Saturday, 7 December 2013

AP NewsBreak: YAMAN berkata SAUDI di belakang SERANGAN . . .

Peta menempatkan serangan di Sanaa, Yaman. 2c x 5 inci; 96.3 mm x 127 mm  (Map locates attack in Sanaa, Yemen.; 2c x 5 inches; 96.3 mm x 127 mm (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Ct1Mahani | SitiWanMahani ADEN,  Yaman (AP) militan Arab di belakang penge-boman kereta besar-besaran dan serangan ke atas ibu pejabat tentera Yaman yang mengorbankan lebih daripada 50 orang, termasuk orang asing, penyiasat berkata dalam satu laporan awal yang dikeluarkan Jumaat. Al-Qaeda mendakwa bertanggungjawab bagi serangan itu, berkata ia adalah tindakan balas terhadap serangan Drone Amerika Syarikat yang telah membunuh ramai pemimpin rangkaian pengganas itu.

Serangan itu - yang dahsyat di Sanaa sejak Mei 2012 - menandakan peningkatan dalam pertempuran rangkaian keganasan untuk menjejaskan kerajaan Amerika Syarikat - bersekutu dan menjejaskan kestabilan negara Arab yang miskin walaupun serangan Drone dan satu siri serangan tentera yang disokong terhadapnya. Tentera Amerika Syarikat juga telah berlatih dan melengkapkan pasukan khas Yaman, dan bertukar-tukar perisikan dengan kerajaan pusat.

Penyiasat tentera digambarkan operasi 2 peringkat, dengan berkata militan bersenjata memakai pakaian seragam tentera pertama meletupkan kereta dipenuhi dengan 500 kilogram (lebih daripada £ 1,100) bahan letupan berhampiran sebuah pintu masuk, kemudiannya berpecah kepada kumpulan-kumpulan yang melanda sebuah hospital tentera dan makmal, menembak askar, doktor, jururawat, doktor dan pesakit.

Pegawai sebelum ini berkata 11 militan terbunuh termasuk penyerang berani mati yang memandu kereta. Ia tidak jelas jika penyerang ke-12 telah ditangkap atau melarikan diri. Jawatankuasa penyiasatan yang diketuai oleh Yaman Ketua Staf Jeneral Ahmed al-Ashwal Ada laporan mengatakan ditembak pengawal di luar pintu-pintu hospital tentera, yang membolehkan penyerang berani mati untuk memandu kereta di dalamnya, tetapi Gunfight yang memaksa dia untuk meledakkan bahan letupan di hadapan mencapai sasarannya. Ia berkata 12 militan terbunuh, termasuk Saudi.

2 orang pegawai tentera memberitahu Associated Press bahawa tentera yang cedera telah memberitahu mereka penyerang yang menyerbu hospital dipisahkan orang asing dan menembak semua orang di kepala. Pegawai-pegawai tentera yang lain berkata ejen keselamatan Amerika telah membantu dengan siasatan, tetapi itu tidak dapat disahkan. Semua pegawai berbicara dengan syarat tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan untuk memberi taklimat kepada pemberita.

Komando Yaman dan pasukan keselamatan lain mengepung militan sebelum mereka boleh mencapai bangunan utama kementerian itu, menghalang mereka daripada pergi lebih jauh daripada pintu masuk kementerian itu. Semua penyerang dibunuh oleh 16:30 Khamis, menurut jawatankuasa itu.

Pasukan keselamatan Yaman telah melancarkan pemburuan orang yang di ibu negara untuk mencari pelaku, mencetuskan gunbattles yang mengorbankan 5 militan disyaki dan komando Yaman, kata pegawai. Jawatankuasa, yang menghantar laporan kepada Presiden Yaman Abed Rabbo Mansour Hadi, tidak menjelaskan bagaimana ia datang kepada kesimpulan Laporan itu dibacakan di TV negeri dan salinan telah diperolehi oleh Associated Press. Hadi bertemu hari Jumaat dengan utusan PBB ke Yaman Jamal Benomar untuk membincangkan serangan itu. Beliau berkata bahawa “beberapa penyerang telah ditangkap,” tanpa menerangkan lebih lanjut. Beliau menambah bahawa “penjenayah tidak akan terlepas keadilan.”

Laporan itu juga menaikkan jumlah kematian kepada 56 dan berkata lebih 200 orang cedera. Orang asing terbunuh termasuk dua pekerja bantuan dari Jerman, 2 doktor dari Vietnam, 2 jururawat dari Filipina dan seorang jururawat dari India, menurut Suruhan-jaya Keselamatan Tertinggi Yaman.

Tetapi jurucakap Bahagian di Filipina Luar Negeri, Raul Hernandez, berkata Jumaat bahawa 7 rakyat Filipina terbunuh dalam serangan itu, termasuk seorang doktor dan juru-rawat, manakala 11 yang lain cedera. Mangsa-mangsa adalah antara 40 pekerja Filipina di hospital. Hernandez berkata konsul kehormat di Filipina dilaporkan bahawa orang lain terselamat dengan berpura-pura mati.

Ia tidak segera mungkin untuk mendamaikan akaun bercanggah. Tetapi pegawai-pegawai dari hospital tentera berkata Jumaat bahawa sekurang-kurangnya 10 orang warga asing telah dibunuh. Jurucakap Kementerian Luar Jerman Martin Schaefer juga mengumumkan Jumaat bahawa pekerja Jerman kumpulan bantuan melakukan kerja bagi pihak kerajaan Jerman telah diarahkan untuk meninggalkan Yaman “secepat mungkin” dan “sehingga diberitahu kelak.”

Schafer juga berkata Kedutaan Jerman akan terus beroperasi dengan kakitangan diku-rangkan dan “langkah-langkah keselamatan yang sepadan.” Al-Qaeda di Semenanjung Arab, sebagai kumpulan yang diketahui, adalah hasil dari penggabungan oleh cawangan Yaman dan Arab kumpulan itu selepas tindakan keras dalam kerajaan jiran yang berkuasa. Di kalangan pemimpin adalah satu lagi Arab, Ibrahim al-Asiri. Serangan berdengung dan perbalahan melalui tentera yang bermula pada bulan Jun 2012 telah didorong militan dari selatan kubu kuat mereka telah merampas tahun sebelumnya, semasa kegawatan politik Yaman di tengah-tengah Spring Arab.

Lengan media AQAP, al-Mallahem, berkata pada akaun Twitter pada Jumaat bahawa ia telah mensasarkan bangunan Kementerian Pertahanan kerana ianya “menempatkan bilik kawalan Drone dan pakar-pakar Amerika.” Ia berkata ibu pejabat keselamatan yang digunakan oleh Amerika dalam peperangan mereka adalah “sasaran yang sah.”

Amerika Syarikat menganggap Yaman cawangan al-Qaeda untuk menjadi yang paling aktif di DUNIA dan ia telah meningkat serangan berdengung terhadap militan di Yaman, membunuh ramai pemimpin militan, termasuk No 2 angka kumpulan Saeed al-Shihri, Saudi yang telah mati akibat luka yang dialami dalam serangan pada November 2012.

Asap naik selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, KHAMIS, 5 DISEMBER, 2013. Tentera dan pegawai hospital di Yaman berkata letupan besar di Kompleks Kementerian Pertahanan di tengah-tengah ibu negara, Sanaa, telah cedera puluhan orang, ramai daripadanya yang parah.  (Smoke rises after an explosion at the Defense Ministry complex in Sanaa, Yemen, Thursday, Dec. 5, 2013. Military and hospital officials in Yemen said a large explosion at the Defense Ministry complex in the center of the capital, Sanaa, has wounded tens of people, many of them seriously. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Kawah dan kenderaan rosak selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, Khamis, 5 Disember, 2013. Seorang pengebom berani mati meletupkan beliau kereta bahan sarat-letupan Khamis di Kementerian Pertahanan Yaman, membunuh tentera lebih dari sedozen dan mencederakan sekurang-kurangnya 40 dalam serangan menekankan ancaman yang berterusan kepada kestabilan dan keselamatan negara Arab yang miskin, kata pegawai tentera dan hospital. Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Kenderaan rosak selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, Khamis 5 Disember, 2013. Seorang pengebom berani mati meletupkan kereta beliau bahan sarat-letupan Khamis di Kementerian Pertahanan Yaman, membunuh tentera lebih dari sedozen dan mencederakan sekurang-kurangnya 40 dalam serangan menekankan ancaman yang berterusan kepada kestabilan dan keselamatan negara Arab yang miskin, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Dalam foto ini disediakan oleh Kementerian Pertahanan Yaman, pasukan keselamatan adalah di tempat kejadian selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, Khamis Disember 5, 2013. Sebuah kereta pengebom berani mati melanda Yaman Kementerian Pertahanan Khamis, membunuh tentera lebih dari sedozen dan membuka jalan bagi segerobak lelaki bersenjata memakai pakaian seragam tentera untuk menyerang kawasan yang dikawal ketat di ibu negara Sanaa, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Pasukan keselamatan di tempat kejadian selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, KHAMIS, 5 Disember, 2013. Sebuah kereta berani mati pengebom melanda Yaman Kementerian Pertahanan Khamis, membunuh tentera lebih dari sedozen dan membuka jalan bagi segerobak lelaki bersenjata memakai pakaian seragam tentera untuk menyerang kawasan yang dikawal ketat di ibu negara Sanaa, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Kerosakan berat selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, khamis 5 Disember, 2013. Sebuah kereta pengebom berani mati melanda Yaman Kementerian Pertahanan Khamis, membunuh tentera lebih dari sedozen dan membuka jalan bagi segerobak lelaki bersenjata memakai pakaian seragam tentera untuk menyerang kawasan yang dikawal ketat di ibu negara Sanaa, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Kenderaan rosak selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, Khamis 5 Disember, 2013. Seorang pengebom berani mati meletupkan kereta beliau bahan sarat-letupan Khamis di Kementerian Pertahanan Yaman, membunuh tentera lebih dari sedozen dan mencederakan sekurang-kurangnya 40 dalam serangan menekankan ancaman yang berterusan kepada kestabilan dan keselamatan negara Arab yang miskin, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Paramedik memuatkan mangsa ke dalam ambulans selepas letupan di kompleks Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yaman, Khamis 5 Disember, 2013. Sebuah kereta pengebom berani mati melanda Yaman Kementerian Pertahanan Khamis, membunuh tentera lebih dari sedozen dan membuka jalan bagi segerobak lelaki bersenjata memakai pakaian seragam tentera untuk menyerang kawasan yang dikawal ketat di ibu negara Sanaa, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Dalam foto ini disediakan oleh Kementerian Pertahanan Yaman, Presiden Yaman Abed Rabbo Mansour Hadi, (tengah) mendengar kepada komander tentera di Kompleks Kementerian Pertahanan selepas letupan di kompleks itu di Sanaa, Yaman, KHAMIS, 5 Disember, 2013. Seorang pengebom berani mati meletupkan kereta beliau bahan letupan-sarat Khamis di Kementerian Pertahanan Yaman, membunuh tentera lebih dari sedozen dan mencederakan sekurang-kurangnya 40 dalam serangan menekankan ancaman yang berterusan kepada kestabilan dan keselamatan negara Arab yang miskin, kata pegawai tentera dan hospital. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)


AP NewsBreak: Yemen says SAUDIs behind Attack

ADEN, Yemen (AP) Saudi militants were behind the massive car bombing and assault on Yemen's military headquarters that killed more than 50 people, including foreigners, investigators said in a preliminary report released Friday. Al-Qaida claimed responsibility for the attack, saying it was retaliation for U.S. drone strikes that have killed dozens of the terror network's leaders.

The attack - the deadliest in Sanaa since May 2012 - marked an escalation in the terror network's battle to undermine the U.S.-allied government and destabilize the impoverished Arab nation despite the drone strikes and a series of U.S.-backed military offensive against it. U.S. forces also have been training and arming Yemeni special forces, and exchanging intelligence with the central government.

Military investigators described a two-stage operation, saying heavily armed militants wearing army uniforms first blew up a car packed with 500 kilograms (more than 1,100 pounds) of explosives near an entrance gate, then split into groups that swept through a military hospital and a laboratory, shooting at soldiers, doctors, nurses, doctors and patients.

Officials earlier said 11 militants were killed, including the suicide bomber who drove the car. It was not clear if the 12th attacker was captured or escaped. The investigative committee led by Yemen's Chief of Staff Gen. Ahmed al-Ashwal, said militants shot the guards outside the gates of the military hospital, allowing the suicide bomber to drive the car inside, but a gunfight forced him to detonate his explosives before reaching his target. It said the 12 militants killed, included Saudis.

Two military officials told The Associated Press that wounded soldiers had told them the assailants who stormed the hospital separated out the foreigners and shot everybody in the head. Other military officials said American security agents were helping with the investigations, but that could not be confirmed. All officials spoke on condition of anonymity because they were not allowed to brief reporters.

Yemeni commandos and other security forces besieged the militants before they could reach the ministry's main building, preventing them from going further than the ministry's entrance gate. All the attackers were killed by 4:30 p.m. Thursday, according to the committee.

Yemeni security forces launched a manhunt in the capital to find the perpetrators, sparking gunbattles that killed five suspected militants and a Yemeni commando, officials said. The committee, which sent its report to Yemeni President Abed Rabbo Mansour Hadi, did not explain how it came to its conclusions The report was read on state TV and a copy was obtained by The Associated Press. Hadi met Friday with the U.N. envoy to Yemen Jamal Benomar to discuss the attack. He said that "a number of assailants have been arrested," without elaborating. He added that the "criminals will not escape justice."

The report also raised the death toll to 56 and said more than 200 people were wounded. The foreigners killed included two aid workers from Germany, two doctors from Vietnam, two nurses from the Philippines and a nurse from India, according to Yemen's Supreme Security Commission.

But a spokesman for the Philippines' Department of Foreign Affairs, Raul Hernandez, said Friday that seven Filipinos were killed in the attack, including a doctor and nurses, while 11 others were wounded. The victims were among 40 Filipino workers in the hospital. Hernandez said that the Philippines' honorary consul reported that the others survived by pretending to be dead.

It was not immediately possible to reconcile the conflicting accounts. But officials from the military hospital said Friday that at least 10 foreigners had been killed. Germany's foreign ministry spokesman Martin Schaefer also announced Friday that German employees of aid groups doing work on behalf of the German government have been ordered to leave Yemen "as quickly as possible" and "until further notice."

Schafer also said the German embassy will continue to operate with reduced staff and "corresponding security measures." Al-Qaida in the Arabian Peninsula, as the group is known, is the product of a merger by the group's Yemeni and Saudi branches after a crackdown in the powerful neighboring kingdom. Among its leaders is another Saudi, Ibrahim al-Asiri. The drone strikes and military offensives that began in June 2012 have driven militants from southern strongholds they had seized a year earlier, during Yemen's political turmoil amid the Arab Spring.

AQAP's media arm, al-Mallahem, said on its Twitter account Friday that it had targeted the Defense Ministry building because it "accommodates drone control rooms and American experts." It said security headquarters used by the Americans in their war are "legitimate targets."

The United States considers the Yemeni al-Qaida branch to be the most active in the world and it has escalated drone attacks against the militants in Yemen, killing many militant leaders, including the group's No. 2 figure Saeed al-Shihri, a Saudi who was died of wounds sustained in a strike in November 2012.

Associated Press writer Maggie Michael in Cairo contributed to this report.


YEMEN berkata SAUDI di sebalik Serangan pengganas

SitiWanMahani Yemen berkata, kebanyakan militan di sebalik serangan Khamis pada Kementerian Pertahanan adalah warga Saudi.

Satu laporan awal oleh penyiasat tentera berkata terdapat kira-kira 12 penyerang, dan kesemua mereka telah terbunuh. Ia menambah bahawa jawatankuasa siasatan masih bekerja pada mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai penyerang dan matlamat mereka.

Pada hari Khamis, lelaki bersenjata dalam pakaian seragam tentera melepaskan temba-kan di tentera menjaga salah satu hospital di dalam kawasan tentera selepas meletupkan kereta dipenuhi dengan bahan letupan.

Serangan itu meninggalkan 56 orang terbunuh dan lebih 200 yang tercedera. Antara yang terbunuh ialah pegawai perubatan dari Jerman, Vietnam, India, dan Filipina. Sekumpulan militan bergabung dengan al-Qaeda telah mendakwa bertanggungjawab bagi serangan itu.

 Yemen Says Saudis behind terrorist Attack

Yemen says most of the militants behind the Thursday attack on its Defense Ministry were Saudi nationals.

A preliminary report by military investigators says there were about 12 attackers, and all of them were killed. It added that the investigation committee is still working on acquiring more information about the attackers and their goals.

On Thursday, gunmen in army uniforms opened fire at soldiers guarding one of the hospitals inside the military compound after blowing up a car packed with explosives.

The attack left 56 people killed and over two-hundred wounded. Among the dead were medics from Germany, Vietnam, India, and the Philippines. A militant group affiliated to al-Qaeda has claimed responsibility for the attack.

Greece: Sektor AWAM tidak lagi BESAR . . .

Patung-patung purba Yunani ahli falsafah Plato, depan dan dewi Athena dirangka langit biru yang jelas di Athens Akademi Jumaat 6 DIS 2013. Kerajaan sedang berjuang untuk memuktamadkan perjanjian baru dengan pemberi pinjaman antarabangsa diperlukan untuk menerima bayaran pinjaman menyelamat yang berterusan. Perunding dari Kesatuan Eropah dan Tabung Kewangan Antarabangsa ditangguhkan lawatan ke Athens minggu ini, tetapi pegawai-pegawai kerajaan menegaskan proses itu akan dimuktamadkan pada akhir bulan ini. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Ct1Mahani | SitiWanMahani ATHENS, Greece (AP) Greece tidak lagi mempunyai terlalu banyak kakitangan awam dan berhampiran dengan mencapai sasaran pengurangan kakitangan yang dituntut oleh pemberi pinjaman bailout 2 tahun sebelum tarikh akhir, kerajaan itu hari ini.

Menteri Reformasi Pentadbiran Kyriakos Mitsotakis juga menegaskan bahawa disela-matkan negara anggota zon euro beliau adalah di ambang pemulihan. Bilangan pekerja di dalam senarai gaji negeri telah dikurangkan dari 913,000 pada akhir tahun 2009 kepada 681392 pada Nov 30, dengan perbelanjaan tahunan kos upah dikurangkan seban-yak hanya lebih satu 1/3, kata kerajaan.

Sektor sekali besar awam Greece - kira-kira 20 % peratus daripada pekerjaan di negara ini sebelum krisis - dan kawalan perbelanjaan longgar sering dinamakan sebab utama untuk kegawatan kewangan negara dan bailout antarabangsa.

Pinjaman Penyelamat dari negara Zon Euro yang lain dan Dana Kewangan Antarabangsa membantu Greece mengelak muflis selepas ia kehilangan akses pasaran pada tahun 2010. Sebagai syarat untuk menerima € 240 billion euros (US $ 328 bilion) dalam pakej bailout, Greece bersetuju untuk mengurangkan bilangan orang di dalam senarai gaji negeri ini dengan 150,000 pada akhir tahun 2015.

“Realiti yang ditunjukkan oleh data yang tidak dikenali oleh orang ramai dan pemiutang kami,” kata Mitsotakis. “Cabaran utama bagi 2014 adalah peralihan daripada sasaran kuantitatif kepada yang kualitatif . . . Masalah dengan sektor awam, tidak kini bahawa ia terlalu besar, tetapi bahawa itu tidak berkesan.”

Beliau berkata demikian semasa perbahasan di parlimen untuk bajet 2014 berakhir dengan undi tengah malam Sabtu. Greece adalah berjuang untuk melengkapkan pusingan terbaru rundingan dengan pemberi pinjaman bailout, dengan kadar potongan kakitangan antara isu yang perlu diselesaikan dan akhirnya membolehkan Greece layak untuk jangka panjang hutang - bantuan daripada pemiutangnya.

Kerajaan meramalkan pulangan sederhana kepada pertumbuhan tahun depan selepas kemelesetan 6 tahun yang dipadamkan lebih daripada satu perlima daripada keluaran dan meninggalkan hutang negara pada kira-kira 175 % peratus daripada keluaran dalam negara kasar.

Seorang jurucakap parti pembangkang utama, Syriza  menyifatkan bajet 2014 sebagai “jenayah,” menyatakan pemotongan berterusan dalam perbelanjaan kerajaan ke atas kesihatan dan perkhidmatan lain. “Anda hanya kebimbangan adalah untuk membayar balik hutang tanpa sebarang kelewatan, semasa anda terus untuk melakukan jenayah terhadap orang awam,” kata ahli parlimen Panagiotis Lafazanis.

“Memanjang syarat pembayaran balik hutang dan mengurangkan faedah yang selan-jutnya tidak akan berfungsi. Satu-satunya cara negara ini akan bernafas lagi ialah jika sebahagian besar hutang telah dibatalkan,” katanya.

Seseorang yang tiada rumah-tangga tidur di dalam kotak di Athens, Jumaat 6 Disember, 2013. Kerajaan Greek berjuang untuk memuktamadkan perjanjian baru dengan pemberi pinjaman antarabangsa diperlukan untuk menerima bayaran pinjaman menyelamat yang berterusan. Perunding dari Kesatuan Eropah dan Tabung Kewangan Antarabangsa ditangguhkan lawatan ke Athens minggu ini, tetapi pegawai-pegawai kerajaan menegaskan proses itu akan dimuktamadkan pada akhir bulan ini. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Greece: Public sector no longer too large

ATHENS, Greece (AP) Greece no longer has too many public servants and is close to reaching staff reduction targets demanded by bailout lenders two years before the deadline, the government said Friday.

Administrative Reform Minister Kyriakos Mitsotakis also insisted that his bailed out eurozone member country is on the brink of recovery. The number of workers on the state payroll has been slashed from 913,000 at the end of 2009 to 681,392 on Nov. 30, with annual spending on wage costs reduced by just over one-third, the government said.

Greece's once massive public sector - about 20 percent of all jobs in the country before the crisis - and lax spending controls are often cited as key reasons for the nation's financial turmoil and international bailout.

Rescue loans from other eurozone countries and the International Monetary Fund helped Greece dodge bankruptcy after it lost market access in 2010. As a condition to receiving 240 billion euros ($328 billion) in the bailout packages, Greece agreed to reduce the number of people on the state payroll by 150,000 by the end of 2015.

"The reality shown by the data is not widely known by the public and our creditors," Mitsotakis said. "The main challenge for 2014 is the shift from quantitative targets to qualitative ones. . . .  The problem with the public sector, now, isn't that it's too large, but that it's ineffective."

He made the remarks during a debate in parliament for the 2014 budget to end with a midnight vote Saturday. Greece is struggling to complete its latest round of negotiations with bailout lenders, with the pace of staff cuts among the issues that must be resolved and ultimately allow Greece to qualify for long term debt-relief from its creditors.

The government is predicting a modest return to growth next year after a six-year recession that erased more than a fifth of its output and left the national debt at around 175 percent of its gross domestic product.

A spokesman for the main opposition party, Syriza, described the 2014 budget as a "crime," noting continued cuts in government spending on health and other services. "You're only concern is to repay debts without any delay, while you continue to commit a crime against the public," lawmaker Panagiotis Lafazanis said.

"Lengthening debt repayment terms and reducing the interest further will not work. The only way the country will breathe again is if a large part of its debt is canceled," he said.

Polis Greece tembak Gas pemedih mata pada 
pelajar penunjuk perasaan . . .


SitiWanMahani Polis Yunani tembak gas pemedih mata pada membantah pelajar di Athens semasa perarakan menandakan ulang tahun 2008 remaja ditembak oleh pegawai polis. (Greek police fire tear gas at student protesters. Greek police fire tear gas at protesting students in Athens during march marking anniversary of the 2008 shooting of teenager by police officer).

Amerika Syarikat UJIAN diklasifikasikan SpyDrone dengan ‘Penyusupan Unggul, Keupayaan Kecekapannya’ . . .

RQ-180 (Image from diydrones.ning.com – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Ct1Mahani | SitiWanMahani Tentera Udara Amerika Syarikat sedang menguji yang besar, Drone rahsia teratas di Area 51, yang outdoes pesawat tanpa pemandu pada masa ini digunakan dari segi kecekapan penyusupan dan aerodinamik, laporan media Amerika Syarikat. Yang Drone unggul baru dijadualkan untuk memasuki pengeluaran dan boleh beroperasi untuk Tentera Udara Amerika Syarikat seawal tahun 2015, satu laporan eksklusif oleh majalah Aviation Week berkata.

Menurut pertahanan dan perisikan pegawai yang tidak dinamakan, pesawat itu - dipanggil RQ - 180 - direka untuk tugas-tugas perisikan, pengawasan dan peninjauan (ISR). Ia akan menjalankan misi ISR menembusi yang telah ditinggalkan belum diatasi selepas persaraan Lockheed SR- 71 “Blackbird” pesawat peninjau jarak jauh pada tahun 1998.

Drone yang dibiayai daripada bajet dikelaskan Tentera Udara, telah dibangunkan oleh Northrop Grumman aeroangkasa dan teknologi pertahanan syarikat, yang memenangi pertandingan itu daripada Boeing dan Lockheed Martin.

Syarikat itu nampaknya mula bekerja pada RQ - 180 pada tahun 2008 apabila ia mende-dahkan peningkatan $ 2 bilion dalam portfolio perintahnya, majalah itu menyatakan. Kenderaan udara baru tanpa pemandu pada masa ini melaksanakan penerbangan ujian di Kawasan 51 di Nevada dikenali sebagai asas operasi yang diketahui paling selamat Tentera Udara Amerika Syarikat, kata Aviation Week.

Kedua-dua Tentera Udara dan Northrop Grumman enggan mengulas mengenai projek rahsia apabila mereka ditanya oleh wartawan. Satu ciri utama reka bentuk RQ - 180 adalah peningkatan dalam radar keratan rentas ke atas Lockheed Martin F - 117, F - 22 dan F - 35. Dioptimumkan ini untuk memberi perlindungan daripada ancaman pemancar rendah dan frekuensi tinggi dari semua arah.

Keadaan reka bentuk seni juga menggabungkan penyusupan dengan kecekapan aerodi-namik unggul untuk ketinggian meningkat, jarak dan masa di stesen. Drone yang baru adalah sama dalam saiz kepada Northrop Grumman RQ - 4 Global Hawk bukan diam-diam tanpa pemandu kenderaan udara (UAV), yang kini digunakan di Iraq dan Afghanistan, tetapi mungkin untuk bersara tahun depan.

RQ - 180 mempunyai berat hampir 15 tan dan boleh beroperasi selama 24 jam, 1200 nm dari tapaknya, melebihi sebelumnya yang lebih kecil RQ - 170, yang boleh berada di udara selama 5 hingga 6 jam. Drone yang baru dilihat sebagai kunci untuk peralihan aset Tentera Udara Amerika Syarikat ISR dari persekitaran ‘permisif’ seperti Iraq dan Afghanistan ke arah operasi dalam ‘bertanding’ atau ‘menafikan’ ruang udara.

Pada bulan September, Timbalan Ketua Tentera Udara kakitangan untuk ISR, Leftenan Jeneral Robert Otto, berkata “keutamaan”dalam perisikan, pengawasan dan peninjauan adalah “untuk mengimbangi semula dan mengoptimumkan keupayaan ISR bersepadu kami”.

US tests Classified Spy drone with ‘Superior Stealth, 
Efficiency Capabilities’ . . .

The US Air Force is testing a large, top secret drone at Area 51, which outdoes the currently used unmanned aircrafts in terms of stealth and aerodynamic efficiency, US media report. The new superior drone is scheduled to enter production and may be operational for the US Air Force as early as 2015, an exclusive report by Aviation Week magazine said.

According to unnamed defense and intelligence officials, the aircraft – called RQ-180 – is designed for intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) tasks.  It’ll conduct the penetrating ISR missions that have been left unaddressed after the retirement of the Lockheed SR-71 “Blackbird” long-range reconnaissance aircraft back in 1998.

The drone, funded from the Air Force’s classified budget, was developed by Northrop Grumman aerospace and defense technology company, which won the competition from Boeing and Lockheed Martin.

The company apparently began working on RQ-180 in 2008 when it revealed a $2 billion increase in its order portfolio, the magazine claimed. The new unmanned aerial vehicle is currently performing test flights at the Area 51 in Nevada known as most secure known operating base of the US Air Force, Aviation Week said.

Both the Air Force and Northrop Grumman refused to comment on the secret project when they were asked by journalists. A key feature of the RQ-180’s design is an improvement in its radar cross-section over Lockheed Martin’s F-117, F-22 and F-35. This is optimized to provide protection from low- and high-frequency threat emitters from all directions.

The state-of-the-art design also combines stealth with superior aerodynamic efficiency for increased altitude, range and time on station. The new drone is similar in size to the Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk non-stealthy unmanned aerial vehicle (UAV), which is currently used in Iraq and Afghanistan, but is likely to retire next year.

The RQ-180 weighs nearly 15 tons and can operate for 24 hours, 1,200 nm from its base, exceeding its smaller predecessor RQ-170, which can stay in the air for five to six hours. The new drone is seen as key for the shift of US Air Force ISR assets away from ‘permissive’ environments such as Iraq and Afghanistan toward operations in ‘contested’ or ‘denied’ airspace.

In September, Air Force deputy chief of staff for ISR, Lt. Gen. Robert Otto, said the “first priority” in intelligence, surveillance and reconnaissance is “to rebalance and optimize our integrated ISR capabilities”.


465,000  Data pengguna daripada Kad JPMorgan dilanggar . . .

Reuters/Andrew Burton (think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani JP Morgan telah memberi AMARAN hampir setengah juta pengguna kad tunai prabayarnya maklumat peribadi mereka mungkin telah dicuri dalam serangan penggodam. Bank itu percaya maklumat kritikal seperti nombor keselamatan sosial; tarikh lahir dan alamat e-mel tidak terjejas. Data tersebut digunakan dalam kecurian identiti, membolehkan penjenayah untuk membuka akaun bank dan mendapatkan kad kredit.

Maklumat pelanggan dengan selamat disulitkan atau hancur, tetapi aktiviti log komputer pusat sementara muncul dalam fail teks biasa, dan ini adalah apa yang telah digodam. 465,000 UCards terjejas yang digunakan oleh syarikat untuk membayar gaji dan oleh agensi-agensi kerajaan untuk mengeluarkan bayaran balik cukai, pampasan pengang-guran dan faedah lain.

Pemegang kad debit, kad kredit atau kad prabayar cecair tidak terjejas. Bilangan peme-gang kad terjejas adalah kira-kira 2% peratus daripada 25 juta pengguna UCard. Para penggodam menyerang pelayan milik laman web UCard JP Morgan pada bulan Julai, dan pelanggaran itu telah dikesan pada bulan September, Reuters melaporkan.

Pada masa yang bank yang ditetapkan ruang-ruang dan melaporkan serangan itu kepada pihak berkuasa. FBI dan Perkhidmatan Rahsia sedang menyiasat perkara itu, dan Bank berkata ia tidak mempunyai petunjuk yang ada di belakang serangan. JPMorgan telah memutuskan untuk tidak mengeluarkan kad gantian, sebagai setakat ini tiada kecurian dari akaun atau jenayah lain yang ditemui.

Data of 465,000 JPMorgan card users breached

JP Morgan has warned almost half a million of its pre-paid cash card users their personal information may have been stolen in a hacker attack. The bank believes critical information like social security numbers; birth dates and email addresses were not affected. Such data is used in identity theft, allowing criminals to open bank accounts and obtain credit cards.

Client information is securely encrypted or scrambled, but the central computer’s log activity temporarily appears in plain text files, and this is what was hacked. The 465,000 affected UCards are used by corporations to pay salaries and by government agencies to issue tax refunds, unemployment compensation and other benefits.

Holders of debit cards, credit cards or prepaid Liquid cards were not affected. The number of cardholders affected is about 2 percent of the 25 million UCard users. The hackers attacked servers belonging to JP Morgan’s UCard website in July, and the breach was detected in September, Reuters reports. At the time the bank fixed the loophole and reported the attack to the authorities.

The FBI and Secret Service are investigating the matter, and the Bank says it has no clue who is behind the attack. JPMorgan has decided not to issue replacement cards, as so far no thefts from accounts or other crimes have been detected.


Fasad 2 Juta' kata laluan untuk Facebook, Twitter 
dan Google disiarkan dalam talian . . .

AFP Photo/Shah Marai  (think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Lebih dari 2 juta kata laluan untuk laman rangkaian sosial popular seperti Facebook dan Twitter, serta akaun Google dan Yahoo telah dicuri dan disiarkan dalam talian, dengan rangkaian sosial Rusia Vkontakte dan Odnoklassniki juga mema-parkan pada hitlist itu.

Firma keselamatan Internet Trustwave terdedah simpanan data yang luas, berkata dalam blog yang botnet yang bertanggungjawab - digelar Pony - telah dituai maklumat daripada beribu-ribu komputer terdedah pada skala GLOBAL. Maklumat ini termasuk butiran login, alamat e-mel dan kata laluan.

Keseluruhannya, 1580000 laman web kelayakan login yang dicuri, bersama 320,000 e-mel dan 41,000 akaun FTP.

“Kebanyakan dikompromi web log-in milik laman web dan perkhidmatan popular seperti Facebook, Google, Yahoo, Twitter, LinkedIn, dan lain-lain,” kata blogpost itu, sambil menambah bahawa kehadiran kedua-dua vk.com dan odnokklassniki.ru, “mungkin menun-jukkan bahawa sebahagian yang baik daripada mangsa terdiri adalah penceramah Rusia.”

Two million passwords for Facebook, Twitter 
and Google posted online

Over 2 million passwords for popular social networking sites such as Facebook and Twitter, as well as Google and Yahoo accounts have been stolen and posted online, with Russian social networks VKontakte and Odnoklassniki also featuring on the hitlist.

Internet security firm Trustwave exposed the extensive data hoard, saying in its blog that the responsible botnet – dubbed Pony – had harvested information from thousands of vulnerable computers on a global scale. The information included login credentials, email addresses and passwords.

In total, 1,580,000 website login credentials were stolen, alongside 320,000 email and 41,000 FTP accounts.

“Most of the compromised web log-ins belong to popular websites and services such as Facebook, Google, Yahoo, Twitter, LinkedIn, etc.,” stated the blogpost, adding that the presence of both vk.com and odnokklassniki.ru, “probably indicates that a decent portion of the victims comprised were Russian speakers.”

Imej Ihsan spiderlabs Trustwave  (Image courtesy of Trustwave spiderlabs - think IN pictures @1WORLD Community)

Facebook telah menyatakan bahawa tidak ada perlanggaran keselamatan sistem mereka telah berlaku, meletakkan kesalahan ke atas pengguna tertentu yang gagal untuk memastikan keselamatan mereka sendiri. "Nampaknya komputer orang mungkin telah diserang oleh penggodam menggunakan malware untuk mengikis maklumat terus dari pelayar web mereka, " kata seorang jurucakap Facebook memberitahu BBC. Mereka pergi untuk menyerlahkan bagaimana untuk memintas insiden itu dengan Facebook, contohnya dengan mengaktifkan kelulusan Masuk dan pemberitahuan.

Twitter juga bertindak balas kepada berita itu, memberitahu HuffPo bahawa mereka " serta-merta menetapkan semula kata laluan akaun terjejas. "

Menganalisis akaun yang baru bocor, pasu-kan Trustwave itu mendapati bahawa 10 kata laluan yang paling biasa digunakan terdiri daripada 2.4 % peratus daripada keseluruhan itu, yang mendedahkan baha-wa orang-orang cenderung untuk memilih-nya kemudahan akses ke atas keselamatan untuk akaun mereka.

Kata laluan yang paling kerap dicuri adalah mengejutkan yang satu paling lemah, dengan yang paling popular ialah “123456.” Yang ke-2 adalah “123456789,” kemudian “1234” dan “kata laluan.”

Penyelidik keselamatan, Graham Cluley, memberitahu BBC bahawa “30 - 40 % peratus daripada orang menggunakan kata laluan yang sama di laman web yang berbeza . . . sepatutnya sesuatu yang mana orang2 (sesiapapun) tidak patut melakukannya.”

Facebook has stated that no security breach of their system had taken place, putting the blame on particular users who failed to ensure their own security. “It appears that people's computers may have been attacked by hackers using malware to scrape information directly from their web browsers,” a Facebook spokesperson told the BBC. They went on to highlight how to circumvent such incidents with Facebook, e.g. by activating Login approvals and notifications.

Twitter also responded to the news, telling HuffPo that they “immediately reset the passwords of the affected accounts.”

Analyzing the newly leaked accounts, the Trustwave team found that the top ten most commonly used passwords comprise 2.4 percent of the total count, exposing that people tend to choose ease of access over security for their accounts.

The most frequently stolen passwords are unsurprisingly the weakest one, with the most popular being “123456.” In second was “123456789,” then “1234” and then “password.”

Security researcher, Graham Cluley, told the BBC that “30-40% of people use the same passwords on different websites . . . that's certainly something people shouldn't do.”


CROATIA mengundi MENENTANG perkahwinan SEJENIS . . .

Pengundi berjalan melepasi bendera Croatia pada tempat mengundi di dalam Pula, Croatia barat, Ahad 1 Disember 2013. Croatia pada hari Ahad mengundi dalam referendum yang boleh mengharamkan perkahwinan Gay selepas kumpulan konservatif, yang disokong oleh Gereja Roman Katolik, menuntut bahawa perlembagaan negara mentakrifkan perkahwinan sebagai kesatuan seorang lelaki dan seorang wanita. Isu itu telah membahagikan negara Ahli terbaru Kesatuan Eropah. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani ZAGREB, Croatia (AP) Majoriti Croatia mengundi dalam referendum hari Ahad untuk mengharamkan perkahwinan Gay dalam apa yang merupakan keme-nangan besar bagi konservatif Katolik Gereja yang disokong di negara Kesatuan Eropah terbaru.

Keadaan suruhanjaya pilihan raya, memetik berhampiran keputusan yang lengkap, berkata 65% peratus daripada mereka yang mengundi menjawab “ya” kepada soalan referendum itu: “Adakah anda bersetuju bahawa perkahwinan adalah perkahwinan antara seorang lelaki dan seorang wanita?” Kira-kira 34% peratus mengundi menentang.

Hasilnya bermakna perlembagaan Croatia akan dipinda untuk melarang perkahwinan sesama jenis. Undi telah mendalam dibahagikan Croatia. Kumpulan Liberal telah mengatakan soalan referendum itu melanggar hak asasi manusia. Kumpulan-kumpulan Gereja yang disokong telah berkumpul 750,000 tandatangan dalam sokongannya.

Keputusan referendum isyarat bahawa sayap kanan dan konservatif kuasa-kuasa telah semakin kukuh di Croatia di tengah-tengah krisis ekonomi yang semakin erat dan pengangguran meluas. Negara sebanyak 4.4 juta, yang menjadi ahli 28 EU pada bulan Julai, telah mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan hak-hak gay , tetapi isu-isu seperti perkahwinan sama jantina kekal amat sensitif di negara ini staunchly Katolik.

Referendum dipanggil oleh “Dengan nama keluarga” kumpulan konservatif selepas pusat -kiri kerajaan Croatia digubal undang-undang untuk membenarkan pasangan Gay mendaftar sebagai “rakan kongsi hidup.” Pemimpin-pemimpin Gereja Katolik telah menggesa pengikut mereka untuk mengundi “ya” dalam referendum. Hampir 90% peratus daripada Croatia adalah Roman Katolik.

“Perkahwinan adalah satu-satunya kesatuan membolehkan peranakan,” kata Kardinal Croatia Josip Bozanic dalam perutusannya kepada pengikut. “Ini adalah perbezaan utama antara perkahwinan dan kesatuan yang lain.” Presiden liberal Croatia, Ivo Josipovic katanya mengundi menentang meminda perlembagaan. Josipovic berkata keputusan referendum perlu dihormati, tetapi menambah kerajaan sedang bersedia undang-undang untuk membenarkan beberapa hak kepada gay dan lesbian yang tinggal bersama-sama.

“Keputusan referendum tidak boleh menjadi sebab untuk bahagian baru,” kata Josipovic. “Kami mempunyai masalah ekonomi dan sosial yang serius. Ia tidak berbaloi ia memberi tumpuan kepada isu-isu itu.” Perdana Menteri Zoran Milanovic katakan sebelum ini “ini adalah referendum terakhir yang memberi peluang kepada majoriti untuk jalur minoriti hak-haknya.”

Konservatif juga telah mula mengumpul tandatangan bagi referendum yang lain, menuntut pengharaman abjad Cyrillic di Croatia. Yang Cyrillic digunakan di negara jiran Serbia dan oleh orang-orang Serbia minoriti di Croatia. Nasionalis yang menyalahkan orang-orang Serbia untuk kekejaman yang dilakukan oleh tentera mereka semasa Croatia 1991-95 perang untuk kemerdekaan daripada Yugoslavia Serbia yang dipimpin.

EU telah tidak secara rasmi mengulas mengenai referendum, tetapi telah bertempur dengan Croatia atas beberapa undang-undang lain, termasuk undang-undang ekstradisi yang telah menghalang rakyatnya daripada itu diserahkan kepada negara anggota blok lain, yang Croatia terpaksa meminda di bawah tekanan dari Brussels.

Beberapa ratus penyokong hak-hak Gay berarak di ibu negara, Zagreb, pada hari Sabtu menggesa “tidak” undi. “Saya akan mengundi menentang kerana saya berfikir bahawa referendum adalah bukan perayaan demokrasi, tetapi perayaan penindasan terhadap minoriti, yang berjuang untuk hak-hak dan yang yang tidak mempunyai hak,” Jura Matulic, seorang pelajar universiti, katanya.

Pengundi-pengundi berjalan ke tempat mengundi di dalam Pula, Croatia barat, Ahad 1 Disember 2013. Croatia pada hari Ahad mengundi dalam referendum yang boleh mengharamkan perkahwinan Gay selepas kumpulan konservatif, yang disokong oleh Gereja Roman Katolik, menuntut bahawa perlembagaan negara mentakrifkan perkahwinan sebagai kesatuan seorang lelaki dan seorang wanita. Isu itu telah membahagikan negara Ahli terbaru Kesatuan Eropah. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penduduk mengundi di tempat mengundi di dalam Pula, Croatia barat, Ahad 1 Disember, 2013. Croatia pada hari Ahad mengundi dalam referendum yang boleh mengharamkan perkahwinan Gay selepas kumpulan konservatif, yang disokong oleh Gereja Roman Katolik, menuntut bahawa perlembagaan negara mentakrifkan perkahwinan sebagai kesatuan seorang lelaki dan seorang wanita. Isu itu telah membahagikan negara Ahli terbaru Kesatuan Eropah. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Croatians vote Against Same-Sex Marriage

ZAGREB, Croatia (AP) A majority of Croatians voted in a referendum Sunday to ban gay marriages in what is a major victory for the Catholic Church-backed conservatives in the European Union's newest nation.

The state electoral commission, citing near complete results, said 65 percent of those who voted answered "yes" to the referendum question: "Do you agree that marriage is matrimony between a man and a woman?" About 34 percent voted against.

The result meant that Croatia's constitution will be amended to ban same-sex marriage. The vote has deeply divided Croatia. Liberal groups have said the referendum's question infringes on basic human rights. The Church-backed groups have gathered 750,000 signatures in its support.

Referendum results signal that right-wing and conservative forces have been gaining strength in Croatia amid the deepening economic crisis and widespread joblessness. The country of 4.4 million, which became EU's 28th member in July, has taken steps to improve gay rights, but issues such as same-sex marriage remain highly sensitive in the staunchly Catholic nation.

The referendum was called by the "In the Name of the Family" conservative group after Croatia's center-left government drafted a law to let gay couples register as "life partners." The Catholic Church leaders have urged their followers to vote "yes" in the referendum. Nearly 90 percent of Croatians are Roman Catholics.

"Marriage is the only union enabling procreation," Croatian Cardinal Josip Bozanic said in his message to the followers. "This is the key difference between a marriage and other unions." Croatia's liberal president, Ivo Josipovic, said he voted against amending the constitution. Josipovic said the referendum result must be respected, but added the government is preparing a law to allow some rights to gays and lesbians living together.

"The referendum result must not be the reason for new divisions," Josipovic said. "We have serious economic and social problems. It's not worth it to focus on such issues." Prime Minister Zoran Milanovic said earlier "this is the last referendum that gives a chance to the majority to strip a minority of its rights."

Conservatives have also started gathering signatures for another referendum, demanding a ban of the Cyrillic alphabet in Croatia. The Cyrillic is used in neighboring Serbia and by minority Serbs in Croatia. The nationalists blame the Serbs for atrocities committed by their troops during Croatia's 1991-95 war for independence from the Serb-led Yugoslavia.

The EU hasn't officially commented on the referendum, but has clashed with Croatia over some of its other laws, including an extradition law that has prevented its citizens from being handed over to the bloc's other member states, which Croatia had to amend under pressure from Brussels.

Several hundred gay rights supporters marched in the capital, Zagreb, on Saturday urging a "no" vote. "I will vote against because I think that the referendum is not a festival of democracy, but a festival of oppression against a minority, which fights for its rights and which does not have its rights," Jura Matulic, a university student, said.

Associated Press writers Dusan Stojanovic and Jovana Gec contributed from Belgrade, Serbia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...