Monday, 19 August 2013

Militan membunuh 24 Anggota Polis di Sinai Mesir sebagai Negara dicengkam oleh keganasan . . .


SitiWanMahani - Militan membunuh 24 anggota polis di Sinai Mesir sebagai negara dicengkam oleh keganasan. Berpuluh-puluh mangsa yang dilaporkan dalam 2 kejadian berasingan di Mesir. Satu adalah penjara gagal rehat percubaan oleh ditahan penyokong Ikhwan Muslim.

Yang lain, militan serangan hendap bas polis di kawasan Sinai yang tidak menentu. Ini berterusan seminggu pertempuran maut di seluruh negara, dengan lebih daripada 800 orang terbunuh dalam pertempuran antara aktivis Islam dan pasukan keselamatan. Bel Trew menyertai studio RT dari Kaherah.

Militants kill 24 policemen in Egypt's Sinai as country gripped by violence. Dozens of casualties are reported in two separate incidents in Egypt. One was a failed prison break attempt by detained Muslim Brotherhood supporters.

The other, a militant ambush of police buses in the volatile Sinai area. This continues a week of deadly fighting across the country, with over 800 people killed in clashes between Islamist activists and security forces. Bel Trew joins RT's studio from Cairo.

Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT

Follow us on Instagram http://instagram.com/rt

Mesir Mendalami Kegawatan; Militan Membunuh 25 Anggota Polis . . .

Photo: AP Tentera askar Mesir mengambil kedudukan mereka di atas dan seterusnya kepada kenderaan perisai mereka manakala menjaga pintu masuk daripada persegi Tahrir, di Kaherah, Mesir. Israel dengan berhati-hati menonton acara di Mesir dan menyimpan berhubung dengan tentera Mesir melalui kemelut terbaru negara Arab, pegawai-pegawai berkata, bekerja bersama-sama dalam peperangan bersama menentang militan Islam. (think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - CAIRO (AP) ‘Mesir mendalami kegawatan; militan membunuh 25 anggota polis’ Militan Islam pada hari Isnin serang hendap 2 mini-bas yang membawa anggota polis yang tidak bertugas di kawasan utara Semenanjung Sinai Mesir, membunuh 25 daripada mereka gaya pelaksanaan dalam serangan siang yang mereka panggil kurang ajar yang mendalami kegawatan roiling negara dan menekankan ketidakstabilan rantau yang strategik.

Pembunuhan, yang berlaku berhampiran bandar sempadan Rafah, datang sehari selepas 36 tahanan telah terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan. Dalam semua, hampir 1,000 orang telah terbunuh dalam pertempuran antara pasukan keselamatan dan penyokong Presiden digulingkan Mohammed Morsi sejak Rabu lepas.

Ketegangan antara 2 pihak telah tinggi sejak tentera rampasan kuasa menggulingkan Morsi di Julai 3, berikutan hari bantahan oleh berjuta-juta orang-orang Mesir yang menuntut tinggalkan presiden Islam dan menuduh beliau menyalahgunakan kuasanya.

Tetapi penyokong Morsi telah bangkit, mengadakan demonstrasi menuntut agar beliau dikembalikan semula dan mengecam rampasan kuasa tentera. Pada hari Rabu, tentera menyerbu dua kem bantahan penyokong Morsi di Kaherah, membunuh beratus-ratus orang dan mencetuskan gelombang semasa keganasan.

Jeneral Abdel-Fattah el-Sissi, ketua tentera negara itu, semalam berkata tindakan keras, diikuti dengan darurat dan perintah berkurung yang dikenakan pada waktu malam di Kaherah dan beberapa wilayah zon sengketa lain, yang diperlukan untuk melindungi negara daripada “perang saudara. “El-Sissi telah berikrar tentera akan berdiri teguh dalam menghadapi keganasan yang semakin meningkat tetapi juga dipanggil untuk kemasukan Islam dalam proses politik selepas Morsi.

Sinai, sebuah kawasan strategik yang bersempadan dengan Semenanjung Gaza dan Israel, telah menyaksikan serangan hampir setiap hari sejak penyingkiran Morsi itu - yang membawa banyak mengaitkan militan di sana untuk Ikhwan Muslimin, kumpulan Islam Morsi yang berasal.

Tentera Mesir dan pasukan keselamatan telah terlibat dalam peperangan yang panjang berjalan terhadap militan di bahagian utara Semenanjung. Pejuang Al ‘Qaeda berkaitan, sesetengah daripada mereka menganggap Ikhwan Morsi untuk menjadi terlalu sederhana, dan puak telah menggunakan kawasan itu untuk penyeludupan dan aktiviti jenayah lain selama bertahun-tahun dan pada ketika melepaskan roket ke Israel dan mengadakan serangan merentas sempadan.

Setahun yang lalu, 16 pengawal sempadan Mesir, satu cabang tentera, telah dibunuh di Sinai berhampiran sempadan dengan Gaza dan Israel dalam serangan yang belum dapat diselesaikan yang meluas dipersalahkan atas militan.

Dalam serangan hari ini, militan memaksa 2 kenderaan berhenti, mengarahkan polis keluar dan memaksa mereka untuk berbaring di atas tanah sebelum menembak mereka, kata pegawai. Anggota polis berada dalam pakaian awam, kata pegawai-pegawai, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak dibenarkan bercakap kepada media. Tiada tuntutan segera tanggungjawab untuk serangan itu, yang juga meninggalkan 2 anggota polis cedera.

Pegawai-pegawai pada mulanya berkata polis terbunuh apabila militan melepaskan tembakan bom tangan roket di kedua-dua bas mini. Kekeliruan tersebut ke atas butir-butir dalamnya selepas serta-merta serangan adalah perkara biasa. Televisyen negara Mesir juga melaporkan bahawa orang-orang yang gaya pelaksanaan terbunuh.

Pembunuhan, yang berlaku berhampiran bandar sempadan Rafah, masalah kompaun Mesir sehari selepas polis melepaskan gas pemedih mata untuk membebaskan seorang pengawal penjara dari tahanan merusuh, membunuh sekurang-kurangnya 36. Kematian daripada 36 dan 25 anggota polis mengambil masa untuk hampir 1,000 bilangan orang terbunuh di Mesir sejak serangan serentak pada Rabu atas 2 kem-kem bantahan ‘Sit-in penyokong Morsi.

Dalam kematian Ahad tahanan ditangkap semasa pertempuran pasangan hari yang lalu di Kaherah, kata pegawai tahanan di salah satu daripada trak mengangkut mereka telah merusuh dan berjaya menangkap seorang pegawai polis di dalam. Tahanan berada dalam konvoi trak penjara kira-kira 600 tahanan menuju ke Abu Zaabal penjara di utara Mesir.

Pasukan keselamatan melepaskan gas pemedih mata ke dalam trak dalam usaha untuk membebaskan pegawai yang teruk dipukul, pegawai-pegawai berkata, sambil menambah bahawa orang-orang terbunuh mati akibat lemas. Pegawai mereka juga bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak dibenarkan untuk bercakap kepada wartawan.

Walau bagaimanapun, versi pegawai ‘peristiwa laporan bercanggah mengenai kejadian itu dibawa oleh media kerajaan. Laman web rasmi televisyen negara melaporkan bahawa kematian berlaku selepas pasukan keselamatan bertempur dengan militan berhampiran penjara dan tahanan dikritik ketika cuba untuk melarikan diri. Rasmi negeri agensi berita MENA juga berkata trak datang di bawah serangan dari lelaki bersenjata.

Media kerajaan juga berkata orang-orang terbunuh dan lelaki bersenjata milik Ikhwan. Pegawai-pegawai yang bercakap kepada AP berkata beberapa tahanan milik Ikhwan, manakala yang lain tidak. Perbezaan di dalam akaun tidak dapat segera diselesaikan.

Ikhwan berkata dalam satu kenyataan bahawa ia menyalahkan ketua tentera, el-Sissi, dan Menteri Dalam Negeri Mohammed Ibrahim yang menjaga polis, bagi serangan Ahad. Kumpulan itu juga dipanggil untuk siasatan antarabangsa ke atas kematian.

Bersama-sama dengan keadaan darurat yang dikenakan selepas tindakan keras Rabu pada pro-Morsi di ‘Sit-in Kaherah dan berikutnya pertempuran jalan di seluruh negara, kerajaan sementara yang disokong tentera juga telah mula mengambil langkah-langkah tegas untuk melumpuhkan Persaudaraan.

Keselamatan memaksa beratus-ratus ditangkap ahli Ikhwan Muslimin awal Ahad dalam serbuan di rumah-rumah mereka di bandar-bandar yang berbeza, yang bertujuan untuk mengganggu perhimpunan yang dirancang untuk menyokong Morsi. Kabinet juga telah mengadakan mesyuarat tergempar untuk mempertimbangkan mengharamkan kumpulan.

Pengharaman mungkin - yang pihak berkuasa berkata akan dilaksanakan atas penggunaan kumpulan keganasan - akan mengulangi perjuangan dekad lama antara kerajaan dan Persaudaraan. Ia juga akan mengalirkan sumber-sumber kewangan kumpulan dan membolehkan tangkapan beramai-ramai ahli-ahlinya. Yang mungkin akan mengurangkan peluang penyelesaian dirundingkan kepada krisis dan menolak kumpulan lagi di bawah tanah (underground).

Ikhwan telah menunjukkan tanda-tanda menyokong turun walaupun. Di bawah panji-panji pakatan anti-rampasan kuasa, kumpulan protes yang diadakan hari Ahad, walaupun banyak muncul dalam skala yang lebih kecil daripada yang lain yang diadakan di hari kebelakangan ini.

Di bandar pantai Alexandria, penunjuk perasaan bertempur dengan penduduk. Di bandar selatan Assiut, pasukan keselamatan melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan beratus-ratus perhimpunan di hadapan masjid.

“Mereka fikir mereka boleh berakhir pergerakan itu,” kata ahli senior Ikhwan Muslimin Saad Emara. “Lebih banyak pembunuhan, lebih ramai orang menyertai kami.” Walau bagaimanapun, kerajaan menyalahkan Islam untuk siri serangan ke atas gereja dan balai polis, meningkatkan kemarahan orang ramai terhadap kumpulan itu.

Dalam penampilan awam yang pertama sejak Rabu lepas, el-Sissi bercakap panjang lebar dalam ucapan selama sejam Ahad mengenai motif di sebalik menewaskan Morsi. Kata Umum Presiden Islam dieksploitasi demokrasi untuk memonopoli kuasa. Beliau sekali lagi berkata tindakan tentera “dilindungi Mesir dari perang saudara,” walaupun keganasan yang berterusan di jalan-raya.

“Kita tidak akan berdiri dengan senyap menonton kemusnahan negara dan rakyat atau membakar negara dan keganasan terhadap rakyat,” kata el-Sissi dalam satu ucapan disiarkan di televisyen negeri. “Saya tidak mengancam sesiapa . . . Jika matlamat ini adalah untuk memusnahkan negara dan rakyat, tidak!”

Umum berkata bahawa tentera tidak mendapatkan kuasa tetapi sebaliknya “mempunyai penghormatan untuk melindungi kehendak rakyat -. Yang jauh lebih mahal (daripada) pemerintah Mesir”

Associated Press penulis Ashraf Sweilam menyumbang kepada laporan ini dari el-Arish, Mesir.

Photo: AP Peta menempatkan Rafah, Mesir, di mana 25 anggota polis luar tugas yang dibunuh oleh militan; 2c x 3 ​​1/2 inci; 96.3 mm x 88 mm  (Map locates Rafah, Egypt, where 25 off-duty policemen are killed by militants; 2c x 3 1/2 inches; 96.3 mm x 88 mm (think IN pictures @1WORLDCommunity)

Photo: AP Lebih daripada 300 orang Kristian Koptik, termasuk Fr. Younan William, kiri, berkumpul di hadapan Saint Mary & Archangel Michael Gereja Ortodoks Koptik sebagai Coptic tempatan Kristian Mesir yang ditunjukkan dalam sokongan tentera Mesir di Mesir Ahad OGOS 18, 2013, di Houston. (think IN pictures @1WORLDCommunity)

Photo: AP Marvel Merrd, 11 thn, menunjukkan sokongan beliau di dahi beliau sebagai lebih daripada 300 orang Kristian Koptik dari Saint Mary & Archangel Michael Gereja Ortodoks Koptik dan gereja Koptik lain menunjukkan dalam menyokong Tentera Mesir di Mesir Ahad, 18 Ogos, 2013, di Houston. Mereka percaya orang Kristian Koptik di Mesir sedang dianiaya oleh fundamentalis. (think IN pictures @1WORLDCommunity)

Photo: AP Tentera askar Mesir berkawal di luar Rabaah masjid Al ‘Adawiya, di tengah-tengah bantahan kem terbesar penyokong Presiden Mohammed Morsi yang digulingkan, yang telah dibersihkan oleh pasukan keselamatan, di daerah Nasr City, Kaherah, Mesir. Israel dengan berhati-hati menonton acara di Mesir dan menjaga-jaga berhubung dengan tentera Mesir melalui kemelut terbaru negara Arab, pegawai-pegawai berkata, bekerja bersama-sama dalam peperangan bersama-sama menentang militan Islam. (think IN pictures @1WORLDCommunity)

Photo: AP Seorang askar tentera Mesir mengambil kedudukan beliau di atas kenderaan perisai manakala menjaga pintu masuk ke Tahrir Square di Kaherah, Mesir. Israel dengan berhati-hati menonton acara di Mesir dan menjaga-jaga berhubung dengan tentera Mesir melalui kemelut terbaru negara Arab, pegawai-pegawai berkata, bekerja bersama-sama dalam peperangan bersama menentang militan Islam. (think IN pictures @1WORLDCommunity)

CAIRO (AP) ‘Egypt turmoil deepens; militants kill 25 policemen’ Islamic militants on Monday ambushed two mini-buses carrying off-duty policemen in the northern region of Egypt's Sinai Peninsula, killing 25 of them execution-style in a brazen daylight attack that deepens the turmoil roiling the country and underscores the volatility of the strategic region.

The killings, which took place near the border town of Rafah, came a day after 36 detainees were killed in clashes with security forces. In all, nearly 1,000 people have been killed in clashes between security forces and supporters of ousted President Mohammed Morsi since last Wednesday.

Tensions between the sides have been high since the army ousted Morsi in a July 3 coup, following days of protests by millions of Egyptians demanding the Islamist president leave and accusing him of abusing his powers.

But Morsi's supporters have fought back, staging demonstrations demanding that he be reinstated and denouncing the military coup. On Wednesday, the military raided two protest camps of Morsi's supporters in Cairo, killing hundreds of people and triggering the current wave of violence.

Gen. Abdel-Fattah el-Sissi, the country's military chief, said Sunday that the crackdown, followed by a state of emergency and a nighttime curfew imposed in Cairo and several other flashpoint provinces, is needed to protect the country from “civil war.” El-Sissi has vowed the military would stand firm in the face of the rising violence but also called for the inclusion of Islamists in the post-Morsi political process.

Sinai, a strategic region bordering the Gaza Strip and Israel, has been witnessing almost daily attacks since Morsi's ouster - leading many to link the militants there to the Muslim Brotherhood, the Islamist group from which Morsi hails.

Egyptian military and security forces have been engaged in a long-running battle against militants in the northern half of the peninsula. Al-Qaida-linked fighters, some of whom consider Morsi's Brotherhood to be too moderate, and tribesmen have used the area for smuggling and other criminal activity for years and have on occasion fired rockets into Israel and staged cross-border attacks. A year ago, 16 Egyptian border guards, a branch of the army, were slain in Sinai near the borders with Gaza and Israel in a yet unresolved attack that is widely blamed on militants.

In Monday's attack, the militants forced the two vehicles to stop, ordered the policemen out and forced them to lie on the ground before shooting them, the officials said. The policemen were in civilian clothes, said the officials, speaking on condition of anonymity because they were not authorized to talk to the media. There was no immediate claim of responsibility for the attack, which also left two policemen wounded.

The officials initially said the policemen were killed when the militants fired rocket-propelled grenades at the two minibuses. Such confusion over details in the immediate aftermath of attacks is common. Egyptian state television also reported that the men were killed execution-style.

The killings, which took place near the border town of Rafah, compound Egypt's woes a day after police fired tear gas to free a prison guard from rioting detainees, killing at least 36. The deaths of the 36 and the 25 policemen take to nearly 1,000 the number of people killed in Egypt since Wednesday's simultaneous assaults on two sit-in protest camps by supporters of Morsi.

In the deaths Sunday of the prisoners captured during clashes the past couple of days in Cairo, officials said detainees in one of the trucks transporting them had rioted and managed to capture a police officer inside. The detainees were in a prison truck convoy of some 600 prisoners heading to Abu Zaabal prison in northern Egypt.

Security forces fired tear gas into the truck in efforts to free the badly beaten officer, the officials said, adding that the people killed died from suffocation. Those officials also spoke on condition of anonymity because they were not authorized to speak to journalists.

However, the officials' version of event contradicted reports about the incident carried by state media. The official website of state television reported that the deaths took place after security forces clashed with militants near the prison and detainees came under fire while trying to escape. The official MENA state news agency also said the trucks came under attack from gunmen.

State media also said the people killed and the gunmen belonged to the Brotherhood. The officials who spoke to AP said some of the detainees belonged to the Brotherhood, while others didn't. The differences in the accounts could not be immediately reconciled.

The Brotherhood said in a statement that it blamed the military chief, el-Sissi, and Interior Minister Mohammed Ibrahim who is in charge of the police, for the attack Sunday. The group also called for an international inquiry into the deaths.

Along with the state of emergency imposed after Wednesday's crackdown on the pro-Morsi sit-ins in Cairo and ensuing street clashes across the country, the military-backed interim government has also begun taking harsher measures to cripple the Brotherhood.

Security forces arrested hundreds of Muslim Brotherhood members early Sunday in raids on their homes in different cities, aimed at disrupting planned rallies to support Morsi. The Cabinet also held an emergency meeting to consider banning the group.

A possible ban - which authorities say would be implemented over the group's use of violence - would be a repeat of the decades-long struggle between the state and the Brotherhood. It also would drain the group's financial resources and allow for mass arrests of its members. That likely would diminish the chances of a negotiated solution to the crisis and push the group again underground.

The Brotherhood has shown no signs of backing down though. Under the banner of an anti-coup alliance, the group held protests Sunday, though many appeared smaller in scale than others held in recent days. In the coastal city of Alexandria, protesters clashed with residents. In the southern city of Assiut, security forces fired tear gas to disperse hundreds rallying in front of a mosque.

“They think they can end the movement,” said Muslim Brotherhood senior member Saad Emara. "The more killings, the more people join us.” However, the government blames Islamists for series of attacks on churches and police stations, increasing public anger against the group.

In his first public appearance since last Wednesday, el-Sissi spoke at length in an hour-long speech Sunday about the motives behind ousting Morsi. The general said the Islamist president exploited democracy to monopolize power. He again said the military's action “protected Egyptians from civil war,” despite the ongoing violence on the streets.

"We will not stand by silently watching the destruction of the country and the people or the torching the nation and terrorizing the citizens,” el-Sissi said in a speech aired on state television. “I am not threatening anyone . . . If the goal is to destroy the country and the people, no!"

The general said that the military didn't seek power but instead “have the honor to protect the people's will - which is much dearer (than) ruling Egypt.”

Associated Press writer Ashraf Sweilam contributed to this report from el-Arish, Egypt.

36 tahanan pro-Morsi terbunuh dalam cubaan melarikan diri . . .


SitiWanMahani - 36 tahanan pro-Morsi terbunuh dalam cubaan melarikan diri. Kerajaan Mesir mengesahkan pasukan keselamatan yang telah membunuh 36 penyokong Ikhwan Muslimin yang cuba untuk melarikan diri semasa pemindahan penjara. Pegawai mendakwa tahanan telah mengambil tebusan pegawai, tetapi lemas apabila polis menggunakan gas pemedih mata.

Ikhwan Muslimin mungkin berakhir disenaraikan sebagai pertubuhan pengganas di bawah perlembagaan Mesir baru, menurut laporan. Draf ini dijangka akan diumumkan pada hari Rabu dan juga boleh termasuk larangan ke atas semua parti politik agama. Dan seperti itu RT Paula Slier kini melapor keganasan di negara ini telah meninggalkan beberapa keluarga terluka berparut seumur hidup.

36 pro-Morsi detainees killed during escape attempt. Egypt's government confirms its security forces have killed 36 Muslim Brotherhood supporters that attempted to escape during a prison transfer. Officials claimed the prisoners took an officer hostage, but suffocated when police used tear gas.

The Muslim Brotherhood may end up listed as a terrorist organization under Egypt's new constitution, according to reports. The draft is expected to be announced on Wednesday and may also include a ban on all religious political parties. And as RT's Paula Slier now reports the violence in the country has left some families scarred for life.

Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT

Follow us on Instagram http://instagram.com/rt


“Terdapat ruang utk semua orang,” kata ketua tentera Mesir al-Sisi . . .


SitiWanMahani - “Terdapat ruang untuk semua orang,” kata ketua tentera Mesir al-Sisi. Satu perarakan yang dirancang ke Mahkamah Agung dibatalkan tidak menghalang beratus-ratus penyokong Ikhwanul Muslimin mengambil untuk jalan-raya di Mesir pada hari Ahad.

Demonstrasi yang lebih kecil berlaku di bandar-bandar pelbagai, termasuk Heliopolis, timur laut Kaherah dan Ismailia di Terusan Suez. Penganjur perarakan asalnya memanggil ia di luar untuk ‘sebab-sebab keselamatan’ dengan satu kumpulan yang dikenali sebagai Pergerakan Bauteflika Anti mendakwa mempunyai “laporan samseng di atas bumbung bangunan di sekitarnya.”

Pihak berkuasa melakukan bahagian blok laluan kepada Mahkamah dengan kawat berduri. Ketua angkatan tentera Mesir, General Abdel Fattah al-Sisi telah memberikan ucapan di televisyen berkata “ada ruang untuk semua orang” - mencadangkan beberapa jenis kerjasama dengan Ikhwan Muslimin.

Umum juga berkata: “akan orang-orang Mesir adalah percuma Mereka boleh memilih sesiapa sahaja yang mereka mahu untuk memerintah mereka tentera dan polis adalah penjaga kehendak rakyat dengan mengambil kira mereka yang siapa pemimpin mereka akan pilih”

Berita rasmi Mesir agensi MENA melaporkan kematian 38 penyokong Ikhwan Muslimin dalam rusuhan penjara.

"There is room for everyone", says Egypt's army chief al-Sisi. A planned march to the Supreme Court being cancelled did not prevent hundreds of Muslim Brotherhood supporters taking to the streets of Egypt on Sunday.

Smaller demonstrations took place in various cities, including Heliopolis, northeast of Cairo and Ismailia on the Suez Canal. Organisers of the original march called it off for 'security reasons' with one group called the the Anti Coup Movement claiming to have "reports of thugs on rooftops of surrounding buildings".

Authorities did block parts of the route to the Court with barbed wire. The head of Egypt's armed forces, General Abdel Fattah al-Sisi has given a televised speech saying "there is room for everyone" - suggesting some sort of cooperation with the Muslim Brotherhood.

The general also said: "The will of the Egyptian people is free. They can choose whoever they want to rule them. The army and police are the guardians of the will of the people with regard to them choosing who their leaders will be."

Egypt's official news agency MENA reported the deaths of 38 Muslim Brotherhood supporters in a prison riot.

Syria: Pakar-pakar PBB tiba di Damsyik, pelarian tiba di utara Iraq . .


SitiWanMahani - Syria: pakar-pakar PBB tiba di Damsyik, pelarian tiba di utara Iraq. Sebuah pasukan 20 pakar PBB tiba di Damsyik pada hari Ahad untuk mula mencari ke dalam dakwaan bahawa kedua-dua kerajaan dan pemberontak menggunakan senjata kimia di Syria.

Rundingan dengan kerajaan Syria ke atas akses telah diadakan sehingga pasukan sejak April. Sementara itu pertempuran berterusan. Rakaman dimuat naik ke laman rangkaian sosial berupa menunjukkan pemberontak serangan berhampiran pangkalan tentera Al 'Qarmid di Idlib pada hari Jumaat. Ia juga menunjukkan pengeboman menara di Damsyik.

Beribu-ribu orang yang melarikan diri dari keganasan yang merentasi sempadan ke Iraq Kurdistan, mengikut Bangsa-Bangsa Bersatu Pesuruhjaya Tinggi bagi Pelarian. Ramai yang Kurd Syria menggunakan jambatan ponton baru-baru ini dibina di atas Sungai Tigris di utara Iraq.

Beberapa orang yang telah menyaksikan menyalahkan keganasan Al ‘Qaeda berkaitan militan, seperti seorang lelaki yang berkata:. “Apa yang kebiasaan antarabangsa boleh membenarkan ini Mereka memotong kepala, kepala kanak-kanak sedang memotong Sekumpulan Al-Nusra Front telah dibenarkan penyembelihan orang Kurdish.”

Pelarian lain menyifatkan pulang keadaan: “Terdapat kebuluran di kawasan kami dan terdapat tiada pekerjaan Orang pelarian dan keadaan semakin teruk hari demi hari Dengan setiap hari yang berlalu, kerosakan yang dilakukan di negara ini menjadi lebih besar Tiada lagi keselamatan yang ada.”

Syria: UN experts arrive in Damascus, refugees arrive in northern Iraq. A team of 20 UN experts arrived in Damascus on Sunday to begin looking into allegations that both the government and rebels are using chemical weapons in Syria.

Negotiations with the Syrian government over access have held up the team since April. Meanwhile the fighting continues. Footage uploaded onto a social networking site purports to show rebel shelling near the al-Qarmid military base in Idlib on Friday. It also shows the bombing of a tower in Damascus.

Thousands of of people fleeing the violence are crossing the border into Iraqi Kurdistan, according to the United Nation High Commissioner for Refugees. Many are Syrian Kurds using a recently-constructed pontoon bridge over the Tigris in northern Iraq.

Some who have witnessed the violence blame al-Qaeda linked militants, like one man who said: "What international norms can justify this? They are cutting off heads, heads of children are being cut off. A group of Al-Nusra Front have permitted the slaughtering of Kurdish people."

Another refugee described the situation back home: "There is a famine in our area and there are no jobs. People are displaced and the situation is getting worse day by day. With every passing day, the damage inflicted on the country becomes greater. There is no more security."


Asap naik selepas apa yang telah dikatakan aktivis serangan oleh pasukan yang setia kepada Presiden Syria Bashar Al ‘Assad . . .

TOP NEWS Photos: Asap naik selepas apa yang telah dikatakan aktivis serangan oleh pasukan yang setia kepada Presiden Syria Bashar Al ‘Assad di kampung Dourit, di desa Latakia 17 Ogos 2013. Gambar diambil 17 Ogos 2013. REUTERS/Khattab Abdulaa (SYRIA - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY - think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Awan ebahagiannya meliputi hujung Batu wilayah British Gibraltar pada waktu matahari terbit dari La Atunara pelabuhan sebelum nelayan Sepanyol belayar dalam bot nelayan mereka dengan saudara-mara mereka untuk mengambil bahagian dalam protes di kawasan laut di mana terumbu buatan telah dibina oleh Gibraltar menggunakan blok konkrit, di Algeciras teluk, La Linea de la Concepcion di selatan Sepanyol 18 Ogos 2013. Untuk hanya lebih kurang satu jam kira-kira 30 bot nelayan mengelilingi mana 70 blok konkrit 3 tan digugurkan pada bulan Julai untuk membentuk terumbu bahawa Sepanyol adalah berkata bukankah undang-undang dan mendorong kerajaan untuk jalan sehingga pemeriksaan sempadan dengan wilayah luar negara British. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - POLITICS ENVIRONMENT MARITIME CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY - think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Seorang lelaki ini memperoleh air dari takungan sebahagiannya yang kering  di Taizhou, Zhejiang 17 Ogos 2013. Hampir kepada 13 juta orang telah terjejas oleh kekurangan minum air semasa musim kemarau yang telah kering wilayah selatan China sejak bulan lepas, Xinhua News Agency melaporkan. Gambar diambil 17 Ogos 2013. REUTERS/Stringer (CHINA - ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA (think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Sean Tucker pilin menurun pesawat dalam aksi Oracle sebelum 55 Chicago Udara dan Air Show, berhampiran Gary, Indiana, 15 Ogos, 2013. Air Chicago dan Show Air akan diadakan pada hari Sabtu dan Ahad. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - SOCIETY TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY - think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Kanak-kanak Palestin melihat keluar tingkap bas mereka menunggu untuk menyeberang ke Mesir di sempadan Rafah di selatan Gaza 12 Ogos 2013. Mesir telah mendadak mengurangkan bilangan rakyat Palestin dibenarkan masuk dari Semenanjung Gaza sejak tentera yang menggulingkan Presiden Islam Mohamed Mursi bulan terakhir, pemerintah Hamas enklaf kecil berkata pada hari Isnin. Seorang pegawai Mesir berkata sekatan itu “bukan hukuman” bagi kecenderungan Hamas tetapi usaha untuk mengurangkan trafik awam seperti Mesir telah meningkatkan operasi ketenteraan terhadap militan Islam di rantau Sinai bersempadan dengan Gaza. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa (GAZA - POLITICS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY - think IN pictures @1WORLDCommunity)

Hacker menggunakan virus untuk mewujudkan 'likes' (suka) dan pengikut di laman Media Sosial PALSU . . .

AFP Photo/Kimihiro Hoshino

SitiWanMahani - (RT. Published: Ogos 18, 2013) Hacker menggunakan virus untuk mewujudkan 'likes' (suka) dan pengikut di laman media sosial yang palsu. Hacker menggunakan virus Zeus untuk mewujudkan palsu 'likes' dan pengikut yang mengaku datang dari pengguna Facebook, Twitter, Instagram, dan lain-lain media sosial laman web. Skim ini bertujuan untuk menjadikan produk kelihatan lebih popular.

Sebagai media sosial menjadi semakin penting dalam membentuk reputasi daripada orang ramai dan perniagaan, penggodam yang menggunakan kemahiran mereka untuk mewujudkan sokongan yang palsu, menurut pakar-pakar siber di RSA, bahagian keselamatan EMC Corp

'Likes' palsu yang dijual di kelompok 1,000 di forum-forum penggodam internet. Satu ribu pengikut Instagram palsu akan di kos kan hanya US $ 15, manakala 1,000 'likes' akan pergi untuk $ 30. Sebagai perbandingan, 1,000 nombor kad kredit daripada kos PC dicuri serendah $ 6.

Pakar-pakar pemasaran online mengatakan bahawa orang yang sanggup menghabiskan wang yang banyak untuk mewujudkan buzz internet dan mensensasikan produk.

“Orang melihat kepentingan kepada apa yang tren. Ia adalah kesan kereta muzik, “Victor Pan, seorang penganalisis kanan dengan data pemasaran internet dan syarikat perisian WordStream, memberitahu Reuters.

Facebook, yang mempunyai hampir 1.2 bilion pengguna, menegaskan ia meningkatkan keselamatan di Instagram, yang ia dibawa tahun lepas untuk $ 1 bilion. Instagram, yang mempunyai hanya 130 juta pengguna, akan mempunyai langkah-langkah keselamatan yang sama seperti Facebook.

Hackers use virus to create fake ‘likes’ and followers on social media sites. Hackers are using the Zeus virus to create bogus ‘likes' and followers that purport to come from users of Facebook, Twitter, Instagram, and other social media sites. The scheme is aimed at making products appear more popular.

As social media becomes increasingly more important in shaping the reputations of people and businesses, hackers are using their skills to create false endorsements, according to cyber experts at RSA, the security division of EMC Corp.

Fake ‘likes’ are sold in batches of 1,000 on internet hacker forums. One thousand fake Instagram followers will cost just US$15, while 1,000 ‘likes’ will go for $30. In comparison, 1,000 credit card numbers from a stolen PC cost as little as $6.

Online marketing experts say that people are willing to spend a lot of money to create an internet buzz and sensationalize a product.

“People perceive importance on what is trending. It is the bandwagon effect,” Victor Pan, a senior data analyst with internet marketing and software company WordStream, told Reuters.

Facebook, which has almost 1.2 billion users, insists it is stepping up security at Instagram, which it brought last year for $1 billion. Instagram, which has just 130 million users, will soon have the same security measures as Facebook.

AFP Photo/Tang Chhin Sothy

Michael Kirkland, jurucakap Facebook, menggalakkan pengguna supaya berhati-hati untuk aktiviti yang mencurigakan dan melaporkan melalui pautan Facebook dan aplikasi. “Kami bekerja keras untuk menghadkan spam terhadap perkhidmatan kami dan melarang penciptaan akaun melalui cara yang tidak dibenarkan atau automatik,” kata Kirkland.

Penipu yang paling biasa menggunakan program perisian automatik untuk memanipulasi ‘suka.’ (likes) Virus Zeus adalah sekeping pertama perisian berniat jahat yang ditemui setakat ini, yang digunakan untuk menghantar sokongan yang palsu. Virus ini biasanya digunakan untuk mencuri data kad kredit.

Diubahsuai virus Zeus mengawal komputer yang dijangkiti dari pelayan pusat, yang berkesan memaksa komputer untuk menghantar ‘Orang-orang' untuk pengguna yang tertentu. Menurut Don Jackson, seorang penyelidik kanan keselamatan dengan Kerja Dell Selamat, beratus-ratus juta komputer telah dijangkiti dengan Zeus sejak virus itu muncul hanya lebih 5 tahun lalu.

Perunding pemasaran Online Mitchel akan berkata bahawa dia kadang-kadang menasihatkan pelanggan untuk membeli trafik rangkaian sosial palsu untuk mendapatkan kaki mereka di pintu dalam talian awal. “Ia adalah baik untuk dilakukan untuk 100 yang pertama, tetapi saya sentiasa menasihati berhenti selepas itu,” kata Mitchel.

Beliau juga menjelaskan bahawa salah satu daripada pelanggan beliau telah membeli lebih daripada 300,000 ‘likes’ di Facebook. “Ia hanya tidak masuk akal, semua orang tahu apa yang mereka lakukan,” katanya. Tetapi apa etika membuat akaun palsu, ‘suka’ dan pengikut, masalah itu tidak akan pergi.

“Akaun-akaun yang sentiasa hanya satu cara untuk berakhir. Penjenayah sentiasa mencari untuk keuntungan, “kata Chris Gear, seorang saintis penyelidikan di Universiti California di Berkeley, yang menghabiskan tahun bekerja dalam pasukan yang menyiasat akaun palsu di Twitter.

Michael Kirkland, a spokesman for Facebook, encouraged users to be vigilant for suspicious activity and report it through Facebook links and apps. “We work hard to limit spam on our service and prohibit the creation of accounts through unauthorized or automated means,” Kirkland said.

Fraudsters most commonly use automated software programs to manipulate ‘likes.’ The Zeus virus is the first piece of malicious software found to date, which is being used to post fake endorsements. The virus is normally used to steal credit card data.

The modified Zeus virus controls an infected computer from a central server, which effectively forces the computer to post ‘likes’ for specific users. According to Don Jackson, a senior security researcher with Dell Secure Works, hundreds of millions of PCs have been infected with Zeus since the virus surfaced just over five years ago.

Online marketing consultant Will Mitchel said that he sometimes advises clients to buy bogus social networking traffic to get their foot in the online door early. “It’s fine to do for the first 100, but I always advise stopping after that,” said Mitchel.

He went on to explain that one of his clients bought more than 300,000 ‘likes’ on Facebook. “It was just ridiculous, everybody knew what they were doing,” he added. But whatever the ethics of creating fake accounts, ‘likes,’ and followers, the problem is not going to go away.

“The accounts are always just a means to an end. The criminals are always looking to profit,” said Chris Gear, a research scientist at the University of California at Berkeley, who spent a year working on a team that investigated fake accounts on Twitter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...