Thursday, 19 September 2013

Presiden Bashar Al ‘Assad Wawancara lengkap dengan Saluran Fox News


SitiWanMahani - Presiden Bashar Al ‘Assad Wawancara lengkap dengan saluran Fox News. Presiden Bashar Al ‘Assad telah memberikan satu wawancara eksklusif dengan amerika saluran Fox News, Berikutan adalah teks penuh wawancara yang dijalankan pada hari Selasa oleh Bekas Kongres Amerika Syarikat Dennis Kucinich dan Wartawan Greg Palkot: http://sana.sy/eng/21/2013/09/19/503275.htm

President Bashar Al ‘Assad full interview with Fox News channel. President Bashar Al ‘Assad has granted an exclusive interview with the american channel Fox News, Following is the full text of the interview conducted on Tuesday by Former U.S. Congressman Dennis Kucinich and Journalist Greg Palkot: http://sana.sy/eng/21/2013/09/19/503275.htm

Berikut adalah teks penuh wawancara yang dijalankan pada hari Selasa oleh Bekas Kongres Amerika Syarikat Dennis Kucinich dan Wartawan Greg Palkot:

Fox News: Hello Tuan Presiden, terima kasih banyak untuk menyediakan Fox News dengan peluang ini untuk temuduga. Saya disertai oleh rakan saya, wartawan Greg Palkot, dan kami sangat berminat untuk meneruskannya. Seperti yang anda tahu, telah ada beberapa yang terbuka cerita yang kita perlu untuk membincangkan dengan anda.

PBB baru saja mengeluarkan laporan senjata kimia. Rakan saya Greg Palkot akan membincangkan dengan anda dalam seketika. Saya mahu bercakap dengan anda tentang perkembangan penting lain mengenai pelan senjata kimia, yang telah dipersetujui oleh kerajaan Rusia dan Amerika Syarikat. Adakah anda bersetuju dengan rancangan ini untuk mendapatkan dan untuk akhirnya memusnahkan senjata kimia?

Syria menyertai perjanjian antarabangsa untuk mencegah 
pemusnah senjata kimia

Presiden Assad: Minggu lepas kami menyertai perjanjian antarabangsa untuk mencegah senjata pemusnah kimia, dan sebahagian daripada perjanjian ini, bahagian utama, adalah untuk tidak untuk mengeluarkan senjata ini, tidak menyimpan, dan tidak menggunakan, dan sudah tentu tidak mengedar, dan sebahagian daripada ia adalah untuk menyingkirkan bahan-bahan, bahan-bahan kimia. Sudah tentu, apabila kita kini adalah sebahagian dari perjanjian ini, kita perlu bersetuju dengan bab itu.

Fox News: Anda perlu bersetuju dengannya . . .?

Presiden Assad: Pada menyingkirkan semua persenjataan, maksud saya untuk memusnahkan ia.

Fox News: Kenapa anda bersetuju sekarang?

Presiden Assad: Tidak, sebenarnya ia bukan sekarang. Jika anda kembali 10 tahun lalu, apabila kita bukan ahli tetap Majlis Keselamatan pada tahun 2003, kami telah mencadangkan untuk Bangsa-Bangsa Bersatu, kepada Majlis Keselamatan, cadangan Syria untuk menghapuskan senjata pemusnah dari Timur Tengah, mempunyai zon bebas bahan kimia atau zon WMD bebas di Timur Tengah.

Dan sebenarnya, Amerika Syarikat menentang cadangan ini, supaya disabitkan, kita mahu melihat rantau ini bebas daripada senjata pemusnah, semua jenis senjata pemusnah kerana ia adalah satu kawasan yang sangat tidak menentu, ia sentiasa di ambang anarki dan peperangan, maka itulah sebabnya kita tidak mengatakannya bahawa kita bersetuju sekarang.

Fox News: Kita tahu bahawa Presiden Obama dan Setiausaha Kerry telah berkata pada masa lalu bahawa anda telah berbohong - itulah kata-kata mereka, bukan saya - apabila anda mengatakan bahawa anda tidak mempunyai apa-apa senjata kimia. Beberapa hari lalu, dalam satu temu bual dengan Rusia Channel 24 anda mengakui anda mempunyai stok simpanan senjata kimia. Sekarang, saya hanya ingin memastikan kita jelas sebelum kita pergi ke hadapan: adakah anda atau adakah anda tidak mempunyai senjata kimia?

Presiden Assad: Pertama sekali, mengenai apa yang Obama dan Kerry yang berkata, saya berani mereka untuk mengatakan bahawa kita berkata “tidak” sekali. Kami tidak pernah berkata ia. Kami tidak pernah berkata tidak, kita tidak pernah berkata ya, tetapi kita sentiasa berkata ia adalah satu isu yang ‘Classified’, kita tidak perlu untuk berbincang, dan jika kita mahu bercakap tentang hal itu, kita katakan “jika” dan “jika” bermakna anda mungkin mempunyai, anda tidak boleh. Jadi, ini adalah satu pembohongan terang-terangan.

Fox News: Baiklah, tetapi anda boleh memberitahu kami sekarang? Adakah anda mempunyai senjata kimia atau adakah anda tidak?

Presiden Assad: Sudah tentu, apabila kita menyertai perjanjian itu minggu lepas, ia bermakna yang kita ada, dan kita berkata, jadi ia bukan rahsia lagi.

Fox News: Jadi, sejauh rakyat Amerika, anda akan bersetuju bahawa anda mempunyai simpanan senjata kimia?

Presiden Assad: Itulah sebabnya kita menyertai perjanjian antarabangsa, untuk menghilangkan daripada ianya.

Fox News: bekas rakan-rakan saya di Capitol Hill ragu-ragu mengenai perjanjian anda dengan rancangan ini. Mereka mengatakan ia hanya taktik punah. Adakah ia?

Presiden Assad: Satu taktik punah? Untuk menyertai perjanjian itu?

Fox News: Itu anda tegun sekarang untuk masa, dan anda benar-benar tidak mempunyai apa-apa niat untuk pergi bersama-sama dengan rancangan itu. Adakah anda tegun?

Presiden Assad: Apabila anda menyertai perjanjian itu, anda mempunyai satu mekanisme, dan anda perlu mematuhi mekanisme ini, dan menurut sejarah Syria, kita tidak pernah membuat perjanjian dengan mana-mana pihak di DUNIA ini dan kita tidak memenuhi apa yang kita ada untuk melakukan atau peranan kita dalam perjanjian itu, tidak pernah.

Fox News: Jadi, anda akan mengatakan bahawa Presiden Obama boleh mempercayai anda untuk mengikuti melalui?

Presiden Assad: Saya tidak fikir bahawa Presiden Obama perlu percaya pada saya, pertama, rakyat Syria perlu percaya pada saya, bukan Presiden Obama. Yang ke-2, apabila anda bercakap tentang perjanjian dan hubungan antarabangsa, anda mempunyai mekanisme, dan mereka mekanisme hendaklah berdasarkan kriteria yang objektif, jadi jika anda mahu percaya atau tidak percaya, tonton negara ini, melihat jika mereka taat kepada mereka mekanisme dan kaedah-kaedah atau tidak. Ini adalah di mana anda boleh percaya atau tidak. Ia bukan satu hubungan peribadi.

Fox News: saya faham. Jadi, anda di bawah tarikh akhir masa yang ketat. Adakah anda akan dapat menyediakan senarai yang merupakan sebahagian daripada perjanjian itu, senarai senjata kimia?

Presiden Assad: Ia adalah sebahagian. Anda harus menyediakan senarai senjata yang anda perlu organisasi senjata kimia.

Fox News: Dan adakah anda bersedia untuk membuka laman senjata kimia untuk pemeriksaan antarabangsa?

Presiden Assad: Kami tidak mengatakan bahawa kita menyertai sebahagiannya bahawa perjanjian atau organisasi itu; kami menyertai sepenuhnya. Kami telah menghantar surat ini, kami menghantar dokumen, dan anda komited untuk keperluan penuh dengan perjanjian ini.

Fox News: Adakah anda bersedia untuk membiarkan Berita kamera Fox kami mempunyai akses kepada beberapa laman senjata kimia supaya rakyat Amerika boleh melihat sendiri? Adakah itu mungkin?

Presiden Assad: Di Syria kita mempunyai institusi, kita mempunyai peraturan, kita mempunyai keadaan, jadi kita perlu kembali kepada institusi kewangan untuk meminta mereka untuk permintaan itu, dan selepas mereka mengkaji permintaan itu, mereka boleh mengatakan ya atau tidak, tetapi ia tidak mengenai Presiden untuk mengambil keputusan itu sahaja. Jadi, kita mempunyai institusi, dan anda boleh berbuat demikian selepas temu bual ini, anda boleh meminta kebenaran.

Fox News: Bolehkah anda memusnahkan senjata kimia dengan cepat, dan jika tidak, mengapa tidak?

Presiden Assad: Saya rasa ia adalah satu operasi yang sangat rumit teknikal, dan ia memerlukan wang yang banyak, ada yang dianggarkan kira-kira satu bilion untuk simpanan Syria. Kita bukan pakar dalam hal itu, tetapi itulah anggaran bahawa kami telah baru-baru ini. Jadi, anda perlu bertanya kepada pakar-pakar apa yang mereka maksudkan dengan “cepat” kerana ini mempunyai jadual tertentu, ia memerlukan tahun, mungkin agak kurang sedikit atau lebih sedikit. Jadi, apa yang anda maksudkan dengan “cepat”?

Fox News: Oleh kerana ia adalah Amerika Syarikat yang menuntut anda yang berputus asa senjata kimia, anda akan bersedia untuk menyerahkan senjata kimia anda kepada kerajaan Amerika Syarikat untuk tujuan mereka dengan selamat memusnahkan senjata?

Presiden Assad: Seperti yang saya katakan, ia memerlukan wang yang banyak, ia memerlukan kira-kira 1 bilion, dan ia amat merugikan kepada alam sekitar. Jika pentadbiran Amerika bersedia untuk membayar wang ini dan mengambil tanggungjawab untuk membawa bahan-bahan toksik ke Amerika Syarikat, mengapa mereka tidak melakukannya? Tetapi sudah tentu ia akan menjadi dengan kerjasama organisasi yang dinyatakan dalam Bangsa-Bangsa Bersatu.

Fox News: Tetapi anda bersedia untuk menyerahkannya pada satu ketika untuk kemusnahan yang selamat daripada ia?

Presiden Assad: Ia tidak kira di mana. Seperti yang saya katakan, pada akhirnya, jika anda akan untuk memusnahkan ia, ia tidak kira di mana ianya pergi.

Fox News: Adakah terdapat apa-apa syarat?

Presiden Assad: Tidak, kami tidak mempunyai apa-apa syarat. Hantar mana-mana. Akhirnya, jika mereka akan dimusnahkan, mereka boleh memusnahkan mana-mana. Seperti yang saya katakan, ia adalah amat merugikan kepada alam sekitar, supaya negara yang mana bersedia untuk mengambil risiko bahan-bahan biarkan mereka mengambilnya.

Fox News: Adakah anda mempunyai satu perjanjian keselamatan dengan kerajaan Rusia itu, jika dan apabila anda melepaskan senjata kimia anda, bahawa anda, sebenarnya, akan dilindungi supaya anda tidak terdedah kepada serangan? Kerana kita tahu ada negara-negara lain yang memberikan senjata mereka, maka mereka telah diserang.

Peranan Rusia, politik, adalah amat berkesan semasa krisis di Syria

Presiden Assad: Anda tahu, peranan Rusia, politik, adalah amat berkesan semasa krisis di Syria, dalam tempoh 2 tahun setengah yang lalu, dan mereka veto 3 kali dalam Majlis Keselamatan, maka sebenarnya mereka melindungi politik Syria. Mereka tidak perlu mempunyai perjanjian keselamatan dengan Syria mengenai perkara ini. Ia bukan sahaja tentang tentera dan perang, ia adalah tentang politik. Jadi, saya fikir mereka melakukan kerja mereka tanpa perjanjian ini.

Fox News: Jadi, hanya yang jadi Ringkasnya, anda mempunyai senjata kimia, anda bersedia untuk pergi bersama-sama dengan rancangan untuk memusnahkan ia, dan bahawa anda bersedia untuk bekerjasama dengan masyarakat antarabangsa dalam itu.

Presiden Assad: Sekali lagi, seperti yang saya katakan, apa yang anda nyatakan semua adalah sebahagian daripada perjanjian antarabangsa, dan apabila kita bersetuju untuk menyertai perjanjian ini kita mahu untuk bekerjasama sepenuhnya dengan perjanjian ini, bukan sebahagiannya. Saya rasa ini adalah sangat jelas.

Fox News: Greg ?

Fox News: Terima kasih, Dennis. Tuan Presiden, ini adalah amat penting, biarlah saya hanya susulan kepada hanya 1 atau 2 mata kemudian bergerak ke atas. Sekali lagi, tiada syarat, anda akan bersetuju dengan rancangan ini untuk memusnahkan senjata kimia anda. Anda telah meletakkan syarat-syarat ini pada masa lalu, pada minggu lalu. Tiada syarat ?

Presiden Assad: Satu-satunya syarat bahawa perjanjian itu akan melibatkannya, mencadang dan memberi. Jadi, sekarang kita akan membincangkan butir-butir dengan organisasi antarabangsa, jadi saya tidak mempunyai segala maklumat untuk berbincang dengan anda sekarang, dan saya bukan pakar, kita mempunyai orang-orang khusus untuk membincangkan butir-butir ini. Tetapi secara umum, sebagai tajuk utama, apabila kita menyertai perjanjian, seperti Syria, kami sentiasa komited kepada perjanjian mereka.

Fox News: Anda masalah adalah bahawa terdapat ancaman kekerasan yang datang dari Amerika Syarikat, masih ada perbincangan mengenai resolusi Bab 7 yang dipanggil yang dikemukakan kepada PBB yang akan termasuk kemungkinan kuasa. Adakah itu menjadi perjanjian -pemutus untuk anda jika yang pergi ke hadapan?

Presiden Assad: Apakah perjanjian-pemutusnya ?

Fox News: resolusi Bab 7 di PBB yang membolehkan badan-badan PBB untuk menggunakan kekerasan jika anda tidak mematuhi.

Presiden Assad: Ada salah faham bahawa kita mempersetujui perjanjian ini kerana ancaman Amerika. Sebenarnya, jika anda kembali sebelum G20, sebelum cadangan inisiatif  Rusia ini, ancaman Amerika adalah bukannya di kira-kira menyerahkan senjata kimia, adalah kira-kira ia menyerang Syria agar tidak menggunakan senjata lagi. Jadi, ia bukan tentang ancaman. Syria tidak pernah taat kepada sebarang ancaman. Sebenarnya, kita balas kepada inisiatif Rusia dan keperluan kita dan keyakinan kita. Jadi, sama ada mereka mempunyai Bab 7 atau tidak memiliki Chapter 7, ini adalah politik antara negara-negara besar.

Fox News: Jadi, itu tidak relevan kepada anda?

Presiden Assad: Tidak, tidak, tidak relevan. Kami taat kerana kita mahu taat, kita mempunyai insentif yang berbeza.

Fox News: Dan sekali lagi bahawa tempoh yang dinyatakan Dennis, satu minggu untuk datang dengan akaun penuh dengan senjata kimia anda, November untuk pemeriksa pertama yang datang dalam pertengahan 2014 untuk semua senjata kimia anda untuk dimusnahkan, supaya satu jadual bercita-cita tinggi walaupun mengikut piawaian pakar, tetapi anda berfikir yang boleh dilakukan?

Presiden Assad: Ya, tetapi kita perlu untuk membincangkan butiran ini dengan organisasi pertama, ini adalah pertama. Yang ke-2, masa bukan masalah kita, ia adalah masalah organisasi, berapa banyak masa yang mereka perlukan untuk melaksanakan perjanjian ini.

Fox News: Anda tidak semestinya menandatangani dengan had masa?

Presiden Assad: Tidak, tidak. Satu-satunya perkara yang perlu kita lakukan adalah memberikan maklumat, dan menjadikan mereka diakses oleh laman kami, yang tidak menjadi masalah. Kita boleh melakukannya esok, kami tidak mempunyai sebarang masalah.

Fox News: Anda boleh melakukannya esok?

Presiden Assad: Ya, sudah tentu. Kami tidak mempunyai masalah. Masalahnya ialah bagaimana cepat mereka boleh dalam menyingkirkan apa-apa bahan kimia, kerana ini adalah satu keadaan yang sangat rumit. Ini bukan soal akan, ia adalah kira-kira teknik. Jadi, hanya pakar boleh menjawab soalan anda.

Fox News: Yang membawa kepada soalan terakhir saya mengenai topik Dennis dan itulah apa yang sesetengah orang mengatakan, bahawa ini adalah hanya satu muslihat, hanya satu permainan, kerana ia begitu sukar. Pakar mengatakan ia akan menjadi begitu sukar untuk menyingkirkan senjata kimia, terutama dalam keadaan perang seperti ini. Ini memang membeli anda banyak masa.

Presiden Assad: Walaupun anda tidak mempunyai peperangan, ia adalah sukar. Walaupun anda mempunyai semua keperluan yang diberikan oleh setiap pihak, ia mengambil masa untuk menghilangkan daripadanya.

Fox News: Jadi anda mengatakan ini boleh mengambil setahun?

Presiden Assad: Seperti yang saya katakan kita tidak mempunyai pengalaman dalam hal itu, tetapi ada yang mengatakan ia mengambil masa satu tahun. Saya tidak mengatakan tahun. Seperti yang saya mendengar ia mengambil masa kira-kira satu tahun, mungkin sedikit kurang, sedikit lagi. Tetapi pada akhirnya kami perlu melihat pakar-pakar, dan mereka akan memberitahu kita.

Fox News: Mari kita pergi untuk berita terkini. Terdapat banyak berita di rantau ini sekarang, dan itulah yang baru sahaja mengeluarkan laporan PBB mengenai serangan senjata kimia bulan lalu di pinggir Damsyik sekarang. Menurut laporan ini, dan ini adalah laporan yang anda berkata anda telah menunggunya. Anda berkata anda tidak mahu mendengar Amerika Syarikat, anda tidak mahu untuk mendengar UK, anda tidak mahu mendengar Perancis, anda mahu PBB untuk bercakap, dan mereka telah bercakap, dan mereka telah berkata, dan saya petik “ada bukti jelas dan menyakinkan bahawa gas Sarin saraf telah digunakan”, dan asas ia ini ke atas alam sekitar, bahan kimia, sampel perubatan, mereka berkata pembunuhan itu berlaku pada skala yang agak besar, yang membunuh termasuk kanak-kanak. Adakah anda bersetuju dengan penilaian ini?

Presiden Assad: Mereka mempunyai sampel, dan mereka sepatutnya menjadi objektif. Kami tidak mempunyai apa-apa laporan rasmi, tetapi persoalannya ialah jika saya bersetuju tentang penggunaan gas Sarin.

Fox News: Tidak, anda bersetuju dengan penilaian bahawa serangan senjata kimia berlaku di pinggir Damsyik pada Ogos ke-21?

Presiden Assad: Maklumat itu yang kita ada, tetapi maklumat adalah berbeza daripada bukti.

Fox News: Ia berbeza. Anda tidak bersetuju dengan laporan PBB?

Presiden Assad: Tidak, bukan, saya tidak bersetuju. Anda perlu menunggu sehingga anda mempunyai bukti. Anda boleh bersetuju atau tidak bersetuju apabila anda mempunyai bukti.

Fox News: Mereka mempunyai bukti. Mereka telah ditemuramah 40-50 orang di atas tanah.

Presiden Assad: Ya, kita perlu membincangkan bukti dengan mereka. Kita perlu berbincang dengan mereka kerana mereka datang kembali, mereka belum selesai misi mereka lagi. Mereka akan kembali, dan kita perlu berbincang dengan mereka, kita perlu melihat butiran, tetapi kita tidak boleh bersetuju tanpa bukti yang bertentangan. Jadi, tiada siapa yang berkata bahawa ia tidak digunakan, kerana pada bulan Mac, kami menjemput delegasi ke Syria kerana gas Sarin telah digunakan pada bulan Mac. Kita mempunyai bukti bahawa ia telah digunakan pada bulan Mac di Aleppo. Jadi, apabila saya bercakap sebagai seorang pegawai, saya boleh bercakap tentang bukti yang saya ada.

Fox News: Baiklah, tetapi mereka mengeluarkan laporan 38 muka surat itu, bermakna ia saya telah menyiarkan sejak semalam. Saya tidak tahu sama ada anda mempunyai peluang untuk melihat ia.

Presiden Assad: Tidak, belum lagi. Kita perlu melihat ia, kita perlu berbincang sebelum mengatakan kita bersetuju atau tidak bersetuju. Ia hanya petang semalam.

Fox News: Mari kita pergi andaian itu. Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon telah berkata bahawa ini adalah sebenarnya satu jenayah perang, bahawa ia adalah keji, dan bahawa ia adalah satu pencabulan undang-undang antarabangsa. Jika peristiwa yang berlaku kerana mereka mengatakan ia tidak berlaku, ia akan menjadi hina, ia akan melanggar undang-undang antarabangsa?

Presiden Assad: Itu adalah jelas sudah tentu.

Fox News: bukti sendiri.

Presiden Assad: Sudah tentu, itu jelas, ia adalah keji, dan ia adalah satu jenayah.

Fox News: Kerana saya pasti anda telah melihat video yang telah kita lihat daripada ‘gagging’ kanak-kanak di bawah, orang muntah di atas lantai.

Presiden Assad: Ya, tetapi tidak ada orang yang telah mengesahkan kredibiliti video dan gambar-gambar. Tiada siapa yang mengesahkan ia. Perkara-perkara yang hanya disahkan adalah sampel yang delegasi pergi dan mengambilnya; sampel darah dan lain-lain daripada tanah dan sebagainya.

Fox News: Adalah yang apa yang mereka katakan ia.

Presiden Assad: Tetapi anda tidak boleh membina laporan mengenai video jika mereka tidak disahkan, terutamanya kerana kita hidup dalam DUNIA yang pemalsuan sejak 2 tahun setengah yang lalu mengenai Syria. Kami mempunyai banyak pemalsuan di internet.

Fox News: Ada elemen penting terakhir untuk laporan PBB ini, dan manakala pemeriksa PBB tidak menyalahkan, iaitu mereka tidak mendapat tempat kebersalahan untuk serangan, terdapat ramai pakar mentafsir laporan ini, ada yang saya telah bercakap dalam 12 jam yang lalu, mereka terus-terang mengatakan serangan ini kelihatan tegas seperti serangan yang akan datang daripada kerajaan anda, dari kerajaan Syria. Mereka menunjukkan beberapa perkara, mereka mengatakan ia adalah satu jumlah yang besar gas, gas Sarin, mungkin sebanyak satu tan. Para pemberontak tidak mungkin mempunyai itu. Mereka berkata jenis roket, M-14 meriam 300 milimeter tidak pernah digunakan oleh pemberontak sebelum ini, bahawa mereka memerlukan kenderaan besar untuk menghantar roket ini sehingga, pemberontak tidak mempunyainya, dan mungkin yang paling penting mereka menunjukkan trajektori daripada roket. Mereka mengatakan bahawa mereka dapat mengesan roket semula dari titik kesan di mana mereka datang dari mana, dan dalam 2 keadaan yang berbeza, ini adalah menurut PBB, mereka mengatakan bahawa titik permulaan adalah Qasyoun Mountain, ibu pejabat pengawal republik. Apa yang anda katakan itu ?

Presiden Assad: Semua yang anda sebutkan adalah sebahagian daripada laporan? Semua perkara ini adalah sebahagian daripada laporan?

Fox News: Perkara ini adalah sebahagian daripada laporan itu. Ini semua adalah fakta.

Presiden Assad: Laporan itu tidak menyebut apa-apa mengenai pengawal republikan atau perkara-perkara seperti ini.

Fox News: Mereka berkata mereka memberi pengesanan azimut trajektori, dan orang telah diekstrapolasi daripada trek azimut yang mana ia datang dari, barat Damsyik.

Presiden Assad: Pertama sekali, gas Sarin yang dipanggil gas dapur, adakah anda tahu mengapa ? Kerana sesiapa sahaja boleh membuat Sarin di rumahnya.

Fox News: Mereka berkata, ia adalah kualiti yang sangat tinggi. Kualiti yang lebih tinggi daripada yang digunakan di Iraq oleh Saddam Hussein, jiran anda pada masa itu.

Presiden Assad: Pertama sekali, mana-mana pemberontak boleh membuat Sarin. Yang ke-2, kita tahu bahawa semua orang-orang pemberontak yang disokong oleh kerajaan, maka mana-mana kerajaan yang akan mempunyai bahan kimia itu boleh menyerahkannya kepada mereka.

Fox News: Pakar-pakar mengatakan bahawa mereka telah dikesan tidak seperti ini, satu tan gas Sarin, ia adalah pelancar, ia adalah roket, ia adalah satu kumpulan keseluruhan, yang kebetulan, dari semasa ke semasa, orang-orang jenis persenjataan, orang-orang jenis daripada peluru, berada dalam pangkalan anda.

Presiden Assad: Ini realistik yang tidak boleh dibuat. Anda tidak boleh menggunakan Sarin di sebelah pasukan anda, ini adalah pertama. Yang ke-2, anda tidak menggunakan WMD semasa anda maju, anda tidak pernah dikalahkan, dan anda tidak berundur. Keadaan keseluruhan adalah memihak kepada tentera. Yang ke-3, kita tidak menggunakannya apabila kita mempunyai masalah yang lebih besar pada tahun lepas. Apabila mereka bercakap tentang mana-mana tentera atau mana-mana unit dalam tentera Syria yang menggunakan ini jenis senjata, ini adalah palsu kerana satu sebab kerana senjata kimia hanya boleh digunakan oleh unit-unit khusus. Ia tidak boleh digunakan oleh mana-mana unit-unit lain seperti infantri atau unit tradisional yang serupa. Jadi, semua apa yang anda nyatakan tidak realistik dan tidak benar. Yang pasti, setakat ini kerajaan, kita mempunyai bukti bahawa kumpulan pengganas telah menggunakan gas Sarin dan mereka bukti-bukti yang telah diserahkan kepada Russia. Satelit Rusia, sejak awal dakwaan pada 21 Ogos, mereka berkata bahawa mereka mempunyai maklumat melalui satelit mereka bahawa roket itu dilancarkan dari kawasan lain. Jadi, mengapa untuk mengabaikan pandangan ini ? Jadi, keseluruhan cerita walaupun tidak memegang bersama-sama. Ia tidak realistik. Dalam satu perkataan, kita tidak menggunakan apa-apa senjata kimia dalam Ghouta, kerana jika anda mahu menggunakannya, anda akan membahayakan tentera anda, anda akan telah menganiaya puluhan ribu orang awam yang tinggal di Damsyik.

Fox News: Hanya untuk menyelesaikan bahagian ini, Tuan Presiden, anda akan membolehkan lebih banyak siasatan ? Anda akan membenarkan penyiasat PBB untuk datang, mungkin untuk terus menyiasat serangan ini, seperti yang anda katakan, serangan yang lain? Ada sesuatu seperti 14 serangan yang berbeza di mana tuduhan yang dibuat di kedua-dua belah pihak dan juga pasukan PBB untuk menentukan kebersalahan, yang dipersalahkan kerana serangan ini. Anda akan membenarkan orang pasukan PBB untuk datang?

Presiden Assad: Kami telah menjemput mereka untuk datang ke Syria pertama, pada bulan Mac, dan kita telah meminta mereka untuk kembali ke Syria untuk meneruskan siasatan mereka kerana kita mempunyai lebih banyak tempat untuk disiasat. Amerika Syarikat adalah salah satu yang membuat tekanan ke atas mereka untuk meninggalkan baru-baru ini sebelum mereka menyelesaikan misi mereka. Apabila kita dijemput delegasi, kita mahu delegasi ini mempunyai kuasa penuh untuk menyiasat segala-galanya, bukan sahaja penggunaan gas Sarin atau senjata kimia, tetapi untuk menyiasat segala-galanya tentang yang tidak dan bagaimana, tetapi Amerika Syarikat membuat tekanan untuk untuk memastikan ia hanya kira-kira telah ia digunakan atau tidak. Mengapa? Kerana, saya rasa pentadbiran Amerika Syarikat berpendapat bahawa jika mereka akan menyiasat siapa dan bagaimana, mereka akan mencapai kesimpulan bahawa pemberontak atau pengganas telah menggunakan, bukan sebaliknya.

Fox News: Terima kasih, Tuan Presiden. Dennis ?

Fox News: Terima kasih. Tuan Presiden, salah satu perkara yang muncul yang mungkin adalah bahawa tempat Syria sebagai negara sekular yang berisiko. Adakah anda bersetuju dengan itu?

Presiden Assad: Sudah tentu, apabila kita mempunyai jenis ini ekstremisme dan keganasan dan keganasan, yang akan menyebabkan seluruh masyarakat ke masyarakat yang lebih tertutup, lebih ideologi fanatik, dan itulah apa yang pelampau lakukan.

Fox News: Tetapi apakah maknanya untuk mempunyai sebuah negara sekular ? Maksud saya ada soalan mengenai sama ada atau tidak anda adalah kedudukan autoritarian, sama ada anda percaya dalam nilai-nilai demokrasi. Apa yang negara sekular bermaksud untuk Syria?

Presiden Assad: negeri sekular bermakna berurusan dengan rakyat tanpa mengira agama, mazhab dan etnik, kerana Syria adalah wadah tumpuan. Kami mempunyai beribu-budaya yang berbeza di Syria. Jika kita tidak mempunyai negara sekular yang mencerminkan masyarakat sekular, Syria akan hancur. Jadi, itulah yang dimaksudkan dengan mempunyai masyarakat sekular.

Fox News: Salah satu tanggapan tentang konflik ini sangat serius adalah bahawa ia adalah perang saudara. Adakah anda bersetuju dengan pencirian yang anda terlibat dalam perang saudara ?

Presiden Assad: Bukan, perang saudara harus bermula dari dalam masyarakat. Perang saudara perlu lebih jelas, garis-garis geografi, sosial dan garis garis mazhab, tetapi kita tidak mempunyai ayat-ayat ini di Syria. Perang saudara tidak bermakna mempunyai 80 atau 83 negara datang untuk berjuang di dalam negara anda disokong oleh negara-negara asing. Apa yang kita perlu bukan perang saudara; apa yang kita ada adalah perang, tetapi ia adalah satu bentuk peperangan baru.

Fox News: Jadi, anda menyalahkan kepentingan luar untuk mempercepatkan peperangan. Kini, terdapat hanya beberapa statistik yang telah keluar dari IHS James. Mereka sekumpulan penganalisis pertahanan. Mereka menganggarkan pembangkang sebagai satu ratus ribu, 30,000 yang Islam garis keras bersimpati kepada 10,000 Golongan inspirasi-Al ‘Qaeda. Adakah mana-mana orang Syria ? Adakah mereka orang luar ? Di manakah mereka mendapat wang mereka?

Presiden Assad: Pertama sekali, tiada siapa yang mempunyai bilangan-bilangan yang tepat. Ini adalah keterlaluan, kerana kebanyakan Golongan ini, apabila mereka datang ke Syria, tidak datang melalui negara atau organisasi. Mereka hanya datang dengan kapal terbang ke negara-negara jiran dan mereka menyeberangi sempadan seperti mana-mana satu yang lain, dan mereka hanya mahu datang ke Syria untuk Jihad dengan Golongan lain. Jadi tiada siapa yang mempunyai bilangan-bilangan ini. Kita tahu bahawa kita mempunyai puluhan ribu Golongan ini, tetapi kita adalah atas alasan, kita hidup di negara ini. Apa yang saya boleh memberitahu anda adalah 80, dan ada yang mengatakan 90 - ia adalah sukar untuk menjadi tepat, anda tidak mempunyai data yang jelas dan tepat - 80 hingga 90% daripada pemberontak atau pengganas di atas tanah adalah Al ‘Qaeda dan cabang-cabang mereka.

Fox News: Ini adalah pemberontak ? Anda tidak mengekalkan bahawa semua pihak lawan anda adalah Golongan ini, adakah anda ?

Presiden Assad: Tidak, tidak semua daripada mereka. Sudah tentu kita mempunyai kumpulan lain yang berbeza, tetapi mereka adalah kecil, mereka menjadi minoriti. Pada awal-awal lagi , ini adalah Golongan minoriti. Pada akhir tahun 2012, dan pada tahun ini mereka menjadi majoriti dengan aliran puluhan ribu dari negara-negara yang berbeza.

Fox News: Di manakah mereka mendapatkan wang mereka dari mana? Bolehkah anda memberitahu kami sekarang?

Presiden Assad: Terutamanya daripada derma.

Fox News: Tetapi sumbangan dari mana? Bolehkah anda nama negara-negara yang menderma ?

Presiden Assad: Dari mana-mana di DUNIA Islam. Mereka terutamanya datang dari individu, bukan dari negara-negara. Kita tidak tahu jika sesetengah negara menyokong mereka secara langsung, kita tidak mempunyai apa-apa maklumat. Saya perlu sangat tepat, tetapi terutamanya daripada sumbangan dari orang-orang yang membawa ideologi yang sama dalam fikiran mereka.

Fox News: Anda yang disebutkan sebelum ini bahawa beberapa tokoh yang diberi adalah keterlaluan. Bolehkah anda memberitahu kami sekarang berapa ramai orang Syria telah mati dalam konflik ini ?

Presiden Assad: Kami mempunyai beribu-ribu rakyat Syria yang telah mati, terutamanya kerana serangan pengganas, pembunuhan, dan pengebom berani mati, majoriti.

Fox News: Dan berapa ramai tentera kerajaan anda?

Presiden Assad: Lebih daripada 15,000.

Fox News: Dan berapa ramai pemberontak atau Golongan ini ?

Presiden Assad: Kami tidak mempunyai bilangannya, kerana kita tidak boleh mengharapkan ia.

Fox News: Tetapi ada orang yang tidak bersalah dibunuh dalam hal ini. Dan laporan bahawa kerajaan anda telah bom kampung-kampung di mana orang yang tidak bersalah telah dibunuh. Bagaimana pula dengan mereka, Tuan Presiden ?

Presiden Al ‘Assad: Tiada kerajaan yang bijak di DUNIA akan membunuh rakyat sendiri

Presiden Assad: Majoriti orang-orang yang tidak bersalah telah dibunuh oleh pengganas, bukan oleh kerajaan. Kerajaan tidak bijak di DUNIA akan membunuh rakyatnya sendiri. Bagaimana anda boleh bertahan jika anda membunuh orang sendiri selama 2 tahun setengah, manakala Barat adalah terhadap anda, banyak negara-negara serantau yang memerangi kamu, dan orang-orang anda terhadap anda semasa anda membunuh mereka? Adakah mungkin? Adakah ia realistik? !

Fox News: Jadi anda mengatakan anda tidak membunuh orang yang anda sendiri, tetapi pasukan anda telah melancarkan serangan ke atas kampung-kampung di mana orang anda sendiri telah dibunuh.

Presiden Assad: Bukan, sebenarnya apa yang anda bercakap tentang ialah apabila pengganas menyusup kawasan perumahan di kampung-kampung dan kadang-kadang di pinggir bandar bandar-bandar, dan dalam bandar-bandar besar, dan tentera telah pergi ke sana untuk menyingkirkan mereka pengganas. Tentera harus mempertahankan orang awam, bukan sebaliknya. Anda tidak boleh meninggalkan pengganas percuma, membunuh rakyat, membunuh rakyat, memenggal kepala rakyat dan makan hati mereka. Apabila kita pergi untuk mempertahankan mereka, anda katakan anda membunuh orang anda sendiri! Anda tidak lakukan, tetapi dalam setiap peperangan, anda mempunyai kecederaan. Ini adalah peperangan. Anda tidak perlu perang bersih, anda tidak perlu perang lembut, dan anda tidak perlu perang yang baik.

Fox News: Masyarakat antarabangsa melaporkan bahawa pasukan pemberontak Syria bertentangan dengan anda adalah sama jika tidak lebih bimbang kini kira-kira pejuang jihad daripada mereka sebelum ini oleh kerajaan anda. Sekarang, dalam perkembangan baru ini, ada pembukaan bagi anda untuk mencapai persesuaian dengan lawan Syria anda?

Presiden Assad: Ya, di sini kita perlu membezakan antara apa yang anda panggil pembangkang dan pengganas. Pembangkang adalah istilah politik. Apabila anda menentang seseorang, seperti di negara anda dan negara-negara lain di DUNIA, anda mempunyai program anda sendiri, visi anda sendiri, anda mempunyai akar umbi anda sendiri, dan anda pergi dan mencadangkan apa sahaja yang anda mahu mengenai sistem politik atau apa-apa lagi, dan anda boleh menukar sistem yang jika anda menentang pihak yang lain. Pembangkang tidak bermakna untuk membawa senjata, membunuh orang yang tidak bersalah, memusnahkan sekolah dan infrastruktur, dan memotong kepala. Apakah hubungan antara pembangkang dan pemotongan kepala ?

Fox News: Baiklah, biar saya kemudian, sebagai susulan, bertanya tentang diplomasi. Apa langkah diplomatik yang anda bersedia untuk membuat langkah-langkah membina keyakinan ke arah keamanan di negara anda?

Presiden Assad: Mana-mana langkah diplomatik tanpa kestabilan dan menyingkirkan pengganas akan menjadi hanya ilusi. Mana-mana langkah diplomatik harus bermula dengan menghentikan aliran pengganas, sokongan logistik mereka pengganas , sokongan persenjataan dan sokongan wang. Kemudian, anda mempunyai pelan penuh, Syria boleh duduk di atas meja, membincangkan masa depan Syria, sistem politik , perlembagaan dan segala-galanya.

Fox News: Adakah masa depan yang termasuk rundingan dengan pembangkang Syria ?

Presiden Assad: Tepat sekali, itu tidak bermakna berunding dengan pengganas.

Fox News: saya faham. Sekarang, tetapi ia bermakna bahawa anda sudah bersedia untuk, katakan, program perdamaian dengan orang-orang yang menentang anda? Adakah anda bersedia untuk itu?

Presiden Assad: Sudah tentu, kita mengumumkan pada awal tahun ini. Kami berkata kami bersedia untuk berbincang dengan mana-mana parti politik di dalam dan di luar Syria.

Fox News: Mari kita ini ke jalan raya pada tahun depan. Adakah anda bersedia untuk menawarkan pengampunan kepada semua orang Syria yang menentang kerajaan anda ?

Presiden Assad: Mereka tidak melanggar undang-undang, jadi jika mereka menentang kerajaan, mereka boleh datang ke Syria tanpa pengampunan. Amnesty hanya boleh ditawarkan kepada sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang atau melanggar Syria. Jika anda menentang, adalah ia bukannya satu jenayah.

Fox News: Adakah anda percaya dalam pengampunan sebagai jalan ke arah keamanan ?

Presiden Assad: Itu bergantung kepada kepadanya, jika ia kepadanya tangan mereka berlumuran dengan darah Syria, ia boleh menjadi sebagai sebahagian daripada perdamaian nasional.

Fox News: Adakah yang termasuk pampasan kepada keluarga mereka yang terbunuh ?

Presiden Assad: Ia bukan Presiden yang perlu meletakkan semua perincian ini. Saya fikir mesyuarat Syria setiap kumpulan atau semua pihak yang akan menentukan semua butiran ini.

Fox News: Apa yang akan kamu katakan, Tuan Presiden, kepada berjuta-juta orang Syria yang kini pelarian, seperti yang anda bergerak ke arah proses damai ? Apa yang anda akan lakukan untuk berkata “Tolong kembali balik ke negara?”

Presiden Assad: Sudah tentu kita mahu mereka untuk kembali ke kampung mereka, ke bandar-bandar mereka, ke rumah-rumah mereka, ke rumah-rumah mereka, kita mahu mereka. Tetapi kita perlu membantu mereka dengan menyingkirkan pengganas, kerana majoriti orang-orang pelarian yang meninggalkan kerana pengganas, bukan kerana kerajaan. Sebenarnya, kita mempunyai pelarian dalam Syria yang dibantu oleh kerajaan.

Fox News: Biar saya tanya anda ini, anda telah bercakap dengan Presiden Obama?

Presiden Assad: Jangan sekali-kali.

Fox News: Adakah anda pernah bercakap dengan dia?

Presiden Assad: Tidak

Fox News: Adakah anda berminat untuk bercakap kepada Presiden kita?

Presiden Assad: Itu bergantung kepada kandungan. (Laughing) Ia bukan berbual.

Fox News: Jika anda ingin menghantar dia mesej sekarang, apa yang akan kamu katakan kepadanya?

Presiden Assad: Dengar orang anda; ikut akal orang anda. Itu sudah cukup.

Fox News: Dan Pope Francis mengarahkan masyarakat antarabangsa untuk meletakkan mengetepikan usaha sia-sia daripada penyelesaian ketenteraan. Adakah anda percaya nasihat Paus adalah sah, kerajaan anda dan juga negara-negara lain ?

Presiden Assad: Sudah tentu, kami menjemput setiap militan di Syria melepaskan persenjataan, dan menawarkan pengampunan kepada sesiapa yang meletakkan senjata dan ingin kembali kepada kehidupan normal sebagai seorang warganegara Syria. Bahawa Sudah tentu kita percaya.

Fox News: Terima kasih, sekarang sebelum saya memberi kembali ini kepada rakan sekerja saya, saya ingin bertanya kepada anda satu soalan yang telah mengganggu saya dan mungkin rakyat Amerika lain. Tidak semua orang yang menonton wawancara ini hari ini tahu bahawa anda seorang doktor, anda MD. Anda telah melakukan ini sebelum anda ialah Presiden. Seperti yang anda tahu, doktor mengangkat sumpah tidak pernah mendatangkan mudarat kepada sesiapa. Itu adalah petikan langsung dari Sumpah Hippocrates. Adakah doktor memberi bahawa apabila beliau mengambil alih jawatan politik?

Presiden Assad: Pertama sekali, doktor mengambil keputusan yang tepat untuk melindungi nyawa pesakit, jadi anda tidak boleh mengatakan mereka tidak mendatangkan mudarat fizikal kerana kadang-kadang mereka perlu mengeluarkan anggota yang buruk yang boleh membunuh pesakit. Anda boleh mendapatkan mata, kaki dan sebagainya, tetapi anda tidak mengatakan bahawa dia adalah seorang doktor yang buruk. Ia masih kerja kemanusiaan apa sahaja yang mereka lakukan, yang sama untuk ahli-ahli politik tetapi dalam skala yang lebih besar. Seorang doktor berurusan dengan satu pesakit manakala ahli politik perlu dengan orang awam, dengan berjuta-juta atau berpuluh-puluh berjuta-juta dan sebagainya. Jadi, soalnya ialah sama ada keputusan anda harus membantu kehidupan orang Syria atau tidak dalam keadaan seperti itu. Tiada siapa yang suka keganasan, kami menentang keganasan. Tetapi apa yang anda akan lakukan apabila pengganas menyerang negara anda dan membunuh orang ? Anda akan mengatakan bahawa saya menentang keganasan atau anda mempertahankan ? Anda mempunyai tentera, anda perlu polis, mereka perlu melakukan tugas mereka, ini adalah perlembagaan, dan ini adalah peranan mana-mana kerajaan. Apa yang anda lakukan di Los Angeles pada tahun 90-an apabila anda mempunyai pemberontak ? Adakah anda tidak menghantar tentera anda ? Anda lakukan. Jadi ini adalah misi kerajaan. Perkara yang paling penting ialah, apabila anda mengambil keputusan itu, sama ada ia membahayakan atau tidak, ia akan membantu majoriti rakyat. Ia adalah lebih baik anda mengambil keputusan yang boleh membantu semua orang, tetapi kadang-kadang, dalam keadaan tertentu, dalam keadaan sukar, anda tidak boleh, jadi anda perlu untuk mengambil keputusan yang kurang berbahaya.

Fox News: Terima kasih, Tuan Presiden. Greg ?

Fox News: Tuan Presiden, masa kita terhad dan saya mahu pergi secara ringkas kembali dalam masa yang sedikit. Saya di sini pada tahun 2000 untuk pengebumian bapa anda. Anda memegang jawatan Presiden, dan pada masa itu beberapa orang mempunyai harapan sebenar untuk anda sebagai reformis, untuk mengubah keadaan, untuk membawa demokrasi yang lebih kepada negara ini. Malah, bagaimanapun, pengkritik dan penganalisis mengatakan anda ditarik kembali ke titik di mana anda kini berjenama perkara-perkara lain, anda sedang berjenama “dictator” dan banyak, lebih buruk. Bagaimana yang membuat anda rasa apabila orang mengatakan anda hilang plot, iaitu, anda kehilangan jejak apa yang anda mungkin telah dilakukan itu, yang mungkin telah dielakkan semua ini sekarang?

Presiden Assad: Pertama sekali, jika anda mahu bercakap tentang harapan, saya akan mengatakan saya harapan orang Syria, ia tidak kira jika saya berharap mana-mana orang asing, sama ada dia pegawai atau mana-mana satu. Jadi, semua syarat-syarat yang anda telah digunakan dalam soalan anda perlu dirujuk kepada Syria untuk melihat sama ada mereka bersetuju dengan syarat-syarat atau tidak. Pada akhirnya, ia bukan soal istilah, ia adalah mengenai kandungan. Ia tidak kira apa yang mereka katakan, sama ada dia diktator atau pembaharu. Hari ini, anda mempunyai propaganda. Adakah mereka mengatakan perkataan yang sama kira-kira sekutu mereka di negara-negara Teluk ? Adakah mereka bercakap mengenai pemerintahan diktator di negara-negara Teluk ?

Fox News: Kami bercakap tentang Syria.

Pembaharuan tidak adalah tugas orang tertentu, pembaharuan adalah satu proses sosial

Presiden Assad: Ya, saya tahu, tetapi saya mempunyai hak untuk menjawab tentang negeri-negeri lain yang lebih jauh daripada demokrasi daripada negeri Syria. Kembali kepada soalan anda, pembaharuan bukan tugas orang tertentu dalam negara, sama ada Presiden atau kerajaan atau rakyat. Presiden dan kerajaan boleh membawa pembaharuan, tetapi pembaharuan adalah satu proses sosial, dan ia dipengaruhi oleh banyak perkara yang berbeza termasuk faktor-faktor luaran, sama ada anda mempunyai peperangan, sama ada anda mempunyai kestabilan, sama ada anda mempunyai keadaan ekonomi yang lebih baik, sama ada deologi anda yang sangat buruk yang datang dari luar negara. Jadi, bercakap mengenai pembaharuan dalam cara yang saya dibentangkan pada awal-awal lagi dan saya masih percaya pada konsep yang sama, nilai-nilai dan prinsip-prinsip. Anda perlu mempunyai demokrasi yang mencerminkan tradisi kita sendiri, tetapi demokrasi bukan matlamat, ia bermakna untuk mencapai kemakmuran, dan demokrasi berdasarkan menerima yang lain. Apabila anda mempunyai ideologi tertutup dan banyak pantang larang yang menghalang anda daripada menerima budaya lain di negara anda, anda akan pergi ke belakang. Ia tidak kira apa yang Presiden bukan dalam hal itu. Tidak perlembagaan, bukan undang-undang, tidak apa-apa proses lain yang boleh membuat demokrasi yang sebenar, seorang yang realistik dalam masyarakat sedemikian. Hanya apabila masyarakat membuat demokrasi ini, anda boleh bercakap mengenainya. Ia adalah budaya. Jadi, saya masih reformis, saya masih percaya kepada nilai-nilai yang sama, tetapi jika anda kembali kepada sejarah dekad yang lalu, situasi yang paling rumit berlaku di rantau kita, ini adalah salah satu sebab mengapa demokrasi - tidak di Syria - di seluruh wilayah, akan ke belakang. Kita akan lebih jauh daripada demokrasi, tidak banyak yang dekat.

Fox News: Tetapi sekali lagi, untuk tinggal dengan negara anda, dan tinggal dengan sedikit sejarah baru-baru ini, bergerak ke belakang hanya dua setengah tahun yang lalu, itu adalah bantahan pertama di sini di negara ini. Orang berkata bahawa masih tanda bahawa orang-orang yang tidak berpuas hati, orang-orang anda sendiri Syria, kira-kiranya bergerak anda kepada demokrasi, dan itu adalah semata-mata apa yang mereka telah meminta: lebih demokrasi, reformasi lagi. Malah mereka tidak meminta anda untuk berundur pada masa itu. Pengkritik akan mengatakan anda bergerak terlalu keras, terlalu cepat, dengan kereta kebal, mensasarkan penunjuk perasaan, mendera, dll Itu adalah kritikan kepada anda, dan sekali lagi, terlepas peluang sekali lagi. Bagaimana anda rasa tentang itu, 2 setengah tahun ke atas ?

Presiden Assad: Mari kita bertanya satu soalan yang sangat mudah: jika kita mahu menindas orang-orang kerana kita tidak menerima permintaan mereka, kenapa Presiden sendiri - Saya berkata dalam satu ucapan saya pada awal-awal konflik tersebut, mengapa tidak saya mengatakan secara umum bahawa orang-orang mempunyai tuntutan yang sah? Ini adalah yang pertama. Yang ke-2, jika kita akan menggunakan tenaga, kenapa kita mengubah perlembagaan ? Mengapa kita mengubah undang-undang? Mengapa kita kini lebih daripada 15 parti politik baru di Syria? Mengapa kita mengubah undang-undang begitu banyak yang mereka meminta ? Kerana kita tahu ia bukan tentang demokrasi. Jika mereka meminta demokrasi, bagaimana mereka lakukan membunuh beberapa orang-orang - Saya tidak Mengeneralisi - beberapa penunjuk perasaan menunjukkan atas sebab-sebab yang anda nyatakan, tetapi beberapa orang lain mereka membunuh tentera dan polis terbunuh dalam minggu pertama konflik. Apakah hubungan antara meminta demokrasi dan membunuh dan membunuh ? Jadi, kita perlu sangat tepat dan membezakan antara orang-orang yang meminta demokrasi dan pengganas. Sebahagian daripada orang-orang yang menentang kerajaan pada awal-awal, hari ini mereka menyokong kerajaan terhadap pengganas kerana mereka meminta pembaharuan, tetapi mereka tidak meminta pengganas. Jadi, anda bercakap tentang 2 keadaan berbeza antara permulaan konflik dan hari ini. Jadi, kita masih bergerak ke hadapan di jalan demokrasi, dan sebahagian daripada penyelesaian yang saya hanya disebut beberapa minit yang lalu apabila kita duduk di meja, rakyat Syria akan mengatakan apa yang perlembagaan yang terbaik, apakah sistem politik terbaik. Adakah mereka mahu ia ahli parlimen, presiden, seakan- presiden, dan sebagainya. Apakah undang-undang yang mereka mahu ? Segala-galanya! Jadi, ia bukan presiden yang akan menetapkan. Jika rakyat mahu menubuhkan sistem mereka sendiri, ini adalah demokrasi.

Fox News: Nah, anda membawa satu titik yang membawa kepada soalan saya seterusnya. Sesetengah orang akan mengatakan bahawa anda telah melancarkan perang keciciran, iaitu, bahawa anda mempunyai wajaran dan tanah orang ke bawah, dan beberapa orang-orang yang merasakan, sangat aman, bahawa mereka mahukan perubahan di sini dan demokrasi, kini, selepas 2 setengah tahun berperang, mereka sanggup untuk memberikan sedikit, dan pada peringkat awal anda bercakap tentang pengganas yang datang dalamnya, dan kini anda telah membuat keadaan di atas tanah kerana tempoh yang lama untuk pengganas untuk datang ke sini. Pandangan saya ialah: anda tidak benar-benar berubah fikiran rakyat; anda hanya memaksa mereka ke dalam kotak ini, kotak ini di mana, lebih 2 setengah tahun, 110,000 orang mati, bandar-bandar dalam runtuhan, dan anda berharap bahawa anda orang akan menyerahkan kepada idea tersebut. Maksud saya, yang benar-benar di mana anda mahu pergi dengan idea itu?

Presiden Assad: Jadi teras idea, adalah bahawa saya mencipta suasana untuk menjemput pengganas Syria?

Fox News: Anda diadakan pada cukup lama terhadap permintaan orang-orang yang mahu permintaan aman.

Presiden Assad: Dari awal-awal lagi kita menerima permintaan.

Fox News: Anda yang menerima permintaan ?

Presiden Assad: Dari awal-awal lagi, sebelum pengganas atau orang-orang asing yang datang ke Syria. Dari awal-awal lagi, pada tahun 2011, 6 hari selepas konflik, kita berkata kita akan berubah, dan kami mula proses perubahan perlembagaan 2 atau 3 bulan selepas permulaan. Dan kita mempunyai undi. Saya tidak mengubah perlembagaan; Ada referendum, dan orang-orang mengundi dalam referendum itu bagi perlembagaan baru ini, pada awal tahun 2012, pada bulan Februari, sebelum akhir satu tahun konflik. Jadi, apa yang anda katakan adalah jauh dari realiti, ia adalah cerita yang berbeza, tiada perkara-perkara yang berlaku di Syria. Ini adalah kira-kiranya mungkin negara lain. Apa yang berlaku di Syria, dari awal kita berkata, jika terdapat apa-apa permintaan, kami bersedia untuk mengubah apa-apa. Apa yang akan Presiden melakukan atau bagaimana dia boleh berjaya jika rakyat terhadapnya ? Bagaimana dia boleh berjaya? Adakah anda mahu menjadi Presiden hanya kerana menjadi Presiden? Itu tidak realistik, itu mustahil.

Fox News: Adakah anda menyokong taktikal anda dalam perang ini? Setahun yang lalu, kita berdiri di Homs, salah satu daripada bandar-bandar besar anda, dan kami menyaksikan meriam anda yang berbaris di sekitar pinggir bandar lagi dan lagi lumus pusat bandar. Anda mengatakan anda pergi untuk musuh, anda katakan anda pergi untuk pengganas, tetapi, beberapa akan memanggilnya serangan sembarangan, telah meninggalkan banyak, ramai orang awam mati dan, terus-terang, meninggalkan bandar, dan banyak yang lain bandar-bandar anda yang besar seperti Aleppo dan lain-lain , dalam keadaan musnah. Maksud saya, adakah ini cara untuk pergi selepas itu, jika anda berfikir bahawa terdapat beberapa pengganas di luar sana, musuh-musuh pengganas negeri anda?

Presiden Assad: Jadi, ia seperti jika anda mengatakan bahawa apabila pengganas menyusup kawasan tertentu atau menyerang bahagian tertentu mana-mana bandar, orang awam akan tinggal? Itu mustahil. Apabila pengganas memasuki kawasan, orang awam akan meninggalkan kecuali mereka menggunakan mereka sebagai perisai manusia, tetapi dalam kebanyakan kes orang awam akan berhenti kawasan mereka kerana pengganas, dan itulah sebabnya anda mempunyai banyak pelarian. Jadi, dalam kebanyakan kes, tentera Syria menyerang kawasan di mana tidak ada orang awam yang tinggal di dalamnya. Dalam kebanyakan kes, anda tidak boleh mencari orang awam dengan pengganas.

Fox News: Tetapi ada anggaran, Tuan Presiden, daripada jumlah itu 110,000 mati setakat ini, sekurang-kurangnya kira-kira 50,000 orang awam. Adakah anda mengatakan bahawa terdapat 50,000 perisai manusia?

Presiden Assad: Pertama sekali, apa sumber maklumat anda?

Fox News: Itu adalah pecahan mengikut penganalisis yang melihat nombor ini. Anda fikir ia adalah lebih rendah?

Presiden Assad: Penganalisis yang tinggal di Amerika Syarikat atau Eropah? Anda hanya boleh bercakap tentang fakta-fakta, anda tidak boleh bercakap mengenai anggaran dan tuduhan.

Fox News: 110,000 adalah satu fakta yang semua orang bersetuju dengan.

Presiden Assad: Sudah tentu, saya berkata, terdapat berpuluh-puluh ribu mati. Saya tidak mengatakan jumlah sebenar kerana satu sebab: kerana kita mempunyai beribu-ribu orang hilang. Kita tidak boleh mengharapkan mereka sebagai mati sehingga kita tahu bahawa mereka telah mati. Ia adalah perang sekarang. Jadi, bercakap tentang nombor, anda perlu yang sangat tepat. Anda bercakap tentang bilangan sebagai kunci penyebaran, tanpa mengetahui bahawa mereka mempunyai keluarga, ini adalah tragedi. Kita hidup dengan orang-orang ini. Ini adalah satu tragedi manusia. Ia bukan tentang nombor, ia adalah kira-kira setiap keluarga di Syria hilang sayang orang-orang, termasuk keluarga saya. Kami kehilangan ahli keluarga. Kami kehilangan rakan-rakan dan itulah sebabnya kita memerangi keganasan. Jadi, kita harus membenarkan pengganas untuk meneruskan tanpa memerangi mereka, bilangan ini, jika ia dekat dengan bilangan sebenar, akan menjadi begitu banyak lipatan, akan berjuta-juta, bukan ratusan ribu.

Fox News: Kita tidak mahu akan hilang dalam nombor, kerana seperti yang anda katakan , ia adalah satu isu manusia di sini. Tetapi sekali lagi, anda menggunakan angka 90% daripada pembangkang, pemberontak, adalah Al Qaeda. Anda berdiri dengan itu? 90 %?

Presiden Assad: 80 hingga 90% , tidak ada yang mempunyai bilangan yang tepat. Anda tidak mempunyai bilangan yang tepat , kerana mereka datang dan mengalir tidak sekata.

Fox News: Anda tidak fikir yang terlalu tinggi? Maksud saya, orang yang meletakkan yang lebih rendah, sekurang-kurangnya 50/50. Satu akan mengatakan bahawa ia adalah sekurang-kurangnya 50/50.

Presiden Assad: Yang orang? Saya pasti bukan rakyat Syria. Tiada seorang dari Syria mengatakan mereka adalah 50/50. Dari luar negara mungkin, mereka mempunyai anggaran mereka sendiri. Tetapi pada akhirnya, ia adalah konflik , kami tinggal di sini , ia adalah negara kita sendiri. Kita boleh memberitahu berapa banyak. Tetapi 50/50 , bagaimana mereka mengira ianya?

Fox News: Tetapi sekali lagi, hanya untuk kesimpulan kepada apa yang anda telah katakan, dalam satu quote anda berkata “pembangkang telah dikeluarkan dari luar negara.” Adakah anda benar-benar merasakannya ?

Presiden Assad: Ia bukan perasaan, dan ia bukan tentang bagaimana saya rasa. Ia mengenai apa fakta-fakta yang dibentangkan di hadapan kita. Jika mereka tidak mempunyai akar umbi Syria - kerana kita mempunyai pembangkang di Syria yang mempunyai akar umbi - Mengapa mempunyai pembangkang di luar negara, bagaimana mereka hidup? Siapakah yang memberi mereka wang ? Bagaimana mereka dibiayai ? Dan kita tahu bahawa sebahagian daripada mereka tergolong dalam Amerika Syarikat, dan Britain, dan Perancis, dan Qatar, dan Arab Saudi. Pembangkang sebenar hanya dimiliki oleh rakyat Syria. Selagi ia tidak tergolong dalam orang-orang ini, ia dibuat oleh negara lain. Ia adalah jelas.

Fox News: Adakah anda meminimumkan kematian dengan mengatakan ia bukan 50,000, ia adalah 40,000 atau 30,000 ?

Presiden Assad: Anda tidak boleh mengurangkan kerana di setiap rumah anda mempunyai sakit hari ini, di setiap rumah anda mempunyai kesedihan. Anda tidak boleh mengurangkan, sama ada nombor ini atau nombor yang lebih tinggi. Ia adalah tragedi. Kita hidup di Syria. Tetapi kita perlu bercakap tentang sebab-sebabnya. Siapa yang membunuh mereka ? Bukan kerajaan; pengganas. Kami mempertahankan negara kami. Jika kami tidak mempertahankan, jumlah ini akan menjadi berlipat ganda, itulah yang saya maksudkan.

Fox News: Saya hanya mahu menjelaskannya. Sekarang, melihat gambar yang lebih luas di sini, ini nampaknya menjadi titik perubahan bagi DUNIA, dari sini pada yang dilanda perang Syria, peta jalan baru ke arah keamanan DUNIA boleh membangun, dengan memulakan dengan anda melepaskan senjata kimia anda, dan kemudian bergerak ke hadapan dengan pelan perdamaian yang konkrit di Syria. Adakah anda berfikir seketika bahawa kita berada dalamnya?

Presiden Assad: Adakah anda bercakap tentang keadaan dalam Syria? Tidak ada hubungan secara langsung antara isu kimia dan konflik dalam Syria. Ia adalah benar-benar berbeza. Jadi, jika kita mahu bergerak ke hadapan ke arah penyelesaian politik, kita boleh, tetapi itu tidak berkaitan dengan perjanjian kimia.

Fox News: Saya faham, tetapi hakikat bahawa isu bahan kimia ini telah membawa DUNIA bersama-sama, akhirnya memberi perhatian; adakah ini satu masa anda boleh membina darinya?

Presiden Assad: Itu bergantung kepada takat yang besar di negara-negara yang menyokong pengganas di Syria.

Fox News: Sebelum saya pergi kembalinya ke Greg; terdapat banyak negara-negara yang kini terlibat dalam proses ini, bukan hanya Amerika Syarikat dan Rusia, tetapi Iran, Israel, Turki dan juga China. Jadi banyak bergantung kepada kerjasama Syria dengan proses Geneva. Adakah anda bersedia untuk memastikan bahawa peluang ini tidak runtuh ?

Presiden Al ‘Assad: Syria disokong Geneva proses dari awal-awal

Presiden Assad: Kami menyokong proses Geneva dari awal-awal lagi. Kami bekerjasama dengan utusan PBB yang datang ke Syria. Sebenarnya, orang yang meletakkan halangan bukannya Syria bukannya Rusia atau China, ia adalah Amerika Syarikat, atas sebab-sebab yang berbeza. Salah satu sebab utama ialah mereka tidak mempunyai pembangkang sebenar di luar negara. Mereka tahu ini adalah salah satu masalah utama mereka, kerana teras persidangan Geneva itu akan berdasarkan kehendak rakyat Syria, jadi apa sahaja yang kita persetujui di Geneva akan dicadangkan kepada rakyat Syria, dan jika anda tidak mempunyai akar umbi, anda tidak boleh meyakinkan rakyat Syria untuk bergerak dengan anda. Ini adalah masalah Amerika dengan boneka mereka, tersangat jelas dan tersangat terang.

Fox News: Terima kasih Mr President. Greg.

Fox News: Susulan itu, Tuan Presiden, yang lain berfikir bahawa sesungguhnya ada cara ke hadapan di sini, bahawa anda buat kali pertama dalam 2 setengah tahun yang lalu bercakap serius kepada masyarakat antarabangsa tentang trek rundingan, yang diberikan, hanya trek sempit senjata kimia, dan sebenarnya, mungkin ada kemungkinan rundingan pelbagai lagi. Bolehkah anda menjadi sebahagian daripada itu, atau jika sekutu kuat anda dan, pada dasarnya, penaja gelombang baru ini mengadakan perbincangan dan perundingan, Russia, merasakan bahawa mungkin ia akan lebih membantu untuk tidak mempunyai anda dalam kedudukan, apa yang akan anda berdiri ? Adakah anda yang ini hingga akhir, atau jika ia akan memudahkan perkara-perkara yang anda untuk berundur untuk kebaikan negara anda, anda akan berbuat demikian juga ?

Presiden Assad: Sebagaimana sini atau tidak di sini, kedudukan itu, sebagai Presiden, harus jelas dan diputuskan oleh rakyat Syria dan dengan peti undi, tidak ada orang lain sama ada kawan atau lawan atau sesiapa sahaja yang mempunyai perkataan mengenai isu itu. Jika orang-orang Syria mahu anda menjadi Presiden, anda perlu untuk tinggal. Jika mereka tidak mahu anda, anda perlu berhenti serta-merta, dengan persidangan atau tanpa persidangan. Itu jelas, kami tidak berbincang, dan saya berkata, ianya banyak kali. Jadi, bahawa tidak ada orang yang telah mengatakan, dan Rusia tidak pernah cuba untuk campur tangan dalam hal-hal Syria. Terdapat saling hormat-menghormati antara Syria dan Rusia, dan mereka tidak pernah cuba untuk melibatkan diri dalam butir-butir Syria. Hanya pentadbiran Amerika, sekutu-sekutu mereka di Eropah, dan beberapa boneka mereka di DUNIA Arab mengulangi kata-kata ini, sama ada Presiden harus pergi, apa yang rakyat Syria perlu dilakukan, apa jenis kerajaan; hanya blok ini mengganggu dalam hal-hal yang negara yang berdaulat.

Fox News: Saya tahu anda berkata bahawa terdapat pilihan raya yang dijadualkan di sini, sekurang-kurangnya pada tahun 2014. Anda akan berdiri bagi mereka, dan anda akan melihat jika rakyat perlu membuat keputusan untuk atau terhadap anda, dan mereka boleh dijalankan dalam semasa suasana ini ?

Presiden Assad: Anda perlu menyiasat mood rakyat, kehendak dan keinginan orang-orang pada masa itu untuk melihat sama ada mereka mahu bertanding jawatan presiden atau tidak. Jika mereka tidak melihat bahawa mereka adalah positif, anda tidak menjalankannya. Jadi, ia adalah terlalu awal sekarang kerana anda mempunyai sesuatu yang baru setiap hari, ia adalah terlalu awal untuk bercakap mengenainya. Saya boleh membuat keputusan saya sebelum pilihan raya.

Fox News: Tuan Presiden, menurut New York Times Presiden Obama berkata matlamat yang lebih besar berkenaan dengan Syria adalah untuk membendung penggunaan senjata kimia dan percambahan senjata kimia di seluruh DUNIA. Adakah anda percaya ini boleh menjadi satu peluang untuk menetapkan semula hubungan Syria dengan Amerika Syarikat?

Presiden Assad: Itu bergantung kepada kredibiliti pentadbiran; mana-mana pentadbiran, dan yang bergantung kepada pentadbiran Amerika Syarikat.

Fox News: Tetapi anda tidak mengatakan bahawa presiden kita tidak mempunyai kredibiliti, saya meminta anda jika ini adalah satu peluang untuk anda untuk menetapkan semula hubungan dengan Amerika Syarikat ?

Presiden Assad: Seperti yang saya katakan, hubungan bergantung kepada kredibiliti pentadbiran. Kami tidak pernah melihat Amerika Syarikat sebagai musuh, kita tidak pernah melihat rakyat Amerika sebagai musuh. Kami sentiasa ingin mempunyai hubungan yang baik dengan setiap negara di DUNIA dan pertama sekali Amerika Syarikat kerana ia adalah negara terbesar di DUNIA. Itu adalah perkara biasa dan jelas. Tetapi itu tidak bermakna untuk mengatakan dan untuk pergi ke arah itu bahawa Amerika Syarikat mahu kita pergi masuk Kami mempunyai kepentingan kami, kami mempunyai tamadun dan kita mempunyai kehendak kita. Mereka perlu menerima dan menghormati itu. Kami tidak mempunyai masalah dengan saling menghormati. Kami mahu mempunyai hubungan yang baik, sudah tentu.

Fox News: Biar saya tanya anda beberapa khusus yang berkaitan dengan masa depan, anda akan ke arah sejenis perlembagaan untuk Syria yang menjamin lebih banyak kebebasan untuk rakyat Syria ? Adakah anda benar-benar berkesan untuk itu ?

Presiden Assad: Perlembagaan kita hari ini menjamin lebih banyak kebebasan tetapi itu bergantung kepada kandungan kebebasan. Itulah yang pihak Syria boleh berbincang di atas meja. Ia bukan perlembagaan presiden, ia tidak penglihatan saya atau projek saya sendiri. Ia harus menjadi projek nasional. Jadi, Syria perlu menentukan apa yang mereka mahu dan saya perlu menerima apa sahaja yang mereka mahu.

Fox News: Apa, sebagai contoh, adakah anda fikir pilihan raya yang bebas ?

Presiden: Sudah tentu, kita mempunyai pilihan raya yang bebas kini dalam perlembagaan ini. Kami akan mempunyai pilihan raya yang bebas tahun depan Mei 2014 .

Fox News: Adakah terdapat sesiapa sahaja yang boleh menjadi presiden Syria ?

Presiden Assad: Sudah tentu, sesiapa sahaja yang mahu menjadi kini boleh jadi presiden.

Fox News: Jadi, anda bukan satu-satunya orang yang boleh berbuat demikian ?

Presiden Assad: Tidak, saya tidak akan menjadi satu-satunya orang.

Fox News: Jadi, anda percaya bahawa ia adalah mungkin untuk Syria mempunyai peralihan aman tanpa anda dalam kuasa ? Adakah itu mungkin ? Presiden Assad: Apa yang bermakna menjadi peralihan; peralihan apa?

Fox News: Peralihan ke arah resolusi konflik dan peperangan, adalah bahawa mungkin dengan anda tidak berada dalam kuasa ?

Presiden Assad: Jika rakyat Syria mahu saya tidak berada dalam keadaan peralihan, kekal atau biasa atau semula jadi, ini maknanya ia akan menjadi aman. Apa-apa yang orang tidak mahu tidak boleh aman.

Fox News: Mari kita lihat 5 tahun ke masa depan, apa yang akan Syria kelihatan sepertimana ?

Presiden Assad: Kami mempunyai banyak cabaran jika kita menghilangkan konflik ini, sudah tentu, semestinya jangka pendek adalah untuk menghapuskan pengganas seperti yang saya katakan, tetapi perkara yang paling penting adalah ideologi mereka. Kami tidak mempunyai keraguan bahawa kewujudan pengganas dari seluruh DUNIA - pengganas pelampau - telah meninggalkan banyak kesan sampingan di dalam hati dan minda sekurang-kurangnya orang-orang muda. Apa yang anda harapkan daripada seorang kanak-kanak yang cuba untuk memotong kepala seseorang dengan tangannya ! Apa yang anda harapkan daripada anak-anak yang telah menonton pemotongan kepala dan barbecuing kepala dan menonton kanibal di Syria di TV dan internet ! Saya pasti ia mempunyai banyak kesan psikologi dan kesan-kesan sampingan dan buruk kepada masyarakat. Jadi, kita perlu untuk memulihkan generasi ini akan dibuka semula seperti Syria yang digunakan untuk menjadinya. Sudah tentu, saya bercakap tentang fokus tempatan bahawa jika kita biarkan, ia akan menjadi seperti riak di dalam air yang berkembang dalam masyarakat, ini adalah yang pertama. Yang ke-2, kita perlu membina semula infrastruktur yang telah musnah baru-baru ini, untuk membina semula ekonomi kami, dan seperti yang saya katakan, mempunyai satu sistem politik baru yang sesuai dengan orang-orang Syria dan sistem ekonomi, dan aksesori lain mengenai tajuk utama.

Fox News: Tuan Presiden, sebagai seorang wartawan, saya hanya ingin memberitahu anda apa yang saya lihat dan perjalanan saya di seluruh negara. Saya telah melihat krisis ini berlaku. Buat masa ini, kelihatan sama seperti yang anda lakukan di negara anda dengan mungkin 60% atau 70% peratus daripada wilayah anda di luar kawalan anda, dan mungkin 40% daripada penduduk anda di luar kawalan anda, 6 juta orang pelarian, hampir pertiga daripada negara anda telah digantikan oleh peperangan ini. Kita bercakap mengenai jumlah kematian dan mereka yang cedera. Adakah anda melihat apa-apa cara kembalinya, adakah anda melihat apa-apa cara bahawa rakyat sekali lagi boleh di belakang kamu secara keseluruhannya ? Adakah anda melihat apa-apa yang anda boleh lakukan pada masa ini untuk membuat untuk 2 setengah tahun-tahun yang seram, perang berdarah pengisaran yang negara ini telah dimasukkan ke dalamnya ?

Presiden Assad: Hari ini, selepas majoriti rakyat mengalami makna keganasan - Saya bercakap tentang negara yang digunakan untuk menjadi salah satu negara yang paling selamat di DUNIA, kita digunakan untuk menjadi nombor yang ke-4 pada skala antarabangsa keselamatan - dan selepas mereka secara langsung mengalami ekstremisme dan keganasan, orang-orang yang menyokong kerajaan. Jadi, mereka berada di belakang kerajaan. Ia tidak kira sama ada mereka berada di belakang saya atau tidak. Perkara yang paling penting adalah untuk majoriti berada di belakang institusi. Mengenai peratusan yang anda meletakkan, sudah tentu ia tidak betul. Bagaimanapun, pihak tentera dan polis tidak wujud di mana-mana di Syria, dan masalah sekarang bukan peperangan di antara kedua-dua negara dan 2 tentera bahawa jika anda mengatakan bahawa saya telah mengambil tanah itu dan saya membebaskan tanah yang lain dan sebagainya. Ia adalah mengenai penyusupan pengganas. Walaupun kita membebaskan atau menyingkirkan pengganas di kawasan tertentu, mereka akan pergi ke kawasan lain untuk memusnahkan, membunuh dan melakukan rutin mereka. Masalahnya sekarang ialah kemasukan orang-orang pengganas ke Syria dan masalah yang paling berbahaya yang kita hadapi adalah ideologi mereka, ini adalah lebih penting daripada apa peratusan kita ada dan apa peratusan mereka. Pada akhir, nombor besar daripada mereka adalah warga asing bukannya Syria, dan mereka akan meninggalkan atau suatu hari nanti mereka akan mati di dalam de Syria tetapi ideologi akan menjadi kebimbangan utama di Syria dan negara-negara jiran, dan ini harus bimbang mana-mana negara di DUNIA, termasuk Amerika Syarikat.

Fox News: Mr Presiden, Terima sangat untuk temuduga ini.

Presiden Assad: Terima kasih kerana datang ke Syria.

Following is the full text of the interview conducted on Tuesday by Former U.S. Congressman Dennis Kucinich and Journalist Greg Palkot:  

Fox News: Hello Mr. President, thank you very much for providing Fox News with this opportunity for an interview. I’m joined by my colleague, reporter Greg Palkot, and we’re very interested in proceeding. As you know, there’s been a number of breaking stories which we need to discuss with you.

The UN has just released its chemical weapon report. My colleague Greg Palkot will be discussing that with you in a moment. I want to talk to you about other major developments regarding the chemical weapons plan, which has been agreed to by the US and the Russian government. Do you agree with this plan to secure and to eventually destroy the chemical weapons?

Syria joined the international agreement of preventing chemical WMDs

President Assad: Last week we joined the international agreement of preventing chemical WMDs, and part of this agreement, the main part, is to not to manufacture these armaments, not to store, and not to use, and of course not to distribute, and part of it is to get rid of those materials, the chemical materials. Of course, when we are part now of this agreement, we have to agree on that chapter.

Fox News: You have to agree on . . .?

President Assad: On getting rid of all these armaments, I mean to destroy them.

Fox News: Why do you agree now?

President Assad: No, actually it’s not now. If you go back ten years ago, when we were a non-permanent member of the Security Council in 2003, we proposed to the United Nations, to the Security Council, a Syrian proposal to get rid of the WMDs from the Middle East, to have chemical-free zone or WMD-free zone in the Middle East.

And actually, the United States opposed that proposal, so as conviction, we wanted to see our region free of WMDs, all kinds of WMDs because it’s a very volatile region, it’s always on the verge of anarchy and wars, so that’s why we don’t say that we agreed now.

Fox News: We know that President Obama and Secretary Kerry have said in the past that you were lying – that’s their word, not mine – when you said that you didn’t have any chemical weapons. A few days ago, in an interview with Russia Channel 24 you admitted you had chemical weapon stockpiles. Now, I just want to make sure we’re clear before we go forward: do you or do you not have chemical weapons?

President Assad: First of all, regarding what Obama and Kerry said, I dare them to say that we said "no" once. We never said it. We never said no, we never said yes, but we always say it’s a classified issue, we don’t have to discuss it, and if we want to talk about it, we say "if" and "if" means you may have it, you may not. So, this is a blatant lie.

Fox News: Okay, but can you tell us now? Do you have chemical weapons or don’t you?

President Assad: Of course, when we joined the treaty last week, it means that we have, and we said that, so it’s not secret anymore.

Fox News: So, as far as the American people, you will agree that you do have a stockpile of chemical weapons?

President Assad: That’s why we joined the international agreement, in order to get rid of them.

Fox News: My former colleagues in Capitol Hill are sceptical about your agreement with this plan. They say it’s just a stalling tactic. Is it?

President Assad: A stalling tactic? To join the agreement?

Fox News: That you’re stalling right now for time, and that you really don’t have any intention of going along with the plan. Are you stalling?

President Assad: When you join the agreement, you have a mechanism, and you have to obey this mechanism, and according to the history of Syria, we never made an agreement with any party in this world and we didn’t fulfil what we have to do or our role in that agreement, never.

Fox News: So you would say that President Obama then can trust you to follow through?

President Assad: I don’t think that President Obama should trust me; first, the Syrian people should trust me, not President Obama. Second, when you talk about agreements and the international relations, you have mechanisms, and those mechanisms should be based on objective criteria, so if you want to trust or not trust, watch this country, see if they obey those mechanisms and those rules or not. This is where you can trust them or not. It’s not a personal relation.

Fox News: I understand. So, you’re under a tight time deadline. Are you going to be able to provide the list that is part of the agreement, a list of chemical weapons?

President Assad: It is a part. You should provide a list of the arsenal you have to the organization of chemical weapons.

Fox News: And are you ready to open chemical weapons sites to international inspection?

President Assad: We didn’t say that we are joining partially that agreement or that organization; we joined fully. We sent the letter, we sent the document, and you are committed to the full requirements of this agreement.

Fox News: Would you be ready to let our Fox News cameras have access to some of the chemical weapons sites so that the American people can see for themselves? Is that possible?

President Assad: In Syria we have institutions, we have rules, we have conditions, so we have to go back to these institutions to ask them for that request, and after they study the request, they can say yes or no, but it’s not about the President to take that decision alone. So, we have institutions, and you can do that after this interview, you can ask for permission.

Fox News: Can you destroy these chemical weapons quickly, and if not, why not?

President Assad: I think it’s a very complicated operation technically, and it needs a lot of money, some estimated about a billion for the Syrian stockpile. We’re not experts in that regard, but that’s the estimate that we’ve had recently. So, you have to ask the experts what do they mean by “quickly” because this has a certain schedule, it needs a year, maybe a little bit less or a little bit more. So, what do you mean by “quickly”?

Fox News: Since it’s the United States that demanded you give up chemical weapons, would you be prepared to turn over your chemical weapons to the US government for the purposes of safely destroying those weapons?

President Assad: As I said, it needs a lot of money, it needs about one billion, and it’s very detrimental to the environment. If the American administration is ready to pay this money and to take responsibility of bringing toxic materials to the United States, why don’t they do it? But of course it is going to be in cooperation a specified organization in the United Nations.

Fox News: But you’re prepared to hand them over at some point for the safe destruction of them?

President Assad: It doesn’t matter where. As I said, in the end, if you’re going to destroy them, it doesn’t matter where they go.

Fox News: Are there any conditions?

President Assad: No, we don’t have any conditions. Send it anywhere. In the end, if they’re going to be destroyed, they could be destroyed anywhere. As I said, it’s very detrimental to the environment, so whichever country is ready to take risk of these materials let them take it.

Fox News: Do you have a security agreement with the Russian government that, if and when you give up your chemical weapons, that you, in fact, will be protected so that you’re not vulnerable to attacks? Because we know there are other nations which gave up their weapons then they were attacked.

The Russian role, politically, was very efficient during the crisis in Syria

President Assad: You know, the Russian role, politically, was very efficient during the crisis in Syria, during the last two years and a half, and they vetoed three times in the Security Council, so actually they protected Syria politically. They don’t have to have a security agreement with Syria regarding this. It’s not only about the army and the war; it’s about politics. So, I think they are doing their job without having this agreement.

Fox News: So, just so summarize, you do have chemical weapons, you’re prepared to go along with the plan to destroy them, and that you’re prepared to cooperate with the international community in that.

President Assad: Again, as I said, what you mentioned all are part of the international agreement, and when we agreed to join this agreement we wanted to fully cooperate with this agreement, not partially. I think this is very clear.

Fox News: Greg?

Fox News: Thank you, Dennis. Mr. President, this is so important, let me just follow up on just one or two points then move on. Again, no conditions; you will agree to this plan to destroy your chemical weapons. You had put conditions on this in the past, in the past week or so. No conditions?

President Assad: The only conditions that the agreement will entail, propose and provide. So, now we are going to discuss the details with the international organization, so I don’t have all the details to discuss it with you now, and I’m not the expert; we have specialized people to discuss the details. But in general, as headlines, whenever we join an agreement, as Syria, we are always committed to those agreements.

Fox News: You problem was that there was a threat of force coming from the United States, there’s still discussion of the so-called Chapter Seven resolution being put forward to the UN which would include the possibility of force. Would that be a deal-breaker for you if that went forward?

President Assad: What is the deal-breaker?

Fox News: Chapter Seven resolution in the UN which allows bodies in the UN to use force if you’re not complying.

President Assad: There’s a misunderstanding that we agreed upon this agreement because of the American threat. Actually, if you go back before the G20, before the proposal of this Russian initiative, the American threat wasn’t about handing over the chemical arsenal; it was about attacking Syria in order not to use the arsenal again. So, it’s not about the threat. Syria never obeyed any threat. Actually, we responded to the Russian initiative and to our needs and to our conviction. So, whether they have Chapter Seven or don’t have Chapter Seven, this is politics between the great countries.

Fox News: So that’s irrelevant to you?

President Assad: No, no, irrelevant. We obeyed because we want to obey, we have completely different incentives.

Fox News: And again that timeframe which Dennis mentioned, one week to come up with a full account of your chemical weapons, November for the first inspectors to come in, mid 2014 for all your chemical weapons to be destroyed; that’s an ambitious timetable even by expert standards, but you think that is doable?

President Assad: Yeah, but we have to discuss these details with the organization first, this is first. Second, the time is not our problem; it is the problem of the organization, how much time do they need to implement this agreement.

Fox News: You don’t necessarily sign on to that time limit?

President Assad: No, no. The only thing we have to do is provide the information, and to make them accessible to our sites, which is not a problem. We can do it tomorrow, we don’t have any problem.

Fox News: You could do it tomorrow?

President Assad: Yeah, of course. We don’t have a problem. The problem is how fast they can be in getting rid of any chemical material, because this is a very complicated situation. It’s not about will; it’s about techniques. So, only experts can answer your question.

Fox News: Which leads to my last question on Dennis’s topic and that’s exactly what some people are saying, that this is just a ruse, just a game, because it is so difficult. Experts say it will be so difficult to get rid of these chemical weapons, especially in a war situation like this. This is indeed buying you a lot of time.

President Assad: Even if you don’t have war, it is difficult. Even if you have all the requirements afforded by every party, it takes time to get rid of them.

Fox News: So you’re saying this could take years?

President Assad: As I said we don’t have experience in that regard, but some say it takes one year. I didn’t say years. As I heard it takes about one year, maybe a little bit less, a little bit more. But at the end we have to see the experts, and they will tell us.

Fox News: Let’s go on to the latest breaking news. There’s a lot of breaking news in this region right now, and that’s the just-released UN report on the chemical weapon attack last month in the outskirts of Damascus right now. According to this report, and this is the report you said you were waiting for. You said you didn’t want to hear the US, you didn’t want to hear the UK, you didn’t want to hear France, you want the UN to speak, and they have spoken, and they have said and I quote “there’s clear and convincing evidence that the nerve gas Sarin has been used”, and they base this on environmental, chemical, medical samples, they say the killing happened on a relatively large scale, that killing included children. Do you agree with this assessment?

President Assad: They have the samples, and they’re supposed to be objective. We didn’t have any formal report, but the question is if I agree about the use of Sarin gas.

Fox News: No, do you agree with the assessment that a chemical weapon attack occurred on the outskirts of Damascus on August 21st?

President Assad: That’s the information that we have, but information is different from evidence.

Fox News: It’s different. You disagree with the UN report?

President Assad: No, no, I don’t disagree. You have to wait till you have evidence. You can agree or disagree when you have evidence.

Fox News: They have the evidence. They’ve interviewed 40-50 people on the ground.

President Assad: Yeah, we have to discuss the evidence with them. We have to discuss it with them because they are coming back; they haven’t finished their mission yet. They are going back, and we have to discuss it with them, we have to see the details, but we cannot disagree without having the opposite evidence. So, nobody said that it was not used, because in March, we invited the delegation to Syria because Sarin gas was used in March. We have the evidence that it was used in March in Aleppo. So, when I talk as an official, I can talk about the evidence that I have.

Fox News: Okay, but they put out a 38-page report; I mean it’s been posted since yesterday. I don’t know whether you’ve had a chance to look at it.

President Assad: No, not yet. We have to look at it, we have to discuss it before saying we agree or disagree. It’s only yesterday evening.

Fox News: Let’s go hypothetical then. UN Secretary-General Ban Ki-moon has said that this is in fact a war crime, that it is despicable, and that it is a grave violation of international law. If that event happened as they say it did happen, would it be despicable, would it be a violation of international law?

President Assad: That is self-evident of course.

Fox News: Self-evident.

President Assad: Of course, that’s self-evident, it is despicable, and it’s a crime.

Fox News: Because I’m sure you’ve seen the videos that we have seen of the child gagging on the ground, of the people vomiting on the floor.

President Assad: Yeah, but no-one has verified the credibility of the videos and the pictures. No one verified them. The only verified things are the samples that the delegation went and took; samples of blood and other things from the soil and so on.

Fox News: Which is what they say they have.

President Assad: But you cannot build a report on videos if they are not verified, especially since we lived in a world of forgery for the last two years and a half regarding Syria. We have a lot of forgery on the internet.

Fox News: There’s a last key element to this UN report, and while the UN inspectors did not lay blame, that is they did not place culpability for the attack, there are many experts interpreting this report, some that I’ve spoken to in the last 12 hours, they frankly say this attack looks firmly like an attack coming from your government, from the Syrian government. They point to a few things; they say it was a large amount of gas, Sarin gas, maybe as much as a ton. The rebels could not have had that. They said the type of rocket, an M-14 artillery at 300 millimetres never used by the rebels before, that they needed large vehicles to send these rockets up, the rebels don’t have that, and maybe most importantly they point to the trajectory of the rockets. They say they were able to trace the rockets back from the impact point to where they came from, and in two different occasions, this is according to the UN, they say that the start point was Qasyoun Mountain, the headquarters of the republican guards. What do you say to that?

President Assad: Everything you mentioned is part of the report? All these points are part of the report?

Fox News: These points are all part of the report. These are all facts.

President Assad: The report didn’t mention anything regarding the republican guards or things like this.

Fox News: They said they gave the azimuth tracking of the trajectory, and people have extrapolated from the azimuth track that is where it was coming from, north-western Damascus.

President Assad: First of all, the Sarin gas is called kitchen gas, do you know why? Because anyone can make Sarin in his house.

Fox News: They said it is very high quality. Higher quality than even used in Iraq by Saddam Hussein, your neighbour at the time.

President Assad: First of all, any rebel can make Sarin. Second, we know that all those rebels are supported by governments, so any government that would have such chemical material can hand it over to those.

Fox News: The experts say that they have tracked nothing like this, a ton of Sarin gas, it is launchers, it is rockets, it’s a whole fleet, which happens to be, from time to time, those kinds of armaments, those kinds of munitions, happen to be in your bases.

President Assad: This realistically cannot be possible. You cannot use the Sarin beside your troops, this is first. Second, you don’t use WMD while you are advancing, you’ve not been defeated, and you’re not retreating. The whole situation was in favour of the army. Third, we didn’t use it when we had bigger problems last year. When they talk about any troops or any unit in the Syrian army that used this kind of weapon, this is false for one reason because chemical weapons can only be used by specialized units. It cannot be used by any other units like infantry or similar traditional units. So, all what you mentioned is not realistic and not true. Definitely, so far as government, we have evidence that the terrorist groups have used Sarin gas and those evidences have been handed over to the Russians. The Russian satellites, since the beginning of these allegations at the 21st of August, they said that they have information through their satellites that the rocket was launched from another area. So, why to ignore this point of view? So, the whole story doesn’t even hold together. It’s not realistic. In one word, we didn’t use any chemical weapons in the Ghouta, because if you want to use it, you would harm your troops, you would have harmed tens of thousands of civilians living in Damascus.

Fox News: Just to conclude this portion, Mr. President, will you allow more investigation? Will you allow UN investigators to come in, maybe to further investigate this attack, as you say, other attacks? There’s something like 14 different attacks where accusations are being made on both sides and even a UN team to decide on the culpability, the blame for this attack. You will allow those UN teams to come in?

President Assad: We invited them to come to Syria first, in March, and we’ve been asking them to come back to Syria to continue their investigations because we have more places to be investigated. The United States is the one who made pressure on them to leave recently before they finish their missions. When we invited the delegation, we wanted this delegation to have full authority to investigate everything, not only the use of the Sarin gas or the chemical weapons, but to investigate everything about who did it and how, but the United States made pressure in order to keep it only about was it used or not. Why? Because, I think the United States administration thought that if they’re going to investigate who and how, they’re going to reach the conclusion that the rebels or the terrorists have used it, not vice versa.

Fox News: Thank you, Mr. President. Dennis?

Fox News: Thank you. Mr. President, one of the things that appear possible is that Syria’s place as a secular state is at risk. Would you agree with that?

President Assad: Of course, when we have this kind of extremism and terrorism and violence, that will render the whole society into a more closed society, more ideologically fanatic, and that’s what the extremists are doing.

Fox News: But what does it mean to have a secular state? I mean there are questions about whether or not your position is authoritarian, whether you believe in democratic values. What is the secular state mean to Syria?

President Assad: Secular state means to deal with its citizen regardless of their religion, sect and ethnicity, because Syria is a melting pot. We have tens of different cultures in Syria. If we don’t have a secular state that reflects this secular society, Syria will disintegrate. So, that’s what it means to have a secular society.

Fox News: One of the notions about this very serious conflict is that it’s a civil war. Would you agree with that characterization that you’re involved in a civil war?

President Assad: No, civil war should start from within the society. Civil war needs clear lines, geographical lines, social lines and sectarian lines, but we don’t have these lines in Syria. Civil war doesn’t mean to have 80 or 83 nationalities coming to fight within your countries supported by foreign countries. What we have is not a civil war; what we have is a war, but it’s a new kind of war.

Fox News: So, you’re blaming outside interests for the acceleration of war. Now, there’s just some statistics that have come out from IHS James. They’re a defence analyst group. They estimate the opposition as a hundred thousand, 30,000 of which are hard-line Islamists sympathetic to the 10,000 Al Qaeda-inspired Jihadists. Are any of these Syrians? Are they all outsiders? Where are they getting their money?

President Assad: First of all, no-one has these precise numbers. This is exaggeration, because most of the Jihadists, when they come to Syria, don’t come through countries or organizations. They just come by plane to neighbouring countries and they cross the border like any other one, and they just want to come to Syria for the Jihad with the other Jihadists. So nobody has these numbers. We know that we have tens of thousands of Jihadists, but we are on the ground, we live in this country. What I can tell you is 80, and some say 90 – it is difficult to be precise, you don’t have clear and precise data – 80 to 90% of the rebels or terrorists on the ground are Al Qaeda and their offshoots.

Fox News: These are the rebels? You’re not maintaining that all of your opponents are Jihadists, are you?

President Assad: No, not all of them. Of course we have many other different groups, but they are small, they are becoming a minority. At the very beginning, the Jihadists were the minority. In the end of 2012, and during this year they became the majority with the flow of tens of thousands from different countries.

Fox News: Where are they getting their money from? Can you tell us right now?

President Assad: Mainly from donations.

Fox News: But donations from where? Can you name nations that are donating?

President Assad: From everywhere in the Islamic world. They mainly come from individuals, not from countries. We don’t know if some countries support them directly, we don’t have any information. I have to be very precise, but mainly from donations from people who carry the same ideology in their minds.

Fox News: You mentioned before that some figures that are given are exaggeration. Can you tell us now how many Syrians have died in this conflict?

President Assad: We have tens of thousands of Syrians that have died, mainly because of the terrorist attacks, assassinations, and suicide bombers, the majority.

Fox News: And how many are your government’s soldiers?

President Assad: More than 15,000.

Fox News: And how many are insurgents or Jihadists?

President Assad: We don’t have numbers, because we cannot count them.

Fox News: But there are innocent people being killed in this. And the reports are that your government has bombed villages in which innocent people are killed. What about them, Mr. President?

President Al 'Assad: No wise government in the world would kill its own people

President Assad: The majority of the innocent people have been killed by the terrorists, not by the government. No wise government in the world would kill its own people. How can you withstand if you kill your own people for two years and a half, while the West is against you, many of the regional countries are against you, and your people are against you while you kill them? Is it possible? Is it realistic?!

Fox News: So you’re saying you’re not killing your own people, but your forces have launched attacks on villages where your own people have been killed.

President Assad: No, actually what you’re talking about is when the terrorists infiltrate residential areas in villages and sometimes in the suburbs of the cities, and within large cities, and the army has to go there to get rid of those terrorists. The army should defend the civilians, not the opposite. You cannot leave the terrorists free, killing the people, assassinating the people, beheading the people and eating their hearts. When we go to defend them, you say you are killing your own people! You don’t, but in every war, you have casualties. This is war. You don’t have clean war, you don’t have soft war, and you don’t have good war.

Fox News: The international community reports that Syrian rebel forces opposed to you are equally if not more worried now about Jihadist fighters than they were previously by your government. Now, in this new development, is there an opening for you to achieve a rapprochement with your Syrian opponents?

President Assad: Yeah, here we have to differentiate between what you call opposition and the terrorists. Opposition is a political term. When you oppose somebody, like in your country and any other country in the world, you have your own program, your own vision, you have your own grassroots, and you go and propose whatever you want regarding the political system or anything else, and you can change that system if you oppose the other party. Opposition doesn’t mean to carry weapons, kill innocent people, destroy school and infrastructure, and behead. What’s the relation between opposition and beheading?

Fox News: Well, let me then, as a follow-up, ask you about diplomacy. What diplomatic moves are you prepared to make as confidence-building measures towards peace in your country?

President Assad: Any diplomatic move without having stability and getting rid of the terrorists is going to be just an illusion. Any diplomatic move should start with stopping the flow of the terrorists, the logistical support of those terrorists, the armament support and the money support. Then, you have a full plan, the Syrians could sit on the table, discuss the future of Syria, the political system, the constitution and everything.

Fox News: Would that future include negotiations with the Syrian opposition?

President Assad: Exactly, that doesn’t mean negotiating with the terrorists.

Fox News: I understand. Now, but does it mean that you’re ready for, let’s say, a program of reconciliation with those who have opposed you? Are you ready for that?

President Assad: Of course, we announced it at the beginning of this year. We said we are ready to discuss with any political party inside and outside Syria.

Fox News: Let's take this down the road into next year. Would you be prepared to offer amnesty to all the Syrians who opposed your government?

President Assad: They didn't breach the law, so if they oppose the government, they can come to Syria without amnesty. Amnesty should only be offered to anyone who violates or breaches the Syrian law. If you oppose it, it is not a crime.

Fox News: Do you believe in amnesty as a path towards peace?

President Assad: That depends on to whom; if it's to whom stained their hands with Syrian blood, it could be as part of a national reconciliation.

Fox News: Would that include reparations to the families of those who were killed?

President Assad: It's not the President who should put all these details. I think the Syrian meeting of every faction or all the parties that will define all these details.

Fox News: What would you say, Mr. President, to the millions of Syrians who are now refugees, as you move towards the peace process? What would you do to say "please come home?"

President Assad: Of course we want them to come back to their villages, to their cities, to their houses, to their homes, we want them to. But we have to help them with getting rid of the terrorists, because the majority of those refugees left because of the terrorists, not because of the government. Actually, we have refugees within Syria that are being helped by the government.

Fox News: Let me ask you this, have you spoken to President Obama?

President Assad: Never.

Fox News: Have you ever spoken to him?

President Assad: No.

Fox News: Are you interested in speaking to our President?

President Assad: That depends on the content. (Laughing) It's not a chat.

Fox News: If you want to send him a message right now, what would you say to him?

President Assad: Listen to your people; follow the common sense of your people. That's enough.

Fox News: And Pope Francis instructed the international community to lay aside the futile pursuit of a military solution. Do you believe the Pope's advice is valid, for your government as well as other countries?

President Assad: Of course, we invited every militant in Syria to give up armament, and offered amnesty to whoever laid down his armament and wants to go back to his normal life as a Syrian citizen. Of course we believe in that.

Fox News: Thank you, now before I give this back to my colleague, I want to ask you a question that's been bothering me and perhaps other Americans. Not everyone who's watching this interview today knows that you're a doctor, you're an MD. You've done this before you were President. As you know, doctors take an oath never to do harm to anyone. That's a direct quote from the Hippocratic Oath. Does a doctor give that up when he takes political office?

President Assad: First of all, doctors take the right decision to protect the life of the patient, so you cannot say they don't do harm physically because sometimes they have to extract the bad member that could kill the patient. You could extract an eye, a leg and so on, but you don't say that he's a bad doctor. It is still a humanitarian job whatever they do; the same for politicians but in a larger scale. A doctor deals with one patient while the politician should with the public, with millions or tens of millions and so on. So, the question is whether your decision should help the life of the Syrians or not in such a situation. Nobody likes the violence, we are against the violence. But what will you do when the terrorists attack your country and kill the people? Will you say that I'm against violence or you defend? You have an army, you have police, they have to do their job, this is the constitution, and this is the role of any government. What did you do in Los Angeles in the 90s when you had rebels? Didn't you send your army? You did. So this is the mission of the government. The most important thing is, when you take the decision, whether it harms or not, it should help the majority of the people. It is better that you take the decision that could help everyone, but sometimes, in certain circumstances, in difficult circumstances, you cannot, so you have to take the less harmful decision.

Fox News: Thank you, Mr. President. Greg?

Fox News: Mr. President, our time is limited and I want to briefly go back in time a little bit. I was here in 2000 for the funeral of your father. You assumed the position of President, and at that time some people had real hopes for you as a reformer, to change things, to bring more democracy to this country. In fact, however, critics and analysts say you pulled back to the point where now you are branded other things; you're branded "dictator" and much, much worse. How does that make you feel when people say you lost the plot, that is, you lost the trail of what you might have done then, that might have avoided all of this now?

President Assad: First of all, if you want to talk about the hope, I would say I'm the hope of the Syrians, it doesn't matter if I'm the hope of any foreign person, whether he's official or any other one. So, all the terms that you've used in your question should be referred to the Syrians to see whether they agree upon these terms or not. At the end, it's not about the term, it's about the content. It doesn't matter what they say, whether he is dictator or reformer. Today, you have propaganda. Do they say the same word about their allies in the Gulf States? Do they talk about dictatorship in the Gulf States?

Fox News: We're talking about Syria.

Reform is not the job of a certain person, reform is a social process

President Assad: Yeah, I know, but I have the right to answer about the other states that are much far from democracy than the Syrian state. Going back to your question, the reform is not the job of a certain person in a country, whether the President or the government or the people. The President and the government can lead the reform, but the reform is a social process, and it's influenced by many different things including the external factors, whether you have a war, whether you have stability, whether you have better economic conditions, whether you have very bad ideologies coming from abroad. So, talking about the reform in the way that I presented at the very beginning and I still believe in the same concept, values and principles. You should have democracy that reflects our own traditions, but democracy is not a goal; it means to reach prosperity, and democracy based on accepting the other. When you have a closed ideology and many taboos that prevent you from accepting the other culture in your country, you are going backwards. It doesn't matter what the President does in that regard. Not the constitution, not the law, not any other process can make the democracy a real one, a realistic one in such a society. Only when the society makes this democracy, you can talk about it. It's a culture. So, I'm still a reformer, I still believe in the same values, but if you go back to the history of the past decades, the most complicated situations happening in our region, this is one of the reasons why the democracy – not in Syria – in the whole region, is going backwards. We are going farther from democracy, not closer.

Fox News: But again, to stay with your country, and stay with a little bit of recent history, move back just two and a half year ago, that was the first protest here in this country. People said that was still a sign that people were unhappy, your own Syrian people, about your move to democracy, and that was simply what they were asking for: more democracy, more reform. They weren't even asking for you to step down at the time. Critics will say you moved in too hard, too fast, with tanks, targeting protestors, torturing, etc. That is the critique of yours, and once again, missed another chance. How do you feel about that, two and a half years on?

President Assad: Let's ask a very simple question: if we want to oppress those people because we don’t accept their requests, why did the President himself – I said in one of my speeches at the very beginning of the conflict, why did I say publically that those people have legitimate demands? This is first. Second, if we are going to use the force, why did we change the constitution? Why did we change the law? Why do we have now more than 15 new political parties in Syria? Why did we change so many laws that they asked for? Because we knew it wasn't about democracy. If they asked for democracy, how they did kill some of those people – I'm not generalizing – some demonstrators demonstrated for the reasons you mentioned, but some others they killed soldiers and killed policemen in the first week of the conflict. What is the relation between asking for democracy and killing and assassinating? So, we have to be very precise and differentiate between people who ask for democracy and terrorists. Part of those people who were opposing the government at the very beginning, today they support the government against the terrorists, because they asked for reform, but they didn't ask for terrorists. So, you're talking about two completely different situations between the beginning of the conflict and today. So, we're still moving forward in the path of democracy, and part of the solution that I just mentioned few minutes ago when we sit around the table, the Syrian people will say what is the best constitution, what is the best political system. Do they want it parliamentarian, presidential, quasi-presidential, and so on. What laws do they want? Everything! So, it's not the president who is going to set. If the people want to set up their own system, this is democracy.

Fox News: Well, you bring up a point that leads to my next question. Some people will say that you have waged a war of attrition, that is, that you have weighted and ground people down, and some of those that felt, very peacefully, that they wanted a change here and democracy, now, after two and a half years of fighting, they're willing to give in a little bit, and at the outset you talked about terrorists coming inside, and now you've created a situation on the ground because of the long period for the terrorists to come here. My point is: you're not really changing people's minds; you're just forcing them into this box, this box where, over two and a half years on, 110,000 people dead, cities in ruins, and you're hoping that your people will surrender to the idea. I mean, is that really where you wanted to go with that idea?

President Assad: So the core of the idea, is that I created the atmosphere to invite terrorists to Syria?

Fox News: You held on long enough against the demands of the people who wanted peaceful demands.

President Assad: From the very beginning we accepted the demands.

Fox News: You accepted the demands?

President Assad: From the very beginning, before the terrorists or those foreigners coming to Syria. From the very beginning, in 2011, six days after the conflict, we said we are going to change, and we started the process of changing the constitution two or three months after the beginning. And we had the vote. I didn't change the constitution; there was a referendum, and the people voted in that referendum for this new constitution, in the beginning of 2012, in February, before the end of one year of the conflict. So, what you're saying is a far cry from reality, it's a completely different story, none of these things happened in Syria. This is about maybe another country. What happened in Syria, from the beginning we said if there are any demands, we are ready to change anything. What would the President do or how could he succeed if the people are against him? How can he succeed? Do you want to be the President just for the sake of being President? That's not realistic, that's impossible.

Fox News: Did you back your tactics in this war? A year ago, we stood in Homs, one of your great cities, and we watched as your artillery which was lined out around the outskirts of the city pound again and again relentlessly the centre of the city. You say you're going for the enemy, you say you're going for the terrorists, but that, some would call it indiscriminate shelling, has left many, many civilians dead and, frankly, left that city, and many of your other great cities like Aleppo and others, in ruins. I mean, is this the way to go after, if you think that there are some terrorists out there, the terrorist enemies of your state?

President Assad: So, it's like if you say that when the terrorists infiltrate some area or attack a certain part of any city, the civilians would stay? That's impossible. Whenever the terrorists enter an area, the civilians would leave unless they use them as human shields, but in most of the cases the civilians would quit their area because of the terrorists, and that's why you have so many refugees. So, in most of the cases, the Syrian army attacked an area where there's no civilians living in it. In most cases, you can hardly find civilians with terrorists. Fox News: But there are estimates, Mr. President, of the total of the 110,000 dead so far, is at least about 50,000 civilians. Are you saying that there were 50,000 human shields?

President Assad: First of all, what is the source of your information?

Fox News: That is a breakdown by analysts who look at these numbers. You think it is lower?

President Assad: Analysts living in the United States or Europe? You can only talk about facts; you cannot talk about estimations and allegations.

Fox News: 110,000 is a fact that everyone agrees with.

President Assad: Of course, I said there are tens of thousands of dead. I didn't say the exact number for one reason: because we have thousands of missing people. We cannot count them as dead till we know that they are dead. It's a war now. So, talking about the number, you have to be very precise. You're talking about the number as a spread sheet, without knowing that they have family, this is tragedy. We live with these people. This is a human tragedy. It's not about numbers; it's about every family in Syria lost dear ones, including my family. We lost members of family. We lost friends and that's why we're fighting terrorism. So, should we allow the terrorists to continue without fighting them, this number, if it's close to the real number, will be so many folds, will be millions, not hundreds of thousands.

Fox News: We don't want to be lost in numbers, because as you say, it's a human issue here. But again, you used the figure of 90% of the opposition, the rebels, are Al Qaeda. You stand by that? 90%?

President Assad: 80 to 90%, no one has the exact number. You don't have the exact number, because they are coming and flowing irregularly.

Fox News: You don't think that's too high? I mean, people are putting that lower, at least 50/50. One would say that it's at least 50/50.

President Assad: Which people? I'm sure not the Syrian people. No-one from Syria says they are 50/50. From abroad maybe, they have their own estimations. But at the end, it's our conflict, we live here, it's our own country. We can tell how much. But 50/50, how did they count it?

Fox News: But again, just to sum up on what you've been saying, in one quote you said "the opposition has been manufactured from abroad." Do you really feel that?

President Assad: It's not a feeling, and it's not about how I feel. It's about what facts are presented in front of us. If they don't have Syrian grassroots – because we have opposition in Syria that has grassroots – Why to have opposition abroad, how do they live? Who gives them money? How are they financed? And we know that some of them belong to the United States, and Britain, and France, and Qatar, and Saudi Arabia. Real opposition only belongs to the Syrian people. As long as it doesn't belong to this people, it's made by other country. It's self-evident.

Fox News: Are you minimizing the deaths by saying it's not 50,000, it is 40,000 or 30,000?

President Assad: You cannot minimize it because in every house you have pain today; in every house you have sadness. You cannot minimize, whether this number or higher number. It's a tragedy. We live in Syria. But we have to talk about the reasons. Who killed those? Not the government; the terrorists. We are defending our country. If we don't defend, this number will be many folds, that is what I meant.

Fox News: I just wanted to clarify that. Now, looking at a broader picture here; this appears to be a watershed moment for the world, from here in war-torn Syria, a new road map towards world peace may be developing, by starting with you relinquishing your chemical weapons, and then moving forward with a concrete plan for peace in Syria. Do you think that we are at that kind of a moment?

President Assad: Are you talking about the situation within Syria? There's no direct relation between the chemical issue and the conflict within Syria. It is completely different. So, if we want to move forward towards the political solution, we can, but that's not related to the chemical agreement.

Fox News: I understand, but the fact that this chemical issue has brought the world together, to finally pay attention; is this a moment you can build from?

President Assad: That depends to large extents on the countries that are supporting the terrorists in Syria.

Fox News: Before I go back to Greg; there are a lot countries now involved in this process; not just the US and Russia, but Iran, Israel, Turkey and even China. So much depends on Syria's cooperation with the Geneva process. Are you prepared to make sure that this opportunity doesn't fall apart?

President Al 'Assad: Syria supported Geneva process from the very beginning

President Assad: We supported the Geneva process from the very beginning. We cooperated with the UN envoys that came to Syria. Actually, the one who put obstacles wasn't Syria neither Russia nor China; it was the United States, for many different reasons. One of the main reasons is that they don't have real opposition abroad. They know this is one of their main problems, because the core of the Geneva conference is to be based on the will of the Syrian people, so whatever we agree upon in Geneva will be proposed to the Syrian people, and if you don't have grassroots, you cannot convince the Syrian people to move with you. This is the American problem with their puppets, to be very clear and very frank.

Fox News: Thank you Mr President. Greg.

Fox News: Following up on that, Mr. President, others think indeed that there is a way forward here, that you are for the first time in this last two and a half years speaking seriously to the international community about a negotiation track, granted, just a narrow track of chemical weapons, and in fact, there could be the possibility of longer range talks. Could you be a part of that, or if your strong allies and, basically, the sponsor of this new wave of discussions and negotiations, Russia, feels that perhaps it would be more helpful not to have you in the position, what would be your stand? Are you in this to the end, or if it would facilitate things were you to step aside for the good of your country, would you do that as well?

President Assad: Being here or not being here, that position, as President, should be defined and decided by the Syrian people and by the ballot box, no-one else whether friend or opponent or anyone has word on that issue. If the Syrian people want you to be President, you have to stay. If they don't want you, you have to quit right away, with the conference or without a conference. That's self-evident, we don't discuss it, and I said it many time. So, no-one has to say that, and Russia never tried to interfere in the Syrian matters. There's mutual respect between Syria and Russia, and they never tried to involve themselves in those Syrian details. Only the American administration, their allies in Europe, and some of their puppets in the Arab world repeat these words, whether the President should leave, what the Syrian people should do, what kind of government; only this bloc interferes in the matters of a sovereign country.

Fox News: I know you said that there are elections scheduled here, at least, in 2014. You would stand for those, and you would see if the people should decide for or against you, and those could be conducted in this current atmosphere?

President Assad: You have to probe the mood of the people, the will and desire of the people at that time to see whether they want to run for presidency or not. If they don’t see it that they are positive, you don’t run. So, it is too early now because you have something new every day; it is too early to talk about it. I can make my decision before the elections.

Fox News: Mr. President, according to the New York Times President Obama said the greater goal with respect to Syria is to curb chemical weapons use and proliferation of chemical weapons worldwide. Do you believe this could be a chance to reset Syria’s relations with the United States?

President Assad: That depends on the credibility of the administration; any administration, and that depends on the US administration.

Fox News: But you do not say that our president does not have credibility; I am asking you if this is an opportunity for you to reset relations with the United States?

President Assad: As I said, the relation depends on the credibility of the administration. We never looked at the United States as enemy; we never looked at the American people as enemy. We always like to have good relations with every country in the world and first of all the United States because it is the greatest country in the world. That is normal and self-evident. But that does not mean to say and to go in the direction that the United States wants us to go in. We have our interest, we have civilization and we have our will. They have to accept and respect that. We do not have a problem with mutual respect. We want to have good relations, of course.

Fox News: Let me ask you some specifics with respect to going forward, are you going towards a kind of constitution for Syria that guarantee more freedom for the people of Syria? Will you really work for that?

President Assad: Our constitution today guarantees more freedom but that depends on the content of freedom. That's what the Syrian parties could discuss on the table. It is not the constitution of the president; it is not my vision or my own project. It should be a national project. So, the Syrians should define exactly what they want and I have to accept whatever they want.

Fox News: What, for example, do you think of free elections?

President: Of course, we have free elections now in this constitution. We are going to have free election next year in May 2014.

Fox News: Is there anyone else who can be a president of Syria?

President Assad: Of course, anyone who wants to be now can be a president.

Fox News: So, you are not the only person who could do so?

President Assad: No, I would not be the only person.

Fox News: So, you believe that it is possible for Syria to have peaceful transition without you in power? Is that possible?    President Assad:  What do mean be transition; transition of what?

Fox News: A transition towards a resolution of the conflict and the war, is that possible with you not being in power?

President Assad: If the Syrian people want me not to be in the transitional, permanent or normal or natural situation, this means it is going to be peaceful. Anything people do not want cannot be peaceful.

Fox News: Let us look five years into the future, what will Syria look like?    President Assad: We have so many challenges if we get rid of this conflict, of course, the shorter one is to get rid of the terrorists as I said, but the most important thing is their ideology. We have no doubt that the existence of terrorists from all over the world – extremist terrorists – have left so many side-effects within the hearts and minds of at least the young people. What would you expect from a child who tried to behead somebody with his hand! What would you expect from children that have been watching beheading and barbecuing heads and watching cannibals in Syria on the TV and the internet?! I am sure it has a lot of psychological and side-effects and bad effects on the society. So, we have to rehabilitate this generation to be open again as Syria used to be. Of course, I am talking about local focal that if we leave it, it is going to be like a ripple in the water that expands into the society, this is first. Second, we have to rebuild our infrastructure that has been destroyed recently, to rebuild our economy and, as I said, to have a new political system that suits the Syrian people and the economic system, and other accessories regarding main headlines. 

Fox News: Mr. President, as a reporter, I just want to tell you what I see and I travel around the country. I have seen this crisis going on. Right now, looking as you do at your country with may be 60% or 70% of your territory out of your control, and may be 40% of your population out of your control; six million people are displaced; almost third of your country have been displaced by this war. We talk about the death toll and those who were injured. Do you see any way back, do you see any way that the people could again be behind you in totality? Do you see anything that you could do at this point to make up for these two and a half years of horror, bloody grinding war which this country had been put through?     

President Assad: Today, after the majority of the people experienced the meaning of terrorism – I am talking about the country that used to be one of the safest countries in the world; we used to be number four on the international scale of safety – and after they directly experienced the extremism and terrorism, those people are supporting the government. So, they are behind the government. It does not matter if they are behind me or not. The most important thing is for the majority to be behind the institutions. Regarding the percentage you put, of course it is not correct. Anyway, the army and police do not exist anywhere in Syria, and the problem now is not a war between two countries and two armies that if you say that I took that land and I liberated the other land and so on. It is about the infiltration of terrorists. Even we liberate or get rid of terrorists in certain area, they will go to another area to destroy, kill and do their routine. The problem now is the infiltration of those terrorists into Syria and the most dangerous problem that we are facing is their ideology; this is more important than what percentage we have and what percentage they have. At the end, large numbers of them are foreigners not Syrians, and they will leave someday or they will de dead inside Syria but ideology will be the main worry of Syria and neighbouring countries, and this should be the worry of any country in the world, including the United States.     

Fox News: Mr. President, Thank very much for this interview.   

President Assad: Thank you for coming to Syria.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...