Friday, 7 February 2014

(Umat ISLAM tengah Di SERANGAN) Tentera Republik AFRIKA Tengah menyertai HURU-hara KEGANASAN . . .

Baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera menendang wajah yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari, 2014. Mangsa telah lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut, melontar dia dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Bangui, Republik Afrika Tengah (AP) Presiden interim Republik Afrika Tengah memberitahu ratusan tentera berdiri dalam pem-bentukan Rabu bahawa dia berbangga dengan mereka dan menggesa sokongan mereka untuk membawa untuk negara anarki mereka.

Kemudian dia meninggalkan, dan tentera memecah barisan untuk menikam dan memijak seorang lelaki mati di tengah-tengah mereka. Mereka mengheret mayat beliau melalui jalan-jalan.

Serangan ngeri, disaksikan oleh wartawan Associated Press, menunjukkan tahap kebencian dan kekejaman yang negara ini telah jatuh miskin dan kesukaran yang dihadapi oleh masyarakat antarabangsa, yang telah menggerakkan ribuan pengaman, untuk mencuba untuk ia menstabilkan.

Perhimpunan Rabu bertujuan untuk menonjolkan pembinaan semula tentera kebangsaan, meninggalkan berkeping-keping apabila Presiden Francois Bozize yang digulingkan dari-pada kuasa dalam rampasan kuasa Mac 2013. Jeneral yang misi tentera Perancis di Republik Afrika Tengah menekankan bagaimana tentera negara “di atas semua mempu-nyai pengetahuan yang terperinci kawasan yang akan membolehkan kami untuk mereka mengambil alih tindakan itu.”

Presiden Interim Catherine Samba- Panza, yang mengambil alih bulan lalu selepas ketua pemberontak yang merampas kuasa melangkah mengetepikan di tengah-tengah tekanan antarabangsa, mengumumkan bahawa tentera kerajaan tidak lama lagi akan dibayar selepas 5 bulan tanpa gaji. Dan dia menekankan bahawa masyarakat antarabangsa akan membantu mempersenjatai kembali mereka.

“Saya ingin memperbaharui kebanggaan saya dalam unsur-unsur FACA (Angkatan Ten-tera Republik Afrika Tengah) yang berada di sini dan meminta mereka untuk menyokong tindakan saya di mana sahaja mereka berada,” katanya. Askar-askar beruniform berdiri tegak dalam fesyen yang teratur untuk ucapan, beberapa yang tersenyum.

Tetapi selepas dia pergi, tentera yang dilihat bekas anggota disyaki pemberontakan Seleka yang telah digulingkan kerajaan. Namanya ialah Idriss, dan dia berdiri di kalangan mereka. Mereka menuduh beliau infiltran, ada untuk mengintip untuk Seleka. Keluar datang pisau pertama.

“Saya akan membunuh dia dengan tangan saya sendiri,” jerit seorang lelaki yang datang untuk mendapatkan dalam tentera negara. Lelaki sangat dijangka untuk melindungi orang awam menggunakan pisau, batu-bata dan kaki mereka sendiri untuk menyerang lelaki itu.

Pasukan dari negara Afrika kecil Burundi yang dikelilingi lelaki yang cedera untuk melindungi beliau daripada orang ramai yang semakin meningkat. Beliau meletakkan yang cedera di belakang dan beliau masih hidup selama kira-kira 5 minit.

Tetapi sebagai orang ramai bergerak lebih dekat, pasukan pengaman berundur, tidak menembak tembakan amaran. Serangan itu disambung semula. Sesetengah menikam dia manakala yang lain menendang dia di muka. Masih orang lain melontar dia dengan blok konkrit sebagai orang ramai yang bersorak.

Seorang pegawai polis melompat keluar dari trak untuk mencuba untuk menghentikan serangan yang mengerikan dan ‘accosted’ oleh orang ramai dan dituduh sebagai peng-khianat. Pegawai-pegawai kanan berjaya mengeluarkan dia dari rusuhan dan diper-cepatkan diri dengan dia dalam kenderaan pikap mereka.

Orang ramai mengheret mayat Idriss melalui jalan dikerat dan menetapkan ia dibakar. Malah bagi sebuah bandar yang melihat orang awam yang dibunuh oleh perusuh hampir setiap hari, ia adalah paparan mengejutkan keganasan, menekankan kedalaman huru-hara kini menggenggam Republik Afrika Tengah.

2013 rampasan kuasa menandakan bermulanya bulan kegawatan dan kebencian pahit ke arah pemberontak kebanyakannya Islam dan telah meninggalkan sesiapa dituduh bersu-bahat dengan mereka terdedah kepada serangan.

10 bulan pemerintahan pemberontak ‘ditandai dengan pencabulan hak asasi manusia, dan mencetuskan satu pergerakan bersenjata Kristian dikenali sebagai anti- Balaka, yang juga telah dituduh dengan kekejaman.

Tit-untuk-tat keganasan membunuh lebih daripada 1,000 orang di Bangui sahaja dalam masa beberapa hari pada bulan Disember. Tidak diketahui jumlah terperi yang telah mati pada minggu-minggu yang berikutnya, dengan kebanyakan serangan dalam Bangui yang mensasarkan umat2 Islam.

Keganasan pernah berlaku sebelum ini di negara yang mempunyai sejarah sedikit konflik antara kaum. Kini terdapat 5,000 pasukan pengaman Afrika dan 1,600 tentera Perancis di atas tanah. Pada hari Rabu, mereka hanya boleh berjaga banyak mayat hangus mangsa sehingga pekerja Palang Merah datang untuk menghapuskan mereka.

Baru menyenaraikan FACA (Afrika Tengah Angkatan Tentera) tentera menendang wajah yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari, 2014. Mangsa telah lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut, melontar mangsa dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) pegawai melompat pada badan tidak bermaya daripada yang disyaki Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah ‘lynched’ oleh beratus-ratus rekrut, melontar dia dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera mengheret tubuh yang tidak bermaya dari yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Presiden Interim Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah lynched oleh beratus-ratus rekrut, melontar dia dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera mengheret tubuh yang tidak bermaya dari yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Presiden Interim Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah ‘lynched’ oleh beratus-ratus rekrut, melontar mangsa dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera mengheret tubuh yang tidak bermaya dari mangsa yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Presiden Interim Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut, melontar dia dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

FACA baru menyenaraikan (Angkatan Tentera Afrika Tengah) askar menikam badan tidak bermaya daripada mangsa yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Seorang lelaki yang disyaki sebagai anggota rifle Islam Seleka terletak cedera selepas ditikam oleh yang baru menyenaraikan FACA (Afrika Tengah Angkatan Tentera) tentera detik-detik selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu, 5 Februari, 2014. Lelaki itu mati kemudian selepas lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut menggunakan pisau, bata dan pukulan kaki ke kepala. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza berjalan permaidani merah selepas berucap baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) askar di Bangui, Rabu 5 Feb 2014. Sejurus kemudian tentera lynched dan membunuh seorang yang disyaki anggota rifle Islam Seleka di hadapan tentera Kesatuan Afrika yang tidak membuat sebarang usaha untuk menghentikan pembunuhan itu. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Seorang lelaki yang disyaki sebagai anggota rifle Islam Seleka meletakkan yang cedera selepas ditikam oleh yang baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera detik-detik selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui Rabu 5 Februari, 2014. Lelaki itu mati kemudian selepas lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut menggunakan pisau, bata dan pukulan kaki ke kepala. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) pegawai melompat pada badan yang tidak bermaya daripada yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut, melontar dia dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera menendang wajah yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui Rabu 5 Februari, 2014. Mangsa telah lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) oleh beratus-ratus rekrut, melontar dia dengan batu-bata dan mencacatkan tubuhnya dengan pisau. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

FACA baru menyenaraikan (Angkatan Tentera Afrika Tengah) askar menikam badan yang tidak bermaya daripada yang disyaki umat Islam Seleka detik-detik anggota rifle selepas Republik Afrika Tengah Interim Presiden Catherine Samba-Panza ditangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari 2014. Mangsa telah lynched oleh beratus-ratus rekrut. (A newly enlisted FACA (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)

Baru menyenaraikan FACA (Angkatan Tentera Afrika Tengah) tentera tersenyum selepas mendengar Republik Afrika Tengah Presiden Interim Catherine Samba-Panza menangani tentera di Bangui, Rabu 5 Februari, 2014. Sejurus kemudian mereka lynched (mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan) dan membunuh seorang yang disyaki anggota rifle Islam Seleka di hadapan tentera Kesatuan Afrika yang tidak membuat sebarang usaha untuk menghentikan pembunuhan itu. (Photo AP - thinkINpictures @1WORLD Community)Wayang OBAMA – 2016: Trailer 1


Askar2 mengHUKUM MATI lelaki tanpa Pengadilan 
pada majlis tentera di Republik Afrika Tengah . . .


Umat ​​ISLAM tengah DiSERANG di Republik Afrika Tengah

Keluarga ISLAM yang melarikan diri dari ibu negara Republik Afrika Tengah keganasan diserang terhadap umat Islam ketara yang terlalu meningkat. (Muslims under fire in Central African Republic. A family fleeing the capital of the Central African Republic come under fire as violence against Muslims escalates. Deborah Lutterbeck reports).Kami harus memberi amaran kepada anda bahawa video yang anda kira-kira untuk melihat mengandungi imej grafik.

Askar-askar pertama menikam lelaki itu, maka badannya diseret sepanjang jalan-jalan sebelum dibakar. Kejadian itu berlaku ketika hanya selepas negara yang baru mengangkat sumpah dalam Presiden Catherine Samba-Panza melawat ibu pejabat askar di ibu negara.

Negara Afrika telah berhadapan dengan keganasan maut sejak pertempuran meletus antara pemberontak Islam Seleka dan militia Kristian tahun lepas. Beribu-ribu orang telah terbunuh dan banyak lagi pelarian sejak itu. Keganasan yang sedang berlaku walaupun kehadiran Kesatuan Afrika dan kuasa-kuasa Perancis di sana.

We should warn you that the video you're about to see contains graphic images.

The soldiers first stab the man, then his body is dragged along the streets before being burned. The incident happened just moment after the country's newly sworn-in President Catherine Samba-Panza visited the soldiers' headquarters in the capital.

The African nation has been plagued by deadly violence since clashes erupted between Muslim Seleka rebels and Christian militias last year. Thousands of people have been killed and many more displaced since then. The violence is going on despite the presence of African Union and French forces there.


SOME Are Wolf, In Sheep's Clothing . . WHOA . . . LOOK AT THAT!

Central African Republic Soldiers Join Chaotic Violence

BANGUI, Central African Republic (AP) The interim president of Central African Republic told the hundreds of soldiers standing in formation Wednesday that she was proud of them and called on their support to bring order to their anarchic country. Then she left, and the soldiers broke ranks to stab and stomp a man in their midst to death. They dragged his corpse through the streets.

The horrific attack, witnessed by Associated Press journalists, shows the degree of hatred and savagery to which this impoverished country has fallen and the difficulty faced by the international community, which has already deployed thousands of peacekeepers, to try to stabilize it.

Wednesday's gathering was intended to highlight the rebuilding of the national army, left in tatters when President Francois Bozize was ousted from power in a March 2013 coup. The general in charge of the French military mission in Central African Republic highlighted how the national soldiers "have above all a detailed knowledge of the terrain which will allow us to have them take over the action."

Interim President Catherine Samba-Panza, who took over last month after the rebel leader who seized power stepped aside amid mounting international pressure, announced that the government soldiers would soon be paid after five months without wages. And she emphasized that the international community would help rearm them.

"I would like to renew my pride in those elements of FACA (Armed Forces of Central African Republic) who are here and to ask them to support my actions wherever they are," she said. The uniformed soldiers stood at attention in orderly fashion for the speech, some sporting smiles.

But after she left, the soldiers spotted a suspected former member of the Seleka rebellion that had overthrown the government. His name was Idriss, and he was standing among them. They accused him of being an infiltrator, there to spy for Seleka. Out came the first knife.

"I will kill him with my own hands," shouted one man who had come to enlist in the national army. The very men expected to protect civilians used knives, bricks and their own feet to attack the man. Troops from the tiny African nation of Burundi surrounded the wounded man to protect him from the growing crowd. He lay wounded on his back and still alive for about five minutes.

But as the crowd moved closer, the peacekeepers withdrew, not even firing warning shots. The attack resumed. Some stabbed him while others kicked him in the face. Still others pelted him with concrete blocks as a crowd cheered.

A police officer jumped out of his truck to try to halt the gruesome attack and was accosted by the crowd and accused of being a traitor. Senior officers managed to extract him from the mob and sped away with him in their pickup.

The crowd dragged Idriss' corpse through the street, dismembered it and set it ablaze. Even for a city that sees civilians killed by mobs almost daily, it was a shocking display of violence, underscoring the depth of chaos now gripping Central African Republic.

The 2013 coup ushered in months of turmoil and bitter hatred toward the mostly Muslim rebels and has left anyone accused of collaborating with them vulnerable to attack. The rebels' 10-month rule was marked by human rights abuses, and sparked a Christian armed movement known as the anti-Balaka, which also has been accused of atrocities.

Tit-for-tat violence killed more than 1,000 people in Bangui alone in a matter of days in December. An untold number have died in the weeks that followed, with most of the attacks in Bangui targeting Muslims.

The violence is unprecedented in a country with little history of inter-communal conflict. There are now 5,000 African peacekeepers and 1,600 French troops on the ground. On Wednesday, they could only stand guard over the charred remains of the victim until Red Cross workers came to remove them.

Follow Jerome Delay at —https://twitter.com/jeromedelayRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...