Tuesday, 3 December 2013

POLIS Thailand mengeluarkan PENGHADANG di luar BANGUNAN KERAJAAN membenarkan penunjuk perasaan masuk ke dalamnya . . .SitiWanMahani - Kerajaan Thailand telah mengarahkan polis untuk menghapuskan sekatan polis di luar dan ibu pejabat kerajaan dan membenarkan penunjuk perasaan di dalamnya. Jurucakap berkata kerajaan mahu mengelakkan sebarang konfrontasi lagi dan keganasan.

Langkah itu diikuti pertempuran pada hujung minggu dan pada hari Isnin di mana penunjuk perasaan anti-kerajaan cuba untuk menyerang pejabat Perdana Menteri. Perdana Menteri Thai telah menolak tuntutan penunjuk perasaan ‘bahawa dia meletak jawatan. Yingluck Shinawatra berkata adalah tidak mengikut perlembagaan tetapi bahawa dia sudah bersedia untuk berunding.

THAI police remove BARRICADES  Outside GOVERNMENT BUILDINGS Allowing protesters INSIDE

The Thai government has ordered police to remove barricades outside police and government headquarters and to allow protesters inside. A spokesperson said the government wanted to avoid any further confrontation and violence.

The move followed clashes over the weekend and on Monday where anti-government protesters tried to storm the prime minister's office. The Thai prime minister has rejected protesters' demands that she step down. Yingluck Shinawatra said it would be unconstitutional but that she was open to negotiations.

Penunjuk perasaan THAI menyerang ISTANA PRESIDEN 
polis berdiri di pinggir . . .SitiWanMahani - Penunjuk perasaan anti-kerajaan meluru turun ke dalam kompaun pejabat Perdana Menteri Thailand selepas 3 hari dalam pertempuran di Bangkok, polis duduk diam dan menonton.

Selepas menentang penunjuk perasaan dengan gas pemedih mata dan peluru getah sejak Sabtu, polis berdiri mengetepikan dan melihat beratus-ratus penunjuk perasaan dicurahkan ke rumput ‘Government House’, mengibarkan bendera Thai dan meniup wisel untuk meraikan kemenangan simbolik.

Penunjuk perasaan diserahkan pegawai polis bunga, beberapa memberikan mereka pelukan, kerana mereka dibenarkan untuk berjalan ke dalam tanpa bertanding majmuk. Sebagai penunjuk perasaan menyerbu pejabat beliau, penyiar tempatan TPBS menunjukkan gambar-gambar Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra di raptai untuk acara rasmi menandakan hari lahir Raja, beberapa 125 batu ke selatan ibu kota.

Pegawai kerajaan tidak mengulas mengenai perkembangan, dan ia tidak jelas jika ini akan menyediakan lebih banyak daripada kurang aktif untuk keganasan dan kebuntuan politik yang melumpuhkan yang melemahkan demokrasi, ekonomi dan pelancongan Thailand.

Penunjuk perasaan yang kebanyakannya golongan pertengahan Bangkok penyokong pembangkang Parti Demokrat, menuduh Yingluck menjadi proksi untuk abangnya, bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra.

THAI protesters Storm presidential palace 
As Police Stand aside . . .

Anti-government protesters swarm into the Thai Prime Minister's office compound after three days of violent clashes in Bangkok, as police stand by and watch.

After resisting protesters with tear gas and rubber bullets since Saturday, police stood aside and watched as hundreds of protesters poured onto the lawn of Government House, waving Thai flags and blowing whistles to celebrate a symbolic victory.

Protesters handed police officers flowers, some giving them hugs, as they were allowed to walk into the compound unopposed. As the protesters stormed her office, local broadcaster TPBS showed pictures of Thai Prime Minister Yingluck Shinawatra at rehearsal for an official event marking the King's birthday, some 125 miles south of the capital.

Government officials did not comment on the developments, and it was not clear if this would provide more than a lull to the violence and the crippling political deadlock that is undermining Thailand's democracy, economy and tourism.

The protesters, mostly middle-class Bangkok supporters of the opposition Democrat Party, accuse Yingluck of being a proxy for her elder brother, former Prime Minister Thaksin Shinawatra.


Protes Thai dipemudahkan Polis MENGANGKAT penghadang UTAMA . . .

Rakyat Thai perhatikan mereka berlindung selepas polis melepaskan gas pemedih mata semasa perhimpunan protes di Bangkok, Thailand Selasa, 3 Disember, 2013. Seorang pemimpin pembangkang puntung berapi berikrar Isnin memuncak kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan Thailand, dan mengarahkan pengikut-pengikutnya untuk menyerang ibu pejabat polis di Bangkok selepas mereka berjuang sepanjang hari dengan polis rusuhan melindungi bangunan-bangunan utama banyak mengurung. (Photo AP - think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - BANGKOK (AP) - Penunjuk perasaan anti-kerajaan melintasi halangan banyak berkubu untuk sampai ke pintu-pintu pejabat Perdana Menteri Thailand dan ibu pejabat polis bandar tanpa tentangan daripada pihak polis hari ini.

Selepas menentang mereka keras dengan gas pemedih mata dan peluru getah sejak Sabtu, polis ‘lounged’ di kaki lima sebagai penunjuk perasaan dikeluarkan halangan di jalan yang membawa kepada Pejabat Perdana Menteri dan berjalan melaluinya. Polis menggunakan kren untuk membuang papak konkrit dan tambak-tambak kawat berduri di jalan berde-katan yang membawa kepada ibu pejabat polis selepas bersetuju untuk membiarkan penunjuk perasaan ke dalam bangunan.

Kebalikan yang tidak dijangka daripada strategi oleh kerajaan mencadangkan ia tidak lagi mahu menghadapi penunjuk perasaan selepas 3 hari pertempuran yang telah menim-bulkan kebimbangan mengenai kestabilan negara. 3 orang terbunuh dan lebih 230 cedera dalam pelbagai tempat masalah.

Ia juga secara meluas dijangka bahawa beberapa jenis kefahaman akan dicapai untuk membenarkan protes untuk berhenti seketika untuk ulang tahun Raja Bhumibol Adulyadej pada Khamis. Raja, yang berusia 86, adalah sangat dihormati oleh semua rakyat Thailand dan dilihat sebagai tokoh penyatuan tunggal di negara ini.

Pegawai kerajaan tidak mengulas mengenai perkembangan, dan ia tidak jelas jika ini akan menyediakan lebih banyak daripada kurang aktif untuk keganasan dan kebuntuan politik yang melumpuhkan yang melemahkan demokrasi, ekonomi dan pelancongan Thailand.

Selepas melanggar halangan di jalan raya, penunjuk perasaan gilingan di luar pintu-pintu pejabat Perdana Menteri, yang dikenali sebagai ‘Government House’, dan tidak cuba untuk pergi melalui pintu kelabu kompaun yang luas. Banyak mengambil gambar diri mereka di luar pintu pagar.

“Ini adalah kemenangan untuk penunjuk perasaan,” kata Kusol Promualrat, memakai penyamaran tentera jaket hijau, berdiri di hadapan pintu pagar. Polis ditarik balik” kerana mereka tahu bahawa jika ini tidak berhenti lebih ramai orang akan tercedera, lebih ramai orang akan mati.”

Pada malam Isnin, pemimpin bantahan Suthep Thaugsuban kepada penyokong-penyo-kongnya untuk menyerang Biro Polis Metropolitan Bangkok, salah sebuah bangunan utama mereka telah berikrar untuk merebut sebagai sebahagian daripada kempen untuk menggulingkan kerajaan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra.

Yingluck pada sidang akhbar bahawa sementara dia sanggup melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk menamatkan protes ganas, tetapi tidak dapat menerima permintaan Suthep untuk kuasa tangan untuk majlis tidak dilantik. Yingluck dipilih dengan majoriti yang besar pada tahun 2011, dan ramai pemerhati melihat permintaan penunjuk pera-saan ‘kerana tidak munasabah jika tidak pelik.

Dalam beberapa pertempuran terburuk sejak protes bermula minggu lepas, atas penunjuk perasaan Isnin commandeered lori sampah dan jentolak, dan cuba untuk tempuh halangan konkrit di ‘Government House’ dan pejabat-pejabat lain. Polis berjaya menangkis mereka dengan tembakan gas pemedih mata, meriam air dan peluru getah, sebagai penunjuk perasaan menembak balik bahan letupan dari pelancar roket buatan sendiri.

Penunjuk perasaan yang kebanyakannya golongan pertengahan Bangkok penyokong pembangkang Parti Demokrat, menuduh Yingluck menjadi proksi untuk abangnya, bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra. Beliau yang telah digulingkan dalam rampasan kuasa tentera 2006 tetapi kekal penting kepada krisis politik di Thailand, dan merupakan tumpuan utama bagi kebencian penunjuk perasaan itu.

Penunjuk perasaan berkata matlamat mereka adalah untuk mencabut mesin politik Thaksin, yang dituduh rasuah yang berleluasa dan penyalahgunaan kuasa. Keganasan sebahagian besarnya berhampiran ‘Government House’, Parlimen dan Metropolitan Biro Polis pada suku bersejarah ibu kota. Kawasan ini mempunyai beberapa tarikan pelan-congan utama di Bangkok seperti Istana Besar, Wat Pho kuil dan kawasan backpacker di Khao San Road. Kebanyakan Bangkok, sebuah bandar sebanyak 10 juta, telah tidak terjejas.

Pada hari Selasa, jalan yang membawa kepada ‘Government House’, yang merupakan zon perang maya sebelum ini, adalah aman. Yang terbakar dan menghancurkan trak mayat polis sedozen dibarisi jalan raya, beberapa sama sekali hangus dan ada yang masih mem-bara.

Tanah telah ditutup dengan kaca berkecai dan serpihan termasuk guni jaringan yang penunjuk perasaan telah menggunakan untuk menyediakan geseran manakala berjalan di seberang jalan direndam oleh polis dengan minyak untuk menjadikannya ia licin.

Yingluck dan Suthep bertemu secara ringkas pada hari Ahad di hadapan pemimpin ter-tinggi tentera, walaupun dia mempunyai waran tangkap terhadapnya. Satu waran tangkap yang ke-2 yang dikeluarkan Isnin atas tuduhan penderhakaan tentera. Kempen beliau telah menimbulkan cadangan dia ada sokongan tentera, yang telah lama mem-punyai pengaruh yang kuat ke atas politik Thai. Tentera sering melangkah dalam semasa krisis, menjalankan 18 rampasan kuasa atau percubaan yang berjaya sejak tahun 1930-an.

Ketidakstabilan politik telah melanda Thailand sejak tentera menggulingkan Thaksin, yang kekal sangat popular di kalangan pengundi luar bandar, pada tahun 2006. 2 tahun kemudian, penunjuk perasaan anti- Thaksin menduduki 2 lapangan terbang di Bangkok selama seminggu selepas mengambil alih jawatan Perdana Menteri selama 3 bulan, dan pada tahun 2010 penunjuk perasaan pro-Thaksin menduduki pusat bandar Bangkok selama beberapa minggu di ‘standoff’ yang berakhir dengan bahagian bandar dalam api dan lebih daripada 90 orang yang mati.

Menteri Pelancongan dan Sukan Somsak Pureesrisak kepada pemberita sasaran 26.5 Juta pelancong untuk tahun ini tidak boleh dibayar. Pelancongan menyumbang 10% peratus kepada $620 billion Ekonomi Thailand.

Rakyat Thai menggunakan topeng untuk menyelamatkan diri daripada gas pemedih mata kerana mereka berdiri dan menonton penunjuk perasaan anti-kerajaan semasa perhimpunan bantahan di luar pejabat-pejabat kerajaan yang mengurung oleh pasukan polis, di Bangkok, Thailand selasa 3 Disember, 2013. Polis Bangkok telah mula menghapuskan halangan konkrit dan kawat berduri di sekitar ibu pejabat mereka, dan berkata mereka akan membiarkan penunjuk perasaan anti-kerajaan ke dalam bangunan lebih awal daripada serangan mengancam mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLDCommunity)

Polis Thailand berkawal di belakang terlihat tanda Konkrit di luar ibu pejabat polis metropolitan, di Bangkok, Thailand Selasa 3 Disember, 2013. Lewat hari ini, polis Bangkok mula menghapuskan halangan konkrit dan kawat berduri di sekitar ibu pejabat mereka, dan berkata mereka akan membenarkan penunjuk perasaan anti-kerajaan ke dalam bangunan lebih awal daripada serangan mengancam mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan lari menyelamatkan selepas polis menembak gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka semasa perhimpunan bantahan di luar pejabat-pejabat kerajaan yang mengurung oleh pasukan polis, di Bangkok, Thailand selasa, 3 Disember, 2013. Polis Bangkok telah mula menghapuskan halangan konkrit dan kawat berduri di sekitar ibu pejabat mereka, dan berkata mereka akan membiarkan penunjuk perasaan anti-kerajaan ke dalam bangunan lebih awal daripada serangan mengancam mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan confron dengan polis rusuhan Thai semasa perhimpunan protes di Bangkok, Thailand, Selasa Disember 3, 2013. Seorang pemimpin pembangkang puntung berapi berikrar Isnin memuncak kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan Thailand, dan mengarahkan pengikut-pengikutnya untuk menyerang ibu pejabat polis di Bangkok selepas mereka berjuang sepanjang hari dengan polis rusuhan melindungi bangunan-bangunan utama banyak mengurung. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Seorang budak lelaki sekolah menonton perhimpunan bantahan dari jaraknya di Bangkok, Thailand SELASA 3 Disember, 2013. Seorang pemimpin pembangkang puntung berapi berikrar Isnin memuncak kempen mereka untuk menjatuhkan kerajaan Thailand, dan mengarahkan pengikut-pengikutnya untuk menyerang ibu pejabat polis di Bangkok selepas mereka berjuang sepanjang hari dengan polis rusuhan melindungi bangunan-bangunan utama banyak mengurung. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Seorang lelaki Polis Thailand meletakkan wayar berduri di luar ibu pejabat polis metropolitan di Bangkok, Thailand SELASA 3 disember, 2013. Polis Bangkok telah mula menghapuskan halangan konkrit dan kawat berduri di sekitar ibu pejabat mereka, dan berkata mereka akan membiarkan penunjuk perasaan anti-kerajaan ke dalam bangunan lebih awal daripada serangan mengancam mereka. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

THAI protests Ease As Police lift key BARRICADES

BANGKOK (AP) Anti-government protesters crossed heavily fortified barriers to reach the gates of the Thai prime minister's office and the city police headquarters without resistance from police Tuesday.

After bitterly resisting them with tear gas and rubber bullets since Saturday, police lounged on sidewalks as protesters removed the barriers on a road leading to the prime minister's office and walked through. Police used cranes to remove concrete slabs and barbed wire barricades on a nearby road leading to the police headquarters after agreeing to let the protesters into the building.

The unexpected reversal of strategy by the government suggests it no longer wants to confront the protesters after three days of clashes that have raised concerns about the country's stability. Three people have died and more than 230 injured in various trouble spots.

It was also widely expected that some kind of an understanding would be reached to allow the protests to pause for King Bhumibol Adulyadej's birthday on Thursday. The king, who turns 86, is highly revered by all Thais and is seen as the sole uniting figure in the country.

Government officials did not comment on the developments, and it was not clear if this would provide more than a lull to the violence and the crippling political deadlock that is undermining Thailand's democracy, economy and tourism.

After breaching the barriers on the road, the protesters milled outside the gates of the prime minister's office, known as Government House, and made no attempt to go through the gray gates of the sprawling compound. Many took pictures of themselves outside the gate.

"This is a victory for the protesters," said Kusol Promualrat, wearing a military camouflage green jacket, standing in front of the gate. The police pulled back "because they know that if this doesn't stop more people will get hurt, more people will die."

On Monday night, protest leader Suthep Thaugsuban told his supporters to storm the Bangkok Metropolitan Police Bureau, one of the main buildings they have vowed to seize as part of a campaign to topple the government of Prime Minister Yingluck Shinawatra.

Yingluck told a news conference that while she is willing to do anything it takes to end the violent protests, but cannot accept Suthep's demand to hand power to an unelected council. Yingluck was elected with an overwhelming majority in 2011, and many observers see the protesters' demand as unreasonable if not outlandish.

In some of the worst clashes since the protests began last week, on Monday protesters commandeered garbage trucks and bulldozers, and tried to ram concrete barriers at the Government House and other offices. Police repelled them by firing tear gas, water cannons and rubber bullets, as protesters shot back explosives from homemade rocket launchers.

The protesters, mostly middle-class Bangkok supporters of the opposition Democrat Party, accuse Yingluck of being a proxy for her elder brother, former Prime Minister Thaksin Shinawatra. He was deposed in a 2006 military coup but remains central to Thailand's political crisis, and is a focal point for the protester's hatred.

The protesters say their goal is to uproot the political machine of Thaksin, who is accused of widespread corruption and abuse of power. The violence has largely been near the Government House, the Parliament and Metropolitan Police Bureau in the historic quarter of the capital. The area has some of Bangkok's main tourist attractions such as the Grand Palace, Wat Pho temple and the backpacker area of Khao San Road. Most of Bangkok, a city of 10 million, has been unaffected.

On Tuesday, a road leading to the Government House, which was a virtual war zone earlier, was peaceful. The burned and smashed remains of a dozen police trucks lined the road, some totally charred and some still smoldering.

The ground was covered with shattered glass and debris including mesh sacks which protesters had used to provide friction while running across the street soaked by police with oil to make it slippery.

Yingluck and Suthep met briefly on Sunday in the presence of top military leaders, even though he had an arrest warrant against him. A second arrest warrant was issued Monday on charges of insurrection. His campaign has raised suggestions he may have the backing of the military, which has long had a powerful influence over Thai politics. The army has often stepped in during times of crisis, carrying out 18 successful or attempted coups since the 1930s.

Political instability has plagued Thailand since the military ousted Thaksin, who remains hugely popular among rural voters, in 2006. Two years later, anti-Thaksin protesters occupied Bangkok's two airports for a week after taking over the prime minister's office for three months, and in 2010 pro-Thaksin protesters occupied downtown Bangkok for weeks in a standoff that ended with parts of the city in flames and more than 90 dead.

Tourism and Sports Minister Somsak Pureesrisak told reporters a target of 26.5 million tourists for the year may not be met. Tourism contributes 10 percent to Thailand's $620 billion economy.

PENUNJUK Perasaan THAILAND Sampai ke PEJABAT Perdana Menteri selepas POLIS menghapuskan benteng-halangan . . .SitiWanMahani - Polis Thailand berubah jelujur, menghapuskan halangan benteng menyekat penunjuk perasaan anti-kerajaan daripada memasuki pejabat Perdana Menteri. Sekurang-kurangnya 3orang terbunuh dan 230 cedera dalam seminggu protes yang ber-tujuan untuk menewaskan kerajaan Thailand.

Awal pada Selasa polis membersihkan halangan kawat berduri melindungi pejabat Perdana Menteri Yingluck Shinawatra dari serangan penunjuk perasaan anti -kerajaan. Futej dari televisyen Thai menunjukkan penunjuk perasaan pengilangan di sekitar luar ‘Government House’.

Perdana Menteri Yingluck telah berpindah ke lokasi rahsia pada hari Ahad selepas aktivis menyerbu kelab sukan polis di mana dia telah tinggal.

Perubahan ini polis Thai strategi bertujuan untuk meredakan ketegangan yang meningkat berikutan minggu protes. Ketua Polis bandar Kamronvit Thoopkrachang memberitahu Reuters bahawa pegawai rusuhan telah diperintahkan untuk berundur.

“Dalam setiap kawasan di mana terdapat konfrontasi, kita kini telah mengarahkan semua polis untuk menarik balik. Adalah menjadi dasar kerajaan untuk mengelakkan konfron-tasi,” Kamronvit kepada Reuters. “Hari ini, kami tidak akan menggunakan gas pemedih mata, tiada konfrontasi, kami akan membiarkan mereka ke dalam jika mereka mahu.”

Polis bertempur dengan protes cuba untuk memecahkan penghadang ke ‘Government House’ pada hari Isnin. Pegawai menggunakan gas pemedih mata, meriam air dan peluru getah untuk menangkis aktivis, yang membaling batu pada polis.

THAI protesters reach Prime Minister Office After police 
remove BARRIERS . . .

Thai police have changed tack, removing fortified barriers blocking anti-government protesters from entering the prime minister’s office. At least three people have died and 230 were injured in a week of protests aimed at ousting Thailand’s government.

Early on Tuesday police cleared the barbed wire barriers protecting Prime Minister Yingluck Shinawatra’s office from the onslaught of anti-government protesters. Footage from Thai television showed the protesters milling around outside the Government House.

Prime Minister Yingluck was moved to a secret location on Sunday after activists stormed the police sports club where she had been staying.

The Thai police’s change of strategy seeks to defuse rising tensions following a week of protests. City Police Chief Kamronvit Thoopkrachang told Reuters that riot officers have been ordered to stand down.

"In every area where there has been confrontation, we have now ordered all police to withdraw. It is government policy to avoid confrontation," Kamronvit told Reuters. “Today, we won't use tear gas, no confrontation, we will let them in if they want.”

Police clashed with protests attempting to break through the barricades to Government House on Monday. Officers used tear gas, water cannons and rubber bullets to repel the activists, who threw rocks at police.

Penunjuk perasaan anti-kerajaan berkumpul di sekitar ‘Government House’ semasa perhimpunan di Bangkok 3 Disember 2013. (Anti-government protesters gather around the Government House during a rally in Bangkok December 3, 2013. (Reuters/Chaiwat Subprasom - think IN pictures @1WORLD Community)

Keganasan paling teruk minggu yang mendatang pada petang Sabtu apabila sekumpulan penunjuk perasaan melepaskan tembakan pada perhimpunan pro-kerajaan, membunuh sekurang-kurangnya 4 orang dan mencederakan berpuluh-puluh lagi. Kira-kira 70,000 penyokong PM Yingluck telah berkumpul di kawasan Ramkamhaeng di Bangkok.

Kerajaan Yingluck enggan panggilan oleh pergerakan protes untuk pilihanraya umum dan telah menolak tuntutan mereka sebagai “tidak mengikut perlembagaan.”

Ketua penunjuk perasaan Suthep Thaugsuban - seorang ahli politik yang berjanji bagi pembangkang Parti Demokrat - telah menuntut bahawa Yingluck meletakkan jawatan untuk memberi laluan kepada pembentukan sebuah “Majlis rakyat” terdiri daripada Thaugsuban dipanggil untuk mogok di seluruh negara pada hari Isnin “orang yang baik.”

Beliau telah menuduh Perdana Menteri Yingluck menjadi “boneka” untuk jutawan beliau abang Thaksin Shinawatra. Thaksim yang digulingkan dari kerajaan oleh rampasan kuasa tentera pada tahun 2006 dan kemudiannya meninggalkan negara ini selepas didapati bersalah kerana rasuah. Beliau kini tinggal dalam buangan di Dubai, tetapi kekal sebagai bahagian penting dalam kerajaan sekarang.

Pihak berkuasa Thailand mengumumkan pada hujung minggu yang Suthep telah mahu untuk “tuduhan pemberontakan yang hendaklah dihukum dengan hukuman mati atau penjara seumur hidup.” Satu waran tangkap telah dikeluarkan untuk Suthep minggu lepas atas tuduhan mendalangi pendudukan kementerian kerajaan.

The worst violence of the week came on Saturday evening when a group of protesters opened fire at a pro-government rally, killing at least four people and injuring dozens more. Around 70,000 supporters of PM Yingluck had gathered in the Ramkamhaeng area of Bangkok.

Yingluck’s government has refused calls by the protest movement for snap elections and has dismissed their demands as “unconstitutional.”

Protest leader Suthep Thaugsuban – a former politician for the opposition Democrat Party – has demanded that Yingluck resign to make way for the formation of a “people’s council” made up of “good people.” Thaugsuban called for a nationwide strike on Monday

He has accused Prime Minister Yingluck of being a “puppet” for her billionaire older brother Thaksin Shinawatra. Thaksim was ousted from government by a military coup in 2006 and subsequently fled the country after being found guilty of corruption. He now lives in exile in Dubai, but remains an important part of the current government.

Thai authorities announced over the weekend that Suthep was wanted for “the charge of insurrection which shall be punished with death or life imprisonment." An arrest warrant had already been issued for Suthep last week on charges of orchestrating the occupation of government ministries.

Polis rusuhan Thai tersenyum kerana mereka bersorak oleh penunjuk perasaan anti-kerajaan selepas demonstrasi memanggil keluar di luar ‘Government House’ di Bangkok 3 Disember 2013. (Thai riot police smile as they are cheered by anti-government protesters after demonstrations are called off outside Government House in Bangkok December 3, 2013. (Reuters/Dylan Martinez - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan dalam meraikan di dalam ‘Government House’ selepas demonstrasi kita memanggil keluar di Bangkok 3 Disember 2013. (Anti-government protesters celebrate inside the grounds of Government House after demonstrations we called off in Bangkok December 3, 2013. (Reuters/Dylan Martinez - think IN pictures @1WORLD Community)


KAWALAN Jauh: 'Walaupun SELEPAS KEPERGIAN, AFGHANISTAN KEKAL di bawah CIA' . . .SitiWanMahani - Afghanistan menuduh Amerika Syarikat memaksa ke dalam kontrak yang tidak adil dengan NATO, dengan memotong bekalan minyak kepada pasukan kesela-matan negara. Presiden Karzai baru ini menolak perjanjian Washington untuk membiar-kan tentera perikatan tinggal selepas 2014, dan kini berkata tekanan itu yang dipohon untuk mengheret beliau kembali masuk Lucy Kafanov laporan sekarang mengapa Kabul enggan menandatangani perjanjian itu di tempat pertama.

Remote Control: ‘Even after pullout, Afghanistan 
to stay under CIA’ . . .

Afghanistan's accused the US of forcing it into an unfair contract with NATO, by cutting off fuel supplies to the country's security forces. President Karzai recently rejected Washington's deal to let the alliance's troops stay after 2014, and now says pressure's being applied to drag him back in. Lucy Kafanov reports now on why Kabul refused to sign the deal in the first place.


Afghanistan: Pengalaman pembikin filem ini menerapkan 
dengan askar dalam ‘Neraka hidup’


SitiWanMahani - Pembikin filem Chris Terrill, yang meronda dengan askar di Afghanistan apabila Marin telah berlaku kejadian, menggambarkan apa yang hidup adalah seperti untuk orang-orang di barisan hadapan.

Bukan itu sahaja, beliau telah tertanam dengan marin di tempat yang sama kerana ia berlaku - satu pangkalan rondaan jauh mendalam di lembah Helmand dan menetapkan dalam apa yang digambarkan pada masa itu sebagai “batu persegi yang paling berbahaya di DUNIA”.

Penuh dengan IED (merangka letupan) dan merangkak dengan pemberontak Taliban, asas peronda digelar “Drift Rorke” dan terbenamnya digelar “IED Tengah”. 4 orang  marin akan mati di sini dengan berpuluh-puluh yang lain tercedera parah. Chris Terrill bercakap masanya dengan Marin Diraja berkhidmat dalam “Neraka hidup”.

Afghanistan: filmmaker's experience embedding 
with soldiers in 'living hell'

Filmmaker Chris Terrill, who was patrolling with soldiers in Afghanistan when the Marine A incident took place, describes what life is like for the men on the frontline .

Not only that, he was embedded with the marines at the same place as it occurred -- a remote patrol base deep in the Helmand valleys and set in what was described at the time as "the most dangerous square mile in the world".

Riddled with IEDs (improvised explosive devises) and crawling with Taliban insurgents, the patrol base was nicknamed "Rorke's Drift" and its setting was dubbed "IED Central".  Four marines were to die here with dozens seriously injured. Chris Terrill speaks of his time with the Royal Marines serving in this "living hell".

Pesawat penumpang, dgn “Harvest Moon” Bulan penuh dilihat di belakang, membuat pendekatan Akhirnya mendarat di Lapangan Terbang . . .

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Sebuah pesawat penumpang, dengan “Harvest Moon” Bulan penuh dilihat di belakang, membuat pendekatan akhirnya ke mendarat di Lapangan Terbang Heathrow di barat London, 19 September, 2013. Bulan Menuai adalah nama tradisional untuk bulan penuh yang paling hampir dengan ekuinoks musim luruh, dan pada masa yang tradisional di mana petani akan menuai tanaman. Masa naik bulan dan sudut jalan memberikan ilusi bahawa Bulan Menuai adalah kedua-dua lebih dekat, yang lebih besar dan lebih cerah; walaupun sebenarnya ia tidak. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - TRANSPORT SOCIETY TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Dan McManus dan anjing perkhidmatannya Shadow hang meluncur bersama-sama di luar Salt Lake City, Utah, 22 Julai, 2013. McManus mengalami kebimbangan dan kehadiran Shadow dan persahabatan membantu beliau untuk menguruskan gejala. Kedua-dua telah terbang bersama-sama selama kira-kira 9 tahun dengan memanfaatkan khas untuk Shadow. REUTERS/Jim Urquhart (UNITED STATES - SOCIETY ANIMALS TPX– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Lesleigh Coyer, 25, dari Saginaw, Michigan, terbaring ke bawah di hadapan kubur abangnya, Ryan Coyer, yang berkhidmat dengan Tentera Darat Amerika Syarikat dalam kedua-dua Iraq dan Afghanistan, di Arlington National Cemetery di Virginia 11 Mac 2013. Coyer mati akibat komplikasi daripada kecederaan yang dialami di Afghanistan. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - CONFLICT OBITUARY TPX MILITARY– think IN pictures @1WORLD Community)


TOP NEWS Photos: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berhenti sejenak kerana dia menyampaikan ucapan pada majlis yang diadakan dalam pemeliharaan Hari AIDS SeDUNIA di White House di Washington 2 Disember, 2013. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - POLITICS HEALTH TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama (dariKiri) telah bertemu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin semasa sidang kemuncak G8 di Lough Erne di Enniskillen, Ireland Utara 17 Jun 2013. REUTERS/Kevin Lamarque (NORTHERN IRELAND - POLITICS TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Pelajar Gred yang Ke-6 dari Taman Maitland Sekolah di Maitland, Florida, menonton sebagai helicopter Marine One membawa Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama ke Las Vegas mengambil kira dari Lawn Selatan di White House di Washington, 29 Januari 2013. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - POLITICS TPX EDUCATION TRANSPORT– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - lalat terbang antara mata Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama semasa dia bercakap dalam Bilik Makan Negeri di White House di Washington, 24 Januari, 2013. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - POLITICS ANIMALS TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Clinton bertindak balas apabila bertentangan untuk soal siasat sengit pada serangan September ke atas tapak diplomatik Amerika Syarikat di Benghazi, Libya, semasa pendengaran Senat Jawatankuasa Hubungan Luar di Capitol Hill di Washington 23 Januari 2013. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - POLITICS CIVIL UNREST TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Seorang tentera tunggangan pada pembawa anggota berperisai (APC) di Tahrir Square selepas pertempuran dengan penunjuk perasaan pro-Mursi di Kaherah 1 Dis 2013. Pasukan keselamatan Mesir melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan penunjuk perasaan berdemonstrasi menentang kerajaan tentera yang disokong di Tahrir Square Kaherah pada hari Ahad, kata saksi. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Pengasas Wikileaks Julian Assange melambai dari tingkap dengan Menteri Luar Ecuador Ricardo Patiño (dariKanan) di kedutaan Ecuador di pusat bandar London 16 Jun 2013. Assange mencari perlindungan di kedutaan pada 19 Jun 2012, dalam usaha untuk mengelakkan ekstradisi ke Sweden. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - POLITICS MEDIA CRIME LAW TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Rakyat Palestin bertindak balas terhadap gas air mata dilepaskan oleh polis Israel semasa pertempuran selepas solat Jumaat di perkarangan yang dikenali kepada orang Islam sebagai al-Haram al-Sharif dan untuk orang-orang Yahudi sebagai Temple Mount, di Old City di Jerusalem 8 Mac 2013. Polis Israel melepaskan bom tangan menyebabkan pengsan untuk menyuraikan Palestin yang telah membaling batu dan pihak berkuasa ‘firebombs’ bom api pada mereka selepas solat di perkarangan Masjid al-Aqsa di Bandar Lama Baitulmuqaddis, kata polis. REUTERS/Ammar Awad (JERUSALEM - RELIGION CIVIL UNREST POLITICS TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Sebuah rumah yang tinggal tidak rosak selepas kejadian kebakaran hutan di Black Forest, Colorado 13 Jun 2013. Beratus-ratus ahli bomba itu menyatakan pendirian berazam untuk berhenti cepat sekali yang telah pun memusnahkan sekurang-kurangnya 360 buah rumah dari gemuruh ke pinggir Colorado Springs selepas ia meningkat semalaman ke dalam api yang paling merosakkan dalam sejarah negeri. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - DISASTER ENVIRONMENT TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Penduduk lari seperti angin api cambuk dari api Morgan bersama Jalan Wilayah Morgan berhampiran Clayton, California di diperbadankan’ Contra Costa County’ September 9, 2013. Api, yang membakar dgn padat, menggosok kering, rumput dan kayu kayan di dalam dan sekitar Mount Diablo State Park, telah hangus beberapa 3,700 ekar (1,500 hektar) dengan petang Isnin, memaksa pemindahan kira-kira 100 rumah di pinggir bandar Clayton. REUTERS/Noah Berger (UNITED STATES - DISASTER ENVIRONMENT SOCIETY TPX– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Pandangan udara menunjukkan Costa Concordia kerana ia terletak di tepi sebelah Pulau Giglio yang diambil dari sebuah helikopter tentera laut Itali 26 Ogos 2013. Kapal gergasi, yang telah berbaring sebahagiannya tenggelam di perairan cetek dari pulau Tuscan Giglio sejak kemalangan itu pada Januari 2012, akan dilancarkan dari dasar laut dan ke platform bawah air. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - MARITIME DISASTER TRANSPORT TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Munduruku Indian, yang kebanyakannya sedang terbang buat kali pertama, pesawat Tentera Udara Brazil untuk terbang ke Brasilia untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan, dalam Altamira 4 Jun 2013. Tentera Udara pesawat terbang 144 Munduruku Indian ke Brasilia untuk mengadakan perbincangan untuk menamatkan pekerjaan selama seminggu kontroversi empangan Belo Monte di Sungai Xingu, projek besar yang bertujuan untuk memberi makan permintaan berkembang pesat elektrik Brazil.  REUTERS/Lunae Parracho (BRAZIL - POLITICS ENVIRONMENT ENERGY TPX TRANSPORT– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Sebuah patung yang tenggelam Tuhan Hindu Siva berdiri di tengah-tengah air banjir sungai Ganges di Rishikesh di negara Himalaya Wilayah Persekutuan 17 Jun 2013. Hujan monsun awal telah melimpah Ganges, sungai terpanjang India, yang menghanyutkan rumah2, membunuh sekurang-kurangnya 60 orang dan meninggalkan berpuluh-puluh ribu terkandas, kata para pegawai pada 18 Jun, 2013. REUTERS/Stringer (INDIA - DISASTER RELIGION ENVIRONMENT TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Seorang nenek perempuan tua memegangi kaki seorang pegawai polis sebagai penduduk masyarakat Boeung Kak Lake ditangkap dalam sebuah trak polis semasa protes di Phnom Penh 13 Mac 2013. Penduduk Boeung Kak Lake telah terbabit dalam pertikaian tanah lama berjalan dengan sebuah firma pembangunan hartanah di ibu negara, dan juga merayu untuk melepaskan penduduk yang lain, Yorm Bopha, dari penjara. REUTERS/Samrang Pring (CAMBODIA - TPX CIVIL UNREST CRIME LAW BUSINESS REAL ESTATE– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Seorang lelaki berdiri di hadapan sebuah masjid kerana ianya membakar dalam Meikhtila 21 Mac 2013. Pekan Myanmar pusat mengisytiharkan perintah berkurung selepas pertempuran membunuh 10 orang, termasuk seorang sami Buddha, dan mencederakan sekurang-kurangnya 20, kata pihak berkuasa. Rusuhan meletus di Meikhtila, 540 km (336 batu) ke utara Yangon, selepas perdebatan antara beberapa Buddha dan pemilik Islam sebuah kedai emas meningkat rusuhan yang melibatkan beratus-ratus orang, kata polis. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - CIVIL UNREST RELIGION TPX SOCIETY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: GAMBAR TAHUN 2013 - Penunjuk perasaan yang memegang perisai percubaan untuk menyekat jet air dari meriam air polis semasa pertempuran di Istanbul Taksim Square 11 Jun 2013. Polis rusuhan melepaskan gas pemedih mata dan meriam air di beratus-ratus penunjuk perasaan yang bersenjatakan batu dan bunga api kerana mereka cuba untuk mengambil kembali kawalan pusat Istanbul Taksim Square di tengah-tengah sengit demonstrasi anti-kerajaan. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - CIVIL UNREST POLITICS TPX– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan dibawa oleh penunjuk perasaan rakan-rakan ke klinik sementara berhampiran tapak pertempuran dengan polis di ‘Government House’ di Bangkok 1 Disember, 2013. Penunjuk perasaan anti-kerajaan Thailand tidak merampas mana-mana bangunan milik negara walaupun satu siri serangan ke atas Ahad sebagai sebahagian daripada usaha untuk menggulingkan kerajaan, Paradorn Pattanathabutr, ketua keselamatan negara di negara ini, Reuters. Terdahulu, pemimpin protes anti-kerajaan Suthep Thaugsuban berkata dalam ucapan di televisyen yang penunjuk perasaan telah menduduki 12 bangunan kerajaan “aman dan tanpa senjata”. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Satu cedera penunjuk perasaan anti-kerajaan saling membantu semasa pertempuran dengan polis berhampiran ‘Government House’ di Bangkok 2 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra berkata pada hari Isnin dia akan “membuka setiap pintu” untuk mencari penyelesaian secara aman kepada krisis politik menggenggam Bangkok sebagai polis menggunakan peluru getah terhadap penunjuk perasaan yang mahu menjatuhkan kerajaan beliau. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...