Thursday, 24 October 2013

BERITA yang Paling GEMBIRA bagi Seluruh makhluk di LANGIT dan BUMI, Kejayaan Negara Brunei Darussalam menguatkuasakan pertama Kanun Janayah Syariah . . .BRUNEI untuk menguatkuasakan undang-undang Syariah . . .

SitiWanMahani - Pembetulan: Undang-undang hanya akan memberi kesan kepada umat Islam. Harus dinyatakan: Di bawah kanun keseksaan Syariah, 3 (1) Kecuali sebagaimana yang diperuntukkan dengan nyata selainnya di dalamnya, Perintah ini hendaklah terpakai kepada orang Islam dan bukan Islam.

Negara Brunei Darussalam menguatkuasakan pertama Kanun Jenayah Syariah 6 bulan dari sekarang.

Ahlul Bayt Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam berkata dalam titah yang kanun keseksaan akan dilaksanakan secara berperingkat dan akan menetapkan rejam bagi penzina, pemotongan untuk kecurian dan sebatan untuk minum arak dan pengguguran.

Raja menyampaikan titah baginda atau ucapan diraja semasa Konvensyen Pengetahuan tahun ini diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa.

Brunei to enforce Syariah Law in six months . . .

Correction: The laws will only affect Muslims. Should be stated as: Under the Syariah penal code, 3 (1) Save as otherwise expressly provided therein, this Order shall apply to Muslims and non-Muslims.

Brunei Darussalam is enforcing its first Syariah Penal Code six months from now.

Ahlul Bayt His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam said in a titah that the penal code will be implemented in phases and will prescribe stoning for adulterers, amputation for theft and flogging for drinking alcohol and for abortion.

The monarch delivered his titah or royal speech during this year's Knowledge Convention held at the International Convention Centre.SitiWanMahani - Sorotan daripada Hari Kebangsaan 2013. Brunei Times memben-tangkan beberapa sorotan dari 29 Perbarisan Hari Kebangsaan. (Highlights from National Day 2013. The Brunei Times presents some highlights from the 29th National Day Parade).

Jerman SAMAN duta Amerika Syarikat dalam USAHA untuk Merkel jawapan tapping telefon . . .SitiWanMahani - Jerman saman duta Amerika Syarikat dalam usaha untuk Merkel jawapan tapping telefon. Duta Besar Amerika Syarikat ke Jerman telah dipanggil untuk membincangkan tapping Canselor . . .


SitiWanMahani - Jay Carney pada Mengintip Tuduhan: 'Amerika Syarikat Bukan Pemantauan' Canselor Merkel. Obama menghubungi pemimpin Jerman selepas tuduhan perisikan Amerika Syarikat dipantau komunikasi beliau.

Jay Carney on Spying Accusations: 'US Is Not Monitoring' Chancellor Merkel. Obama contacted the German leader after accusations US intelligence monitored her communications.Canselor ‘Bugged’ ? ‘Amerika Syarikat melintasi garisan merah dengan mengintip’ . . .

SitiWanMahani - Canselor Jerman Angela Merkel telah memanggil Presiden Obama lebih syak wasangka kerajaan Jerman itu Amerika Syarikat boleh menoreh telefon bimbitnya.  Barack Obama memberi jaminan Merkel bahawa negaranya tidak memantau komunikasi beliau. 

Untuk maklumat lebih, RT bercakap kepada wartawan Jerman Manuel Ochsenreiter.

ChanCELLor Bugged ? ‘US crosses red line with spying’

German Chancellor Angela Merkel has called President Obama over the German government's suspicions the US could have tapped her mobile phone. Barack Obama assured Merkel that his country is not monitoring her communications. For more, RT talks to German journalist Manuel Ochsenreiter.
Merkel kepada Obama: ‘Adakah NSA ketuk telefon bimbit saya’ ?

SitiWanMahani - Canselor Jerman Angela Merkel telah memanggil Presiden Obama untuk meminta penjelasan selepas mendengar bahawa telefon mudah alih beliau mungkin telah ditoreh oleh perkhidmatan perisikan Amerika Syarikat.

Konfrontasi datang selepas majalah Jerman Der Spiegel melaporkan bahawa NSA telah mengintip Canselor selama bertahun-tahun, satu tuduhan yang mana perkhidmatan perisikan Jerman mendapati munasabah.

Ia datang selepas pengesahan daripada perkhidmatan keselamatan Jerman yang dakwaan dalam Der Spiegel majalah NSA mengintip adalah munasabah.

Washington adalah cepat untuk menghadkan kerosakan.

“Saya boleh memberitahu anda bahawa Presiden memberi jaminan Canselor bahawa negara Syarikat tidak memantau dan tidak akan memantau komunikasi Canselor,” mengumumkan Setiausaha Akhbar White House Jay Carney pada sidang akhbar,” Amerika Syarikat amat menghargai kerjasama rapat kami dengan Jerman pada pelbagai cabaran keselamatan yang dikongsi bersama.”

Bagaimanapun, beliau ditinggalkan untuk mengatakan sama ada apa-apa mencuri dengar elektronik telah berlaku pada masa lalu.

Merkel adalah ketua terbaru negeri jatuh busuk daripada ayat-ayat pengawasan. Kedua-dua Presiden Brazil Dilma Rousseff dan pemimpin Mexico Peña Nieto telah didakwa mangsa skandal NSA mengintip.

Merkel to Obama: 'Did NSA tap my phone' ? . . .

German Chancellor Angela Merkel has called President Obama to demand an explanation after hearing that her mobile phone may have been tapped by US intelligence services.

The confrontation came after German magazine Der Spiegel reported that the NSA had been spying on the Chancellor for years, an allegation which the German intelligence services found plausible.

It came after confirmation from German security services that allegations in Der Spiegel magazine of NSA spying were plausible.

Washington was quick to limit the damage.

"I can tell you that the President assured the Chancellor that the United Sates is not monitoring and will not monitor the communications of the Chancellor," announced White House Press Secretary Jay Carney at a press conference, "the US greatly values our close cooperation with Germany on a broad range of shared security challenges."

However, he omitted to say whether any electronic eavesdropping had taken place in the past.

Merkel is the latest head of state to fall foul of the surveillance revelations. Both Brazilian President Dilma Rousseff and Mexican leader Peña Nieto were allegedly victims of the NSA spying scandal.

Canselor Jerman Angela Merkel memegang BlackBerry Z10 telefon pintar yang memaparkan perisian keselamatan Secusite tinggi . . .

TOP NEWS Photos: Canselor Jerman Angela Merkel memegang BlackBerry Z10 telefon pintar yang memaparkan perisian keselamatan Secusite tinggi, digunakan untuk komunikasi kerajaan, di gerai Secusmart semasa lawatan pembukaan beliau di CeBIT komputer yang adil di Hanover dalam 5 Mac, 2013 file photo. Menteri Luar Jerman telah memanggil duta Amerika Syarikat ke Jerman, John B. Emerson, untuk membincangkan maklumat yang diperoleh oleh Berlin bahawa Amerika Syarikat mungkin telah mepantau telefon bimbit Merkel, jurucakap kerajaan berkata, pada 24 Oktober 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (GERMANY - BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Model Annabeth Murphy-Thomas menimbulkan dengan ‘The Pink Star’ berlian di rumah lelongan Sotheby di pusat bandar London 24 Oktober 2013. Anggaran untuk merealisasikan lebih daripada AS $ 60 juta, 59.6 karat dalaman sempurna mewah berlian merah jambu terang akan dilelong di Geneva pada 13 November. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - ENTERTAINMENT BUSINESS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Seorang pelawat melihat “Duduk 2 di Dinding dengan Kerusi Besar” karya seni oleh artis Juan Munoz semasa Antarabangsa Seni Kontemporari Adil (FIAC) di Grand Palais di Paris 23 Oktober 2013. Antarabangsa Seni Kontemporari Adil (FIAC) akan dijalankan dari 24 Oktober hingga 27 di ibu negara Perancis. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - SOCIETY BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Sekeping seni tanah bertajuk "Wish" menunjukkan wajah tanpa nama 6 tahun gadis Belfast tempatan dilihat dalam pandangan ini dari udara suku Titanic di Belfast 23 oktober 2013. Karya seni oleh artis Cuba-Amerika Jorge Rodriguez-Gerada menjangkau 11 ekar, terdiri daripada 2,000 tan pasir, 2,000 tan tanah dan kira-kira 30,000 pasak kayu. Ia akan kekal pada pandangan sehingga Disember 2013. REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - ENTERTAINMENT ENVIRONMENT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Penghibur jalanan duduk di sepanjang jalan kerana mereka menunggu untuk diupah untuk melaksanakan dalam majlis perkahwinan di Rawang 23 Oktober 2013. REUTERS/Faisal Mahmood (PAKISTAN - SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)


TOP NEWS Photos: Anti-kerajaan penunjuk perasaan melemparkan kanister gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis rusuhan semasa pertempuran selepas jenazah 17 tahun Ali Khalil di perkampungan Bani Jamra barat Manama, 23 Oktober, 2013. Khalil mati akibat letupan bom oleh beliau diangkut untuk ditanam pada Selasa malam, Kementerian penyata Interior katanya. Beratus-ratus penunjuk perasaan anti-kerajaan berarak ke arah polis rusuhan dan melemparkan batu. Polis rusuhan melepaskan bom menyebabkan pengsan dan gas pemedih mata untuk menyuraikan orang ramai. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan Anti-kerajaan membaling batu ke arah polis rusuhan semasa pertempuran selepas jenazah 17 tahun Ali Khalil di perkampungan Bani Jamra barat Manama, 23 Oktober, 2013. Khalil mati akibat letupan bom oleh beliau diangkat untuk ditanam pada Selasa malam, Kementerian penyata Interior katanya. Beratus-ratus penunjuk perasaan anti-kerajaan berarak ke arah polis rusuhan dan melemparkan batu. Polis rusuhan melepaskan bom menyebabkan pengsan dan gas pemedih mata untuk menyuraikan orang ramai. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

BESAR tender Gas pemedih mata Bahrain terdedah di tengah-tengah pergolakan yang berterusan . . .

Penunjuk perasaan Bahrain, memakai topeng, melarikan diri dari gas pemedih mata dan tembakan burung dilepaskan oleh polis rusuhan semasa pertempuran berikutan pengebumian Khalil Ali Sabbagh di kampung Bani Jamrah, barat Manama, pada 23 Oktober 2013. (AFP Photo/Mohammed al-Shaikh – think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - Penunjuk perasaan membantah kematian seorang aktivis telah lusuh diserang dgn gas beracun berhampiran ibu kota Bahrain pada Rabu, kumpulan-kumpulan hak asasi manusia mengkritik dasar ramai-penyebaran negara berikutan pengumuman tender kerajaan bocor untuk rusuhan kawalan bekalan senjata.

Kementerian Bahrain Dalam Negeri mengeluarkan tender pada bulan Jun, mencari bekalan sebanyak 1.6 juta kanister gas pemedih mata dan bom menyebabkan pengsan 145,000, menurut dokumen yang diperolehi oleh UK berasaskan kumpulan pemerhati hak Bahrain. Bilangan peluru gas pemedih mata kelihatan lebih besar daripada penduduk negara ini sebanyak 1.2 juta.

Bahrain’s enormous tear gas tender exposed amid ongoing unrest. Demonstrators protesting the death of an activist were teargassed near Bahrain’s capital on Wednesday, as human rights groups slam the country’s crowd-dispersal policies following release of a leaked government tender for riot control weaponry supplies.

Bahrain’s Ministry of the Interior issued a tender in June, seeking supplies of 1.6 million tear gas canisters and 145,000 stun grenades, according to a document obtained by UK based rights group Bahrain Watch. The number of tear gas shells appears to be greater than the country’s population of 1.2 million.

Image from stoptheshipment.org – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Pemerhati telah mendakwa syarikat-syarikat Korea Selatan boleh menjadi pembida yang paling mungkin, dengan mengambil kira mereka mempunyai rekod membekalkan gas pemedih mata ke Bahrain.

Korea Selatan DaeKwang Kimia mengakui ia mengeksport kira-kira 1 juta unit gas pemedih mata ke Bahrain di antara 2011 dan 2012 mengikut Kim Jong-bae, seorang eksekutif kanan di kumpulan itu, yang dipetik oleh Financial Times.

Bahrain Watch telah melancarkan kempen dalam talian, menyeru pengguna internet untuk membedil syarikat mengeksport gas pemedih mata ke Bahrain dan pihak berkuasa meluluskan jualan itu dengan e-mel menyalahkan.

“Gas pemedih mata yang sepatutnya menjadi ‘tidak membawa maut, tetapi polis Bahrain menggunakan jumlah besar gas pemedih mata di kawasan perumahan, walaupun tidak ada bantahan, dan kadang-kadang menembak gas pemedih mata terus ke dalam rumah. Pihak polis juga api kanister langsung di kepala orang, yang telah menyebabkan kecederaan serius dan kematian,” teks mesej berbunyi. Ia telah pun menghantar kira-kira 30,000 kali pada masa artikel ini diterbitkan.

Penandatangan mesej telah dialu-alukan untuk berkongsi cerita mereka sendiri pendedahan gas pemedih mata.

“Saya tinggal di Sehla - Bahrain. Gas pemedih mata menjadi rutin harian yang kita sudah biasa dengan, saya tidak akan berani membuka tingkap memandu ke bandar, mengetahui bahawa saya boleh mati sesak nafas dan memandu ke tiang lampu di jalan. Isteri saya mengandung dan kami membeli topeng gas dan memasukkannya ke dalam kereta kami,” salah satu daripada kisah itu oleh pengguna bernama Anon membaca pada kempen web-page.

Kumpulan hak asasi yang lain menyertai kempen. Pemerhati hak Asasi manusia bertindak balas dengan mengatakan bahawa pasukan keselamatan Bahrain telah “berulang kali menggunakan gas pemedih mata tidak seimbang dan kadang-kadang menyalahi undang-undang dalam demonstrasi antikerajaan menekan, “menurut New York Times.

The watchdog has alleged South Korean companies could be most likely bidders, taking into account they have a record of supplying tear gas to Bahrain.

South Korea’s DaeKwang Chemical acknowledged it exported around 1 million units of tear gas to Bahrain between 2011 and 2012 according to Kim Jong-bae, a senior executive at the group, cited by the Financial Times.

Bahrain Watch has launched an online campaign, calling on internet users to bombard the companies exporting tear gas to Bahrain and the authorities approving such sales with condemnatory emails.

“Tear gas is supposed to be 'non-lethal', but Bahrain's police use large amounts of tear gas in residential areas, even when there are no protests, and sometimes shoot tear gas directly into houses. The police also fire the canisters directly at people's heads, which has caused serious injuries and deaths,” the text of the message reads. It had already been sent about 30,000 times by the time this article was published.

Signatories to the message have been welcome to share their own stories of tear gas exposure.

“I live in Sehla – Bahrain. Tear gas became a daily routine that we got used to, I would never dare open the window driving into town, knowing that I could suffocate and drive into a lamp post on the way. My wife is pregnant and we bought gas masks and put them in our cars,” one of such stories by a user named Anon reads at the campaign’s web-page.  

Other rights groups joined the campaign. Human Rights Watch reacted by saying that Bahraini security forces had “repeatedly used tear gas disproportionately and sometimes unlawfully in suppressing antigovernment demonstrations,” according to The New York Times.

Bahrain rusuhan polis cuba untuk mengejar penunjuk perasaan anti-rejim semasa pertempuran berikutan pengebumian Khalil Ali Sabbagh di perkampungan Bani Jamrah, barat Manama, pada 23 Oktober 2013. (AFP Photo/Mohammed al-Shaikh – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Satu lagi pemerhati, Hak Asasi Manusia Pertama telah menggesa Washington untuk campur tangan dan (Slam) jualan. Amerika Syarikat sendiri menghentikan eksport gas pemedih mata ke Bahrain pada tahun 2012 kerana kebimbangan hak asasi manusia.

“Gas pemedih mata yang digunakan dalam sembarangan, cara yang tidak sesuai dan membawa maut. Amerika Syarikat secara terbuka harus menentang semua jualan gas pemedih mata ke Bahrain semasa ia sedang didera oleh pihak polis, “kata Brian Dooley Hak Asasi Manusia Pertama.

Bahrain telah melihat perhimpunan pembangkang tetap sejak awal Spring Arab pada Februari 2011. Ia telah banyak kali dikritik kerana penggunaan kekerasan yang berlebihan dalam menangani rusuhan. Menurut anggaran oleh Pakar Hak Asasi Manusia 39 kematian di Bahrain lebih 2- setengah tahun adalah disebabkan oleh gas pemedih mata.

Gas pemedih mata adalah yang paling baru-baru ini digunakan untuk menyuraikan orang ramai yang bertempur dengan polis di Bahrain pada hari Rabu di sebuah kampung berhampiran ibu kota Manama, pengebumian 17 tahun Ali Khalil Sabbagh. Penunjuk perasaan mendakwa beliau telah ditembak oleh pihak polis, yang berhujah remaja itu adalah pengganas dan terbunuh apabila sebuah bom yang dia telah membuatnya meletup.

Another watchdog, Human Rights First has called on Washington to intervene and slam the sales. The US itself stopped exports of tear gas to Bahrain in 2012 because of human rights concerns.

“Tear gas is being used in an indiscriminate, inappropriate and lethal way. The US should publicly oppose all sales of tear gas to Bahrain while it is being abused by the police,” said Brian Dooley of Human Rights First.

Bahrain has seen regular opposition rallies since the beginning of the Arab Spring in February 2011. It has on many occasions been criticized for excessive use of force in handling riots. According to estimates by Physicians for Human Rights 39 deaths in Bahrain over two-and-a-half years were caused by tear gas.

Tear gas was most recently used to disperse crowds which clashed with police in Bahrain on Wednesday in a village near capital Manama, at the funeral of 17-year-old Ali Khalil Sabbagh. Protesters claim he was shot by police, which argues the teenager was a terrorist and died when a bomb that he was making exploded.


Selepas kejadian: DUNIA Tanpa Minyak . . .Documentary Fasad End Of Times - Aftermath: World Without Oil. Our contemporary world is so dependent on technology fueled by oil, and yet oil will not last forever. How will the world change and how will people adapt as food disappears, electrical power fails? Witness the devastation in major cities as winter sets in. What will be more important to our survival; the technology to develop new sources of energy, or a change to a more sustainable way of life?

Turki Erdogan Mengisytiharkan beliau akan Memusnahkan MASJID untuk Memberi laluan kepada Jalan-raya . . .

Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan  (Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan (AFP Photo/Adem Altan – think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - Perdana Menteri Turki Tayyip Erdogan berkata, beliau juga akan merobohkan sebuah masjid demi satu projek pembinaan, dan telah menolak bantahan alam sekitar terhadap pelan bangunan bercita-cita tinggi sebagai “rompakan.”

Dalam ucapan yang panas, aduan ke atas kesan alam sekitar projek untuk membina jambatan yang ke-3 Bosphorus, Erdogan berkata, “Semuanya boleh dikorbankan untuk jalan-raya.”

“Walaupun terdapat sebuah masjid di hadapan jalan raya, kita akan merobohkan masjid itu dan membina semula di tempat lain,” katanya. Dalam ucapannya, Erdogan juga dirujuk rancangan untuk membina jalan raya melalui kampus Ankara Timur Tengah

Universiti Teknikal. Aktivis alam sekitar telah dianjurkan beberapa bantahan terhadap projek itu, yang mendakwa beratus-ratus pokok perlu ditebang untuk jalan-raya untuk pergi ke hadapan .

Erdogan memanggil pembangkang “penyamun tidak beradab” dan menuduh mereka tidak berkongsi nilai-nilai masyarakat.

“Kita tidak akan berhenti kerana seseorang berkata demikian. Penyamun yang digunakan untuk menyekat jalan-raya pada masa lalu, sekarang penyamun2 moden menyekat jalan raya,” katanya.

Sikap tanpa kompromi Erdogan dalam pelbagai projek pembinaan telah menyebabkan kegemparan di kalangan pengkritiknya. Penunjuk perasaan anti-kerajaan telah mengkritik Erdogan untuk apa yang mereka katakan sebagai langkah semakin autoritarian berikutan tindakan keras kejam ke atas penunjuk perasaan di Gezi Park di Istanbul musim panas itu.

Turkey’s Erdogan declares he would destroy mosque to make way for roads. Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan has said he would even demolish a mosque for the sake of a construction project, and has dismissed environmental protests against his ambitious building plans as “banditry.”

In a heated speech, addressing complaints over the environmental ramifications of a project to construct a third Bosphorus bridge, Erdogan said, “Everything can be sacrificed for roads.” .

“Even if there is a mosque in front of a road, we would demolish that mosque and rebuild it somewhere else,” he said. In his speech, Erdogan also referred to plans to construct a road through the campus of Ankara’s Middle East

Technical University. Environmental activists have organized a number of protests against the project, claiming that hundreds of trees would have to be felled for the road to go ahead.

Erdogan called the opposition “uncivilized bandits” and accused them of not sharing society’s values.  

“We won’t stop because somebody says so. Bandits used to block roads in the past, now modern bandits are blocking the roads,” he said.

Erdogan’s uncompromising attitude on various construction projects has caused uproar among his critics. Anti-government protesters have criticized Erdogan for what they describe as increasingly authoritarian measures following the brutal crackdowns on protesters in Gezi Park in Istanbul this summer.

Penunjuk perasaan melarikan diri dari meriam air semasa pertempuran dengan polis rusuhan 31 Mei 2013 semasa protes terhadap perobohan di Taksim Gezi Park, di Taksim Square di Istanbul. (AFP Photo/Bulent Kilic – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Selepas Erdogan mengumumkan rancangan untuk membangunkan semula taman, yang aman duduk dalam snowballed ke dalam protes besar-besaran. Pertempuran berikutnya dengan pihak polis menarik perhatian antarabangsa dan kutukan meluas.

Suruhanjaya Eropah sangat kritikal pengendalian Erdogan satu demonstrasi dalam penilaian tahunan bidaan jangka panjang Turki untuk menjadi ahli Kesatuan Eropah.

“Penggunaan kekerasan yang berlebihan oleh pihak polis dan ketiadaan keseluruhan dialog semasa protes di Mei-Jun telah menimbulkan kebimbangan yang serius,” kata Suruhanjaya Eropah. Laporan itu menambah bahawa rusuhan awam “menekankan keperluan mendesak untuk pembaharuan lanjut dan menggalakkan dialog di seluruh spektrum politik.”

Kerajaan Turki masih belum mengulas mengenai hasil laporan itu, walaupun Erdogan sebelum ini telah ‘Chastised’ Suruhanjaya untuk cuba untuk masuk campur dalam urusan dalaman kerajaan Turki.

Dasar luar pakar Barbara Slavin memberitahu RT bahawa sikap berat tangan Erdogan untuk bantahan tak boleh balik difitnah imej politiknya.

“Ini satu tamparan yang besar kepada beliau secara peribadi - untuk imej beliau - dan juga untuk model Turki yang dia telah menggembar-gemburkan di seluruh Timur Tengah sebagai sesuatu yang negara-negara Arab perlu mencontohi,” kata Slavin. Beliau seterusnya berkata bahawa misinya untuk mewujudkan “beberapa jenis presiden imperial”  adalah sama-sama tidak dapat diterima oleh orang-orang Turki yang beragama serta mereka yang sekular.

After Erdogan announced plans to redevelop the park, a peaceful sit-in snowballed into mass protests. The subsequent clashes with police drew international attention and widespread condemnation.

The European Commission was highly critical of Erdogan’s handling of the demonstrations in its annual assessment of Turkey’s long-term bid to become a member of the EU.

“The excessive use of force by police and the overall absence of dialogue during the protests in May-June have raised serious concerns,” the European Commission said. The report added that the civil unrest “underlines the urgent need for further reforms and the promotion of dialogue across the political spectrum.”

The Turkish government has yet to comment on the findings of the report, although Erdogan has previously chastised the Commission for attempting to meddle in internal Turkish affairs.

Foreign policy expert Barbara Slavin told RT that Erdogan’s heavy-handed attitude to protests had irreversibly sullied his political image.

“This a huge blow to him personally –  to his image – and also to the Turkish model which he has been touting around the Middle East as something that Arab countries should emulate,”  Slavin said. She went on to say that his mission to create “some sort of imperial presidency” was equally unacceptable to Turkish people who are religious as well as those who are secular.


IRAN membentangkan meniru ScanEagle DRONE ke tentera Rusia . . .SitiWanMahani - Umum Rusia telah menerima cenderahati yang agak luar biasa dari Tehran - satu salinan buatan Iran daripada DRONE pengintip Amerika Syarikat - Tehran siapa yang mengatakan ia ditembak jatuh pada tahun lepas. Tehran mendakwa telah terbalik kejuruteraan peranti dan di ‘decoded’ semua data yang telah disimpan. Dan sejak kebelakangan ini, telah pun melancarkan reka bentuk sendiri DRONE baru. Untuk maklumat lebih, RT ceramah kepada Foad Izadi, profesor komunikasi politik di Universiti Tehran.

Iran's Drone Souvenir: Tehran presents Russia with copy 
of hacked ScanEagle . . .
                                                                                                                      
A Russian General has received a rather unusual souvenir from Tehran - an Iranian-made copy of a US spy drone - the one Tehran says it shot down last year. Tehran claims to have reverse engineered the device and decoded all the data it had stored. And lately, has even unveiled its own new drone designs. For more, RT talks to Foad Izadi, professor of political communication at the University of Tehran.

IRAN membentangkan meniru ScanEagle DRONE ke 
tentera Rusia (VIDEO) . . .

SitiWanMahani - Dalam usaha untuk membuktikan kemampuan untuk menterbalikkan - jurutera menangkap DRONE Amerika , Iran telah menyampaikan model meniru fungsi ScanEagle Amerika Syarikat kepada delegasi tentera Rusia melawat Tehran itu.

Pada hari Ahad, satu delegasi yang diketuai oleh Tentera Udara Rusia Komander Leftenan Jeneral Viktor Bondarev melawat beberapa kemudahan kejuruteraan tentera dan di Iran. Pada satu kemudahan itu di Tehran, Iran Air Komander Pasukan Pertahanan Farzad Esmayeeli peribadi dibentangkan rakan Rusia dengan yang satu salinan DRONE ScanEagle .

“DRONE dibina oleh Revolusi Islam Pengawal Kor adalah simbol keupayaan teknikal Iran Islam dan hari ini kita membentangkan model sebenar ia sebagai hadiah kepada Leftenan Jeneral Viktor Bondarev dan rakyat Rusia,” kata Brigadier-Jeneral Farzad Esmayeeli, komander utama Major Khatam al-Anbia Pertahanan Pangkalan Udara Iran.

“Di mana konsol kawalan ?” Adalah soalan pertama yang ditimbulkan oleh Bondarev berikutan persembahan.

IRAN presents Copycat ScanEagle DRONE to 
Russian military (VIDEO) . . .

In an attempt to prove its ability to reverse-engineer captured American drones, Iran has presented a functional copycat model of the US ScanEagle to a Russian military delegation visiting Tehran.

On Sunday, a delegation led by Russian Air Force Commander Lieutenant-General Viktor Bondarev visited several military and engineering facilities in Iran. At one such facility in Tehran, Iranian Air Defense Force Commander Farzad Esmayeeli personally presented his Russian counterpart with a copy of the ScanEagle drone.

“The drone built by the Islamic Revolutionary Guard Corps is a symbol of the technical capabilities of the Islamic Iran and today we presented a real model of it as a gift to Lieutenant General Viktor Bondarev and the Russian people,” said Brigadier-General Farzad Esmayeeli, the commander of Iran’s Major Khatam al-Anbia Air Defense Base.

“Where’s its control console?” was the first question posed by Bondarev following the presentation.

Ketua angkatan aeroAngkasa Pengawal Revolusi Iran, Jeneral Amir Ali Hajizadeh (kanan) dan ketua Tentera Udara Rusia, Ketua Viktor Bondarev (tengah) di Tehran pada 21 Oktober 2013. (AFP Photo – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Menurut akhbar Tehran Iran ‘state-run Tehran Times newspaper’, kedua-dua jeneral membincangkan pelbagai isu-isu pertahanan udara, tetapi laporan yang lebih terperinci tidak boleh didapati.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Iran telah mendakwa kemajuan besar dalam menghasilkan model UAV baru di negara.

Model DRONE ScanEagle telah dihasilkan di kilang tentera Khatam al-Anbia, juga dikenali sebagai GHORB, dikawal oleh Pengawal Revolusi Iran.

Asal ScanEagle Kenderaan Udara Tanpa Pemandu, yang dibuat oleh sebuah anak syarikat Boeing, dikatakan dipintas oleh pertahanan udara Iran pada Disember 2012. Ketika itu, Komander Pengawal Revolusi Islam, Tentera Laut Laksamana Ali Fadavi, mengumumkan bahawa  DRONE yang telah melanggar ruang udara Iran telah berjaya dipintas.

According to Iran’s state-run Tehran Times newspaper, the two generals discussed a range of air defense issues, but a more detailed report was not available.

Over the last few years, Iran has been claiming considerable advances in producing new UAV models at home.

The model of the ScanEagle drone was produced at the Khatam al-Anbia military factory, also known as GHORB, controlled by the Iranian Revolutionary Guards.

The original ScanEagle Unmanned Aerial Vehicle, made by a Boeing subsidiary, was said to be intercepted by Iranian air defenses in December 2012. Back then, the Commander of the Islamic Revolutionary Guards, Navy Rear-Admiral Ali Fadavi, announced that a drone that had violated Iranian airspace was successfully intercepted.

Imej kekal yang diambil dari televisyen negara Iran Al-Alam pada 4 Disember, 2012, dikatakan untuk menunjukkan DRONE Amerika Syarikat yang menembusi ruang udara di perairan Teluk. (AFP Photo– think IN pictures @1WORLDCommunity)

Tehran berkata ia akan menganalisis pesawat dan meletakkan ia ke dalam pengeluaran besar-besaran ‘Reverse-Engineering’. Washington, bagaimanapun, menegaskan bahawa semua pesawat yang diambil kira sepenuhnya dalam satu kenyataan.

Pada bulan Februari 2013, Tehran menunjukkan imej sebuah ScanEagle UAV drone barisan pengeluaran mendedahkan bahawa kos ini rendah, DRONE ketahanan tinggi akan menyediakan peninjauan rendah ketinggian untuk tentera Iran.

Fars agensi berita rasmi Iran melaporkan bahawa klon ScanEagle boleh membawa pelbagai jenis kamera, mengesan sasaran bergerak dan bergerak dan menyediakan risikan tepat masa semasa pelayaran pada ketinggian sehingga 5 kilometer.

Iran telah mendakwa beberapa kali bahawa ia telah dipintas isyarat beberapa Amerika dan Israel peninjau UAV yang telah melanggar ruang udara Iran, dan menjadikan ia mendarat di lapangan terbang udara Iran.

Dalam tahun 2011, Iran mengisytiharkan ia berada dalam milikan rahsia Amerika Syarikat RQ -170 Sentinel UAV, yang dihasilkan oleh Lockheed Martin dan dikendalikan oleh CIA apabila ia ditangkap.

Selepas mendakwa untuk beberapa lama bahawa pesawat itu telah hilang akibat kerosakan, Washington akhirnya menuntut bahawa Tehran mengembalikan RQ- 170, pesawat dengan sayap yang lebih besar daripada yang satu jet pejuang F/A-18 Hornet. Tetapi Tehran berkata ia akan decode Sentinel komputer dan cuba untuk menghasilkan pesawat yang sama dalam negara.

Tehran said it would analyze the aircraft and put it into reverse-engineering mass production. Washington, however, maintained that all of its drones were fully accounted for in a statement.

In February 2013, Tehran demonstrated images of a ScanEagle UAV drone production line, revealing that this low-cost, high endurance drone would provide low-altitude reconnaissance for the Iranian military.

Iran’s official Fars news agency reported that a ScanEagle clone could carry various types of cameras, track stationary and moving targets and provide real-time intelligence while cruising at altitudes of up to 5 kilometers.

Iran has claimed on several occasions that it has intercepted signals of a number of American and Israeli reconnaissance UAVs that violated Iranian airspace, and made them land on Iranian airfields.

In late 2011, Iran declared it was in possession of the US’s top-secret RQ-170 Sentinel UAV, produced by Lockheed Martin and operated by the CIA when it was captured.

After claiming for some time that the aircraft had been lost due to a malfunction, Washington finally demanded that Tehran return the RQ-170, an aircraft with a wingspan larger than that of an F/A-18 Hornet fighter jet. But Tehran said it would decode Sentinel’s computers and attempt to produce a similar aircraft domestically.RISE OF THE DRONES (Fasad) Kebangkitan DRONE . . .

Memenuhi abad ke-21 USS Kebebasan dan Kapal Perang 
‘USS Independence’ . . .Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...