Monday, 26 May 2014

Pilihan raya presiden Ukraine TERKINI LIVE . . .SitiWanMahani -  Pilihan raya awal presiden di Ukraine telah bermula di tengah-tengah menjulang perang saudara dan keruntuhan ekonomi, dicetuskan oleh pengambilalihan kuasa baru-baru ini dan pertikaian dengan rakan dagangan utama Rusia. 2 kawasan timur telah enggan untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya.

Tempat-tempat mengundi telah dibuka pada pukul 8 pagi (06:00 GMT) dan akan beroperasi hingga pukul 8 malam.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan raya presiden tidak selesa di Ukraine RT menyemak yg ini 10 fakta berguna mengenai pengundian presiden Ukraine.

Ahad 25 Mei

05:48 GMT:
3 utama Ukraine pusat sosiologi merancang untuk menjalankan keluar - raya pada 400 stesen undi dipilih. Mereka akan mempersoalkan 45 pengundi di setiap stesen mengenai pilihan yang mereka membuat, menyusun sampel wakil 17,000 pemilih. Ia dijangka bahawa kesilapan statistik tidak akan melebihi 2.5 % peratus.

05:44 GMT:
Mengundi itu diadakan di tengah-tengah operasi berterusan tentera di selatan- timur Donetsk dan Lugansk Kawasan, yang telah menolak penyertaan dalam pilihan raya.

Pengiraan undi akan mengambil masa yang lebih daripada biasa disebabkan oleh elleged 'serangan siber', yang betul-betul dilumpuhkan sistem pengiraan elektronik.

Ukraine presidential election LIVE UPDATES

The early presidential election in Ukraine has started amid looming civil war and economic collapse, precipitated by a recent power takeover and dispute with top trading partner Russia. Two eastern regions have refused to take part in the election.

Polling stations have opened at 8am (06:00 GMT) and will be operating until 8pm.

To learn more about uneasy presidential election in Ukraine check out RT’s 10 useful facts about Ukrainian presidential poll.

Sunday, May 25

05:48 GMT:
Three major Ukrainian sociological centers are planning to conduct exit-polls at 400 selected ballot stations. They will question 45 voters at each station about the choice they made, compiling a representative sample of 17,000 electors. It is expected that the statistical error will not exceed 2.5 percent.

05:44 GMT:
The voting is being held amid ongoing military operations in the south-eastern Donetsk and Lugansk Regions, which have already rejected participation in the election.

The counting of votes will take more time than usual due to an elleged 'cyber-attack', which totally disabled the electronic counting system.


A - Z pilihan raya parlimen EROPAH . . .

Orang-ramai berjalan kaki di hadapan visual mempromosikan pilihan raya di hadapan Parlimen Eropah di Brussels, 24 Mei, 2014 (People walk in front of visuals promoting elections in front of the European Parliament in Brussels, May 24, 2014 (Reuters/Eric Vidal)

SitiWanMahani -  Seperti hari terakhir mengundi dalam pilihan raya EU bermula, Eropah penuh teruja menanti pengumuman keputusan pada hari petang Ahad atau bukan? Ikut pecahan abjad RT untuk mengetahui tentang pilihan raya, parlimen, dan masalah di benua ini.

Mengundi bermula pada hari Khamis di UK dan Belanda, dengan Latvia, Malta dan Slovakia semua mengundi pada hari Sabtu. Hari terakhir pilihanraya akan ditutup dengan Itali mengundi calon pilihan mereka.

Keluar mengundi yang rendah dan meningkatkan ‘Euroskepticism’ menyapu benua menca-dangkan bahawa 400 juta yang mempunyai hak untuk mengundi mungkin tidak mahu untuk menjalankan ianya; Jumaat pemilihan keluar Ireland menunjukkan bahawa keha-diran adalah sebanyak hanya 30 % peratus.

A - berhemat

Langkah-langkah penjimatan telah turun ke atas Eropah sejak awal krisis zon euro pada awal 2009. Kerajaan telah melaksanakan dasar fiskal yang semakin keras untuk mengam-bil pecahan. Pengangguran telah menjadi hasil langsung daripada jisim pemotongan per-belanjaan awam dengan Sepanyol yang paling teruk, lama diikuti dengan Greece.

Laporan yang diterbitkan pada bulan April menunjukkan bahawa pemotongan perbelan-jaan di Greece telah secara langsung membawa kepada bunuh diri 500 orang.

Anggota polis anti-rusuhan bertembung dengan penunjuk perasaan di Turin dalam satu beberapa perhimpunan daripada pengangguran dan penjimatan di Itali untuk Hari Mei, pada 1 Mei 2014 (Anti-riot policemen clash with demonstrators in Turin during one of several rallies against unemployment and austerity in Italy for May Day, on May 1, 2014 (AFP Photo/Marco Bertorello)

B- Bailout

3 peminjam besar zon euro, yang dikenali sebagai Troika, menghasilkan sejumlah besar kuasa, kerana mereka telah dipinjamkan lebih € 396 billion euro ke Greece, Cyprus, Ireland, Portugal, dan Sepanyol. Greece adalah yang pertama pada tahun 2010, dan yang paling baru-baru ini, Cyprus pada tahun 2013.

Ireland keluar yang bailout Disember lepas, dan yangPortugal keluar € 78 billion euro ($108 billion) program bailout antarabangsa awal bulan ini. Walau bagaimanapun, semua negara-negara lain yang pada mulanya menerima dana Troika 'bailout' masih disokong.

C - Catalonia

Catalonia telah menuntut kemerdekaan dan berkerajaan sendiri sejak beberapa tahun terakhir abad ke-19. Menurut pungutan suara Mac, naik hingga 60 % peratus daripada orang Catalan mahu kemerdekaan dari seluruh Sepanyol.

Disember lalu, parlimen serantau Catalan ditetapkan November 9, 2014, sebagai tarikh referendum untuk menentukan nasib mereka. Dari segi sejarah Catalonia, yang sudah mempunyai autonomi yang ketara daripada Madrid, telah menjadi salah satu kawasan yang lebih kaya Sepanyol dan penduduk tempatan telah merosakkan perlu menghantar cukai mereka ke ibu negara untuk membantu menyokong kawasan miskin di negara ini.

Walau bagaimanapun, kawasan sebanyak 7.5 juta penduduk kini € 57.1 billion euro ($78.5 billion) dalam hutang, yang merupakan yang paling mana-mana 17 wilayah autonomi Sepanyol.

D - kekecewaan

Dalam lepas pilihan raya Parlimen Eropah pada tahun 2009 terdapat hanya 43 % peratus keluar mengundi. Menurut angka Parlimen Eropah, hanya 34.7 % peratus daripada pengundi UK layak melaksanakan hak mereka pada tahun 2009 Negara-negara sahaja untuk sentiasa mencapai keluar mengundi yang tinggi kira-kira 90 % peratus pernah menjadi Luxembourg dan Belgium.

Dan itu kerana mengundi adalah wajib di kedua-duanya. Pengundi keluar mengundi telah semakin berkurangan sejak pilihan raya parlimen pertama pada tahun 1979.

E - pilihan raya Parlimen Eropah

Pilihan raya Parlimen Eropah akan mengambil tempat dari 22-25 Mei 2014 dan akan melantik 751 timbalan. Set terakhir pilihan raya diadakan pada tahun 2009 di sebalik krisis kewangan baru tumbuh di Kesatuan.

Sejak bermulanya pergolakan ekonomi, ahli politik EU telah memperjuangkan langkah-langkah penjimatan dan pengurangan kepada kebajikan sosial sebagai penyelesaian kepada krisis.

Seorang lelaki membuang undi bagi pilihan raya Parlimen Eropah pada 25 Mei 2014 pada tempat mengundi di Warsaw (A man casts his ballot for the European Parliament elections on May 25, 2014 at a polling station in Warsaw. AFP Photo/Janek Skarzynski)

F - Perancis

Pihak paling kanan Eropah telah semakin semakin popular, dan tempat bahawa kecenderungan lebih ketara daripada di Perancis. Krisis, imigresen, dan pengangguran telah nudging Perancis kecewa terhadap Barisan Nasional - yang diketuai oleh Marine Le Pen.

Pada akhir Mac, Le Pen menyaksikan kemenangan pernah berlaku sebelum ini untuk paling kanan apabila parti beliau memenangi kerusi Datuk Bandar di 15 bandar-bandar. Undian mencadangkan bahawa FN mungkin selaras untuk memenangi sebahagian besar daripada undi di Perancis.

G - Greece

Ia adalah mustahil untuk melakukan pusingan politik seluruh Eropah dan faktor yang mempengaruhi pilihan raya akan berlaku, tanpa menyebut Greece - yang sering diadakan bertanggungjawab bagi krisis zon euro.

Greece telah menerima pinjaman 130 bilion euro untuk membantu ekonomi bermasalah bertahan, tetapi sebagai balasan, ia terpaksa mematuhi langkah-langkah penjimatan yang ketat untuk mengawal belanjawan.

Langkah-langkah yang telah mempunyai kesan yang serius kalah pada di negara ini, men-cetuskan bantahan besar-besaran dengan orang Greek marah mendakwa bank-bank Eropah poket wang bailout.

Greece juga telah melihat peningkatan dalam kes bunuh diri yang berkaitan dengan masalah kewangan dengan laporan suntikan HIV yang digunakan sebagai satu cara untuk memenuhi syarat untuk faedah negeri.

Guru-guru sekolah bertembung dengan polis rusuhan Kementerian Pelajaran kerana mereka membantah reformasi kerajaan di Athens pada 4 April, 2014 (School teachers clash with riot police near Education Ministry as they protest against government' reform in Athens on April 4, 2014 (AFP Photo/Angelos Tzortzinis)

H - penyeragaman nombor plat

Negara-negara Eropah berada di tangan pada bulan April ke atas kemungkinan memper-kenalkan reka bentuk yang sama Kesatuan Eropah-lebar dan menyebabkan kebimbangan menyapu bahawa semua kereta perlu menanggung 12 bintang bendera EU pada nombor pendaftaran.

UK Konservatif MEPS dipanggil idea "bodoh". Pegawai kemudian menyatakan bahawa tiada sebarang cadangan firma, menurut laporan BBC diterbitkan tidak lama selepas itu.

Walau bagaimanapun, kegemparan yang mengikuti adalah gejala kebimbangan yang lebih luas EU peraturan atas ke bawah yang nampaknya yang dikenakan ke atas negara-negara anggota tidak bersedia.

Undang-undang EU mengetuai undang-undang domestik, jadi sesetengah negara (ter-masuk UK) mula memanggil untuk parlimen negara mempunyai 'kad merah' kejayaannya untuk menyekat MEPS.

I - Ireland

Ireland keluar dari skim ‘bailout’ EU Disember lepas, memuji acara itu sebagai peristiwa penting. Walau bagaimanapun, Menteri Kewangan di negara ini diisytiharkan pada masa yang bahawa Ireland adalah jauh daripada di hujung jalan.

Investors Service Moody telah meningkatkan penarafan hutang kerajaan Ireland untuk gred pelaburan berdasarkan satu kali potensi pertumbuhan Celtic Tiger dan keluar Dublin tepat pada masanya daripada program sokongan EU/IMF itu.

Naik taraf hutang datang di tengah-tengah jatuh angka pengangguran dan para pemin-jam yang menurunkan faedah yang dikenakan ke atas hutang negara kepada 3.5 % peratus - lebih rendah daripada kos pinjaman di bawah bailout dan kurang daripada yang dibayar sebelum krisis hutang, menurut Bebas Ireland.

J - Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso adalah Presiden 11 dan semasa Suruhanjaya Eropah. Bekas Perdana Menteri itu Portugis dilantik ke jawatan itu pada 2004 sebelum bermulanya krisis kewan-gan dan sejak mempunyai tugas bermasalah mengarahkan blok 28 negara.

Barroso mengakui awal bulan ini dalam satu ucapan bahawa EU telah gagal untuk melibatkan diri dengan rakyat semasa krisis. Bagaimanapun, beliau menggesa mereka untuk menyerang keseimbangan antara persekutuan penuh dan anti- Brussels populisme di undi.

K - Kiev

Keadaan tegang di Ukraine telah penetapan untuk keseluruhan pembentukan untuk pilihan raya Eropah. Pilihan raya di Ukraine sedang berlaku pada masa yang sama seperti pilihan raya Eropah.

Keganasan dan ketidakstabilan politik telah menggegarkan selatan dan kawasan-kawasan timur negara ini bermakna ia boleh mustahil untuk membuka tempat-tempat mengundi di kawasan-kawasan.

Majlis Kesatuan Eropah dinyatakan pada 12 Mei bahawa ia "berdiri dengan Kiev untuk pilihan raya presiden yang bebas dan adil. "Bagaimanapun, Rusia telah memberi amaran bahawa 25 Mei undi presiden di Ukraine boleh memburukkan lagi krisis jika operasi keten-teraan di kawasan tenggara tidak dihentikan dan OSCE peta jalan disediakan untuk menyelesaikan keadaan itu tidak dilaksanakan.

"Pilihan raya akan datang pada 25 Mei hanya boleh memburukkan lagi perbezaan di negara ini," Rusia Timbalan Menteri Luar, Grigory Karasin, berkata pada pertemuan dengan Duta Besar British ke Rusia Tim Barrow, pada 20 Mei.


Seorang lelaki menggunakan teropong sebagai penunjuk perasaan menjaga sekatan jalan raya di pusat Kiev pada 31 Januari 2014 (A man uses binoculars as protesters guard a road block in central Kiev on January 31, 2014. (AFP Photo/Sergei Supinski)

L - Lampedusa: Kecil tetapi penting

Pulau kecil Itali di luar pantai Tunisia adalah sarang aktiviti asing yang hanya mendapat lebih banyak yg buruk sejak awal tahun ini. Sekurang-kurangnya 34800 orang telah membuat persimpangan dari Afrika ke Itali sudah tahun ini -  Berbanding dengan 43,000 di seluruh tahun 2013 Menteri Dalam Negeri Angelino Alfano menuntut pada 13 Mei bahawa EU meningkatkan usahanya.

"Kesatuan Eropah mempunyai 2 pilihan: sama ada ia datang ke Mediterranean untuk meletakkan bendera EU pada Mare Nostrum atau kita akan membenarkan pendatang dengan hak cuti suaka bagi negara-negara lain," Alfano menulis sebarang tweet. Beratus-ratus terbunuh dalam cubaan lintasan dalam 2 tahun yang lalu.

M - MEPS

750 MEPS dan Presiden Parlimen Eropah dipilih , lebih sedikit daripada angka semasa 766 Pilihan Raya mengambil tempat oleh perwakilan berkadar yang bermaksud tempat duduk adalah diperuntukkan berdasarkan penduduk setiap Negara Anggota: UK dan Itali mendapatkan 73 sesaham, Perancis 74, Finland 13, Greece 21 dan negara-negara kecil seperti Luxembourg, Estonia dan Malta mendapatkan enam setiapnya.

Walau bagaimanapun, MEPS masih mengatur mereka kepada kumpulan campuran politik dan ideologi bukan terdiri daripada parti seperti itu. Parti Rakyat Eropah (EPP) terdiri blok terbesar dalam penjelmaan yang paling baru-baru ini Parlimen Eropah, dengan 274 MEPS.

Bukan Inscrits adalah ahli-ahli yang tidak tergolong dalam mana-mana kumpulan politik tertentu dan mereka adalah kumpulan yang paling kecil, terdiri daripada hanya 30 MEPS.

Ahli-ahli Parlimen Eropah mengundi semasa sesi pleno terakhir sebelum 25 Mei pilihan raya pada 15 April 2014 pada Parlimen Eropah di Strasbourg, timur Perancis (Members of the European Parliament vote during the last plenary session before May 25 elections on April 15, 2014 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France (AFP Photo/Frederick Florin)

Walaupun penyalahgunaan terang-terangan ke atas perbelanjaan mewah dan penga-wasan longgar yang pernah memberi Parlimen Eropah nama buruk telah dikatakan, ahli-ahli parlimen masih menikmati gaya hidup yang selesa, terutamanya berbanding dengan pengundi mereka.

Tidak seperti sistem tersebut pada sebelum 2009, apabila semua MEPS menerima upah yang sama seperti orang-orang di parlimen dalam negeri, gaji untuk semua MEPS masuk akan menjadi € 96.000 setahun.

Bilangan ini ditambah dengan perbelanjaan elaun murah hati yang berjumlah lebih dari-pada € 4200 sebulan, dan juga elaun harian, dibayar untuk perjalanan kelas pertama, dan diskaun yang besar ke atas kesihatan.

Setelah semua ini kira, satu MEP purata mendapat lebih daripada € 200,000 setahun. Ber-sama-sama dengan kakitangan sokongan mereka (yang tidak lagi boleh menjadi ahli keluarga hanya diberikan gaji buta) MEPS dianggarkan kos negara mereka, yang kaki rang undang-undang, di antara € 30,000 dan 40.000 sebulan.

N - Nasionalisme

Nasionalisme dan, pada masa-masa, sentimen neo-Nazi telah meningkat di Eropah dalam menghadapi peningkatan Euroskepticism. Neo-Nazisme semakin meningkat di Eropah dan jika negara-negara tidak memilih keluar dari EU secara demokratik, entiti mempunyai akhir ganas dalam usahanya itu, pemimpin UKIP Nigel Farage meramalkan semasa perbahasan awam ke-2 keahlian EU di UK pada awal April.

"Terdapat pihak neo -Nazi di Greece yang kelihatan tertentu untuk memenangi kerusi di Parlimen Eropah ... Kita lihat dalam Madrid, kita lihat dalam Athens protes yang sangat besar, berpuluh-puluh ribu orang, banyak keganasan," kata Farage.

O - terlebih belanja

Belanjawan tahunan EU melebihi € 140 billion euro dan ramai pakar telah menyuarakan kebimbangan bahawa jumlah wang yang sedang salah urus.

Walau bagaimanapun, lebih daripada 40 % peratus daripada wang yang pergi ke arah subsidi petani melalui Dasar Pertanian Mohor Syarikat. Petani merupakan kira-kira 5 % peratus daripada penduduk Eropah, dan menghasilkan kurang daripada 2 % peratus daripada KDNK, tetapi menerima hampir € 60 billion euro daripada EU.

Walaupun dasar yang telah dituduh misallocating sumber dan memuaskan perniagaan tidak kompetitif, EU menegaskan bahawa ia memastikan keselamatan makanan dan pem-bangunan luar bandar, walaupun Eropah bergelut dengan penjimatan.

Dasar ini telah dikritik kerana memberi wang kepada ladang-ladang yang paling mengun-tungkan dan petani yang sudah kaya. Pembiayaan dibahagikan antara bantuan langsung kepada petani pada € 39.4 billion euro, € 11.5 billion eurountuk pembangunan luar ban-dar, 385 juta euro untuk bayaran balik eksport dan € 94 juta euro untuk penyim-panan makanan. Perancis mendapat subsidi terbesar, menerima beberapa € 9.85 billion euro.

Pengeluar dan vendor pasar terbuka biasa pasaran Peladang lazim di seluruh Greece menjerit slogan mereka kerana membantah reformasi liberal di pusat Athens pada 2 Mei 2014 (Farmers' market producers and vendors of the common open air markets prevalent across Greece shout slogans as they protest against liberal reforms in central Athens on May 2, 2014. (AFP Photo/Aris Messinis)

Banyak yang ditandatangani tahun lepas untuk belanjawan EU sehingga 2020 dihasilkan pengurangan jangka sebenar yang pertama dalam perbelanjaan EU, dengan 3 % peratus.

Tetapi ini tidak membuat tujuan perbelanjaan EU, yang ditadbir bersama oleh Brussels dan 28 negara anggota, mana-mana yang kurang kontroversi. Bajet baru akan melihat 20 % peratus daripada semua dana yang diperuntukkan untuk memerangi perubahan iklim - kawasan dipolitikkan yang telah mencetuskan ‘pushback’ daripada ahli konservatif di selu-ruh Eropah.

P - Parlimen

Terdapat 766 MEPS, yang bertanggungjawab untuk mewakili kira 500 juta orang yang tersebar di 28 negara EU. Parlimen Eropah bertemu buat kali pertama kira 56 tahun lalu selepas yang diwujudkan dengan penubuhan Perjanjian Eropah Rom.

Walau bagaimanapun, pilihan raya tidak diadakan sehingga tahun 1979 Parlimen Eropah adalah institusi yang hanya dipilih secara langsung di Eropah - Badan-badan komponen paling penting di dalam institusi itu adalah Suruhanjaya Eropah dan Majlis Kesatuan Eropah.

Kedua-dua bergantung kepada temu janji. Pilihan Raya bermula pada 22 Mei dan lepas melalui sehingga 25 Mei. Itali akan menjadi negara terakhir untuk mengundi, menutup suara pada petang Ahad.

Q - Soalan

Pelbagai isu-isu akan menghadapi Parlimen Eropah baru dipilih pada ketika masa depan Kesatuan adalah ragu. Krisis kewangan telah menimbulkan soalan daripada negara-negara anggota lebih kawalan berpusat bagi EU.

Bagaimana berfungsi dengan lebih baik sebagai lebih baik sebagai kesatuan multicurrency?

Apakah yang terbaik menggunakan dana EU?

Peranan Kesatuan Eropah dalam masyarakat abad ke-21 - terutamanya sejak krisis zon euro masih lagi ragu-ragu, terutamanya ‘swing’ ke kanan ?

Dan adakah EU mempunyai masa depan yang sama sekali?

R - referendum kemerdekaan

Pada bulan Januari 2013, Perdana Menteri UK David Cameron berjanji bahawa akan ada referendum di seluruh negara pada keahlian EU perlu Parti Konservatif memenangi pilihan raya umum akan datang pada 2015 Lain-lain pemisah serantau dan nasional telah mencari referenda -  Seperti Catalonia dan Scotland.

Penunjuk perasaan mengambil bahagian dalam protes sebagai sebahagian daripada kempen untuk kemerdekaan dari Sepanyol, di Istana Pedralbes dalam Barcelona (Demonstrators take part in a protest as part of a campaign for independence from Spain, at the Pedralbes Palace in Barcelona (AFP Photo/Josep Lago)

S - Scotland

Sokongan untuk kemerdekaan Scotland telah semakin tanah - Polls yang diterbitkan pada 14 Mei menunjukkan bahawa sokongan untuk Scotland untuk mengundi untuk mening-galkan United Kingdom dalam referendum pada 18 September telah bangkit.

Walaupun terdapat sedikit perubahan permukaan utama - dengan sokongan dinaikkan hanya satu mata peratusan sejak pemilihan sebelum ini, ia menunjukkan bahawa di antara orang-orang yang telah pasti akan mengundi, ada 35 % peratus akan memilih kemerde-kaan, menurut Reuters. 44 % peratus menentang bergerak.

T - keluar mengundi

Yang keluar mengundi pada pilihan raya EU telah semakin merosot sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan undi sebelumnya pada tahun 2009 melihat hanya 45 % peratus daripada penduduk EU membuat jalan mereka ke pemilihan.

Luxembourg dan Belgium telah secara konsisten mengungguli tanda 90 % peratus pada tahun-tahun sebelumnya terutamanya kerana undi adalah wajib, manakala seluruh Eropah bergelut untuk memenuhi tanda 50 % peratus.

U - UKIP

UKIP pihak Britain telah berkembang daripada terbitan kumpulan kempen tunggal - cuba untuk memastikan UK daripada Eropah - menjadi sebuah parti kecil yang penting.

Pada 16 Mei, Menteri pertama Scotland berkata bahawa di UK Dems Lib boleh menewas-kan oleh UKIP dan YouGov pemilihan dijalankan pada April meramalkan UKIP akan mendapatkan 23 % peratus, Konservatif 21% peratus, Liberal Demokrat 14 % peratus, Buruh 31 % peratus dan Greens 7 % peratus pada pilihan raya EU.

V - Voteman

Kekecewaan orang ramai mengundi mendorong Denmark untuk merangka satu otot- terikat gila animasi pada misi untuk membuat muda Denmark undi. Voteman disebabkan kontroversi global selepas video mencetuskan ribut aduan lebih adegan pornografi dan keganasan.

Screenshot from youtube video/Soenderfi

W - Wilders dan PVV

Ahli politik Belanda Geert Wilders yang mengetuai sayap kanan Belanda Kebebasan Parti (PVV) adalah tokoh kontroversi dalam politik Eropah. Anti-Islam, ahli politik anti- imigresen telah menarik kritikan pada masa lalu untuk meminta "penagih berulang yang akan secara paksa dari kejiranan mereka dan hantar ke sebuah kampung untuk buih."

Menurut pemilihan keluar PVV telah melihat penurunan populariti dalam pilihan raya EU , memenangi 12.2 % peratus undi sebagai menentang kepada 17 % peratus pada tahun 2009. Akibatnya parti akan kehilangan tiga daripada 5 kerusi dalam parlimen EU.

X - Generasi X

Generasi X lahir antara pertengahan 1960-an dan pertengahan 1970-an dan mempunyai kadar penyertaan pengundi yang paling rendah di akaun keraguan tinggi. Ahli telah digambarkan sebagai berhati-hati dan pragmatik dan pada amnya mengekalkan keper-cayaan  kurang dalam kerajaan.

Y Generasi Y

Generasi Y- generasi milenium - secara umumnya ditakrifkan sebagai kumpulan berikut-nya, dari pertengahan hingga lewat 70-an hingga awal 90-an. Kumpulan itu telah mengubah cara di mana orang ramai berkomunikasi dengan tarikh matang kini mem-punyai kesan sendiri mengenai politik.

Setelah mengikuti generasi yang biasanya menganggap politik sebagai tidak penting, ahli-ahli muda, tetapi yakin dan bercita-cita tinggi telah menunjukkan tanda-tanda mahu menuntut semula kawasan hidup ini.

Z - Generasi Z

Generasi Z masih membangun identitinya. Walau bagaimanapun, suasana perubahan yang pesat dan meluas yang ada dan penuh membangun teknologi bermakna bahawa keuta-maan sudah pasti akan memberi kesan yang besar ke atas sikap dan unjuran mereka. Hanya sebahagian daripada ia pada masa ini walaupun umur mengundi.

Walau bagaimanapun, kumpulan itu menghadapi halangan-halangan yang ketara, mem-besar dalam pengetahuan bahawa ia akan mengambil masa untuk mendapatkan semula kehilangan kuasa pendapatan, belajar dan memasuki pasaran kerja sebagai langkah-lang-kah penjimatan, pengangguran dan pemotongan untuk program kebajikan terus di Eropah.

Penunjuk perasaan Perancis, termasuk pelajar universiti dan penyelidik, memegang sepanduk kerana mereka memprotes penjimatan bajet dalam bidang pendidikan  French protesters, including university students and researchers, hold banners as they protest against budget austerity in the education field. (AFP Photo/Lionel Bonaventure)

The A-Z of European parliamentary elections

As the final day of voting in the EU elections kicks off, Europe gleefully awaits the announcement of the results on Sunday evening– or does it? Follow RT’s alphabetized breakdown to find out about the polls, the parliament, and problems on the continent.

Voting began on Thursday in the UK and the Netherlands, with Latvia, Malta and Slovakia all casting their votes on Saturday. The final day of polls will close with Italians voting for their preferred candidate.

Low voter turnout and increasing Euroskepticism sweeping the continent suggests that the 400 million who have the right to vote may not want to exercise it; Ireland’s Friday exit polls showed that turnout stood at a mere 30 percent.

A – Austerity

Austerity measures have descended upon Europe since the beginning of the eurozone crisis in early 2009. Governments have been implementing increasingly harsh fiscal policies to pick up the pieces.

Unemployment has been a direct result of the mass public spending cuts with Spain being hardest hit, shortly followed by Greece. A report published in April demonstrated that spending cuts in Greece have directly led to the suicides of 500 people.

B –Bailout

The eurozone’s three big lenders, known as the Troika, yield a great amount of power, as they have lent over 396 billion euro to Greece, Cyprus, Ireland, Portugal, and Spain. Greece was the first in 2010, and most recently, Cyprus in 2013.

 Ireland exited its bailout last December, and Portugal exited its 78 billion euro ($108 billion) international bailout program earlier this month. However, all other countries which initially received Troika ‘bailout’ funds are still being supported.

C – Catalonia

Catalonia has been seeking independence and self-governance since the final years of the 19th century. According to a March poll, up to 60 percent of Catalan people want independence from the rest of Spain. Last December, the Catalan regional parliament set November 9, 2014, as a referendum date to decide their fate.

Historically Catalonia, which already enjoys significant autonomy from Madrid, has been one of Spain’s better-off regions and the local population has resented having to send their taxes to the capital to help support poorer areas of the country. However, the area of 7.5 million residents is currently 57.1 billion euro ($78.5 billion) in debt, which is the most of any of Spain’s 17 autonomous regions.

D – Disenchantment

In the last European Parliament elections in 2009 there was a mere 43 percent voter turnout. According to European Parliament figures, only 34.7 percent of eligible UK voters exercised their right in 2009.

The only countries to regularly achieve a high turnout of around 90 percent have been Luxembourg and Belgium – and that’s because voting is compulsory in both. Voter turnout has been steadily decreasing since the first parliamentary elections in 1979.

E – European parliamentary elections

The elections for European Parliament will take place from 22 to 25 May 2014 and will elect 751 deputies. The last set of elections was held in 2009 on the backdrop of a nascent financial crisis in the Union. Since the onset of the economic upheaval, EU politicians have championed austerity measures and cuts to social welfare as a solution to the crisis.

F – France

European far right parties have been steadily gaining popularity, and nowhere is that tendency more evident than in France. Crisis, immigration, and unemployment have been nudging disillusioned Frenchmen towards the Front National – headed up by Marine Le Pen.

At the end of March, Le Pen saw an unprecedented win for the far right when her party won mayor’s seat in 15 towns. Polls suggest that the FN may well be in line to win a large proportion of the votes in France.

G – Greece

It’s impossible to do a round-up of Europe-wide politics and factors influencing the impending elections, without mentioning Greece – which is frequently held responsible for the eurozone crisis.

Greece has received a 130-billion-euro loan to help keep its ailing economy afloat, but in return, it has had to comply with strict austerity measures governing its budget.

The measures have had a serious knock-on effect in the country, triggered mass protests with enraged Greeks alleging European banks are pocketing the bailout money. Greece has also seen a rise in suicides related to the economic hardship with reports of HIV injections being used as a way to qualify for state benefits.

H - Homogenization of number plates

European countries were up in arms in April over the possibility of introducing a common EU-wide design and causing sweeping fears that all cars would have to bear the 12 stars of the EU flag on their license plates. UK Conservative MEPs called the idea “idiotic.”

Officials later stated that there had been no firm proposals, according to a BBC report published shortly afterwards. However, the uproar that followed was symptomatic of wider fears of EU top-down regulations being apparently imposed on unwilling member states. EU legislation presides over domestic law, so some countries (incl. UK) started calling for national parliaments to have a ‘red card’ of sorts to block MEPs.

I – Ireland

Ireland exited from the EU bailout scheme last December, hailing the event as a milestone. However, the country’s finance minister declared at the time that Ireland was far from being at the end of the road.

Moody’s Investors Service has already upgraded Ireland’s government debt rating to investment grade based on the one-time Celtic Tiger’s growth potential and Dublin’s timely exit from its EU/IMF support program.

The debt upgrade came amidst falling unemployment figures and lenders slashing the interest charged on the national debt to 3.5 percent – lower than the cost of loans under the bailout and less than was paid before the debt crisis, according to the Irish Independent.

J – Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso is the 11th and current President of the European Commission. The former Portuguese prime minister assumed the post in 2004 prior to the onset of the financial crisis and has since had the problematic task of directing the 28-nation bloc.

Barroso admitted earlier this month in a speech that the EU had failed to engage with its citizens during the crisis. However, he urged them to strike a balance between full federalism and anti-Brussels populism at ballots.

K – Kiev

The tense situation in Ukraine has been the setting for the entire buildup to the European elections. Elections in Ukraine are currently taking place at the same time as the European elections.

Violence and political instability has rocked the south and the eastern regions of the country meaning it could be impossible to open polling stations in these areas. The Council of the European Union stated on May 12 that it “stands by Kiev for free and fair presidential elections.”

However, Russia has warned that the May 25 presidential vote in Ukraine may aggravate the crisis if military operations in the south-eastern regions are not halted and the OSCE road map drawn to settle the situation is not implemented.

“The upcoming elections on May 25 can only worsen the differences in the country,” Russian deputy foreign minister, Grigory Karasin, said at a meeting with the British Ambassador to Russia Tim Barrow, on May 20.

L – Lampedusa: Small but significant

The small Italian island off the coast of Tunisia is hotbed of migrant activity which has only got worse since the beginning of the year. At least 34,800 people have made the crossing from Africa to Italy already this year - compared to 43,000 across the whole of 2013. Interior Minister Angelino Alfano demanded on May 13 that the EU step up its efforts.

“The European Union has two options: either it comes to the Mediterranean to put the EU flag on Mare Nostrum or we will let migrants with right of asylum leave for other countries,” Alfano tweeted. Hundreds have died in attempted crossings in the past two years.

M – MEPs

Seven hundred and fifty MEPs and a European Parliamentary President are being elected, fewer than the current figure of 766.

Elections take place by proportional representation which means seats are allocated based on the population of each Member State: The UK and Italy get 73 apiece, France 74, Finland 13, Greece 21 and smaller countries such as Luxembourg, Estonia and Malta get six each.

However, MEPs still organize themselves into political and ideological coalition groups rather than comprising a party as such. The European People's Party (EPP) made up the largest block in the most recent incarnation of the European Parliament, with 274 MEPs. The Non-Inscrits are the members who don’t belong to any particular political group and they are the smallest group, comprised of only 30 MEPs.

While the flagrant abuse of lavish expenses and lax oversight that once gave the European Parliament a bad name has been addressed, parliamentarians still enjoy a comfortable lifestyle, particularly compared to their constituents.

Unlike the system in place before 2009, when all MEPs received the same wage as those in the domestic parliament, the salary for all incoming MEPs will be 96,000 euro per year.

The number is supplemented by generous expenses allowances that total more than 4,200 euro a month, as well as a daily allowance, paid-for first class travel, and large discounts on healthcare.

Once all of these are factored in, an average MEP earns more than 200,000euro a year. Together with their support staff (who can no longer be just family members given a sinecure) MEPs are estimated to cost their countries, which foot the bill, between 30,000 and 40,000 euro a month.

N – Nationalism

Nationalism and, at times, neo-Nazi sentiments have been rising in Europe in the face of increasing Euroskepticism. Neo-Nazism is on the rise in Europe and if nations do not opt-out of the EU democratically, the entity has a violent end ahead of it, UKIP leader Nigel Farage predicted during a second public debate on the UK’s EU membership at the beginning of April.

“There is a neo-Nazi party in Greece that look certain to win seats in the European parliament …We see in Madrid, we see in Athens very large protests, tens of thousands of people, a lot of violence,” Farage said.

O - Overspending

The EU’s annual budget exceeds 140 billion euro and many experts have voiced concerns that the sum is being mismanaged.

However, more than 40 percent of that money goes towards subsidizing farmers through its Common Agricultural Policy. Farmers constitute about 5 percent of the population of Europe, and produce less than 2 percent of GDP, but receive nearly 60 billion euro from the EU.

While the policy has been accused of misallocating resources and rewarding uncompetitive businesses, the EU insists that it ensures food security and rural development, even as Europe struggles with austerity. The policy has been criticized for giving money to the most profitable farms and already-wealthy farmers.

Funding is divided between direct aid to farmers at 39.4 billion euro, 11.5 billion euro for rural development, 385 million euro for export refunds and 94 million euro for food storage. France gets the biggest subsidies, receiving some 9.85 billion euro.

A deal signed last year for EU budgets up to 2020 produced the first real-term reduction in EU spending, by 3 percent. But this has not made the purpose of EU expenditures, which are jointly administered by Brussels and the 28 member states, any less controversial.

The new budget will see 20 percent of all funds allocated to combatting climate change – a highly politicized area that has sparked pushback from conservatives across Europe.

P – Parliament

There are 766 MEPs, who are responsible for representing some 500 million people dispersed across 28 EU countries. The European Parliament met for the first time some 56 years ago after being created by Europe's founding Treaty of Rome. However, elections weren’t held until 1979.

The European Parliament is the only directly elected institution of Europe – the other most important component bodies of the institution are the European Commission and the Council of the EU.

Both rely heavily on appointments. Elections begin on May 22 and last through until May 25. Italy will be the last country to vote, closing ballots on Sunday evening.

Q – Questions

A host of issues will face the newly-elected European Parliament at a time when the future of the Union is doubtful. The financial crisis has given rise to questions from member nations over the centralized control of the EU.

How to function better as a better as a multicurrency union? What is the best use of EU funds? The role of the EU in 21st century society – especially since the eurozone crisis is still very much in doubt, especially given the swing to the right? And does the EU have a future at all?

R – Referendums for independence

In January 2013, UK Prime Minister David Cameron promised that there would be a nationwide referendum on EU membership should the Conservative Party win the next general election in 2015. Other regional and national separatists have been seeking referenda – such as Catalonia and Scotland.

S – Scotland

Support for Scottish independence has been gaining ground - a poll published on May 14 showed that support for Scotland to vote to leave the United Kingdom in a referendum on September 18 had risen.

While there was little major surface change – with support elevated by only one percentage point since previous polls, it showed that among those who were definitely going to vote, some 35 percent would opt for independence, according to Reuters. Forty-four percent opposed the move.

T – Turnout

The voter turnout at the EU elections has been steadily declining over the last few years, with the previous vote in 2009 seeing only 45 percent of the EU population make their way to polls.

Luxembourg and Belgium have consistently topped the 90 percent mark in previous years mainly because the vote is obligatory, while the rest of Europe struggled to meet the 50 percent mark.

U – UKIP

Britain’s UKIP party has blossomed from a single issue campaign group – attempting to keep the UK out of Europe - into an important minor party. O

n May 16, Scotland’s first minister said that in the UK the Lib Dems could be edged out by UKIP and YouGov polls conducted in April predicted UKIP would garner 23 percent, Conservatives 21percent, Liberal Democrats 14 percent, Labour 31 percent and Greens 7 percent in the EU elections.

V – Voteman

Disenchantment of the voting public prompted Denmark to devise an animated muscle-bound maniac on a mission to make young Danes vote. Voteman caused global controversy after the video triggered a storm of complaints over scenes of pornography and violence.

W - Wilders and PVV

Dutch Politician Geert Wilders who leads the right wing Dutch Freedom Party (PVV) is a controversial figure in European politics. The anti-Islam, anti-immigration politician has drawn criticism in the past for calling for “repeat offenders to be forcibly removed from their neighborhood and send to a village for scum.”

According to exit polls PVV has seen a decrease in its popularity in the EU elections, winning 12.2 percent of the vote as oppose to 17 percent in 2009. As a result the party will lose three of its five seats in the EU parliament.

X - Generation X

Generation X was born between the mid-1960s and mid 1970s and has the lowest voter participation rate on account of high skepticism. Members have been described as cautious and pragmatic and generally retaining less faith in governments.

Y- Generation Y

Generation Y –the millennial generation - is generally defined as the subsequent group, from the mid-to-late ’70s until the early ’90s. The group has changed the ways in which people communicate with its maturity now having its own impact on politics.

Having followed a generation that generally regards politics as unimportant, its young, but confident and ambitious members have shown signs of wanting to reclaim this area of life.

Z - Generation Z

Generation Z is still developing its identity. However, the atmosphere of rapid change and widely-available and elaborately-developing technology means that priorities will undoubtedly have a significant impact on its attitude and outlook. Only part of it is currently even of voting age.

However, the group faces significant obstacles, growing up in the knowledge that it will take time to regain lost earning power, studying and entering the job market as austerity measures, unemployment and cuts to welfare programs continue in Europe.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...