Sunday, 18 August 2013

Seorang anggota polis berpakaian biasa (tengah) menunjukkan pistol sebagai pasukan keselamatan pengiring ahli Ikhwan Muslimin melalui penyokong kerajaan sementara . . .

TOP NEWS Photos: Seorang anggota polis berpakaian biasa (tengah) menunjukkan pistol sebagai pasukan keselamatan pengiring ahli Ikhwan Muslimin melalui penyokong kerajaan sementara yang memasang oleh tentera dari masjid Al ‘Fath di Ramses Square di Kaherah 17 Ogos 2013. Penyokong Presiden Mohamed Mursi yang digulingkan berjuang pertempuran senjata dengan pasukan keselamatan di masjid Kaherah pada hari Sabtu, sementara kerajaan yang disokong tentera Mesir, menghadapi huru-hara mendalam, dianggap mengharamkan kumpulan Ikhwan Muslimin REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos:  Polis menembak di udara kerana mereka pengiring ahli-ahli Ikhwan Muslimin melalui penyokong kerajaan sementara yang memasang oleh tentera dari masjid Al 'Fath di Ramses Square di Kaherah 17 Ogos 2013. Penyokong Presiden Mohamed Mursi yang digulingkan berjuang pertempuran senjata dengan pasukan keselamatan di masjid Kaherah pada hari Sabtu, sementara kerajaan yang disokong tentera Mesir, menghadapi huru-hara mendalam, dianggap mengharamkan kumpulan Ikhwan Muslimin. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Seorang wanita memanjat dari belakang benteng yang ditubuhkan oleh penyokong Presiden Mesir Mohamed Mursi yang digulingkan di dalam masjid Al ‘Fath di Kaherah 17 Ogos 2013. Lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan dari tingkap tingkat 2 di dalam masjid Fath, di mana beratus-ratus penyokong Mursi telah mengambil perlindungan sejak bantahan bertukar menjadi ganas pada hari Jumaat. REUTERS/Muhammad Hamed (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Seorang ibu menahan dgn tangannya sebagai dia pengiring anaknya dari masjid Al ‘Fath di Kaherah 17 Ogos 2013. Lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan dari tingkap tingkat 2 di dalam masjid Fath, di mana beratus-ratus penyokong Mursi telah mengambil perlindungan sejak bantahan bertukar menjadi ganas pada hari hari Jumaat (A mother holds her hands up as she escorts her son from the al-Fath mosque in Cairo August 17, 2013. Gunmen opened fire on security forces from a second floor window in the Fath mosque, where hundreds of Mursi supporters have been taking refuge since protests turned violent on Friday. REUTERS/Muhammad Hamed (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Polis berkawal di dalam sebuah bilik di masjid Al ‘Fath apabila penyokong Presiden Mesir Mohamed Mursi yang digulingkan ditukar tembakan dengan pasukan keselamatan di dalam masjid di Kaherah 17 Ogos 2013. Lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan dari tingkap tingkat 2 di dalam masjid Fath, di mana beratus-ratus penyokong Mursi telah mengambil perlindungan sejak bantahan bertukar menjadi ganas pada hari Jumaat. REUTERS/Muhammad Hamed (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan yang menyokong bekas Presiden Mesir, Mohamed Mursi menunggu pintu mengurung di dalam masjid Al ‘Fath di Ramses Square di Kaherah 17 Ogos 2013. Lelaki bersenjata dan anggota pasukan keselamatan Mesir menukar tembakan pada hari Sabtu di dataran Kaherah di mana berpuluh-puluh penyokong Presiden Islam Mohamed Mursi yang digulingkan ditembak mati hari sebelum ini, kata wartawan Reuters. Siaran rakaman oleh stesen PJK milik persendirian muncul untuk menunjukkan seseorang menembak dari menara masjid Fath di Ramses Square, di mana protes terhadap kerajaan tentera yang disokong telah tertumpu pada hari Jumaat. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)


TOP NEWS Photos: Seorang penunjuk perasaan yang menyokong bekas Presiden Mesir, Mohamed Mursi kelihatan melalui tingkap masjid al-Fath di Ramses Square di Kaherah 17 Ogos 2013. Lelaki bersenjata dan anggota pasukan keselamatan Mesir menukar tembakan pada hari Sabtu di dataran Kaherah di mana berpuluh-puluh penyokong Presiden Islam Mohamed Mursi yang digulingkan ditembak mati hari sebelum ini, kata wartawan Reuters. Siaran rakaman oleh stesen PJK milik persendirian muncul untuk menunjukkan seseorang menembak dari menara masjid Fath di Ramses Square, di mana protes terhadap kerajaan tentera yang disokong telah tertumpu pada hari Jumaat. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Askar bergerak ke kedudukan oleh pengangkut anggota berperisai (APC) yang dekat dengan masjid Al ‘Fath di Ramses Square di Kaherah 17 Ogos 2013. Pihak Berkuasa Mesir menaikkan lebih daripada 1,000 Islamis kepimpinan Ikhwan Muslimin menantang dgn tdk mematuhi dipanggil seminggu protes di seluruh negara bermula pada hari Sabtu selepas hari pembunuhan beramai-ramai. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY MILITARY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Tentera Mesir polis bergerak ke dalam kedudukan di hadapan masjid Al ‘Fath di Ramses Square di Kaherah 17 Ogos 2013. Pihak Berkuasa Mesir menaikkan lebih daripada 1,000 Islamis kepimpinan Ikhwan Muslimin menantang dgn tdk mematuhi dipanggil seminggu protes di seluruh negara bermula pada hari Sabtu selepas hari pembunuhan beramai-ramai. Selepas pertumpahan darah pada Jumaat di mana lebih daripada 100 orang mati dalam pertempuran yang menolak Mesir yang pernah dekat dengan anarki, ketegangan yang tinggi dengan penyokong bekas Presiden Islam Mohamed Mursi di masjid Kaherah di mana badan-badan yang telah diambil semasa keganasan, manakala pasukan keselamatan ditempatkan di luar. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

(INDAH KABAR DARI RUPA) 'Tembakan tentera, Gas pemedih mata' di masjid Kaherah dengan dipenuhi penunjuk perasaan Islam . . .


MADAyuMadyan – (RT. Published Ogos 17, 2013) INDAH KABAR DARI RUPA: 'Tembakan tentera, gas pemedih mata di masjid Kaherah dengan dipenuhi penunjuk perasaan Islam' Pasukan keselamatan melepaskan tembakan peluru dan gas pemedih mata di tempat masjid El Fath di Kaherah selepas pertukaran bertempur di luar tertumpah ke dalam bangunan itu pada Sabtu. 

Beratus-ratus penunjuk perasaan pro-Morsi telah mengurung diri mereka di dalamnya semalaman. Keselamatan Mesir melepaskan tembakan peluru selepas lelaki bersenjata melepaskan tembakan pada keselamatan dari tingkap cerita yang ke-2 di sekitar 2 petang waktu tempatan. Satu-satunya lelaki bersenjata menembak bermula dari salah satu menara masjid, memaksa orang ramai sekitar untuk berlindung. Satu letupan kecil telah didengar oleh wartawan yang hadir di tempat kejadian.

“Tiada siapa di sini adalah selamat, mereka menembak di dalam masjid,” kata seorang wanita berkata kepada Al ‘Jazeera melalui telefon sebagai keganasan itu bermula. Tembakan kuat kedengaran di belakangnya.

Beberapa wartawan asing telah ditahan oleh orang ramai di tengah-tengah bermandi peluru. 2 wartawan Barat - Matt Bradley, The Wall Street Journal, dan Alastair Beach, Independent - telah diambil ke dalam kenderaan tentera untuk melindungi mereka sendiri.

Terdahulu hari ini, tentera aman masuk ke masjid, nampaknya aman untuk berunding dengan penunjuk perasaan dan beberapa telah berjaya menguruskan keluar yang selamat dari bangunan itu. Beratus-ratus penyokong Morsi berlindung di bangunan itu sejak bantahan bertukar menjadi ganas Jumaat. Masjid ini telah berkhidmat sebagai lapangan hospital dan mayat selepas tindakan keras.

Seorang ulama Islam, Sheikh Abdel-Hafiz el-Maslami, memberitahu AP bahawa orang-orang takut untuk keluar dari masjid takut tahanan atau kemungkinan diserang oleh orang ramai di luar.

Kumpulan kecil muncul dari masjid lewat pagi Sabtu. Ketua Sindiket Doktor ‘menceritakan Ahram Online yang 1,500 penunjuk perasaan dan 31 doktor telah meminta untuk keluar koridor selamat awal pagi.

“Mereka menuntut jalan keluar yang selamat kerana mereka takut jika mereka meninggalkan masjid mereka akan ditangkap dan dihina. Mereka mahu keluar di hadapan wakil-wakil hak asasi manusia, kakitangan media dan ahli-ahli para Doktor untuk memastikan ini tidak akan berlaku, “kata pegawai perubatan Ahmed Hussein.

Military fire shots, tear gas at Cairo mosque filled with Islamist protesters.  Security forces fired bullets and tear gas at the scene of the El Fath mosque in Cairo after an exchange of heavy gunfire outside spilled into the building on Saturday. Hundreds of pro-Morsi protesters had barricaded themselves inside overnight.

Egyptian security unleashed a barrage of bullets after gunmen opened fire at security from a second-story window at around 2 pm local time. One lone gunman started shooting from one of the mosque’s minarets, forcing the surrounding crowds to take cover. A small explosion was heard by journalists present at the scene.

“Nobody here is safe, they are shooting inside the mosque,” one woman told Al Jazeera by telephone as the mayhem began. Loud firing could be heard in the background.

Some foreign journalists were detained by a crowd amidst the ensuing shower of bullets. Two Western journalists – Matt Bradley, of The Wall Street Journal, and Alastair Beach, of The Independent – were taken into an army vehicle for their own protection.

Earlier in the day, soldiers peacefully entered the mosque, apparently to peacefully negotiate with protesters and some had successfully managed a safe exit from the building. Hundreds of Morsi supporters sought refuge in the building since protests turned violent Friday. The mosque was serving as a field hospital and morgue after the crackdown.

A Muslim cleric, Sheik Abdel-Hafiz el-Maslami, told AP that people were afraid to exit the mosque from a fear of detention or the possibility of being attacked by the crowd outside.

Small groups emerged from the mosque late Saturday morning. The head of the Doctors’ Syndicate told Ahram Online that 1,500 protesters and 31 doctors had asked for a safe exit corridor early in the morning.

“They demand a safe exit because they fear if they leave the mosque they will be arrested and humiliated. They want to go out in the presence of human rights representatives, media personnel and members of the Doctors Syndicate to make sure this will not happen,” medic Ahmed Hussein said.Mesir: Gas pemedih mata yang dilepaskan ke dalam masjid yang dikepung. Saksi mengatakan bahawa pasukan keselamatan Mesir telah menyerbu masjid Kaherah selepas melepaskan tembakan gas pemedih mata di beratus-ratus penyokong Islam presiden negara yang digulingkan yang mengurung di dalamnya.

Egypt: tear gas fired into besieged mosque. Witnesses say that Egyptian security forces have stormed a Cairo mosque after firing tear gas at hundreds of Islamists supporters of the country's ousted president barricaded inside.

Orang yang mulai meninggalkan masjid Al ‘Fath Kaherah . . .


SitiWanMahani - Orang yang mulai meninggalkan masjid Al ‘Fath Kaherah. Tentera Mesir telah berjaya memujuk beberapa orang untuk meninggalkan masjid Al ‘Fath di tengah-tengah Kaherah, mengiringi mereka melalui orang ramai yang marah Ikhwan anti-Islam di luar.

Rundingan sedang dijalankan untuk cuba mendapatkan orang-orang yang tinggal, dianggarkan kira-kira 400, meninggalkan aman. Mereka di dalam mahu jaminan mereka tidak akan ditetapkan oleh orang ramai di luar, dan melakukan tangkapan yang tidak risiko atau penahanan sebelum mereka bersetuju untuk meninggalkan.

Mereka melarikan diri kemudian ke masjid pada hari Jumaat untuk melarikan diri keganasan semakin meningkat di jalan-jalan di sekitarnya, walaupun pihak polis telah mendakwa yang mereka kemudiannya dikritik dari masjid.

People begin to leave Cairo's al-Fath mosque. The Egyptian army has managed to persuade a few people to leave the al-Fath mosque in central Cairo, escorting them through the angry anti-Muslim Brotherhood crowds outside.

Negotiations are ongoing to try and get the remaining people, estimated at around 400, to leave peacefully. Those inside want assurances they will not be set on by the crowds outside, and do not risk arrest or detention before they agree to leave.

They fled into the mosque late on Friday to escape the spiralling violence in the surrounding streets, although the police have claimed they subsequently came under fire from the mosque.


Polis Mesir Ribut dlm Masjid dipenuhi dengan penunjuk perasaan . . .

Photo: AP Sekumpulan orang-orang Mesir berkumpul di masjid Al ‘Fatah, selepas beratus-ratus penyokong Ikhwanul Muslimin mengurung diri di dalam masjid semalaman, berikutan hari pertempuran jalan sengit skor yang meninggalkan orang mati, Ramses berhampiran Square di pusat bandar Kaherah, Mesir, SABTU, 17 Ogos, 2013. Pihak berkuasa mengatakan polis di Kaherah sedang berunding dengan orang-orang mengurung di dalam masjid dan menjanjikan mereka laluan selamat jika mereka keluar. Penyokong Ikhwan Muslimin presiden Islam Mesir yang digulingkan bersumpah untuk menentang keadaan darurat dengan protes baru hari ini, menambah ketegangan. (think IN pictures @1WORLDCommuity)

SitiWanMahani - 'Polis Mesir Ribut masjid dipenuhi dengan penunjuk perasaan' CAIRO (AP) Saksi mengatakan bahawa pasukan keselamatan Mesir telah menyerbu masjid Kaherah selepas melepaskan tembakan gas pemedih mata di beratus-ratus penyokong Islam presiden negara yang digulingkan mengurung diri di dalamnya.

Wartawan tempatan Shaimaa Awad memberitahu Associated Press pada hari Sabtu bahawa pasukan keselamatan dinaikkan di dalam masjid Al 'Fatah penunjuk perasaan, yang terletak di tengah-tengah Kaherah Ramses Square. Bunyi tembakan kedengaran di latar belakang. Berita rasmi Mesir agensi MENA melaporkan bahawa lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan dari menara masjid.

Stesen televisyen tempatan menyiarkan rakaman langsung tentera menembak dgn senapang serangan di menara. Masjid ini berkhidmat sebagai hospital lapangan dan mayat berikutan pertempuran Jumaat di kawasan itu. Penunjuk perasaan mengurung diri dalam sekelip mata daripada kebimbangan dipukul oleh perusuh ‘vigilante’ atau ditangkap oleh pihak berkuasa.

Photo: AP Seorang lelaki meninggalkan masjid Al ‘Fatah, selepas beratus-ratus penyokong Ikhwanul Muslimin telah mengurung diri mereka semalaman, berikutan hari pertempuran jalan sengit skor yang meninggalkan orang mati, Ramses berhampiran Square di pusat bandar Kaherah, Mesir, SABTU, 17 Ogos, 2013. Pihak berkuasa mengatakan polis di Kaherah sedang berunding dengan orang-orang mengurung di dalam masjid dan menjanjikan mereka laluan selamat jika mereka keluar. Penyokong Ikhwan Muslimin presiden Islam Mesir yang digulingkan bersumpah untuk menentang keadaan darurat dengan protes baru hari ini, menambah ketegangan. (think IN pictures @1WORLDCommuity)

Photo: AP Mesir pasukan keselamatan pengiring penyokong Islam Ikhwan Muslimin keluar dari masjid Al ‘Fatah, selepas beratus-ratus penunjuk perasaan Islam mengurung diri di dalam masjid semalaman, berikutan hari pertempuran jalan sengit skor yang meninggalkan orang mati, Ramses berhampiran Square di pusat bandar Kaherah, Mesir, SABTU, 17 Ogos, 2013. Pihak berkuasa mengatakan polis di Kaherah sedang berunding dengan orang-orang mengurung di dalam masjid dan menjanjikan mereka laluan selamat jika mereka keluar. Penyokong Ikhwan Muslimin presiden Islam Mesir yang digulingkan bersumpah untuk menentang keadaan darurat dengan protes baru hari ini, menambah ketegangan. (think IN pictures @1WORLDCommuity)

Photo: AP Keselamatan Mesir siap sedia memaksa di masjid al-Fatah, selepas beratus-ratus penyokong Ikhwanul Muslimin mengurung diri di dalam masjid semalaman, berikutan hari pertempuran jalan sengit skor yang meninggalkan orang mati, Ramses berhampiran Square di pusat bandar Kaherah, Mesir, SABTU, 17 Ogos, 2013. Pihak berkuasa mengatakan polis di Kaherah sedang berunding dengan orang-orang mengurung di dalam masjid dan menjanjikan mereka laluan selamat jika mereka keluar. Penyokong Ikhwan Muslimin presiden Islam Mesir yang digulingkan bersumpah untuk menentang keadaan darurat dengan protes baru hari ini, menambah ketegangan. (think IN pictures @1WORLDCommuity)

Photo: AP Ramai pro-kerajaan berkumpul di luar masjid al-Fatah, selepas beratus-ratus penyokong Ikhwanul Muslimin mengurung diri di dalam masjid semalaman, berikutan hari pertempuran jalan sengit skor yang meninggalkan orang mati, Ramses berhampiran Square di pusat bandar Kaherah, Mesir, SABTU, 17 Ogos, 2013. Pihak berkuasa mengatakan polis di Kaherah sedang berunding dengan orang-orang mengurung di dalam masjid dan menjanjikan mereka laluan selamat jika mereka keluar. Penyokong Ikhwan Muslimin presiden Islam Mesir yang digulingkan bersumpah untuk menentang keadaan darurat dengan protes baru hari ini, menambah ketegangan. (think IN pictures @1WORLDCommuity)

Photo: AP Pasukan keselamatan Mesir menyediakan kepungan di sekitar Masjid al-Fatah, selepas beratus-ratus penyokong Ikhwanul Muslimin mengurung diri di dalam masjid semalaman, berikutan hari pertempuran jalan sengit skor yang meninggalkan orang mati, Ramses berhampiran Square di pusat bandar Kaherah, Mesir, SABTU, 17 Ogos, 2013. Pihak berkuasa mengatakan polis di Kaherah sedang berunding dengan orang-orang mengurung di dalam masjid dan menjanjikan mereka laluan selamat jika mereka keluar. Penyokong Ikhwan Muslimin presiden Islam Mesir yang digulingkan bersumpah untuk menentang keadaan darurat dengan protes baru hari ini, menambah ketegangan. (think IN pictures @1WORLDCommuity)

Police storm Egypt mosque filled with protesters. CAIRO (AP) Witnesses say that Egyptian security forces have stormed a Cairo mosque after firing tear gas at hundreds of Islamists supporters of the country's ousted president barricaded inside.

Local journalist Shaimaa Awad told The Associated Press on Saturday that security forces rounded up protesters inside al-Fatah mosque, located in Cairo's central Ramses Square. The sound of gunfire could be heard in the background.

Egypt's official news agency MENA reported that gunmen opened fire on security forces from the mosque's minaret. Local television stations broadcast live footage of soldiers firing assault rifles at the minaret.

The mosque served as a field hospital and morgue following clashes Friday in the area. The protesters barricaded themselves inside overnight out of fears of being beaten by vigilante mobs or being arrested by authorities.

Amerika Syarikat mengutuk pertumpahan darah Mesir, tetapi mengekalkan $ 1.3 billion bantuan ketenteraan . . .


SitiWanMahani - Amerika Syarikat mengutuk pertumpahan darah Mesir, tetapi mengekalkan $ 1.3 billion bantuan ketenteraan. Pertumpahan darah pada mulanya bermula apabila tentera menyerbu 2 kem bantahan menyokong bekas Presiden Morsi. 

Amerika Syarikat mengakui bahawa terdapat halangan yang besar ke atas jalan kepada demokrasi untuk Mesir sekarang.

Tetapi mereka telah sentiasa pendek berkata penyingkiran Presiden ada rampasan kuasa mereka dan 1.3 bilion ringgit setahun dalam bantuan ketenteraan masih mengalir ke Mesir. Pro-demokrasi aktivis Fatima Said menyertai studio RT ini.

US condemns Egypt bloodshed, but maintains $1.3bn military aid. The bloodshed initially kicked off when the military raided two protest camps supporting ousted President Morsi. US admits that there are significant obstacles on the path to democracy for Egypt right now.

But they have constantly stopped short of saying the President's removal there was a coup and their 1.3 billion dollars a year in military aid is still flowing into Egypt. Pro-democracy activist Fatima Said joins RT's studio.

Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT

Follow us on Instagram http://instagram.com/rt

Mesir memberi Amaran terhadap 'Campur tangan' luar Sebagai Pemimpin EU Mengutuk Keganasan . . .

   
SitiWanMahani - Mesir: Puluhan terbunuh dalam pertempuran antara penunjuk perasaan dan pasukan keselamatan. Lebih daripada 40 orang telah dibunuh di Mesir semasa protes di luar ibu kota Kaherah.

Di Alexandria, Mesir polis dan perkhidmatan keselamatan dilaporkan memecat pusingan selepas pusingan pada penyokong Ikhwan Muslim. Sekurang-kurangnya 10 orang terbunuh dan lebih 100 cedera, menurut media tempatan.

Di Terusan Suez bandar Ismailia, 7 orang dikatakan telah mati Perkhidmatan kecemasan melaporkan bahawa 8 penunjuk perasaan terbunuh dalam pertempuran di bandar Mediterranean Damietta, 5 di Fayoum selatan Kaherah, dan 4 di dalam sungai delta bandar Tanta. Mereka berkata bahawa 8 orang terbunuh dalam Alexandria dan 4 di Port dinyatakan.

Egypt: Dozens killed in clashes between protesters and security forces. More than 40 people have been killed in Egypt during protests outside of the capital city Cairo.

In Alexandria, Egyptian police and security services reportedly fired round after round at Muslim Brotherhood supporters. At least 10 people were killed and a further 100 injured,according to state media.

In the Suez Canal city of Ismailia, seven people were said to have died Emergency services reported that eight protesters were killed in clashes in the Mediterranean town of Damietta, five in Fayoum south of Cairo, and four in the Nile delta town of Tanta. They said that eight people were killed in Alexandria and four in Port Said.MADAyuMadyan - Mesir memberi Amaran terhadap 'Campur tangan' luar Sebagai Pemimpin EU Mengutuk Keganasan. Pemimpin Eropah - termasuk Perdana Menteri Britain, David Cameron dan Presiden Perancis Francois Hollande - telah menggesa EU untuk menghantar mesej bersatu mengutuk keganasan di Mesir.

Terdapat juga menyeru kepada ‘blok’s menteri-menteri luar untuk memenuhi minggu depan untuk membincangkan hubungan dengan Kaherah. Sementara itu, Kementerian Luar Mesir telah memberitahu EuroNews bahawa ia tidak akan berdiri untuk campur tangan dalam hal-ehwal tempatan.

“Kami meminta dunia dan negara-negara Eropah untuk membina kedudukan dan pengisytiharan mereka mengenai apa yang benar-benar berlaku di negara kami - mereka menggambarkan serangan bersenjata pengganas 'di jalan-jalan di Kaherah dan tempat-tempat lain, yang bertujuan untuk menzalimi rakyat,” kata Badr Abdel-Aati, jurucakap Kementerian Luar.

Egypt warns against outside 'interference,' as EU leaders condemn violence. European leaders - including British Prime Minister David Cameron and French President Francois Hollande - have urged the EU to send a united message condemning the violence in Egypt.

There also calls for the bloc's foreign ministers to meet next week to discuss ties with Cairo.  Meanwhile, Egypt's Foreign Ministry has told euronews that it will not stand for an interference in its domestic affairs.

“We ask the world and the European countries to build their positions and declarations on what really happens in our country - that they reflect terrorists' armed attacks on Cairo's streets and other places, which are aimed at terrorising the citizens,” said Badr Abdel-Aati, Foreign Ministry spokesman.


Tentera Mesir Cuba kepada Akhir Masjid Pengepungan Aman . . .


SitiWanMahani - Tentera Mesir cuba kepada akhir masjid pengepungan aman. Tentera Mesir, yang lewat pada hari Jumaat mengepung masjid Al ‘Fath di tengah-tengah Kaherah, telah memasuki bangunan itu untuk berunding dengan penyokong ditangkap Presiden Mohammed Morsi yang berlindung di dalamnya.

Saksi mengatakan mungkin ada 1000 orang di dalam, yang melarikan diri keganasan Jumaat dan yang berada di bawah pengepungan dari penyokong tentera, dan mengurung diri mereka Mereka mahu dalam jaminan mereka tidak akan ditetapkan oleh orang ramai di luar, dan melakukan tangkapan yang tidak risiko atau penahanan sebelum mereka bersetuju untuk meninggalkan.

Egyptian army tries to end mosque siege peacefully. The Egyptian army, which late on Friday surrounded the al-Fath mosque in central Cairo, has entered the building to negotiate with supporters of arrested President Mohammed Morsi who took refuge inside.

Eyewitnesses say there may be 1000 people inside, who fled Friday's violence and who came under siege from supporters of the army, and barricaded themselves in. Those inside want assurances they will not be set on by the crowds outside, and do not risk arrest or detention before they agree to leave.


Di sebalik penghadang: Masjid Kaherah di bawah kepungan, bertukar menjadi mayat-mayat . . .


MADAyuMadyan - Di sebalik penghadang: Masjid Kaherah di bawah kepungan, bertukar menjadi mayat. Di Mesir, berdiri-terus antara penunjuk perasaan yang bersembunyi di sebuah masjid dan pasukan keselamatan berterusan. 

Beratus-ratus telah mengurung diri mereka di dalam bangunan dan enggan untuk keluar banyak yang takut ditangkap. Puluhan telah dilihat meninggalkan masjid bagaimanapun dan terdapat laporan tembakan juga. Bel Trew laporan.

Behind Barricades: Cairo mosque under siege, turned into morgue. In Egypt, the standoff between protesters who are holed up in a mosque and security forces continues. Hundreds have barricaded themselves in the building and are refusing to come out over fear of arrest. Dozens were seen leaving the mosque however and there have been reports of gunfire too. Bel Trew reports.

Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT

Follow us on Instagram http://instagram.com/rt

Ahli-ahli Ikhwan Muslimin dan penyokong bekas Presiden Mesir, Mohamed Mursi berarak dalam bantahan terhadap Ramses Square di Kaherah 16 Ogos 2013. (Members of the Muslim Brotherhood and supporters of ousted Egyptian President Mohamed Mursi march in protest towards Ramses Square in Cairo August 16, 2013. (Reuters/Amr Abdallah Dalsh – think IN pictures @1WORLDCommuity)

Janji Persaudaraan Minggu Protes, tentera Mesir bertujuan 
Sokongan Serantau . . .

SitiWanMahani - (RT. Published Ogos 17, 2013) Penyokong Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan memanggil selama seminggu bantahan selepas 3 hari pertempuran dengan pasukan keselamatan meninggalkan ratusan mati. Keganasan di Mesir telah dikutuk oleh Barat, tetapi kuasa-kuasa serantau berpecah disebabkan krisis.

Morsi Ikhwan Muslimin membawa berpuluh-puluh ribu orang ke jalan-raya di seluruh negara berikutan tradisional solat Islam dalam apa yang dipanggil "Friday Of Rage." Di Kaherah dan bandar-bandar lain pertempuran meletus.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 100 orang terbunuh Jumaat di Mesir, termasuk beberapa polis dan anggota pasukan keselamatan, menjadikan jumlah kematian rasmi daripada keganasan kepada lebih daripada 700 sejak Rabu lepas, apabila pasukan keselamatan mengusir 2yang  besar pro-Morsi kem-kem ‘Sit-in di Kaherah. Tindakan keras itu adalah episod yang paling teruk keganasan di negara ini dalam beberapa dekad, mencetuskan kecaman dari beberapa organisasi antarabangsa dan kerajaan asing.

Ikhwan telah dipanggil untuk demonstrasi bantahan untuk meneruskan setiap hari untuk minggu depan.

“Penolakan kami rejim rampasan kuasa telah menjadi satu kewajipan Islam, negara dan etika yang kita tidak boleh meninggalkan,” Ikhwan itu dalam satu kenyataan.

Beratus-ratus penyokong pro-Morsi mengurung diri di dalam masjid El Fath di pusat Ramses Square Kaherah, di mana konfrontasi besar dengan polis itu berlaku hari Jumaat. Polis sekitar masjid, mengatakan bahawa mereka akan membiarkan wanita dan kanak-kanak meninggalkan, tetapi mahu mengambil penunjuk perasaan lelaki ke dalam jagaan untuk soal siasat. Penunjuk perasaan enggan syarat-syarat ini dan kekal di dalamnya pada pagi Sabtu.

Polis dan penunjuk perasaan di dalam masjid yang masih meneruskan rundingan untuk resolusi yang mungkin tetap-pendirian. Tetapi kebimbangan kekal tinggi bahawa pasukan keselamatan akhirnya boleh menyerbu bangunan, yang berkemungkinan akan menyebabkan lebih banyak kecederaan.

Brotherhood pledges week of protest, Egypt’s military seeks regional support. Supporters of ousted President Mohamed Morsi are calling for a week of protests after three days of clashes with security forces left hundreds dead. The violence in Egypt has been condemned by the West, but regional powers are split over the crisis.

Morsi’s Muslim Brotherhood brought tens of thousands of people to the streets across the country following traditional Muslim prayers in what it called a “Friday of Rage.” In Cairo and other cities violent clashes erupted.

Overall, more than 100 people were killed Friday across Egypt, including some police and members of the security forces, bringing the official death toll from the violence to more than 700 since Wednesday, when security forces evicted two large pro-Morsi sit-in camps in Cairo. The crackdown was the worst episode of violence in the country in decades, triggering condemnation from a number of international organizations and foreign governments.

The Brotherhood has called for protest demonstrations to continue every day for the next week.

"Our rejection of the coup regime has become an Islamic, national and ethical obligation that we can never abandon," the Brotherhood said in a statement.

Hundreds of pro-Morsi supporters barricaded themselves in the El Fath mosque in central Cairo’s Ramses Square, where a major confrontation with the police took place Friday. Police are surrounding the mosque, saying that they would let women and children leave, but want to take male protesters into custody for questioning. The protesters refused these conditions and remained inside as of Saturday morning.

Police and protesters in the mosque are continuing negotiations for a possible resolution of the stand-off. But fears remain high that security forces may eventually storm the building, which would likely cause more casualties.

Seorang penyokong Ikhwan Muslimin Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan berjalan lalu kenderaan yang terbakar semasa pertempuran dengan pegawai keselamatan berdekatan dengan Ramses Square di Kaherah, pada 16 Ogos, 2013. (A supporter of the Muslim Brotherhood and of ousted president Mohamed Morsi runs past a burning vehicle during clashes with security officers close to Cairo's Ramses Square, on August 16, 2013. (AFP Photo/Virgnie Nguyen Hoang – think IN pictures @1WORLDCommuity)

Keselamatan Mesir memaksa menahan lebih daripada 1,000 orang semasa protes Jumaat, banyak daripada mereka bersenjata, kata polis. Lebih daripada separuh daripada tangkapan dibuat di ibu negara. Jalan-raya di Kaherah adalah tenang dalam sekelip mata, seperti polis, interim militia pro-kerajaan dan permahati kejiranan (neighborhood watche) berusaha untuk menguatkuasakan perintah berkurung senja ke subuh.

Sebagai berdiri- terus, kedua-dua pihak sedang mencari untuk perhimpunan penyokong kepada perjuangan mereka. TV negeri Mesir telah menggambarkan pemimpin protes sebagai pengganas berbahaya berkomplot terhadap negara ini, dan rakaman daripada pertempuran di Kaherah menunjukkan orang menembak senjata api pada polis.

Laporan lain berkata penyokong Morsi roket digunakan dalam serangan ke atas sebuah bangunan kerajaan di El Arish, sebuah bandar di Semenanjung Sinai yang bergelora, dan cuba untuk menembak jatuh sebuah helikopter tentera terbang di atas Kaherah.

Coptic Christian Church Mesir mengeluarkan kenyataan pada hari Jumaat, berkata ia menyokong tindakan keras pada Ikhwan Muslimin. Kenyataan itu datang selepas banyak laporan serangan ke atas gereja-gereja Kristian di seluruh negara.

Ikhwan Muslimin telah menuduh tentera menggunakan kuasa maut sembarangan terhadap demonstrasi secara aman, dan telah menuduh polis menghantar ‘provocateurs’ bersenjata ke dalam barisan penunjuk perasaan.

Blogger anti-tentera di rangkaian sosial mendakwa bahawa unit tentera telah berpaling tadah ke tepi penunjuk perasaan Jumaat mengambil kenderaan berperisai dengan mereka. Tentera menafikan laporan itu sebagai satu khabar angin yang tidak berasas yang datang dari penunjuk perasaan “imaginasi yang sakit.”

Pembunuhan di Mesir telah dikutuk oleh ramai di Barat, termasuk Kesatuan Eropah dan kerajaan Amerika Syarikat. Washington membatalkan latihan ketenteraan utama bersama dengan Mesir bagi menunjukkan rasa tidak puas hati dengan tindakan keras tentera, tetapi berhenti pendek memotong bantuan ketenteraan tahunan sebanyak $ 1.3 bilion pada Negara itu. Britain dan Perancis dipanggil mesyuarat tergempar EU menteri luar pada hari Jumaat untuk membincangkan “langkah-langkah yang sesuai” sebagai reaksi kepada keganasan. Beberapa negara-negara Amerika Latin balik duta mereka ke Mesir.

Reaksi di DUNIA Arab telah berpecah ke arah krisis Mesir. Turki, yang sederhana kerajaan Islam adalah mesra ke arah Ikhwan Muslimin, mengkritik tindakan keras dan dipanggil dari latihan ketenteraan bersama dengan Mesir. Kritikan juga datang dari Qatar dan Tunisia, manakala Iran menyuarakan kebimbangan bahawa keganasan akan merebak.

Perkataan Sokongan-kuat untuk tindakan keras keselamatan pada pembangkang Mesir datang Jumaat dari Arab Saudi, sebuah negara yang diperintah oleh seorang raja Islam. Raja Abdullah meminta orang-orang Arab untuk berdiri bersama-sama menentang “Cubaan untuk menjejaskan kestabilan” Mesir dan menyokong penggunaan istilah “pengganas” untuk menggambarkan penunjuk perasaan Ikhwan.

Sokongan Arab telah dicerminkan oleh Emiriyah Arab Bersatu, satu lagi raja teluk. UAE Raja Abdullah berkata dalam satu kenyataan dia berdiri terhadap “Orang-orang yang berminat sehingga api kebencian dan (berfikir bahawa) huru-hara akan menggalakkan kemenangan Mesir, Islam dan Arabisme,” kata Bersatu agensi berita WAP.

Kenyataan yang serupa kelulusan datang dari Bahrain dan Jordan.

Di bandar Tebing Barat Hebron, satu demonstrasi pro-Morsi dianjurkan oleh pergerakan Hamas yang radikal telah tersebar oleh pasukan keselamatan tempatan dikawal oleh pergerakan Fatah sederhana, yang berlangsung Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat.

Penyokong bekas Presiden Mohamed Morsi melontar batu kerana mereka bertembung dengan pegawai keselamatan di Ramses Square di Kaherah, pada 16 Ogos, 2013. (Supporters of ousted president Mohamed Morsi throw stones as they clash with security officers in Cairo's Ramses Square, on August 16, 2013. (AFP Photo/Virgnie Nguyen Hoang – think IN pictures @1WORLDCommuity)

Egyptian security forces detained more than 1,000 people during Friday’s protests, many of them armed, police said. More than half of the arrests were made in the capital. The streets of Cairo were quiet overnight, as police, pro-interim government militias and neighborhood watches sought to enforce a dusk-to-dawn curfew.

As the stand-off continues, both sides are seeking to rally supporters to their cause. Egyptian state TV has depicted the protest leaders as dangerous terrorists plotting against the country, and its footage of the clashes in Cairo showed people shooting firearms at police.

Other reports said Morsi supporters used rockets in an attack on a governmental building in El Arish, a city in the turbulent Sinai Peninsula, and tried to shoot down a military helicopter flying over Cairo.

Egypt’s Coptic Christian Church issued a statement on Friday, saying it supported the crackdown on the Muslim Brotherhood. The statement comes after numerous reports of attacks on Christian churches across the country.

The Muslim Brotherhood has accuses the military of using indiscriminate lethal force against peaceful demonstrations, and have accused the police of sending armed provocateurs into the ranks of the protesters.

Anti-military bloggers on social networks claimed that an army unit had defected to the side of the protesters Friday, taking an armored vehicle with them. The military denied the report as an unfounded rumor coming from the “ill imagination” of the protesters.

The killings in Egypt were condemned by many in the West, including the EU and the US government. Washington called off key joint military exercise with Egypt in a show of disaffection with the military’s violent crackdown, but stopped short of cutting off annual military aid of $1.3 billion to the country. Britain and France called an emergency meeting of EU foreign ministers on Friday to discuss "appropriate measures" in reaction to the violence. Several Latin American countries recalled their ambassadors to Egypt.

Reaction in the Arab world was split toward the Egyptian crisis. Turkey, whose moderate Islamist government is friendly toward the Muslim Brotherhood, strongly criticized the crackdown and called off a joint military drill with Egypt. Criticism also came from Qatar and Tunisia, while Iran voiced concerns that the violence would spread.

Strongly-worded support for the security crackdown on the Egyptian opposition came Friday from Saudi Arabia, a country ruled by an Islamist monarchy. King Abdullah called on Arabs to stand together against "attempts to destabilize" Egypt and endorsed the use of term “terrorists” to describe the Brotherhood protesters.

Saudi’s support was mirrored by the United Arab Emirates, another gulf monarchy. UAE’s King Abdullah said in a statement he stood against “those who fan up flames of hatred and (think that) chaos will promote the victory of Egypt, Islam and Arabism,” Emirates news agency WAP said.

Similar statements of approval came from Bahrain and Jordan.

In the West Bank city of Hebron, a pro-Morsi demonstration organized by the radical Hamas movement was dispersed by local security forces controlled by the moderate Fatah movement, which runs the Palestinian Authority in the West Bank.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...