provoke greater violence and chaos. That could give the military, which has staged 11 successful coups in the past, a pretext to intervene again.

In a speech to supporters Thursday night, Suthep said he regretted the violence, but denied that the protesters were responsible, instead blaming infiltrators or supporters of Yingluck. He vowed that the protesters would succeed in toppling the government.

Thailand has been wracked by political conflict since Thaksin was deposed seven years ago. The former prime minister now lives in self-imposed exile to avoid jail time for a corruption conviction, but still wields influence in the country.

Thaksin or his allies have won every election since 2001 thanks to strong support in the north and northeast of the country. His supporters say he is disliked by Bangkok's elite because he has shifted power away from the traditional ruling class, which has strong links to the royal family.

On Wednesday, Yingluck announced a proposal for a national reform council to come up with a compromise to the crisis, but it was rejected by the protesters. The country's main opposition party, which is allied with the protesters, has announced it is boycotting the elections.

Yingluck led the country for two years relatively smoothly. But in October, her government tried to introduce an amnesty law that would have allowed Thaksin to return to the country as a free man, sparking the latest round of unrest.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...