Thursday, 2 January 2014

RASAnya yang Menghina Amerika Syarikat, SAUDI mengukuhkan hubungan di tempat lain . . .

Presiden Perancis Francois Hollande, dariKanan, melihat pada Menteri Dalaman Arab Prince Mohamed bin Nayef berikutan mesyuarat mereka di Elysee Palace, di Paris, Perancis. Vokal semakin dalam kekecewaan ke atas dasar-dasar Timur Tengah Amerika Syarikat, Arab Saudi memperkukuhkan hubungan di tempat lain, mencari penjajaran yang akan meningkatkan kedudukannya selepas ia ditolak ke luar tahun ini. Ia mungkin mencari penyelesaian di Perancis, di mana presidennya adalah berakhir 2013 dengan 24 jam mesyuarat peringkat tinggi dengan kepimpinan Arab dalam lawatan bertujuan untuk mempamerkan kekuatan perdagangan dan diplomatik. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - DUBAI, Emiriah Arab Bersatu (AP) Vokal yang semakin dalam kekece-waan ke atas dasar-dasar Amerika Syarikat di Timur Tengah, Arab Saudi memper-kukuhkan hubungan di tempat lain, mencari penjajaran yang akan meningkatkan kedu-dukannya selepas ia ditolak ke luar tahun ini.

Ia mungkin mencari penyelesaian di Perancis, di mana presidennya adalah mengakhiri tahun dengan 24 jam mesyuarat peringkat tinggi dengan kepimpinan Arab dalam lawatan bertujuan untuk mempamerkan kekuatan perdagangan dan diplomatik.

Dengan rombongan eksekutif Perancis dari sektor pertahanan dan tenaga yang mengun-tungkan, Presiden Francois Hollande tiba Ahad di Riyadh untuk keadaan tergesa-gesa perjanjian dan kontrak yang telah dalam kerja untuk bulan-bulan. Kedua-dua negara juga mendapati diri mereka tanpa diduga sejajar dalam rintangan, jika tidak pembang-kang secara terang-terangan, untuk dasar Amerika Syarikat perang saudara Syria dan program nuklear Iran.

Hollande menekankan kedua-dua aspek hubungan semasa lawatan itu, menekankan untuk pemberita bilangan isu-isu diplomatik kedua-dua negara bersetuju dan menyatakan bahawa perdagangan antara kedua-dua telah 2 kali ganda dalam 10 tahun yang lalu hingga 8 bilion euro ($11 billion) pada tahun 2013.

Duta Arab ke Britain, Putera Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz Al Saud, baru-baru ini menyifatkan dasar beberapa rakan-rakan ke arah Iran dan Syria sebagai “berjudi ber-bahaya,” manakala panggilan untuk kerajaan untuk menjadi lebih tegas di peringkat antarabangsa selepas dekad beroperasi di bayang-bayang diplomatik.

Perancis, dengan kebimbangan yang sama kira-kira Syria, telah menjadi salah satu penyokong kuat kepimpinan sederhana Syria, dan Hollande telah menyatakan sokongan tentera terhadap Presiden Syria Bashar Assad sehingga kedua-dua Amerika Syarikat dan Britain berundur. Ke atas Iran, Perancis dipikul cara mereka ke dalam rundingan dengan Iran , menuntut tawaran yang lebih baik dan memberi amaran bahawa kerajaan Tehran diperlukan pemantauan berhati-hati.

“Kita tidak boleh berdiam diri, dan tidak akan berdiri leka oleh,” Putera Mohammed menulis dalam 17 Disember sekeping pendapat dalam The New York Times. “Kami dijangka akan berdiri bahu ke bahu dengan rakan-rakan dan rakan-rakan yang sebelum ini telah bercakap banyak tentang kepentingan nilai-nilai moral dalam dasar luar negara kita,” katanya lagi dalam keadaan ini bertajuk “Saudi Arabia Will Go It Alone”.

Tetapi ia mungkin tidak perlu. Perancis telah jelas bahawa mereka berkongsi kebim-bangan Saudi bahawa kebimbangan Amerika Syarikat dan Rusia militan Islam boleh meninggalkan Assad pemenang dalam perjanjian damai. Lawatan Hollande adalah yang ke-2 sejak kuasa pada bulan Mei 2012 - jarang untuk seorang pemimpin Perancis di luar Eropah - dan Menteri Pertahanan beliau telah 3 kali, yang paling baru-baru ini selepas pengumuman euro 1.1 bilion ($ 1.4 bilion) kontrak dengan tentera laut Arab.

Dalam pertemuan mereka Ahad, Raja Abdullah menyatakan kebimbangan beliau terhadap keadaan di Iran dan Syria untuk Hollande, dan dia memuji apa yang dipanggil Perancis “berani” kedudukan perkara-perkara ini, menurut seorang pegawai Perancis biasa dengan perbincangan yang hanya akan bercakap keadaan tidak mahu namanya disiarkan mengi-kut kaedah-kaedah diplomatik.

Pada sidang media selepas mesyuarat itu, Hollande menyatakan bahawa hubungan kedua-dua negara telah mendalam dalam beberapa bulan kebelakangan ini, sebahagiannya kerana perjanjian mereka pada krisis di rantau ini, termasuk perang saudara Syria dan program nuklear Iran.

“Terdapat satu serangan di kalangan rakyat Saudi untuk cuba mendekati rakan-rakan yang berbeza dan cuba dan lihat jika mereka boleh mencari sekutu baru,” kata Valentina Soria, seorang penganalisis keselamatan dengan IHS Jane. Pada masa yang sama, beliau berkata, Hollande menunjukkan “jenis kesediaan untuk campur tangan di peringkat antarabangsa dengan cara yang lebih tegas, cara yang lebih yakin.”

Pada bulan Oktober, Arab Saudi mengejutkan diplomat apabila ia menolak kerusi per-tamanya di Majlis Keselamatan PBB. Kementerian Luar Arab diletupkan majlis untuk “tidak boleh melaksanakan tugasnya” dalam menghentikan perang.

“Masalah di Syria hari ini adalah . . . kecuaian yang jelas di pihak dunia, yang terus menonton penderitaan rakyat Syria tanpa mengambil langkah-langkah untuk meng-hentikan penderitaan itu,” Arab Putera Turki Al Faisal, seorang ahli berpengaruh diraja keluarga dan ketua perisikan bekas, berkata pada sidang di Monaco bulan ini.

Saudi sangat marah bahawa Amerika Syarikat dan Britain tidak mengikuti melalui dengan ancaman untuk menghukum kerajaan Assad, ke atas penggunaan senjata kimia. Keputusan mereka disebabkan kegemparan sama di Perancis untuk Hollande, yang banyak di rumah dipercayai ditinggalkan tergantung kerana hanya kuasa Barat untuk mengikrarkan sokongan ketenteraan.

“Monarki Arab tidak dapat memahami hakikat bahawa Assad mungkin terus hidup krisis ini dan kemudian berpaling menentang mereka. Mereka menolak kemungkinan ini dan bersedia untuk melakukan apa yang mereka boleh untuk membuat Assad pergi,” kata Ali al-Ahmed, pengarah Washington, DC berasaskan Institut Hal Ehwal Teluk.

Kedua-dua negara berkata, mereka akan terus menyokong pemberontak berjuang untuk menggulingkan Assad, berbeza dengan teragak-agak pentadbiran Obama. Tidak seperti Amerika Syarikat, Perancis telah menentang menggantung bantuan tidak membawa maut kepada pemberontak dan menunjukkan tanda-tanda perubahan kursus.

Konflik Syria, yang telah mengorbankan lebih 120,000 orang dan melahirkan satu krisis pelarian serantau, telah menjadi dalam banyak cara pertarungan antara proksi bopeng Arab Saudi dan lain-lain Sunni yang diterajui negara Arab terhadap kuasa Syiah Iran, seorang penyokong utama Assad.

Apa Saudi tidak akan lakukan adalah menghantar tentera mereka sendiri yang lengkap bersenjata, al-Ahmed berkata, kerana ia boleh memberi kuasa tentera Arab untuk meng-hidupkan terhadap mereka seperti yang berlaku di tempat lain semasa Spring Arab. Saudi juga menonton dengan trepidation pada hubungan pemanasan antara Iran dan Barat.

Cara rundingan nuklear telah dikendalikan - dengan pegawai-pegawai rahsia Amerika Syarikat pertemuan dengan rakan Iran mereka sebelum lebih banyak ceramah rasmi yang melibatkan kuasa-kuasa DUNIA - terutamanya rankled Saudi. “Arab Saudi adalah mendesak untuk peranan utama dalam membentuk rantau ini. Mereka merasakan mereka berhak untuk mendapatkan itu,” kata Theodore Karasik, keselamatan dan hal ehwal politik penganalisis di berpangkalan di Dubai Institut Timur Dekat dan Analisis Tentera Teluk.

Washington telah berusaha untuk meremehkan apa-apa cadangan keretakan ini. Pegawai Amerika Kanan telah pergi ke Teluk baru-baru ini untuk memberi jaminan kepada sekutu, termasuk Arab Saudi. Dan Soria, penganalisis itu berkata perkongsian Amerika Syarikat, termasuk berbilion-bilion dalam kontrak pertahanan, akan bertahan di luar ketegangan semasa.

Tetapi hubungan Arab -Perancis dengan lebih dekat bermakna lebih banyak dari orang-orang tawaran lumayan pergi ke Paris. Pada hari Ahad, Presiden Lubnan Michel Sleiman berkata Arab Saudi berikrar $ 3 bilion kepada membeli senjata dari Perancis untuk tentera Lubnan.

Pada sidang akhbar itu, Hollande juga menekankan beberapa kontrak komersial yang telah ditandatangani sepanjang tahun itu dan berkata beliau dan Raja Abdullah bercakap tentang kawasan-kawasan lain yang mungkin bagi kerjasama, seperti tenaga nuklear.

Jurucakap Jabatan Negara Jen Psaki Amerika Syarikat berkata dan Arab Saudi “berkongsi matlamat yang sama” pada berakhir perang di Syria dan menghalang Iran daripada memperoleh senjata nuklear, tetapi dia berhenti pendek merestui peranan Arab di meja rundingan dengan Iran.

Al-Ahmed berkata, Iran tidak akan bersetuju untuk apa-apa perbincangan yang meli-batkan rakyat Saudi, tetapi itu tidak akan berhenti kerajaan dari mencuba. “Obsesi Arab bahawa mereka akan dijual kepada Iran dalam satu tawaran besar yang membuatkan mereka mahu berada dalam mesyuarat ini untuk memastikan bahawa tidak berlaku,” katanya.

Raja Abdullah Arab Saudi, kanan, bercakap dengan Presiden Perancis Francois Hollande dalam pertemuan mereka di Riyadh, Arab Saudi, Ahad Disember 29, 2013. Vokal yang semakin dalam kekecewaan ke atas dasar-dasar Amerika Syarikat di Timur Tengah, Arab Saudi memperkukuhkan hubungan di tempat lain, mencari penjajaran yang akan meningkatkan kedudukannya selepas ia ditolak ke luar tahun ini. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Raja Abdullah dari Arab Saudi, kanan, memuji Presiden Perancis Francois Hollande, kiri, selepas menyampaikan dia dengan ‘Order of Merit’ dalam Jiddah, Arab Saudi. Semakin vokal dalam kekecewaan ke atas dasar-dasar Timur Tengah Amerika Syarikat, Arab Saudi memperkukuhkan hubungan di tempat lain, mencari penjajaran yang akan meningkatkan kedudukannya selepas ia ditolak ke luar tahun ini. Ia mungkin mencari penyelesaian di Perancis, di mana presidennya adalah berakhir 2013 dengan 24 jam mesyuarat peringkat tinggi dengan kepimpinan Arab dalam lawatan bertujuan untuk mempamerkan kekuatan perdagangan dan diplomatik. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Presiden Perancis Francois Hollande, betul, bercakap dengan Menteri Dalam Negeri Arab Prince Mohamed bin Nayef, kiri, semasa pertemuan mereka di Elysee Palace, di Paris. Vokal yang semakin dalam kekecewaan ke atas dasar-dasar Timur Tengah Amerika Syarikat, Arab Saudi memperkukuhkan hubungan di tempat lain, mencari penjajaran yang akan meningkatkan kedudukannya selepas ia ditolak ke luar tahun ini. Ia mungkin mencari penyelesaian di Perancis, di mana presidennya adalah berakhir 2013 dengan 24 jam mesyuarat peringkat tinggi dengan kepimpinan Arab dalam lawatan bertujuan untuk mempamerkan kekuatan perdagangan dan diplomatik. (Photo AP – think IN pictures @1WORLD Community)

Feeling US snub, Saudis strengthen ties elsewhere

DUBAI, United Arab Emirates (AP) Increasingly vocal in its frustration over U.S. policies in the Mideast, Saudi Arabia is strengthening ties elsewhere, seeking out an alignment that will bolster its position after it was pushed to the sidelines this year.

It may find a solution in France, whose president is ending the year with 24 hours of high-level meetings with the Saudi leadership in a visit intended to showcase commercial and diplomatic strength.

With an entourage of French executives from the lucrative defense and energy sectors, President Francois Hollande arrived Sunday in Riyadh for a flurry of accords and contracts that have been in the works for months. The two countries also find themselves unexpectedly aligned in resistance, if not outright opposition, to U.S. policy on Syria's civil war and Iran's nuclear program.

Hollande highlighted both aspects of the relationship during the visit, underscoring for reporters the number of diplomatic issues that the two countries agree on and noting that trade between the two had doubled in the past 10 years to 8 billion euros ($11 billion) in 2013.

The Saudi ambassador to Britain, Prince Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz Al Saud, recently described the policies of some partners toward Iran and Syria as a "dangerous gamble," while calling for the kingdom to be more assertive internationally after decades of operating in diplomatic shadows.

France, with similar fears about Syria, has been one of the strongest backers of the Syrian moderate leadership, and Hollande had pledged military support against Syrian President Bashar Assad until both the United States and Britain backed away. On Iran, the French shouldered their way into the negotiations with Iran, demanding a better deal and warning that the Tehran government needed careful monitoring.

"We cannot remain silent, and will not stand idly by," Prince Mohammed wrote in a Dec. 17 opinion piece in The New York Times. "We expected to be standing shoulder to shoulder with our friends and partners who have previously talked so much about the importance of moral values in foreign policy," he wrote in the piece titled "Saudi Arabia Will Go It Alone."

But it may not have to. The French have been clear that they share Saudi fears that U.S. and Russian concerns over Islamic militants could leave Assad the victor in any peace deal. Hollande's visit is his second since taking office in May 2012 - a rarity for a French leader outside Europe - and his defense minister has been three times, most recently after the announcement of a 1.1 billion euro ($1.4 billion) contract with the Saudi navy.

During their meeting Sunday, King Abdullah expressed his concern over the situation in both Iran and Syria to Hollande, and he praised what he called France's "courageous" position on these matters, according to a French official familiar with the discussions who would only speak on condition of anonymity in accordance with diplomatic rules.

At a news conference after the meeting, Hollande noted that the two countries' relations had deepened in recent months, in part because of their agreement on the crises in the region, including Syria's civil war and Iran's nuclear program.

"There is an offensive among the Saudis to try to reach out to different partners and try and see if they can find new allies," said Valentina Soria, a security analyst with IHS Jane's. At the same time, she said, Hollande is showing "the kind of willingness to intervene on the international stage in a much more assertive way, a much more convinced way."

In October, Saudi Arabia stunned diplomats when it rejected its first seat on the U.N. Security Council. The Saudi Foreign Ministry blasted the council for an "inability to perform its duties" in stopping the war.

"The problem in Syria today is ... clear negligence on the part of the world, who continue to watch the suffering of the Syrian people without taking steps to stop that suffering," Saudi Prince Turki Al Faisal, an influential member of the royal family and a former intelligence chief, said at a conference in Monaco this month.

The Saudis are particularly annoyed that the U.S. and Britain did not follow through with threats to punish Assad's government over the use of chemical weapons. Those decisions caused similar uproar in France for Hollande, who many at home believed was left hanging as the only Western power to pledge military support.

"The Saudi monarchy cannot fathom the fact that Assad might survive this crisis and then turn against them. They reject this possibility and are willing to do what they can to make Assad go," said Ali al-Ahmed, director of the Washington, D.C.-based Institute of Gulf Affairs.

Both countries say they will continue to back the rebels fighting to overthrow Assad, in contrast with the Obama administration's hesitation. Unlike the U.S., the French have resisted suspending non-lethal aid to the rebels and show no signs of changing course.

The Syrian conflict, which has claimed more than 120,000 people and spawned a regional refugee crisis, has become in many ways a proxy fight pitting Saudi Arabia and other Sunni-led Arab states against Shiite powerhouse Iran, a major supporter of Assad.

What the Saudis won't do is send in their own well-equipped armed forces, al-Ahmed said, because it could empower the Saudi military to turn against them as happened elsewhere during the Arab Spring. The Saudis also watch with trepidation at the warming ties between Iran and the West.

The way the nuclear talks were handled - with U.S. officials secretly meeting their Iranian counterparts before more formal talks involving world powers - particularly rankled the Saudis. "Saudi Arabia is clamoring for a major role in shaping the region. They feel they deserve that," said Theodore Karasik, a security and political affairs analyst at the Dubai-based Institute for Near East and Gulf Military Analysis.

Washington has strived to downplay any suggestion of a rift. Senior American officials have traveled to the Gulf recently to reassure allies, including Saudi Arabia. And Soria, the analyst, said the U.S. partnership, which includes billions in defense contracts, would endure beyond the current tensions.

But a closer Saudi-French relationship could mean more of those lucrative deals go to Paris. On Sunday, Lebanese President Michel Sleiman said that Saudi Arabia pledged $3 billion to buy weapons from France for the Lebanese army.

At the news conference, Hollande also highlighted several commercial contracts that had been signed throughout the year and said he and King Abdullah talked about other possible areas of cooperation, like nuclear energy.

State Department spokeswoman Jen Psaki said the U.S. and Saudi Arabia "share the same goals" of ending the war in Syria and preventing Iran from acquiring nuclear weapons, but she stopped short of endorsing a Saudi role at the bargaining table with Iran.

Al-Ahmed said Iran would never agree to any talks involving the Saudis, but that wouldn't stop the kingdom from trying. "The Saudi obsession that they will be sold out to the Iranians in a grand bargain makes them want to be in these meetings to ensure that does not happen," he said.

Hinnant reported from Paris. Ryan Lucas contributed from Beirut, Lebanon. (https://twitter.com/adamschreck/https://twitter.com/lhinnant)

Tentera laut RUSIA dirangsang dgn Kapal Selam penyerang Nuklear baru

K-329 Severodvinsk, generasi yang ke-4 Projek 885 kelas Yasen/Graney sub nuklear (K-329 Severodvinsk, 4th-generation Project 885 Yasen/Graney class nuclear sub (RIA Novosti – think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Rusia telah menerima hadiah Tahun Baru dengan alih-tangan  kapal selam penyerang nuklear canggih, yang Severodvinsk, kata Timbalan Perdana Menteri Rusia Dmitry Rogozin. Yang Severodvinsk telah berada di bawah pembinaan di limbungan itu Sevmash di utara Rusia sejak 1993.

“Semalam kapal selam nuklear induk Yasen - projek telah diserahkan kepada tentera laut untuk operasi percubaan,” Rogozin menulis di Twitter, mengesahkan laporan awal agensi berita RIA Novosti.

Yang Severodvinsk adalah salah satu daripada kelas 8 Yasen (Graney kelas, menurut klasifikasi NATO) kapal selam serangan diperintahkan oleh tentera laut Rusia. Bot-bot ke-2 dan ke-3 siri ini, Kazan dan Novosibirsk, kini sedang dalam pembinaan dan akan menam-pilkan reka bentuk yang dikemaskini.

Yang Severodvinsk mempunyai anjakan yang tenggelam 13,800 tan, panjang 119 meter, kelajuan 31 knot, dan boleh menyelam hingga 600 meter. Bot mampu untuk menjadi tuan rumah 90 anak kapal selam, termasuk 32 pegawai. Persenjataan utamanya terdiri daripada 24 Oniks (SS -N- 26) dan Kalibr (SS -N -27) peluru berpandu  torpedo sendiri berpandukan dan periuk api.

Pada Isnin, Armada Utara juga berkata bahawa Smolensk, Projek 949A (II- kelas) berkuasa nuklear kapal selam serangan, telah menyertai semula kumpulan itu selepas dua tahun pembaikan dan menaik taraf di limbungan Zvyozdochka di utara Rusia.

Dibina pada tahun 1990, Smolensk mempunyai panjang 155 meter, sesaran sehingga 24,000 tan, kedalaman operasi 600 meter, dan kelajuan maksimum tenggelam 32 knot. Bot bersenjata dengan 24 P- 700 Granit (SS – N - 19 Shipwreck) peluru berpandu supersonik dengan pelbagai 550 kilometer (300 batu nautika) .

Russian navy boosted with new nuclear 
attack submarine . . .

Russia’s has received a New Year present with the hand-over of a cutting-edge nuclear attack submarine, the Severodvinsk, Russia’s Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin said. The Severodvinsk had been under construction at the Sevmash shipyard in northern Russia since 1993.

“Yesterday the parent nuclear submarine of the Yasen-project has been handed over to the navy for trial operation,” Rogozin wrote on Twitter, confirming an earlier report by RIA-Novosti news agency.

The Severodvinsk is one of eight Yasen-class (Graney-class, according to NATO classification) attack subs ordered by the Russian navy.  The second and third boats of the series, the Kazan and the Novosibirsk, are currently under construction and will feature an updated design.

The Severodvinsk has a submerged displacement of 13,800 tons, length of 119 meters, speed of 31 knots, and can dive to 600 meters.  The boat is able to host of 90 submariners, including 32 officers. Its main armament consists of 24 Oniks (SS-N-26) and Kalibr (SS-N-27) cruise missiles, self-guided torpedoes and mines.

On Monday, the Northern Fleet also said that the Smolensk, a Project 949A (Oscar II-class) nuclear-powered attack submarine, had rejoined the fleet after two years of repairs and upgrading at the Zvyozdochka shipyard in northern Russia.

Built in 1990, the Smolensk has a length of 155 meters, displacement of up to 24,000 tons, operating depth of 600 meters, and maximum submerged speed of 32 knots.  The boat is armed with 24 P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) supersonic cruise missiles with a range of 550 kilometers (300 nautical miles).


4.6 Juta Snapchat Nama Samaran Gambar Aplikasi, Nombor telefon bocor

AFP Photo/Justin Tallis – think IN pictures @1WORLD Community)

SitiWanMahani - Berjuta-juta Amerika Syarikat dan Kanada pengguna popular per-kongsian foto aplikasi Snapchat mempunyai nombor telefon mereka dan nama samaran terdedah talian selepas data yang telah ditangkap oleh penggodam tanpa nama. Kebo-coran datang bulan selepas Snapchat telah memberi amaran lubang keselamatan utama.

Tahun baru mungkin baru sahaja bermula, tetapi untuk pemaju Snapchat ia telah ditan-dakan oleh keamanan yang lebih gagal dalam sejarah aplikasi mudah alih.

Satu kumpulan tanpa nama penggodam telah disusun dan dibuang pangkalan data yang mengandungi maklumat nombor telefon sebanyak 4.6 juta Snapchat pengguna, bersama-sama dengan nama pengguna mereka, untuk sebuah laman web (webpage) snapchatdb .info hanya dilabel.

Walaupun kedua-dua digit terakhir nombor telefon bocor mempunyai “untuk sekarang” telah ditapis keluar “untuk mengurangkan spam dan penyalahgunaan,” kumpulan kata seorang perlu berasa bebas untuk menghubungi mereka dan meminta untuk versi uncensored pangkalan data, yang mereka bersetuju untuk melepaskan “di bawah keadaan tertentu.”

Selain itu, penggodam mencadangkan mencari padanan Facebook dan Twitter akaun yang cari telefon yang diperlukan pada seseorang, mengatakan bahawa “orang cenderung untuk menggunakan nama pengguna yang sama di seluruh web.”

Mereka menjelaskan kebocoran besar-besaran oleh hasrat mereka untuk “meningkatkan kesedaran mengenai isu itu,” mendakwa bahawa Snapchat telah mengambil langkah yang sedikit atau tidak ada untuk menetapkan mengeksploitasi, mana pemilik aplikasi tahu adalah di sana.

“Syarikat itu juga enggan di menampal mengeksploitasi sehingga mereka tahu ia sudah terlambat dan syarikat-syarikat yang kita percaya dengan maklumat kami perlu lebih berhati-hati apabila berurusan dengan itu,” kata kenyataan itu di snapchatdb.info negeri.

“Motivasi kami di belakang pembebasan ini adalah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai di sekitar isu ini, dan juga meletakkan tekanan awam pada Snapchat untuk men-dapatkan ini mengeksploitasi tetap.

Ia dapat difahami bahawa startups berteknologi mempunyai sumber yang terhad tetapi keselamatan dan privasi tidak perlu menjadi matlamat sekunder. Perkara-perkara kese-lamatan sebanyak pengalaman pengguna tidak, “kumpulan itu seterusnya menjelaskan kepada TechCrunch.com.

Para penggodam mendakwa telah menerbitkan data “majoriti besar pengguna Snapchat.” Walau bagaimanapun, pandangan terperinci kod kawasan boleh didapati menyenaraikan banyak (bukan semua) daripada Amerika Syarikat dan beberapa kod kawasan Kanada.

Walaupun jumlah sebenar pengguna Snapchat adalah tidak jelas, laporan media mele-takkan nombor di 8 juta pengguna pada bulan Jun, dan Google bermain kedai aplikasi menyenaraikan aplikasi dalam 10,000,000 - 50,000,000 pemasangan pelbagai.

4.6 million Snapchat photo app usernames,
phone numbers leaked . . .

Millions of US and Canadian users of popular photo sharing app Snapchat had their phone numbers and usernames exposed online after the data was captured by anonymous hackers. The leak comes months after Snapchat was warned of a major security hole.

The New Year may have only just started, but for Snapchat developers it has already been marked by the greatest security fail in the mobile app’s history.

An anonymous group of hackers has compiled and dumped a database containing phone number information of 4.6 million Snapchat users, along with their usernames, to awebpage simply labeled snapchatdb.info.

Although the last two digits of the leaked phone numbers have “for now” been censored out “in order to minimize spam and abuse,” the group says one should feel free to contact them and ask for the uncensored version of the database, which they agree to release “under certain circumstances.”

Moreover, the hackers suggest searching for matching Facebook and Twitter accounts to figure out the needed phone numbers on one’s own, saying that “people tend to use the same username around the web.”

They explain the massive leak by their wish to “raise awareness on the issue,” claiming that Snapchat took little or no steps to fix the exploit, which the app owners knew was there.

“The company was too reluctant at patching the exploit until they knew it was too late and companies that we trust with our information should be more careful when dealing with it,” the statement on snapchatdb.info states.

“Our motivation behind the release was to raise the public awareness around the issue, and also put public pressure on Snapchat to get this exploit fixed. It is understandable that tech startups have limited resources but security and privacy should not be a secondary goal. Security matters as much as user experience does,” the group further explains to TechCrunch.com.

The hackers claim to have published the data of “a vast majority of the Snapchat users.” However, the detailed view of the available area codes lists many (but not all) of US and some of Canadian area codes. While the real number of Snapchat users is unclear, media reports put the number at 8 million users as of June, and Google play app store lists the app in the 10,000,000 – 50,000,000 installations range.

Namun, beberapa pengguna apl telah menyedari dump bukan satu penipuan, dan mengambil kepada media sosial melaporkan mencari nama pengguna dan nombor mereka di dalam senarai. AOL milik TechCrunch.com juga mengesahkan hack adalah sebenar, mengatakan bahawa sekurang-kurangnya salah satu daripada editornya mene-mui maklumat peribadi secara percuma.

Mungkin lebih memalukan bagi Snapchat adalah hakikat bahawa pelanggaran kesela-matan potensi dilaporkan seawal musim panas lalu oleh kumpulan Australia keselamatan Gibson (GibsonSec ).

Bulan selepas dibebaskan awal kumpulan itu mengenai keterdedahan Snapchat ini telah diabaikan oleh pemaju apl, GibsonSec memutuskan untuk menerbitkan (publish) senarai terperinci eksploitasi dengan contoh-contoh bagaimana seseorang yang mempunyai pengetahuan sekurang-kurangnya bahasa pengaturcaraan boleh menyalah-gunakan mereka.

Berikutan pembebasan GibsonSec ini Disember, Snapchat datang dengan satu kenyataan (statement) mengakui bahawa “secara teori, jika seseorang mampu untuk memuat naik satu set besar nombor telefon, seperti setiap nombor dalam kod kawasan, atau setiap nombor mungkin di Amerika Syarikat, mereka boleh mewujudkan pangkalan data kepu-tusan dan perlawanan nama samaran kepada nombor telefon dengan cara itu.

“Bagaimanapun , pemaju berkata, mereka telah” melaksanakan pelbagai perlindungan untuk menjadikannya lebih sukar untuk dilakukan,” dan “baru-baru ini ditambah tambahan langkah-langkah balas dan terus membuat penambahbaikan untuk memerangi spam dan penyalahgunaan.”

Sehingga masa ini ditulis, bahawa 27 Disember Penyataan kekal sebagai terbaru pada halaman blog rasmi aplikasi, dan Snapchat belum lagi secara rasmi mengulas mengenai pecah amanah itu.

Ia bukan kali pertama yang pengguna Snapchat mungkin kesal kepercayaan yang dibe-rikan kepada data peribadi mereka atau gambar dengan permohonan itu. Walaupun pemaju aplikasi di sampaikan ia sebagai satu cara menghantar gambar melalui “boleh dipadam” sederhana, berjanji bahawa imej-imej dipadam dari kedua-dua aplikasi dan pelayan selepas 10 saat untuk melihat oleh penerima, satu kajian (study) yang dijalankan oleh firma Amerika Syarikat April lalu berkata, ia bukan sebenarnya direka untuk mema-dam fail.

Menurut berasaskan Utah mentafsirkan Forensik, Snapchat sebenarnya tidak memadam-kan foto diterima, tetapi menyembunyikan dari pandangan dengan menukar sambungan dan menjadikan mereka tidak boleh dibaca. Gambar-gambar itu boleh diekstrak daripada peranti dan diserahkan kepada ibu bapa, peguam dan penguatkuasaan undang-undang lama selepas mereka telah dilihat.

Satu kajian berasingan mendakwa gambar-gambar yang belum dibaca tinggal pada pelayan aplikasi untuk kira 30 hari sebelum dihapuskan.

Snapchat amat popular dengan remaja, dan telah dilaporkan secara meluas yang akan digunakan untuk “sexting” atau pertukaran imej yang jelas dengan sedikit bogel.

Aplikasi ini telah dibangunkan dan dimiliki oleh dua pelajar Universiti Stanford. Sejak dilepaskan awal 2011, kedua-dua telah menjadi berita utama oleh dilaporkan menurun tawaran $3 billion dari Facebook dan tawaran $4 billion dari Google untuk memperoleh Snapchat.

Still, some of the app’s users have already realized the dump was not a hoax, and took to social media to report finding their usernames and numbers on the list. AOL-owned TechCrunch.com also confirmed the hack was real, saying that at least one of its editors found personal information freely available.

Perhaps even more embarrassing for Snapchat is the fact that the potential security breach was reported as early as last summer by an Australian group Gibson Security (GibsonSec). Months after the group’s initial release on Snapchat’s vulnerabilities had been ignored by the app’s developers, GibsonSec decided to publish a detailed list of exploits with examples of how someone with minimum knowledge of programming languages could abuse them.

Following GibsonSec’s December release, Snapchat came up with a statement admitting that “theoretically, if someone were able to upload a huge set of phone numbers, like every number in an area code, or every possible number in the US, they could create a database of the results and match usernames to phone numbers that way.” However, the developers said they have “implemented various safeguards to make it more difficult to do,” and “recently added additional counter-measures and continue to make improvements to combat spam and abuse.”

As of the time of writing, that December 27 statement remains the latest on the app’s official blog page, and Snapchat has not yet officially commented on the breach.

It is not the first time that Snapchat users may have regretted entrusting their private data or photos to the application. While the app developers initially presented it as a way of sending photos through an “erasable” medium, promising that the images are deleted from both the app and the servers after up to 10 seconds of viewing by the recipient, a studycarried out by a US firm last April said it was not in fact designed to erase the files.

According to Utah-based Decipher Forensics, Snapchat does not actually delete the received photos, but rather hides them from view by changing the extension and making them unreadable. The pictures can thus be extracted from devices and handed over to parents, lawyers and law enforcement long after they have been viewed.

A separate study claimed the unread photos stay on the app’s servers for some 30 days before being deleted.

Snapchat is particularly popular with teenagers, and has been widely reported to be used for “sexting” or exchange of explicit images with some degree of nudity.

The app has been developed and owned by two Stanford University students. Since its initial 2011 release, the two have made headlines by reportedly declining a $3 billion offer from Facebook and a $4 billion offer from Google to acquire Snapchat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...