Wednesday, 25 December 2013

Pengeboman yang KUAT di balai polis MESIR membunuh 15 . . .

Seorang mangsa letupan di bangunan ibu pejabat polis terlantar di katil hospital di Hospital Universiti Mansoura di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, Selasa 24 Disember, 2013. Satu letupan kuat mengoyakkan melalui ibu pejabat polis di Nil Mesir bandar Delta awal hari, membunuh lebih daripada satu dozen, mencederakan lebih daripada 100 dan meninggalkan mangsa yang dikebumikan di bawah runtuhan dalam pengeboman dahsyat lagi di bulan gelombang panjang keganasan dipersalahkan ke atas militan Islam. Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Mansoura, Mesir (AP) letupan kuat mengoyakkan melalui ibu pejabat polis di Nil Mesir bandar Delta Selasa manakala pegawai keselamatan atas bertemu untuk ber-senam perkiraan bagi referendum perlembagaan yang akan datang, membunuh 15 orang dan mencederakan lebih daripada 100 dalam pengeboman dahsyat lagi di kempen kega-nasan dipersalahkan ke atas militan Islam.

Serangan itu digariskan kelemahan polis Mesir dan kelemahan mereka dalam menjaga keselamatan di tengah-tengah kebimbangan peningkatan keganasan militan di plumbum sehingga referendum 14 - 15 Januari. Undi adalah satu langkah utama dalam peralihan politik negara selepas digulingkan tentera Islam daripada Presiden Mohammed Morsi pada bulan Julai, tetapi ia telah mencetuskan lagi ketegangan politik, dengan Morsi Ikhwan Muslimin membantah terhadap piagam baru.

Pihak berkuasa cepat diminta untuk pin menyalahkan untuk letupan itu Persaudaraan, musuh politik atas kerajaan sementara yang disokong tentera itu. Dengan kumpulan protes berterusan, kerajaan telah semakin digambarkan sebagai secara langsung di belakang gelombang keganasan, tanpa memberi bukti di khalayak ramai.

Serangan itu kenaikan tekanan ke atas kerajaan dengan anti-Islam untuk mengambil tindakan keras terhadap kumpulan tersebut termasuk menguatkuasakan larangan mah-kamah supaya di atasnya, mungkin mengisytiharkan ia satu organisasi pengganas dan lulus undang-undang anti-keganasan baru keras kontroversi. Ikhwan mengutuk serangan dan menuduh kerajaan ianya ‘Scapegoating’.

Pada pengebumian untuk mangsa-mangsa letupan itu, termasuk 14 anggota polis dan seorang awam, beratus-ratus berkumpul di dataran utama bandar Mansoura di mana pengeboman itu telah berlaku, melaungkan, “Rakyat ingin melaksanakan Persaudaraan.”

Mereka menaikkan poster yang dibaca berbunyi “tidak kepada kumpulan pengganas” dan gambar-gambar ketua tentera Jeneral Abdel-Fattah el-Sissi, yang dikeluarkan Morsi dan angka yang paling berkuasa di negara ini. Beberapa di khalayak ramai membakar kereta seorang lelaki pemimpin-pemimpin simbol pro-Morsi dan lain-lain menyerang rumah-rumah ahli terkemuka Ikhwan.

Mesir telah melihat kempen peningkatan pengeboman yang menakjubkan, demi tembakan memandu, pembunuhan dan pembunuhan beramai-ramai, terutamanya terhadap pasukan keselamatan, selepas kejadian penyingkiran Morsi dan tindakan keras maut berikutnya Persaudaraan, yang meninggalkan ratusan yang mati dan beribu-ribu mengalami kece-deraan. Beribu-ribu penyokong Morsi telah ditangkap - yang terkini, Hesham Kandil, Perdana Menteri semasa presiden Morsi itu, yang dilaporkan ditangkap semalam untuk menyampaikan suatu yang dikeluarkan sebelum ini 1 tahun hukuman penjara.

Kebanyakan serangan telah berpusat di Semenanjung Sinai, di mana pelbagai kumpulan militan beroperasi, tetapi pemberontakan itu telah merebak ke ibu negara Kaherah dan ramai penduduknya Delta. Tidak ada tuntutan segera tanggungjawab untuk letupan pada hari Selasa, tetapi pegawai-pegawai tentera dan keselamatan kanan berkata ia dijalankan cap jari Ansar Beit al-Maqdis, atau Juara Yerusalem, yang telah muncul sebagai kumpulan militan yang berpangkalan di Sinai utama. 

Kumpulan itu telah mendakwa kebanyakan serangan yang terbesar di bulan lalu, termasuk cubaan gagal untuk membunuh Menteri Dalam Negeri di Kaherah pada bulan September. Hanya hari sebelumnya, kumpulan itu mengancam lebih banyak serangan, berkata ia menganggap tentera Mesir dan polis menjadi kafir kerana mereka menjawab kepada kerajaan yang disokong tentera bersandar-sekular.

Pengeboman di ibu pejabat keselamatan di Mansoura - wilayah ibu kota 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah yang dianggap kubu kuat bagi Persaudaraan - adalah yang paling ketara namun di luar Sinai. Bangunan yang sama telah disasarkan pada bulan Julai, apabila bahan letupan ditanam di luarnya membunuh seorang anggota polis dan mence-derakan yang lain.

01:10 Selasa letupan dibawa turun satu seksyen dan bahagian keseluruhan dinding ban-gunan 5 tingkat. Berpuluh-puluh kereta yang diletakkan dan kenderaan polis terbakar, dan beberapa bangunan berhampiran rosak, termasuk bank dan teater. Tingkap2 rumah ber-dekatan telah berkecai.

15 orang terbunuh dan 100 orang yang cedera, kata jurucakap Kementerian Kesihatan Mohammed Fatahallah. 2 pegawai atasan di antara orang yang mati, dan ketua kesela-matan Mansoura ini telah cedera, kehilangan mata, agensi berita negeri MENA mela-porkan.

Pegawai keselamatan masih cuba untuk menentukan bagaimana serangan itu telah dilakukan. Keselamatan dan pegawai-pegawai kanan tentera berkata ia mungkin telah terlibat seorang pengebom berani mati dalam trak pikap bahan sarat-letupan, mungkin dengan lebih bahan letupan ditanam di luar bangunan. Mereka bercakap kepada Associated Press yang tidak mahu dikenali untuk membincangkan siasatan yang sedang dijalankan .

Mereka berkata bahawa serangan itu menunjukkan “Kecuaian” oleh polis untuk melin-dungi diri mereka sendiri - dan juga kemungkinan bahawa penyerang mempunyai mak-lumat dalaman - kerana ia datang sebagai pegawai polis atas wilayah telah bertemu untuk membincangkan aturan keselamatan semasa referendum.

Seorang pegawai keselamatan berkata tentera dan polis sedang berjuang untuk menjejaki militan kerana rekrut baru di kalangan pelampau Islam yang tidak mempunyai rekod dan fail sebelumnya.

Mereka juga memberi amaran bahawa sebagai tentera semakin hebat operasi di Sinai, militan adalah serangan bergerak ke bahagian lain di negara ini, berkata mereka mempunyai maklumat tentang kemungkinan serangan akan datang mensasarkan gereja dan institusi penting terutamanya semasa perayaan Krismas Koptik dan cuti.

Hadir di hadapan sidang akhbar, Perdana Menteri suram el-Beblawi terhenti pendek secara langsung menyalahkan Ikhwan yang menyerang. Tetapi dia dikumpulkan dengan dalam bantahan pro-Morsi sebagai sebahagian daripada rentetan “pelanggaran kesela-matan rakyat.”

Beliau menyebut serangan itu yang “kesalahan maksimum” ke Mesir dan akan ditangani dengan tegas, tanpa menerangkan lebih lanjut. El-Beblawi berkata, kerajaan telah berusaha untuk melaksanakan perintah mahkamah pada lewat September mengharamkan Ikhwan. Jawatan presiden itu mengisytiharkan 3 hari perkabungan di seluruh negara.

Salah satu jurucakap beliau, Sherif Shawki, pergi lagi, menuduh Ikhwan, yang katanya menunjukkan “wajah hodoh sebagai organisasi pengganas, menumpahkan darah dan merunsingkan dengan keselamatan Mesir,” yang menurut agensi berita MENA.

Pihak berkuasa sedang mempertimbangkan mengisytiharkan Ikhwan “organisasi peng-ganas,” satu langkah yang akan bergerak meningkatkan undang-undang terhadap kum-pulan. Minggu lepas, pendakwa dirujuk Morsi dan lain-lain pemimpin Ikhwan atas ke mah-kamah atas tuduhan menganjurkan konspirasi pengganas yang besar, bekerjasama dengan Hamas, Hizbullah, Iran dan kumpulan2 militan yang lain dan mendalangi pemberontakan Sinai untuk membalas dendam kejatuhannya. Penyokong Morsi dan kumpulan hak asasi telah memanggil tuduhan2 itu tidak masuk akal.

Dalam satu kenyataan Selasa, Ikhwan mengutuk pengeboman itu sebagai “serangan langsung kepada perpaduan rakyat Mesir.” Ia menuduh kerajaan “mengeksploitasi” kega-nasan kepada kumpulan sasaran dan “buat keganasan lagi, huru-hara dan ketidaksta-bilan.”

Pemikir Islam Kamal Habib, bekas anggota kumpulan militan Jamaa Islamiya, kata tidak ada lagi bukti bahawa militan seperti Ansar Beit al-Maqdis dan Ikhwan sedang bekerja-sama, mereka berkongsi matlamat yang sama.”

“Mereka mahu melemahkan polis, menyebarkan ketakutan dan menghalangi referendum yang akan datang,” katanya. “Tetapi ini tidak bermakna mereka sedang bekerjasama dalam serangan itu.” Walau bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa lebih banyak tekanan yang pihak berkuasa keselamatan memakai belia kumpulan itu, semakin besar kemungkinan mereka menyeberangi garis2nya “ekstremisme kepada keganasan.”

“Sekarang saya melihat belia kumpulan dengan wacana radikal. Ia mudah untuk menye-berangi garis-garisnya dengan keganasan dan menyertai kumpulan-kumpulan pengganas,” katanya.

Rakyat Mesir berkumpul di tempat kejadian letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, Selasa Disember 24, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Keselamatan Mesir dan menyelamat pegawai memeriksa tempat kejadian letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor kiri dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) di utara Kaherah, Mesir, SELASA 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Rakyat Mesir berkumpul di tempat kejadian letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, Selasa Disember 24, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Seorang lelaki Mesir berdiri di runtuhan di tempat letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan yang dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, Selasa 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Keselamatan Mesir dan menyelamat pegawai memeriksa tempat kejadian letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan yang dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) di utara Kaherah, Mesir, SELASA 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslim mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuangnya. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Seorang pembersih jalan berhenti seketika di tempat kejadian letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) utara Kaherah, Mesir, Selasa Disember 24, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Seorang anak muda Mesir merekodkan video dengan telefon bimbitnya di tempat letupan kuat dipercayai bom kereta di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, SELASA, 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Rakyat Mesir berkumpul selepas satu letupan kuat dipercayai disebabkan oleh bom kereta menggegarkan ibu pejabat polis di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah utara Kaherah awal selasa 24 Disember. 2013, membunuh lebih daripada sedozen orang dan mencederakan berpuluh-puluh, menurut agensi berita negeri dan seorang pegawai keselamatan. Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Rakyat Mesir berkumpul selepas satu letupan kuat dipercayai disebabkan oleh bom kereta menggegarkan ibu pejabat polis di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah utara Kaherah awal selasa 24 Disember. 2013, membunuh lebih daripada sedozen orang dan mencederakan berpuluh-puluh, menurut agensi berita negeri dan seorang pegawai keselamatan. Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Rakyat Mesir berkumpul selepas satu letupan kuat dipercayai disebabkan oleh bom kereta menggegarkan ibu pejabat polis di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah utara Kaherah awal selasa 24 Disember. 2013, membunuh lebih daripada sedozen orang dan mencederakan berpuluh-puluh, menurut agensi berita negeri dan seorang pegawai keselamatan. Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Satu anggota polis Mesir berdiri pengawal di tempat letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan yang dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) di utara Kaherah, Mesir, SELASA 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Muslimin mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuang mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Interim Mesir Perdana Menteri Hazem el-Beblawi bercakap pada sidang akhbar di ibu pejabat kementerian Perdana Mesir di Kaherah, Mesir, selasa, 24 Disember, 2013. El-Beblawi berkata pengeboman ibu pejabat polis di luar Kaherah yang mengorbankan lebih sedozen orang adalah “jenis terburuk keganasan” yang menentang kerajaan, bersumpah kerajaannya akan menghadapinya “tegas” dan secara sah. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Satu anggota polis Mesir berdiri menggawal di tapak letupan di bangunan ibu pejabat polis, yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan yang dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometegrs (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, Selasa 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Islam mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan inspirasi al-Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuangnya. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Seorang lelaki Mesir membuat jalan melalui runtuhan di tempat letupan di bangunan ibu pejabat polis yang mengorbankan sekurang-kurangnya sedozen orang, mencederakan lebih daripada 100, dan skor meninggalkan yang dikebumikan di bawah runtuhan, di bandar Delta Nil daripada Mansoura, 110 kilometer (70 batu) ke utara Kaherah, Mesir, Selasa, 24 Disember, 2013. Kerajaan sementara di negara ini menuduh Ikhwan Islam mendalangi serangan itu, penjenamaan sebagai “organisasi pengganas.” Tiada siapa segera mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman, yang datang sehari selepas kumpulan al- inspirasi Qaeda, menggesa pihak polis dan anggota tentera untuk meninggalkan atau menghadapi kematian di tangan pejuangnya. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Powerful bombing at Egypt police Station kills 15

MANSOURA, Egypt (AP) A powerful blast ripped through a police headquarters in an Egyptian Nile Delta city Tuesday while top security officials met to work out arrangements for an upcoming constitutional referendum, killing 15 people and wounding more than 100 in the deadliest bombing yet in a campaign of violence blamed on Islamic militants.

The attack underlined the vulnerability of Egypt's police and their weakness in keeping security amid fears of increased militant violence in the lead-up to the Jan. 14-15 referendum. The vote is a key step in the country's political transition after the military's ouster of Islamist President Mohammed Morsi in July, but it has further stoked political tensions, with Morsi's Muslim Brotherhood protesting against the new charter.

Authorities quickly sought to pin blame for the blast on the Brotherhood, the military-backed interim government's top political nemesis. With the group continuing protests, the government has increasingly depicted it as directly behind the wave of violence, without providing evidence in public.

The attack hikes pressure on the government by anti-Islamists to take tougher action against the group, including enforcing a court-ordered ban on it, possibly declaring it a terrorist organization and passing a controversial harsh new anti-terrorism law. The Brotherhood condemned the attack and accused the government of scapegoating it.

At the funeral for the victims of the blast, including 14 policemen and a civilian, hundreds massed in a main square of the city of Mansoura where the bombing took place, chanting, "The people want to execute the Brotherhood."

They raised posters reading "no to terrorist groups" and pictures of military chief Gen. Abdel-Fattah el-Sissi, who removed Morsi and is the country's most powerful figure. Some in the crowd set fire to the car of a man who flashed a pro-Morsi symbol and others attacked houses of Brotherhood leading member.

Egypt has seen an escalating campaign of spectacular bombings, drive-by shootings, assassinations and mass killings, mainly against security forces, in the aftermath of Morsi's ouster and the subsequent deadly crackdown on the Brotherhood, which that left hundreds dead and thousands injured. Thousands of Morsi supporters have been arrested - that latest, Hesham Kandil, the prime minister during Morsi's presidency, who was reported arrested Tuesday to serve a previously issued one-year prison sentence.

Most attacks have been centered in the Sinai Peninsula, where multiple militant groups operate, but the insurgency has been spreading to the capital Cairo and heavily populated Delta. There was no immediate claim of responsibility for Tuesday's blast, but senior military and security officials said it carried the fingerprints of Ansar Beit al-Maqdis, or the Champions of Jerusalem, which has emerged as the main Sinai-based militant group. The group has claimed most of the biggest attacks the past months, including a failed attempt to assassinate the interior minister in Cairo in September. Only days earlier, the group threatened more attacks, saying it considers Egyptian troops and police to be infidels because they answer to the secular-leaning military-backed government.

The bombing at the security headquarters in Mansoura - a provincial capital 110 kilometers (70 miles) north of Cairo that is considered a stronghold for the Brotherhood -was the most significant yet outside the Sinai. The same building had been targeted in July, when an explosive planted outside killed a policeman and wounded another.

Tuesday's 1:10 a.m. blast brought down an entire section and side wall of the five-floor building. Dozens of parked cars and police vehicles were incinerated, and several nearby buildings were damaged, including a bank and theater. Windows of nearby houses were shattered.

Fifteen people were killed and 100 people were injured, Health Ministry spokesman Mohammed Fatahallah said. Two top officers were among the dead, and Mansoura's security chief was injured, losing an eye, the state news agency MENA reported.

Security officials were still trying to determine how the attack was carried out. The senior security and military officials said it may have involved a suicide bomber in an explosives-laden pick-up truck, possibly with more explosives planted outside the building. They spoke to The Associated Press on condition of anonymity to discuss the ongoing investigation.

They said that the attack shows "negligence" by police to protect themselves - as well as the possibility that the attackers had inside information - since it came as top provincial police officials were meeting to discuss security arrangements during the referendum. One security official said the military and police are struggling to track militants because of new recruits among Islamic extremists who have no previous records and files.

They also warned that as the military intensifies operations in Sinai, militants are moving attacks to other parts of the country, saying they have information about possible upcoming attacks targeting churches and vital institutions especially during the Coptic Christmas celebrations and holidays.

Appearing before a press conference, grim Prime Minister el-Beblawi stopped short of directly blaming the Brotherhood for the attack. But he grouped it in with the pro-Morsi protests as part of a string of "violations of the people's security."

He called the attack a "maximum offense" to Egypt and will be dealt with decisively, without elaborating. El-Beblawi said his government has been working to implement a court order in late September banning the Brotherhood. The presidency declared three days of nationwide mourning.

One of his spokesmen, Sherif Shawki, went further, accusing the Brotherhood, which he said showed its "ugly face as a terrorist organization, shedding blood and messing with Egypt's security," according to the state news agency MENA.

Authorities are considering declaring the Brotherhood a "terrorist organization," a move that would step up the legal moves against the group. Last week, prosecutors referred Morsi and other top Brotherhood leaders to trial on charges of organizing a large terrorist conspiracy, working with Hamas, Hezbollah, Iran and other militant groups and orchestrating the Sinai insurgency to avenge his ouster. Morsi supporters and rights groups have called the accusations implausible.

In a statement Tuesday, the Brotherhood condemned the bombing as a "direct attack on the unity of the Egyptian people." It accused the government of "exploiting" the violence to target the group and "create further violence, chaos and instability."

Islamist thinker Kamal Habib, a former member of the militant Gamaa Islamiya group, said there is not yet evidence that militants like Ansar Beit al-Maqdis and the Brotherhood are working together, they share common goals."

"They want to undermine the police, spread fear and hinder the upcoming referendum," he said. "But this doesn't mean they are collaborating in the attacks." He warned however that the more pressure the security authorities put on the group's youth, the more likely they cross the line of "extremism to violence."

"Now I see the group's youth with radical discourse. It's easy to cross the line to violence and join these terrorist groups," he said.

Michael reported from Cairo. Associated Press writers Maamoun Youssef and Sarah El Deeb contributed to this report.

MESIR tangkapan bekas Perdana menteri Morsi ini . . .

Perdana Menteri Mesir Hisham Qandil (Egyptian Prime Minister Hisham Qandil (AFP Photo/Khaled Desouki - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Polis Mesir telah menahan bekas Perdana menteri di bawah bekas Presiden Mohamed Morsi. Hisham Qandil ditahan di padang pasir di luar Kaherah ketika cuba mela-rikan diri ke Sudan dengan penyeludup itu, Kementerian Dalam Negeri menyatakan.

Ketika di pejabat di bawah Islam Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan, Qandil telah dijatuhi hukuman penjara 1 tahun kerana tidak mengikuti perintah mahkamah untuk renationalize syarikat selepas ia diswastakan pada tahun 1996.

Ayat tersebut dipelihara oleh mahkamah rayuan Kaherah pada bulan September. Selepas penggulingan Morsi itu oleh tentera pada bulan Julai, Qandil hidup sangat tenang. Selama musim panas, dia adalah seorang jurucakap persekutuan kumpulan-kumpulan pro-Morsi Islam dalam perbincangan dengan pengantara Eropah yang bekerja pada menurunkan ketegangan dengan kerajaan tentera-pasang.

Qandil bukan ahli Ikhwan Muslim atau mana-mana organisasi Islam lain. Rundingan gagal pada bulan Ogos apabila polis melancarkan tindakan keras ke atas penyokong pro-Morsi, yang mengorbankan lebih 1,000 orang dalam pertempuran dan beribu-ribu dipenjarakan, termasuk beberapa Islam atasan.

Kekerasan telah meningkat di Mesir sejak penggulingan Morsi, terutamanya sebagai tindak balas kepada taktik berat tangan ketenteraan terhadap pro-Morsi, penyokong Ikhwanul Muslimin. Pada hari Selasa, letupan (explosions) di ibu pejabat polis di Mansoura membunuh sekurang-kurangnya 14 orang dan mencederakan 130 yang lain, Kementerian Kesihatan Mesir dinyatakan.

Perdana Menteri Mesir Hazem Al Beblawi mengutuk serangan, memanggil mereka tinda-kan keganasan dan bersumpah untuk mendapatkan keadilan bagi pelaku. Liberal Parti Mesir Percuma menuduh Ikhwan Islam bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Kerajaan Mesir yang disokong tentera telah mengejar tindakan keras terhadap Morsi dan para pemimpin Ikhwanul Muslimin.

Sejak itu, beberapa kes jenayah terhadap Morsi telah dilancarkan. Salah seorang daripada mereka menuduh beliau menghasut keganasan maut dalam Disember 2012 protes. Dia juga menghadapi perbicaraan jenayah ke atas episod pada Januari 2011, apabila beliau - bersama-sama dengan 129 orang lain - melarikan diri dari penjara.

Ramai pemain antarabangsa telah menyatakan kebimbangan ke atas tindakan keras Mesir pada pembangkang. Pada bulan November, ketua PBB Ban Ki-moon dikritik kesan undang-undang baru Mesir yang mengehadkan perhimpunan berikut tindakan keras , dan penangkapan puluhan aktivis pada mengukuran marah.

Berkuasa Mesir sebelum ini diserahkan hukuman penjara yang berat untuk sekumpulan 21 wanita muda penyokong Morsi dan memerintahkan penahanan 2 dozen aktivis sekular untuk menyertai demonstrasi pada hari Selasa.

Pada bulan September, mahkamah di Mesir mengharamkan semua aktiviti-aktiviti Ikhwan Muslim di negara ini. Aset Ikhwan juga akan dirampas, menurut pemerintah. Juga pada bulan September, pasukan keselamatan Mesir menyerbu sebuah kubu kuat Islam di Kampung Kerdasa, yang terletak di luar Kaherah, menahan 65 orang.

Egypt arrests Morsi's former PM

Egyptian police have arrested the former prime minister under ex-President Mohamed Morsi. Hisham Qandil was arrested in the desert outside of Cairo while trying to escape to Sudan with a smuggler, the Interior Ministry stated.

While in office under deposed Islamist President Mohamed Morsi, Qandil was sentenced to a one-year prison term for not following court orders to renationalize a company after it was privatized in 1996.

The sentence was upheld by the Cairo appeals court in September. After Morsi’s overthrow by the military in July, Qandil lived a very quiet life. Over the summer, he was a spokesman for an alliance of pro-Morsi Islamist groups during talks with European mediators who worked on lowering tensions with the military-installed government.

Qandil is not a member of the Muslim Brotherhood or any other Islamist organization. Negotiations failed in August when police launched a crackdown on pro-Morsi supporters, which killed more than 1,000 people in clashes and imprisoned thousands, including some top Islamists.

Violence has increased in Egypt since Morsi’s overthrow, especially in response to heavy-handed military tactics against pro-Morsi, Muslim Brotherhood supporters. On Tuesday,explosions at a police headquarters in Mansoura killed at least 14 people and injured 130 others, Egypt's health ministry stated.

Egyptian Prime Minister Hazem Al Beblawi condemned the attacks, calling them an act of terrorism and vowing to seek justice for the perpetrators. The liberal Free Egyptians Party accused the Muslim Brotherhood of being responsible for the attack.

The Egyptian military-backed government has been pursuing a crackdown against Morsi and other Muslim Brotherhood leaders.

Since then, several criminal cases against Morsi have been launched. One of them accuses him of inciting deadly violence during the December 2012 protests. He is also facing a criminal trial over an episode in January 2011, when he - along with 129 others - escaped from a prison.

Many international players have expressed concern over Egypt’s crackdown on the opposition. In November, UN chief Ban Ki-moon criticized the impact of Egypt’s new law which restricts assemblies following a crackdown, and the arrests of dozens of activists angry at the measure.

Egyptian authorities earlier handed out heavy prison sentences to a group of 21 young female Morsi supporters and ordered the detention of two dozen secular activists for participating in Tuesday’s demonstrations.

In September, a court in Egypt banned all activities of the Muslim Brotherhood in the country. The Brotherhood’s assets will also be confiscated, according to the ruling. Also in September, Egyptian security forces stormed an Islamist stronghold in the village of Kerdasa, located outside Cairo, arresting 65 people.


ISRAEL melancarkan SERANGAN Udara Gaza bagi pekerjaan PEMBUNUHAN

Seorang lelaki Palestin buaian badan yang tidak bermaya anak saudara beliau, berusia 3 tahun Hala Abu Sebakha, yang medik berkata telah dibunuh oleh serpihan dalam serangan udara Israel di kem Al Maghazi, di rumah mayat hospital Al-Aqsa di Deir Al Balah, tengah Semenanjung Gaza, Selasa, 24 Disember, 2013. Tentera udara dan darat Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh penembak tepat Palestin. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - GAZA CITY, Gaza Strip (AP) angkatan udara dan tanah Israel melan-carkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh ‘Sniper’ Palestin.

Ia adalah pecah yang paling berat keganasan di kawasan yang tidak menentu sejak November 2012, apabila Israel dan Hamas pemerintah terlibat dalam 8 hari pertempuran berat. Secara tiba-tiba meluap-luap mengancam gencatan senjata yang dihentikan yang berjuang dan yang sebahagian besarnya telah diadakan untuk 13 bulan yang lalu.

“Saya mencadangkan kepada Hamas tidak untuk menguji kesabaran kita dan untuk menegaskan kekuasaannya,” kata Menteri Pertahanan Israel Moshe Yaalon. “Jika tidak ada tenang di Israel, tidak akan ada tenang di Semenanjung Gaza.” Tentera Israel berkata, pesawat, kereta kebal dan infantri disasarkan “laman keganasan” di Gaza, termasuk kemudahan senjata - pembuatan, “infrastruktur keganasan” dan pelancar roket yang disembunyikan. “Serang langsung telah disahkan,” katanya.

Pegawai Palestin melaporkan sekurang-kurangnya 16 serangan Israel, menyebabkan menyebabkan satu siri letupan kuat di seluruh wilayah berturut-turut pesat. Hamas mengarahkan tenteranya untuk memindahkan pejabat dan sebatian dan menghantar semula ke laman yang lebih selamat.

Rasmi Hamas Kementerian Kesihatan Ashraf al-Kidra berkata serangan udara di tengah Gaza membunuh seorang gadis berusia 3 tahun dan mencederakan 3 saudara-mara, termasuk dua adik-beradik muda. Dalam semua, 10 orang telah tercedera, katanya. Beliau berkata laporan awal daripada kematian yang ke-2 adalah salah, dan bahawa lelaki itu cedera berada dalam keadaan serius di hospital.

Jurucakap Hamas Sami Abu Zuhri mengutuk apa yang dipanggil “pengecut” serangan Israel. “Pekerjaan tidak akan menakutkan rakyat Palestin dengan tindakan ini dan tidak akan menghukum tentangan kami dan tidak akan menghentikan kesediaan untuk bertindak balas kepada mana-mana serangan ke atas Gaza,” kata beliau.

Israel melancarkan serangan udara sejurus selepas sniper Gaza ditembak seorang buruh awam Israel sebagai dia melakukan kerja-kerja penyelenggaraan di atas pagar sempadan. Lelaki itu diterbangkan ke hospital, di mana beliau telah diisytiharkan mati.

Kejadian itu berlaku sebagai Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah melawat bandar berdekatan Sderot, sasaran kerap serangan Palestin, untuk merasmikan landasan kereta api baru. “Ini adalah kejadian yang sangat teruk dan kami tidak akan biarkan ia pergi tidak terjawab,” kata Netanyahu. “Dasar kami sehingga ini ialah untuk bertindak terlebih dahulu dan untuk bertindak balas berkuat kuasa, dan ini adalah bagaimana kita akan bertindak mengenai kejadian ini juga.”

Di New York, Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon mengutuk pertumpahan darah dan menyeru semua pihak untuk memelihara November 2012 gencatan senjata. “Setiausaha Agung menolak semua tindakan menyerang orang awam yang dan menyeru semua pihak untuk mengenakan sekatan maksimum dan untuk mengelakkan satu lagi kitaran pertumpahan darah,” kata pejabatnya dalam satu kenyataan.

Lt Kol Peter Lerner, seorang jurucakap tentera Israel, berharap tenang itu akan dipulihkan tetapi berkata tentera itu bersedia untuk apa-apa senario. “Kami tidak mencari pening-katan di sempadan dengan Gaza,” katanya. “Tetapi kita tidak bersedia untuk mempunyai tembakan dipecat pada kami dari seluruh pagar, membunuh orang awam kita.”

Israel dan Hamas adalah musuh sengit. Sisi telah berperang kerap sejak Hamas, sebuah kumpulan militan Islam kepada kemusnahan Israel, merampas kuasa di Gaza pada tahun 2007. Israel telah menjalankan 2 perbalahan melalui tentera besar-besaran di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan roket berat, pada awal tahun 2009 dan kemudian pada tahun lepas.

Operasi 2012 berakhir dalam gencatan senjata Mesir itu diaturkan. Walaupun kedua-dua belah pihak telah sebahagian besarnya diperhatikan gencatan senjata, ia telah diuji oleh roket berkala dan api mortar dari Gaza dan serangan udara balas. Pelampau Salafi bertentangan dengan gencatan senjata telah di belakang kebanyakan keganasan. Tetapi Israel berkata ia memegang Hamas bertanggungjawab untuk semua serangan daripada wilayahnya. Tidak ada tuntutan segera tanggungjawab untuk menembak pada hari Selasa.

Israel baru-baru ini ditemui sepasang terowong penyeludupan utama dari Gaza ke Israel yang katanya telah dibina oleh kumpulan militan yang merancang untuk mengadakan serangan. Serangan hari Selasa adalah yang terbaru dalam siri insiden keganasan. Satu anggota polis Israel ditikam Isnin di luar penyelesaian West Bank, jam selepas roket dilancarkan dari Gaza mendarat di selatan Israel.

Pada hari Ahad, pihak berkuasa bom paip percaya telah ditanam oleh militan Palestin meletup di dalam bas di tengah Israel, detik-detik selepas kenderaan itu telah dipindahkan. Letupan kuat , yang menyebabkan kerosakan berat untuk bas yang kosong, adalah serangan yang paling serius di Israel dalam lebih daripada satu tahun .

Dalam mencerminkan ketegangan, Kedutaan Amerika Syarikat di Tel Aviv dan Konsulat di Jerusalem mengarahkan pekerja Amerika dan keluarga mereka untuk mengelakkan teksi bas mini yang dikongsi yang beroperasi di Israel. Ia berkata larangan itu berkuatkuasa selama 2 minggu manakala pegawai “menilai implikasi keselamatan” pengeboman bas. Terdapat sudah telah menjadi larangan lama diberikan menaiki bas dan berdiri di per-hentian bas.

Keganasan telah kabur atmosfera dalam rundingan damai antara Israel dan Pihak Berkuasa Palestin, kerajaan Palestin saingan yang memerintah di Tebing Barat . Pegawai Israel percaya rentetan baru-baru ini serangan tidak disambung. Tetapi Yaalon, Menteri Pertahanan Israel, menuduh Pihak Berkuasa Palestin menggalakkan hasutan dan keben-cian Israel yang telah mencipta persekitaran untuk keganasan.

Saudara-mara Palestin membawa badan yang tidak bermaya 3-tahun Hala Abu Sebakha, sebagaimana medik berkata telah terbunuh oleh serpihan dalam serangan udara Israel di kem Al Maghazi, di rumah mayat hospital Al-Aqsa di Deir Al Balah, tengah Gaza, SELASA, 24 Disember, 2013. Tentera udara dan tanah Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh penembak tepat Palestin. Pegawai Palestin melaporkan sekurang-kurangnya 16 serangan Israel, menyebabkan menyebabkan satu siri letupan kuat di seluruh wilayah berturut-turut pesat. Hamas mengarahkan tenteranya untuk memindahkan pejabat dan sebatian dan menghantar semula ke laman yang lebih selamat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Sebuah helikopter tentera Israel mengambil kira untuk memindahkan pukulan orang awam berhampiran Israel dan Gaza sempadan, selasa 24 Disember, 2013. Lelaki itu seorang awam Israel yang ditembak kerana dia melakukan kerja-kerja penyelenggaraan di atas pagar sempadan dan disahkan mati semasa tiba di hospital. Tentera udara dan darat Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh 'Sniper' Palestin. Ia adalah pecah yang paling berat keganasan di kawasan yang tidak menentu sejak November 2012, apabila Israel dan pemerintah Hamas terlibat dalam 8 hari pertempuran berat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Tentera paramedik Israel berdiri dengan tangan yang berdarah-darah selepas dia merawat pukulan orang awam berhampiran sempadan Israel Gaza, Selasa Disember 24, 2013. Lelaki itu seorang awam Israel, yang ditembak kerana dia dilakukan kerja-kerja penyelenggaraan di atas pagar sempadan dan disahkan mati semasa tiba di hospital. Tentera udara dan darat Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh 'Sniper Palestin'. Ia adalah pecah yang paling berat keganasan di kawasan yang tidak menentu sejak November 2012, apabila Israel dan pemerintah Hamas terlibat dalam 8 hari pertempuran berat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Saudara-mara Palestin menangis selepas melihat badan tidak bermaya 3-tahun Hala Abu Sebakha, sebagaimana medik berkata telah terbunuh oleh serpihan dalam serangan udara Israel di kem Al Maghazi, di rumah mayat hospital Al-Aqsa di Deir Al Balah, pusat Semenanjung Gaza, Selasa 24 Disember, 2013. Tentera udara dan tanah Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh penembak tepat Palestin. Pegawai Palestin melaporkan sekurang-kurangnya 16 serangan Israel, menyebabkan menyebabkan satu siri letupan kuat di seluruh wilayah berturut-turut pesat. Hamas mengarahkan tenteranya untuk memindahkan pejabat dan sebatian dan menghantar semula ke laman yang lebih selamat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Tentera-tentera Israel membawa pukulan orang awam berhampiran Israel dan Gaza sempadan untuk helikopter, Selasa Disember 24, 2013. Lelaki itu seorang awam Israel yang ditembak kerana dia dilakukan kerja-kerja penyelenggaraan di atas pagar sempadan dan disahkan mati semasa tiba di hospital. Tentera udara dan darat Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh penembak tepat Palestin. Ia adalah pecah yang paling berat keganasan di kawasan yang tidak menentu sejak November 2012, apabila Israel dan pemerintah Hamas terlibat dalam 8 hari pertempuran berat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Tentera tentera Israel membawa pukulan orang awam berhampiran Israel dan Gaza sempadan untuk helikopter, Selasa Disember 24, 2013. Lelaki itu seorang awam Israel yang ditembak kerana dia sedang melakukan kerja-kerja penyelenggaraan di atas pagar sempadan dan disahkan mati semasa tiba di hospital. Tentera udara dan darat Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut seorang awam Israel oleh penembak curi Palestin. Ia adalah pecah yang paling berat keganasan di kawasan yang tidak menentu sejak November 2012, apabila Israel dan pemerintah Hamas terlibat dalam 8 hari pertempuran berat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Paramedik tentera Israel merawat pukulan orang awam berhampiran Israel dan Gaza sempadan, Selasa Disember 24, 2013. Lelaki itu seorang awam Israel ditembak yang mana dia sedang melakukan kerja-kerja penyelenggaraan di atas pagar sempadan dan disahkan mati semasa tiba di hospital. Tentera udara dan tanah Israel melancarkan satu siri serangan ke atas sasaran Selasa di seluruh Semenanjung Gaza, membunuh seorang gadis muda dan mencederakan 10 dalam tindak balas kepada menembak maut awam Israel oleh penembak tepat Palestin. Ia adalah pecah yang paling berat keganasan di kawasan yang tidak menentu sejak November 2012, apabila Israel dan Hamas pemerintah terlibat dalam lapan hari pertempuran berat. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

ISRAEL launches Gaza Airstrikes for Worker killing

GAZA CITY, Gaza Strip (AP) Israeli air and ground forces launched a series of attacks Tuesday on targets across the Gaza Strip, killing a young girl and wounding 10 in response to the deadly shooting of an Israeli civilian by a Palestinian sniper.

It was the heaviest burst of violence in the volatile area since November 2012, when Israel and Hamas' rulers engaged in eight days of heavy fighting. The sudden flare-up threatened a cease-fire that halted that fighting and which largely has held up for the past 13 months.

"I recommend to Hamas not to test our patience and to assert its authority," Israeli Defense Minister Moshe Yaalon said. "If there isn't quiet in Israel, there won't be quiet in the Gaza Strip." The Israeli military said aircraft, tanks and infantry targeted "terror sites" in Gaza, including a weapons-manufacturing facility, "terror infrastructure" and a concealed rocket launcher. "Direct hits were confirmed," it said.

Palestinian officials reported at least 16 Israeli attacks, causing a causing a series of loud explosions across the territory in rapid succession. Hamas ordered its forces to evacuate offices and compounds and redeploy to safer sites.

Hamas Health Ministry official Ashraf al-Kidra said an airstrike in central Gaza killed a 3-year-old girl and wounded three relatives, including two young siblings. In all, 10 people were wounded, he said. He said an earlier report of a second death was wrong, and that the wounded man was in serious condition at a hospital.

Hamas spokesman Sami Abu Zuhri condemned what he called "cowardly" Israeli attacks. "The occupation will not terrify the Palestinian people by these actions and will not punish our resistance and will not halt its readiness to respond to any attacks on Gaza," he said.

Israel launched the airstrikes shortly after a Gaza sniper shot an Israeli civilian laborer as he performed maintenance work on the border fence. The man was airlifted to a hospital, where he was pronounced dead.

The incident occurred as Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu was visiting the nearby town of Sderot, a frequent target of Palestinian attacks, to inaugurate a new rail line. "This is a very severe incident and we will not let it go unanswered," Netanyahu said. "Our policy until now has been to act beforehand and to respond in force, and this is how we will act regarding this incident as well."

In New York, U.N. Secretary-General Ban Ki-moon condemned the bloodshed and called on all sides to preserve the November 2012 cease-fire. "The secretary-general rejects all actions targeting civilians and calls on all concerned to exert maximum restraint and to prevent another cycle of bloodshed," his office said in a statement.

Lt. Col. Peter Lerner, an Israeli military spokesman, expressed hope that the quiet would be restored but said the military remained ready for any scenario. "We're not looking for an escalation on the border with Gaza," he said. "But we're not willing to have shots fired at us from across the fence, killing our civilians."

Israel and Hamas are bitter enemies. The sides have engaged in frequent fighting since Hamas, an Islamic militant group committed to Israel's destruction, seized power of Gaza in 2007. Israel has carried out two large-scale military offensives in Gaza in response to heavy rocket fire, in early 2009 and then last year.

The 2012 operation ended in an Egyptian-brokered cease-fire. While both sides have largely observed the truce, it has been tested by periodic rocket and mortar fire out of Gaza and retaliatory airstrikes. Salafist extremists opposed to the cease-fire have been behind most of the violence. But Israel says it holds Hamas responsible for all attacks out of its territory. There was no immediate claim of responsibility for Tuesday's shooting.

Israel recently discovered a pair of smuggling tunnels leading from Gaza into Israel that it said were built by militant groups planning to stage attacks. Tuesday's attack was the latest in a series of violent incidents. An Israeli policeman was stabbed Monday outside a West Bank settlement, hours after a rocket fired from Gaza landed in southern Israel.

On Sunday, a pipe bomb authorities believe was planted by Palestinian militants exploded on a bus in central Israel, moments after the vehicle was evacuated. The powerful explosion, which caused heavy damage to the empty bus, was the most serious attack inside Israel in more than a year.

In a reflection of the tensions, the U.S. Embassy in Tel Aviv and Consulate in Jerusalem ordered American employees and their families to avoid shared minibus taxis that operate in Israel. It said the ban would remain in effect for two weeks while officials "assess the security implications" of the bus bombing. There already has been a longstanding ban on riding buses and standing at bus stops.

The violence has clouded the atmosphere in peace talks between Israel and the Palestinian Authority, the rival Palestinian government that rules in the West Bank. Israeli officials believe the recent string of attacks is not connected. But Yaalon, the Israeli defense minister, accused the Palestinian Authority of promoting incitement and hatred of Israel that have created an environment for violence.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...