Monday, 30 December 2013

PENGEBOMAN 4 tentera yang di timur laut MESIR . . .

Rakyat Mesir cuba membantu menyelamatkan nyawa seorang pelajar al-Azhar luka berat dari pertempuran di luar universiti di Kaherah, Mesir, Ahad Disember 29, 2013. Pelajar universiti Islam utama Mesir berkata mereka dihalang daripada mengambil peperiksaan mereka pada hari Ahad dengan rakan-rakan pelajar yang menyokong Ikhwan Muslim. Komen-komen telah dibuat di luar Fakulti al-Azhar Universiti Perdagangan, yang telah dibakar sehari lebih awal. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - CAIRO (AP) Bom meletup di luar sebuah bangunan perisikan tentera timur laut ibu kota Mesir Ahad, mencederakan 4 orang dan merosakkan struktur sebagai ban-tahan dan menakutkan keselamatan kini berhadapan negara ini hanya beberapa minggu sebelum undi utama.

Letupan di Anshas, sebuah kampung di wilayah Sharqiya, datang protes pelajar sebagai ganas di universiti Kaherah dan cawangannya dimainkan di saluran televisyen di seluruh negara ini, hanya menambah kepada kegawatan dan rasa bimbang orang ramai di Mesir berikutan Julai 3 tentera popular disokong rampasan kuasa yang menggulingkan Islam Presiden Mohammed Morsi.

Kerajaan sementara yang disokong tentera, mahu untuk mengukuhkan legitimasi, ber-harap untuk keluar mengundi kuat untuk referendum perlembagaan Januari 14 - 15. Presiden interim negara mencadangkan Ahad bahawa perintah pemilihan parlimen dan presiden berikut ia boleh diubah.

Pengeboman melanda bangunan perisikan tentera di Anshas, sebuah kampung 50 kilometer (30 batu) timur laut Kaherah yang merupakan rumah kepada beberapa kemudahan tentera, termasuk pangkalan udara dan reaktor nuklear eksperimen pertama Mesir. Rakaman AP Television News menunjukkan serpihan sampah tanah dan luka yang besar di salah satu dindingnya.

Jurucakap tentera Ahmed Mohammed Ali berkata di halaman rasmi Facebook beliau bahawa letupan merosakkan dinding2 belakang pejabat perisikan tentera dan mence-derakan 4 tentera. Beliau berkata siasatan telah mula untuk menentukan apa yang menyebabkan letupan itu.

Ali berkata letupan itu adalah sebahagian daripada siri “daripada operasi pengecut pengganas dilakukan oleh kuasa-kuasa kegelapan dan hasutan terhadap rakyat Mesir, pemasangan tentera dan sasaran penting.” Pegawai keselamatan berkata penyiasat cuba untuk menentukan sama ada letupan itu disebabkan oleh bom tangan tangan atau bom kereta. Mereka bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan wartawan.

Letupan itu melanda sebagai protes terhadap penyingkiran Morsi terus Ahad. Untuk hari kedua, penunjuk perasaan terganggu peperiksaan di Universiti Islam Al-Azhar. Di kampus Kaherah, beberapa pelajar mengoyakkan kertas peperiksaan mereka, manakala yang lain membaling batu sebagai polis melepaskan gas pemedih mata. Polis menahan 27 pelajar lebih bantahan , kata pegawai keselamatan.

Seorang pelajar terbunuh dalam pertempuran Sabtu dan sebuah bangunan pentadbiran utama telah dibakar. Keganasan dihentikan mereka yang ingin mengambil peperiksaan dari sampai kelas. Tawfiq Nour el-Din, Timbalan Dekan universiti, memberitahu televisyen negeri bahawa bilik-bilik alternatif akan disediakan untuk memastikan peperiksaan terus. Kemudian Sunday, Mesir negeri agensi berita MENA melaporkan bahawa para pegawai keselamatan universiti dimatikan dua bom buatan sendiri ditanam di kampus.

Pelajar mengatakan mereka menganjurkan kempen boikot peperiksaan untuk membantah penangkapan dan pembunuhan rakan-rakan mereka. Mereka menafikan memulakan keganasan. “Mereka cuba untuk menakut-nakutkan kami . . . Mereka tidak suka bahawa sebilangan besar pelajar adalah menentang rampasan kuasa,” kata pemimpin pelajar Youssof Salhen.

Ketegangan diperluaskan kepada cawangan universiti itu di bandar selatan Assiut, di mana pelajar ditutup pintu-pintu kampus, menghalang orang lain daripada mengambil ujian mereka. Pegawai keselamatan berkata pelajar melemparkan firebombs di salah satu kenderaan polis rusuhan dikerahkan di luar kampus, menetapkan ia terbakar. 

Pelajar-pelajar dikejar dua askar keluar dari kereta sebelum tentera dikerahkan untuk menyediakan mereka dengan perlindungan, pegawai-pegawai berkata, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk memberi taklimat kepada pemberita.

Sementara itu, televisyen kerajaan melaporkan bahawa pejalan kaki juga mendapati bom buatan sendiri undetonated luar sekolah perubatan cawangan Universiti Al-Azhar di bandar Delta Nil daripada Damietta. Satu pakatan yang diketuai oleh Ikhwanul Muslimin, kumpulan dari mana Morsi berasal, telah diadakan protes hampir setiap hari sejak kejatuhannya sejak rampasan kuasa. 

Pihak berkuasa bertindak balas dengan tindakan keras sengit kepada kumpulan, termasuk kerajaan mengisytiharkan ia sebuah pertubuhan pengganas baru-baru ini dan menya-lahkan ia untuk peningkatan serangan militan. Ikhwan, yang menolak keganasan dalam tahun 1970-an, berkali-kali menafikan bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Kerajaan berharap pilihan raya akan datang akan mengukuhkan kawalan dan kuasanya. Pada hari Ahad, Presiden Interim Adly Mansour berkata pilihan raya presiden boleh datang sebelum pengundian parlimen yang dirancang di negara ini tanpa melanggar pelan peralihan yang disokong tentera dilaksanakan selepas rampasan kuasa. Undi akan diadakan dalam tempoh 6 bulan selepas referendum perlembagaan, kata Mansour.

Penyokong pelan telah menolak untuk memilih seorang presiden pertama di tengah-tengah tentangan berterusan dari penyokong Morsi. Banyak kumpulan-kumpulan yang telah bertemu dengan Mansour sepanjang beberapa hari yang lalu untuk membincangkan rancangan telah menyokong memilih seorang presiden pertama, bimbang bahawa undi parlimen akan memecahkan negara ini. Ada yang mengatakan seorang pemimpin yang dipilih akan memadamkan cabaran pembangkang kepada pihak berkuasa interim.

Pihak Berkuasa juga takut penyokong Morsi akan cuba untuk menggagalkan undi datang melalui protes atau keganasan. Walau bagaimanapun, kerajaan telah menyediakan sebarang bukti yang mengaitkan Ikhwan dengan serangan berterusan.

Satu penjual keliling Mesir menjual salinan perlembagaan baru di Kaherah, Mesir, SABTU 28 Disember, 2013. A referendum perlembagaan di dirancang pada Jan 14 dan 15. Bahasa Arab berbunyi, “perlembagaan Republik Arab Mesir”. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Kakitangan keselamatan dan lain-lain memeriksa tapak letupan di luar bangunan tentera perisikan di Anshas, sebuah kampung luar bandar di wilayah Sharqiya, hampir 50 kilometer (30 batu) timur laut Kaherah, Mesir, AHAD 29 Disember, 2013. Serangan ke atas sasaran keselamatan telah menjadi kerap berikutan penyingkiran 3 Julai daripada Islam Presiden Mohammed Morsi. Kerajaan baru-baru ini menyalahkan Ikhwanul Muslimin, kumpulan dari mana Morsi berasal, untuk serangan, melabelkan kumpulan organisasi pengganas. Kerajaan tidak menyediakan sebarang bukti yang mengaitkan Ikhwan dengan serangan militan. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Kakitangan keselamatan dan lain-lain memeriksa tapak letupan di luar bangunan tentera perisikan di Anshas, sebuah kampung luar bandar di wilayah Sharqiya, hampir 50 kilometer (30 batu) timur laut Kaherah, Mesir, AHAD 29 Disember, 2013. Serangan ke atas sasaran keselamatan telah menjadi kerap berikutan penyingkiran 3 Julai daripada Islam Presiden Mohammed Morsi. Kerajaan baru-baru ini menyalahkan Ikhwanul Muslimin, kumpulan dari mana Morsi berasal, untuk serangan, melabelkan kumpulan organisasi pengganas. Kerajaan tidak menyediakan sebarang bukti yang mengaitkan Ikhwan dengan serangan militan. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Sebuah poster yang menunjukkan Menteri Pertahanan Jeneral Abdel-Fattah el-Sissi, pusat, lewat Presiden Gamal Abdel-Nasser, kanan atas, dan Anwar Sadat, kiri atas, dipaparkan dengan cenderamata monumen Pharaonic Mesir di sebuah kedai di Kaherah, Mesir, Sabtu, 28 Disember, 2013. Bahasa Arab yang berbunyi, “kita mati tetapi Mesir hidup.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penjual roti Mesir keliling duduk bersebelahan dengan salinan perlembagaan baru yang dijual di jalan di Kaherah, Mesir, sabtu 28 disember, 2013. Referendum perlembagaan dirancang pada Jan 14 dan 15. Bahasa Arab berbunyi, “perlembagaan Republik Arab Mesir.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Bombing wounds 4 soldiers in northeast Egypt

CAIRO (AP) A bomb exploded outside a military intelligence building northeast of Egypt's capital Sunday, wounding four people and damaging the structure as protests and security scares roiled the country just weeks before a key vote.

The explosion in Anshas, a village in Sharqiya province, came as violent student protests at a Cairo university and its branches played on television channels across the country, only adding to the turmoil and sense of public worry in Egypt following a July 3 popularly backed military coup that toppled Islamist President Mohammed Morsi.

The military-backed interim government, wanting to cement its legitimacy, hopes for a strong voter turnout for a constitutional referendum Jan. 14-15. The country's interim president suggested Sunday that the order of the parliamentary and presidential polls following it could be changed.

The bombing struck the military intelligence building in Anshas, a village 50 kilometers (30 miles) northeast of Cairo that is home to number of military facilities, including an air base and Egypt's first experimental nuclear reactor. AP Television News footage showed debris littering the ground and a large gash in one of its walls.

Military spokesman Ahmed Mohammed Ali said on his official Facebook page that the explosion damaged the back wall of the military intelligence office and wounded four soldiers guarding it. He said an investigation had begun to determine what caused the blast.

Ali said the blast was part of a series "of cowardly terrorist operations carried out by the forces of darkness and sedition against the people of Egypt, military installations and vital targets." Security officials said investigators were trying to determine whether the blast was caused by a hand grenade or a car bomb. They spoke on condition of anonymity as they were not authorized to speak to journalists.

The blast struck as protests against Morsi's ouster continued Sunday. For the second day, protesters disrupted exams at the Islamic University of Al-Azhar. At the Cairo campus, some students tore up their examination papers, while others threw rocks as police fired tear gas. Police arrested 27 students over the protests, security officials said.

One student was killed in clashes Saturday and a main administration building was set on fire. The violence stopped those wanting to take exams from reaching classrooms. Tawfiq Nour el-Din, deputy dean of the university, told state television that alternative rooms will be prepared to ensure exams continue. Later Sunday, Egypt state news agency MENA reported that university security officials defused two homemade bombs planted on campus.

Students say they are organizing an exam boycott campaign to protest the arrest and killing of their colleagues. They deny starting the violence. "They are trying to frighten us. ... They do not like that a large number of students are against the coup," student leader Youssof Salhen said.

The tension extended to the university branch in the southern city of Assiut, where students closed the campus gates, preventing others from taking their tests. Security officials said students lobbed firebombs at one of the riot police vehicles deployed outside campus, setting it on fire. The students chased two soldiers out of the car before forces deployed to provide them with protection, the officials said, speaking on condition of anonymity because they were not authorized to brief reporters.

Meanwhile, state television reported that passers-by also found an undetonated homemade bomb outside the medical school of the Al-Azhar University branch in the Nile Delta city of Damietta. A coalition led by the Muslim Brotherhood, the group from which Morsi hails, has held near-daily protests over his ouster since the coup. 

Authorities responded with an intense crackdown on the group, including the government declaring it a terrorist organization in recent days and blaming it for the rise in militant attacks. The Brotherhood, which renounced violence in the late 1970s, repeatedly has denied being responsible for the attacks.

The government hopes coming elections will solidify its control and power. On Sunday, Interim President Adly Mansour said a presidential election can come before a planned parliamentary poll in the country without violating a military-backed transition plan put in place after the coup. The votes will be held within six months after the constitutional referendum, Mansour said.

Backers of the plan have pushed for electing a president first amid continued opposition from Morsi supporters. Many groups that have met with Mansour over the past days to discuss the plan have supported selecting a president first, worrying that a parliamentary vote would fragment the country. Some say an elected leader would quell the opposition's challenge to the interim authorities.

Authorities also fear Morsi supporters will try to derail the coming votes through protests or violence. However, the government has provided no evidence linking the Brotherhood to the ongoing attacks.

Associated Press writers Ashraf Sweillam in el-Arish, Egypt; Mamdouh Thabet in Assiut, Egypt; and Mariam Rizk contributed to this report.

Taliban kembali dlm pelana di Afghanistan 2017 - bocor laporan Intel . . .

AFP Photo/Romeo Gacag (think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Apa-apa kejayaan Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya telah menik-mati di Afghanistan dalam tempoh 3 tahun yang lalu akan dikurangkan secara mendadak pada 2017, walaupun kehadiran tentera Amerika Syarikat kekal di negara ini, menurut laporan perisikan Amerika Syarikat.

Perisikan Anggaran Kebangsaan mengira bahawa Taliban dan peserta serantau lain, termasuk Al-Qaeda, akan mula menonjolkan diri mereka sebagai Amerika Syarikat angin ke bawah operasi ketenteraan di negara yang dilanda perang itu, Washington Post mela-porkan, memetik pegawai biasa dengan laporan terperingkat .

Anggaran itu termasuk analisis dari perkhidmatan perisikan negara 16.

Keadaan ini akan merosot lebih cepat sekiranya Washington dan Kabul gagal untuk menandatangani perjanjian keselamatan yang membolehkan kontingen ketenteraan Amerika Syarikat ke atas wilayah Afghanistan selepas tahun 2014 , satu perjanjian yang juga menjanjikan untuk membebaskan berbilion-bilion dolar dalam bantuan kewangan ke Afghanistan .

“Dalam ketiadaan kehadiran berterusan dan sokongan kewangan yang berterusan,” ang-garan perisikan “menunjukkan keadaan akan merosot dengan cepat,” akhbar itu memetik seorang pegawai Amerika Syarikat biasa dengan laporan itu sebagai berkata.

Beberapa pegawai, bagaimanapun, menyatakan berpendapat bahawa anggaran perisikan perang paling lama dalam sejarah Amerika adalah “terlalu pesimis” dan gagal untuk mengambil kira pelbagai faktor, termasuk keberkesanan baik pasukan keselamatan Afghanistan, yang akan diserahkan tugas mencegah Taliban kebangkitan, dan juga kepu-tusan pilihan raya presiden tahun depan.

“Saya fikir apa yang kita akan melihat adalah recalibration kuasa politik, wilayah dan begitulah,” kertas yang dipetik rasmi lain sebagai mengulas . “Ia tidak akan menjadi satu kenaikan tidak dapat dielakkan daripada Taliban.” Seorang pegawai kanan pentadbiran memberitahu akhbar itu bahawa anggaran perisikan mempunyai kecenderungan untuk melukis sekeping gambar suram keadaan di Afghanistan.

“Penilaian yang mengatakan perkara-perkara yang akan menjadi suram tidak kira apa yang kamu lakukan, yang anda hanya melambatkan yang tidak dapat dielakkan, itu hanya pandangan,” kata pegawai itu. “Saya tidak akan berfikir ia akan menjadi pandangan penentu.”

“Sekali-kali tidak telah lonjakan mengalahkan Taliban,” kata pegawai itu, tetapi ia tidak membantu untuk “terbalik momentum Taliban dan memberi kerajaan lebih daripada kelebihan. Saya fikir kita mencapai itu.”

Presiden Afghanistan Hamid Karzai telah disimpan Washington menunggu Perjanjian Keselamatan 2 Hala yang akan membolehkan luar jangka yang diketuai, termasuk kira-kira 15,000 tentera Amerika, untuk kekal di negara ini selepas tahun 2014. Sebabnya adalah jelas: Karzai, di bawah tekanan pendapat awam Afghanistan, enggan untuk memberikan kekebalan kepada mana-mana tentera Amerika Syarikat meninggalkan di atas tanah-air di Afghanistan, berikut 2014 tarikh sisipan yang diisytiharkan.

Taliban back in the saddle in Afghanistan 
by 2017 - leaked intel report

Any success the US and its allies have enjoyed in Afghanistan in the past three years will be dramatically reduced by 2017, even if a US military presence remains in the country, according to a US intelligence report.

The National Intelligence Estimate calculates that the Taliban and other regional players, including Al-Qaeda, will begin to assert themselves as the United States winds down military operations in the war-torn country, the Washington Post reported, quoting officials familiar with the classified report.

The estimate includes analysis from the country’s 16 intelligence services.

The situation will deteriorate even more rapidly in the event that Washington and Kabul fail to sign a security agreement that allows a US-led military contingent on Afghan territory beyond 2014, an agreement that also promises to free up billions of dollars in financial aid to Afghanistan.

"In the absence of a continuing presence and continuing financial support," the intelligence estimate "suggests the situation would deteriorate very rapidly," the newspaper quoted one US official familiar with the report as saying.

Some officials, however, expressed the opinion that the intelligence estimate of the longest war in American history was “overly pessimistic” and failed to consider various factors, including the improved effectiveness of Afghanistan's security forces, which will be handed the task of preventing Taliban resurgence, as well as the outcome of next year’s presidential election.

"I think what we're going to see is a recalibration of political power, territory and that kind of thing," the paper quoted another official as commenting. "It's not going to be an inevitable rise of the Taliban."

A senior administration official told the newspaper that the intelligence estimate has a tendency to paint a gloomy picture of the situation in Afghanistan.

“An assessment that says things are going to be gloomy no matter what you do, that you’re just delaying the inevitable, that’s just a view,” said the official. “I would not think it would be the determining view.”

“By no means has the surge defeated the Taliban,” the official said, but it did help to “reverse the Taliban’s momentum and give the government more of an edge. I think we achieved that.”

Afghan President Hamid Karzai has kept Washington waiting on the Bilateral Security Agreement that would allow a US-led contingency, including some 15,000 American troops, to remain in the country beyond 2014. The reason is clear: Karzai, under Afghan public opinion pressure, is reluctant to grant immunity for any US troops left on the ground in Afghanistan, following the declared 2014 pullout date.

Reuters/Stringer  (think IN pictures @1WORLD Community)

Rakyat Afghanistan telah menyaksikan terlalu banyak pembunuhan secara rambang rakyat yang tidak berdosa untuk memberi lesen untuk tingkah laku yang lebih itu. Bercuti Amerika Kesyukuran, sebagai contoh, serangan Drone Amerika Syarikat meninggalkan satu kanak-kanak mati dan 2 wanita cedera tentera NATO mendakwa mereka cuba untuk membunuh tunggal “militan yang dikenali” di Wilayah Helmand.

Sementara itu, penganalisis bimbang bahawa cengkaman Kabul pada kuasa mungkin tidak lagi relevan kerana ia kehilangan “pembelian” lebih pelbagai rantau di negara ini, kata pegawai yang lain.

White House enggan mengulas laporan NIE itu. Seorang pegawai pentadbiran kanan berkata penilaian perisikan adalah “hanya satu alat dalam toolbox analisis dasar kami.”

“Salah satu tugas utama komuniti perisikan adalah untuk memberi amaran tentang upsides berpotensi dan kelemahan kepada dasar Amerika Syarikat, dan kami kerap meng-gunakan penilaian mereka untuk mengenal pasti kelemahan dan mengambil langkah-langkah untuk membetulkannya,” kata kenyataan itu. “Kami akan seberat input daripada [perkhidmatan perisikan] bersama-sama orang tentera, diplomat dan pakar-pakar pem-bangunan seperti yang kita melihat keputusan berbangkit di hadapan kita, termasuk mem-buat keputusan mengenai sama ada untuk meninggalkan tentera di Afghanistan selepas akhir 2014.”

Stephen Biddle, seorang pakar dasar pertahanan di Majlis Hubungan Luar, kata pakar-pakar sebahagian besarnya ditarik antara dua pandangan mengenai prospek masa depan di Afghanistan. Satu pihak melihat pasukan keselamatan Afghanistan akhirnya memaksa Taliban ke dalam sejenis perjanjian politik. Satu lagi sebelah ramalan bahawa Taliban, yang Amerika Syarikat dipersalahkan untuk melindungi Al-Qaeda dalang, Osama bin Laden, akan beransur-ansur mendapatkan semula pengaruh bekas di negara ini.

Biddle berkata banyak bergantung kepada bagaimana Kongres, yang menjadi semakin berhati-hati berterusan kehadiran tentera di negara ini, memutuskan mengenai perkara itu.

“Sama ada jalan buntu lebih teruk atau lebih baik bergantung kepada kadar di mana Kongres defunds perang,” katanya.

Pada masa ini Washington masih mempunyai 63,000 tentera di atas darat. Terdahulu pada bulan Disember, undian Associated Press-GfK mendapati 57 % peratus rakyat Amerika berkata berperang di Afghanistan sebagai tindak balas kepada 11- September serangan pengganas mungkin “perkara yang salah untuk dilakukan.” Minoriti rakyat Amerika Syarikat adalah memihak kepada rancangan pengeluaran semasa, dengan 53 % peratus berkata proses ini mengambil masa yang lama dan 34 % peratus respons yang pengunduran tentera adalah kira-kira betul.

The Afghan people have witnessed too much indiscriminate killing of innocent citizens to give license for more such behavior. On the American holiday of Thanksgiving, for example, a US drone attack left one child dead and two women injured as NATO forces claimed they were trying to kill a lone "known militant" in Helmand Province.

Meanwhile, analysts fear that Kabul’s grip on power is likely to become increasingly irrelevant as it loses “purchase” over various regions of the country, another official said.

The White House refused to comment on the NIE’s report. A senior administration official said intelligence assessments are “only one tool in our policy analysis toolbox.”

“One of the intelligence community’s principal duties is to warn about potential upsides and downsides to US policy, and we frequently use their assessments to identify vulnerabilities and take steps to correct them,” the statement said. “We will be weighing inputs from the [intelligence services] alongside those of the military, our diplomats and development experts as we look at the consequential decisions ahead of us, including making a decision on whether to leave troops in Afghanistan after the end of 2014.”

Stephen Biddle, a defense policy expert at the Council on Foreign Relations, said experts are largely pulled between two views on the future prospects in Afghanistan. One side sees Afghan security forces eventually forcing the Taliban into some sort of political agreement. Another side forecasts that the Taliban, which the United States blamed for harboring Al-Qaeda mastermind, Osama bin Laden, will gradually regain its former influence in the country.

Biddle said much depends on how Congress, which is becoming increasingly wary of continuing its military presence in the country, decides on the matter.

“Whether it’s a worse or better stalemate depends on the rate at which Congress defunds the war,” he said.

At the moment Washington still has 63,000 troops on the ground. Earlier in December, an Associated Press-GfK poll found that 57 percent of Americans say going to war in Afghanistan as response to the September-11 terrorist attacks was probably the “wrong thing to do.” A minority of US citizens is in favor of the current withdrawal plan, with 53 percent saying the process is taking too long and 34 percent responding that the troop withdrawal is about right.


LEGENDA F1 Michael Schumacher adalah dalam Keadaan KOMA selepas KEMALANGAN SKI . . .

Michael Schumacher. (AFP Photo/Vincenzo Pinto - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - 7 kali juara DUNIA Formula 1Michael Schumacher berada dalam kea-daan kritikal dalam keadaan koma selepas kemalangan ski di Alps Perancis, sebuah hospital di bandar Perancis tenggara Grenoble berkata pada hari Ahad.

Pemain berusia 44 tahun Jerman “telah mengalami trauma otak yang serius dengan seti-banya koma, yang memerlukan operasi neurosurgeri segera,” kata hospital.

F1 legend Michael Schumacher in coma 
after skiing accident . . .

Seven-time Formula 1 world champion Michael Schumacher is in critical condition in a coma after a skiing accident in the French Alps, a hospital in the southeast French city of Grenoble said on Sunday.

The 44-year-old German "was suffering a serious brain trauma with coma on his arrival, which required an immediate neurosurgical operation," the hospital said.


Putera Arab menghadapi pelaksanaan untuk pembunuhan . . .

Putera Salman bin Abdul Aziz Al-Saud dari Arab Saudi (Prince Salman Bin Abdul Aziz Al-Saud of Saudi Arabia (Reuters - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Seorang putera Arab tanpa nama menghadapi pemotongan kepala selepas dia membunuh seorang lelaki tempatan, putera mahkota negara Teluk yang mengisytiharkan pada hari Ahad seperti yang dilaporkan oleh media tempatan.

“Syariah [undang-undang Islam] perlu dikuatkuasakan ke atas semua tanpa sebarang pengecualian kerana tidak ada perbezaan antara yang kuat dan yang lemah di dalam Islam,” kata Timbalan Perdana dan Menteri Pertahanan Arab Saudi, Putera Mahkota Salman bin Abdul Aziz Al Saud, kerana dia menuntut pelaksanaan putera tanpa nama ini.

Beliau menekankan kepentingan undang-undang dalam surat dilabel ‘sangat segera’  - satu salinan yang terbuka yang disiarkan dalam bahasa Inggeris, Arab News.

Nama putera itu tidak didedahkan.

Dia teringat bahawa, mengikut undang-undang Islam, seseorang yang disabitkan boleh mengelakkan penalti jika saudara-mara mangsa bersetuju untuk menerima ‘diya’ - satu tebusan dibayar bagi kematian saudara mereka.

“Tiada siapa yang mempunyai hak untuk campur tangan dalam sistem kehakiman . . . ini adalah peraturan di negara kita . . . dalam kes keluarga mangsa yang enggan pengantaraan dan mendesak penguatkuasaan syariah, anda diminta untuk melaksanakan hukuman terhadap pembunuh, “katanya, seperti yang dipetik oleh Ajel harian bahasa Arab. "Keadilan mestilah disampaikan.”

Bapa mangsa sebelum ini menyatakan bahawa beliau tidak bersedia untuk memaafkan pembunuhan anaknya dan jumlah wang yang ditawarkan darah tidak mencukupi untuk membalas kehilangan anak.

Tidak ada nama yang diperuntukkan untuk mangsa pembunuhan atau bapanya - ketika masih disebut dalam surat itu putera, mereka nampaknya telah ditapis oleh akhbar itu.

Arab Saudi telah datang di bawah banyak kritikan untuk sistem yang ketat daripada undang-undang syariah, yang telah menyebabkan sebilangan besar hukuman mati. Beberapa 47 orang telah dilaksanakan di Negeri Teluk dari awal tahun 2013 hingga Mei, menurut Amnesty International, berbanding dengan 82 hukuman mati pada tahun 2011 dan kira-kira 80 pada tahun 2012.

Ahli-ahli keluarga yang memerintah akan sangat jarang dilaksanakan. Walau bagaima-napun, anak saudara Saudi Raja Faisal  Faisal bin Musaid al Saud, meningkat kepada ter-kenal pada tahun 1975 setelah beliau ‘assassinated’ Raja Faisal.

Seorang putera Saudi juga dihukum untuk hidup dalam penjara di Britain pada bulan Mac. Saud bin Abdulaziz bin Nasir adalah cucu kepada Arab Saudi Raja Abdullah. Dia dipenjara pada tahun 2010 untuk menundukkan seorang hamba lelaki untuk kempen ‘sadis’ kega-nasan dan penderaan seksual sebelum membunuh dia. Beliau telah diterbangkan kembali ke Arab Saudi pada bulan Mac kepada melayani keluar baki hukumannya.

Saudi prince faces execution for murder

An anonymous Saudi prince faces beheading after he killed a local man, the Gulf state’s crown prince declared on Sunday as reported by local media.

“Sharia [Islamic law] must be enforced on all without any exception because there is no differentiation between the strong and the weak in Islam,” Deputy Premier and Defense Minister of Saudi Arabia, Crown Prince Salman bin Abdul Aziz Al Saud, said as he demanded the anonymous prince’s execution.  He underscored the importance of the law in a letter labeled ‘very urgent’ - a copy of which was publicly published in the English-language, Arab News.

The name of the prince has not been disclosed.

He recalled that, according to Islamic law, a convicted person may avoid the penalty if the relatives of his victims agreed to accept the ‘diya’ - a ransom paid for the death of their relative.

“No one has the right to intervene in the judiciary system…this is the regulation in our country…in case the relatives of the victim refuse mediation and insist on the enforcement of Sharia, you are asked to implement the sentence against the killer,” he added, as quoted by the Arabic language daily Ajel. “Justice must be served. ”

The victim’s father previously stated that he was not ready to pardon his son’s murder and the amount of blood money offered was not enough to recompense the loss of a son.

There was no name provided for the victim of the murder or his father – while both were mentioned in the prince’s letter, they had apparently been censored by the newspaper.

Saudi Arabia has come under a great deal of criticism for its strict system of Sharia law, which has resulted in a high number of executions. Some 47 people were executed in the Gulf State from the beginning of 2013 to May, according to Amnesty International, in comparison to 82 executions in 2011 and around 80 in 2012.

Members of the ruling family are very rarely executed. However, the nephew of Saudi King Faisal, Faisal bin Musaid al Saud, rose to prominence in 1975 after he assassinated King Faisal.

A Saudi Prince was also sentenced to life in jail in Britain in March. Saud bin Abdulaziz bin Nasir is the grandson of Saudi Arabia's King Abdullah. He was jailed in 2010 for subjecting a male servant to a ‘sadistic’ campaign of violence and sexual abuse before murdering him. He was flown back to Saudi Arabia in March to serve out the remainder of his sentence.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...