Monday, 9 December 2013

Perdana Menteri THAI larut Parlimen, panggilan pilihan raya . . .

Penunjuk perasaan anti-kerajaan yang menjalankan bendera kebangsaan Thailand termasuk satu yang terbesar mengisi jalan-raya kerana mereka berarak di Bangkok, Thailand Isnin 9 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Ct1Mahani | SitiWanMahani BANGKOK (AP) Terdesak untuk meredakan krisis politik mendalam Thailand, Perdana Menteri Yingluck Shinawatra pada Isnin berkata beliau membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan dipanggil untuk pilihan raya awal. Tetapi bergerak melakukan apa-apa untuk untuk membendung arus yang semakin meningkat lebih daripada 150,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan beliau dalam satu demonstrasi yang terbesar di negara pada tahun-tahun.

Penganalisis berkata langkah-langkah yang datang terlambat dan tidak mungkin untuk memenuhi lawan yang mahu menghilangkan pengaruh keluarga Thailand yang kuat anaknya. Penunjuk perasaan menolak untuk tidak dipilih – “Majlis rakyat” untuk meng-gantikan kerajaan yang dipilih secara demokrasi itu.

Thailand telah berhadapan dengan serangan utama abangnya pergolakan Yingluck Thaksin digulingkan dalam rampasan kuasa tentera 2006 yang didedahkan konflik yang lebih mendalam antara golongan elit dan kelas menengah yang berpendidikan terhadap asas kuasa Thaksin di kawasan luar bandar, yang mendapat manfaat daripada dasar-dasar populist yang direka untuk memenangi miskin luar bandar.

Cubaan oleh pihak Yingluck bulan lepas meluluskan rang undang-undang melalui Parlimen yang akan diberikan pengampunan kepada Thaksin dan lain-lain mencetuskan pusingan terbaru kekacauan. “Selepas mendengar pendapat daripada semua pihak, saya telah memutuskan untuk meminta dekri diraja untuk membubarkan Parlimen,” kata Yingluck, suaranya bergetar ketika dia bercakap dalam ucapan disiarkan televisyen pagi Isnin yang memecah masuk ke programing biasa. “Akan ada pilihan raya baru mengikut sistem demokrasi.”

Parti pemerintah Yingluck memenangi undi yang terakhir 2 tahun lalu dalam kejadian tanah runtuh, dan mungkin keluar sebagai pemenang dalam apa-apa undi baru. Jurucakap kerajaan Teerat Ratanasevi berkata Kabinet telah mencadangkan undi baru diadakan 2 Feb. Tarikh itu mesti diluluskan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya, dan pegawai-pegawai pilihan raya akan bertemu dengan kerajaan dalam beberapa hari akan datang untuk berbincang, kata Jinthong Intarasri, seorang jurucakap suruhanjaya .

Yingluck berkata beliau akan kekal dalam kapasiti penjaga sehingga Perdana Menteri baru dinamakan. Sebagai Yingluck bercakap Isnin, tiang panjang penunjuk perasaan berarak lumpuh lalu lintas di jalan-jalan utama di Bangkok, mengisi jalan raya 4 lorong kerana mereka tertumpu dari 9 lokasi di pejabat Yingluck di ‘Government House’.

Banyak ditakuti hari-hari boleh berakhir ganas dan lebih daripada 60 buah sekolah Thai dan antarabangsa telah ditutup sebagai langkah berjaga-jaga. Ketua penunjuk perasaan Suthep Thaugsuban berkata beliau akan mengumumkan reaksinya untuk bergerak Yingluck sekali kemaraannya sampai ke ‘Government House’. Beliau telah berulang kali berkata, bagaimanapun, bahawa memanggil pemilihan baru dan juga peletakan jawatan Yingluck tidak akan cukup untuk menamatkan konflik tersebut.

Penunjuk perasaan yang dipersetujui. “Kami akan terus membantah kerana kami mahu keluarganya untuk keluar dari negara ini,” kata Boonlue Mansiri, salah satu daripada berpuluh-puluh ribu yang menyertai 20 kilometer (12 batu) berarak ke pejabat Yingluck.

Sentimen adalah di seluruh bandar yang sama, di mana penunjuk perasaan dipenuhi jalan 4 lorong utama di daerah perniagaan pusat bandar ini, mengibarkan bendera, meniup wisel dan memegang banner besar yang berkata, “Get Out Shinawatra.”

Ditanya mengenai pembubaran Parlimen, seorang wanita pertengahan umur di khalayak ramai berkata, “Sudah terlambat” dan “Ia tidak cukup.” “Pada akhir hari, kita akan menang,” kata wanita itu yang memperkenalkan dirinya sebagai Paew. “Apa yang berlaku sekarang? Jangan bimbang. Kami akan mencari penyelesaiannya.”

Penyokong Suthep pada hari Isnin muncul untuk meninggalkan kedua-dua tempat yang mereka duduki selama lebih daripada seminggu - Kementerian Kewangan dan sebahagian daripada kompleks kerajaan yang luas selama lebih daripada seminggu. Kebuntuan politik di negara ini semakin meruncing hari Ahad selepas parti pembangkang utama meletakkan jawatan daripada badan perundangan beramai-ramai untuk menyertai demonstrasi anti-kerajaan. Parti Demokrat yang diadakan 153 daripada 500 kerusi dalam badan perun-dangan, menurut angka terbaru di laman web mereka.

Parti Demokrat minoriti - yang bersekutu rapat dengan penunjuk perasaan - tidak meme-nangi pilihan raya sejak tahun 1992, dan beberapa pemimpin mereka kelihatan telah diberikan di atas politik pilihan raya sebagai hasilnya. Abhisit Vejjajiva, pemimpin Parti Demokrat dan bekas Perdana Menteri, yang diketuai salah satu perarakan melalui Bangkok pada hari Isnin. Beliau enggan mengulas sama ada pihak yang akan mengambil bahagian dalam pilihan raya akan datang.

Sejak pergolakan terkini bermula bulan lalu, sekurang-kurangnya 5 orang terbunuh dan sekurang-kurangnya 289 cedera. Keganasan berakhir tiba-tiba minggu lalu kerana kedua-dua pihak berhenti untuk meraikan hari lahir raja negara dihormati, yang ke 86 Khamis.

Krisis direbus lebih selepas parti pemerintah Yingluck cuba untuk ram rang undang-undang pengampunan kontroversi melalui badan perundangan. Pengkritik berkata ia direka terutamanya untuk membawa pulang Thaksin ke Thailand seorang lelaki yang dibebaskan.

Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra bercakap di TV Thai isnin 9 Disember, 2013, di Bangkok, Thailand. Yingluck Isnin mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan Thai anti-kerajaan dengan memegang sepanduk membuat jalan mereka ke rumah kerajaan semasa perarakan di Bangkok, Thailand Isnin, 9 disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan Thailand membuat jalan mereka di jalan yang semasa perhimpunan perarakan di Bangkok, Thailand Isnin 9 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk "pertarungan muktamad." (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan yang menjalankan bendera kebangsaan Thailand termasuk satu yang besar mengisi jalan kerana mereka berarak di Bangkok, Thailand Isnin 9 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penyokong memerhati beribu-ribu penunjuk perasaan anti-kerajaan berarak di jalan di Bangkok, Thailand Isnin Disember 9, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan Thailand memberi laluan mereka dengan bersiul semasa perarakan ke rumah kerajaan di Bangkok, Thailand Isnin, 9 disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penunjuk perasaan anti-kerajaan Thailand berjalan di bawah bendera nasional yang besar Thailand ke rumah kerajaan di Bangkok, Thailand Isnin, 9 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Pemimpin Demokrat dan lambaian bekas Perdana Menteri Abhisit Vejjajiva kerana dia perarakan dengan penunjuk perasaan anti-kerajaan di Bangkok, Thailand Isnin Disember 9, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra hari ini mengumumkan beliau akan membubarkan Dewan Rakyat Parlimen dan memanggil pilihan raya dalam usaha untuk menenangkan krisis politik di negara ini semakin mendalam. Langkah mengejutkan datang 100,000 penunjuk perasaan bersumpah untuk menggulingkan kerajaan beliau berarak melalui jalan-jalan di Bangkok untuk “pertarungan muktamad.” (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Thai PM dissolves Parliament, calls elections

BANGKOK (AP) Desperate to defuse Thailand's deepening political crisis, Prime Minister Yingluck Shinawatra on Monday said she is dissolving the lower house of Parliament and called for early elections. But the moves did nothing to stem a growing tide of more than 150,000 protesters vowing to overthrow her in one of the nation's largest demonstrations in years.

Analysts said the steps come too late and are unlikely to satisfy opponents who want to rid Thailand of her powerful family's influence. The protesters are pushing for a non-elected "people's council" to replace her democratically elected government.

Thailand has been plagued by major bouts of upheaval Yingluck's brother Thaksin was toppled in a 2006 army coup that laid bare a deeper conflict between the elite and the educated middle-class against Thaksin's power base in the countryside, which benefited from populist policies designed to win over the rural poor.

An attempt by Yingluck's party last month to pass a bill through Parliament that would have granted amnesty to Thaksin and others triggered the latest round of unrest. "After listening to opinions from all sides, I have decided to request a royal decree to dissolve Parliament," said Yingluck, her voice shaking as she spoke in a nationally televised address Monday morning that broke into regular programing. "There will be new elections according to the democratic system."

Yingluck's ruling party won the last vote two years ago in a landslide, and is likely to come out victorious in any new ballot. Government spokesman Teerat Ratanasevi said the Cabinet had proposed a new vote be held Feb. 2. The date must be approved by the Election Commission, and electoral officials will meet with the government in the next few days to discuss it, said Jinthong Intarasri, a spokeswoman for commission.

Yingluck said she will remain in a caretaker capacity until a new premier is named. As Yingluck spoke Monday, long columns of marching protesters paralyzed traffic on major Bangkok boulevards, filling four-lane roads as they converged from nine locations on Yingluck's office at Government House.

Many feared the day could end violently and more than 60 Thai and international schools have closed as a precaution. Protest leader Suthep Thaugsuban said he would announce his reaction to Yingluck's moves once his march reaches Government House. He has repeatedly said, however, that calling fresh elections and even Yingluck's resignation would not be enough to end the conflict.

Protesters agreed. "We will keep on protesting because we want her family to leave this country," said Boonlue Mansiri, one of tens of thousands who joined a 20-kilometer (12-mile) march to Yingluck's office.

The sentiment was the same across town, where protesters filled a major four-lane road in the city's central business district, waving flags, blowing whistles and holding a huge banner that said, "Get Out Shinawatra."

Asked about the dissolution of Parliament, one middle-aged woman in the crowd said, "It is too late" and "It's not enough." "At the end of the day, we are going to win," said the woman who identified herself as Paew. "What happens now? Don't worry. We will figure it out."

Suthep's supporters on Monday appeared to abandon the two places they had occupied for more than a week - the Finance Ministry and part of a vast government complex for more than a week. The country's political standoff deepened Sunday after the main opposition party resigned from the legislature en masse to join the anti-government demonstrations. The Democrats held 153 of the 500 seats in the legislative body, according to the latest figures on their website.

The minority Democrats - who are closely allied with the protesters - have not won an election since 1992, and some of their leaders appear to have given up on electoral politics as a result. Abhisit Vejjajiva, the leader of the Democrat Party and a former premier, led one of the marches through Bangkok on Monday. He declined to comment on whether the party would participate in the next election.

Since the latest unrest began last month, at least five people have been killed and at least 289 injured. Violence ended suddenly last week as both sides paused to celebrate the birthday of the nation's revered king, who turned 86 Thursday.

The crisis boiled over after Yingluck's ruling party tried to ram a controversial amnesty bill through the legislature. Critics say it was designed mainly to bring Thaksin home to Thailand a free man.

__ Associated Press writers Jocelyn Gecker, Grant Peck, Tim Sullivan, Jinda Wedel and Sinfah Tunsarawuth contributed to this report.

Bantahan besar-besaran Thailand berterusan sebagai 
Yingluck panggilan untuk sentap pilihan raya . . .


SitiWanMahani Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra berkata pada Isnin bahawa beliau akan membubarkan parlimen dan memanggil pilihan raya sentap berikut minggu bantahan besar-besaran terhadap kerajaan beliau. Suthep Thaugsuban, pemimpin protes anti-kerajaan, berkata bahawa tidak cukup baik dan terus mengetuai perarakan ke pejabat Yingluck di ‘Government House’.

Thaugsuban mahu menubuhkan sebuah “majlis rakyat” yang dipanggil orang yang baik untuk menggantikan kerajaan, Yingluck berkata itu tidak mengikut perlembagaan dan tidak demokratik. Penunjuk perasaan tidak hanya mahu Yingluck untuk pergi, mereka mahu menghapuskan pengaruh abangnya, bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, yang terus menarik tali kerajaan dari luar negara.

Thaksin melarikan diri Thailand pada tahun 2008 untuk mengelakkan disabitkan rasuah tetapi kekal rapat terlibat dengan kerajaan adiknya itu.

Thailand mass protests persist as Yingluck calls 
for snap election . . .

Thai Prime Minister Yingluck Shinawatra said on Monday that she would dissolve parliament and call a snap election following weeks of mass protests against her government. Suthep Thaugsuban, the anti-government protest leader, said that was not good enough and continued to lead a march to Yingluck's offices at Government House.

Thaugsuban wants to set up a "people's council" of so-called good people to replace the government, Yingluck said that would be unconstitutional and undemocratic. Protesters don't just want Yingluck to go, they want to wipe out the influence of her brother, former prime minister Thaksin Shinawatra, who continues to pull the strings of government from outside the country.

Thaksin fled Thailand in 2008 to avoid a corruption conviction but has remained closely involved with his sister's government.

Penunjuk perasaan Anti-KERAJAAN berarak dengan bendera NEGARA Thai yang besar semasa perhimpunan di Bangkok . . .

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan berarak dengan bendera negara Thai yang besar semasa perhimpunan di Bangkok 9 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra membubarkan Parlimen pada hari Isnin dan dipanggil pilihan raya snap, tetapi pemimpin protes anti-kerajaan ditekan ke hadapan dengan demonstrasi besar-besaran yang ingin memasang sebuah badan yang tidak dipilih untuk mentadbir negara. REUTERS/Athit Perawongmetha (THAILAND - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan mengumumkan bendera Thai yang besar kerana mereka turun di ‘Government House’ di Bangkok 9 Dis 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra membubarkan Parlimen pada hari Isnin dan dipanggil pilihan raya snap, tetapi pemimpin protes anti-kerajaan ditekan ke hadapan dengan demonstrasi besar-besaran yang ingin memasang sebuah badan yang tidak dipilih untuk mentadbir negara. REUTERS/Dylan Martinez (THAILAND - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan membawa bendera Thailand kerana mereka meraikan di luar ‘Government House’ di Bangkok 9 Dis 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra membubarkan Parlimen pada hari Isnin dan dipanggil pilihan raya snap, tetapi pemimpin protes anti-kerajaan ditekan ke hadapan dengan demonstrasi besar-besaran yang ingin memasang sebuah badan yang tidak dipilih untuk mentadbir negara. REUTERS/Dylan Martinez (THAILAND - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan berarak semasa perhimpunan di Bangkok 9 Disember, 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra membubarkan Parlimen pada hari Isnin dan dipanggil pilihan raya snap, tetapi pemimpin protes anti-kerajaan ditekan ke hadapan dengan demonstrasi besar-besaran yang ingin memasang sebuah badan yang tidak dipilih untuk menjalankan Thailand. REUTERS/Dylan Martinez (THAILAND - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan dengan bendera kebangsaan Thailand menunggang motosikal mereka kerana mereka berkumpul di jalan utama di Bangkok 9 Dis 2013. Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra berkata pada hari Isnin dia akan membubarkan parlimen dan mengadakan pilihan raya “secepat mungkin” selepas gelombang protes anti-kerajaan di Bangkok. REUTERS/Dylan Martinez (THAILAND - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan anti-kerajaan berarak semasa perhimpunan di Bangkok 9 Disember, 2013. REUTERS/Dylan Martinez (THAILAND - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Tibet buangan ditahan oleh pihak polis semasa protes atas peraturan China sejak Tibet, di luar kedutaan China di New Delhi 9 Dis, 2013. REUTERS/Anindito Mukherjee (INDIA - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan menyanyi dan bermain piano dihiasi EU dan simbol Ukraine sebagai ahli Kementerian Dalam Negeri berkawal berhampiran bangunan pentadbiran presiden semasa perhimpunan yang diadakan oleh penyokong integrasi EU di Kiev 7 disember 2013. Pembangkang Ukraine menuduh Presiden Viktor Yanukovich pada hari Sabtu mengkhianati kepentingan negara dalam ceramah semasa ke semasa, dengan Rusia Vladimir Putin, walaupun kedua-dua negara berkata apa-apa yang telah dipersetujui. REUTERS/Stringer (UKRAINE - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penunjuk perasaan terlena di dalam Dewan Bandaraya Kiev, kini hab organisasi bagi penunjuk perasaan yang telah menduduki bangunan itu, December 6, 2013. Ukrainian pro-Eropah penunjuk perasaan berikrar untuk tinggal di jalan-raya dan terus kepungan mereka bangunan-bangunan kerajaan, walaupun ancaman polis untuk mengambil tindakan keras “keras” untuk menguatkuasakan perintah mahkamah bahawa mereka bersurai. Gambar diambil dengan pendedahan yang lama. REUTERS/Stoyan Nenov (UKRAINE - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Kanak-kanak menikmati perjalanan di taman tempatan semasa aktiviti Krismas di New York 7 Dis 2013.  REUTERS/Eduardo Munoz (UNITED STATES - SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penyokong berdiri di hadapan bendera besar Palestin kerana mereka mengambil bahagian dalam perhimpunan menandakan ulang tahun ke-46 penubuhan Barisan Popular bagi Pembebasan Palestin (PFLP), di Gaza City 7 Disember, 2013. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY ANNIVERSARY– think IN pictures @1WORLD Community)

(Fasad-teknologi Happening Today)!? Permulaan Ambil Makanan-teknologi tujuannya Ayam, Telur . . .Ct1Mahani | SitiWanMahani Bolehkah tumbuhan menggantikan AYAM dan TELUR? (Fasad-teknologi) Permulaan (Startups) makanan-teknologi membawa inovasi gaya Lembah Silikon kepada sistem makanan yang mereka katakan kemudaratan alam sekitar, haiwan dan kesihatan manusia.

Food-tech Startup Take Aims at Chicken, Eggs

Can plants replace chicken and eggs? (Fasad-teknology) Food-tech startups are bringing Silicon Valley-style innovation to a food system they say harms the environment, animals and human health.

Bahagian dalam lalui TPP sebagai tekanan Amerika Syarikat untuk menutup perjanjian kontroversi – Wikileaks

Menteri perdagangan dan wakil menghadiri Perkongsian Trans-Pasifik Mesyuarat Menteri-Menteri (TPP) di Singapura pada 7 Disember 2013. (AFP Photo/Roslan Rahman – think IN pictures @1WORLD Community)

 Ct1Mahani | SitiWanMahani Amerika Syarikat sedang dlm tekanan akan tercapai untuk menjamin Deal Perdagangan Trans-Pasifik dengan syarat-syarat yang boleh menjejaskan kepentingan negara -negara yang terlibat. Dokumen Wikileaks mengatakan rundingan adalah “lumpuh,” dengan Amerika Syarikat enggan berkompromi dengan isu-isu yang dipertikaikan.

Anti-rahsia kumpulan Wikileaks telah mengeluarkan 2 dokumen yang mendedahkan keadaan rundingan Perkongsian Trans-Pasifik (TPP). Perjanjian berkenaan termasuk 12 buah negara - Amerika Syarikat, Jepun, Mexico, Kanada, Australia, Malaysia, Chile, Singapura, Peru, Vietnam, New Zealand dan Brunei - yang mewakili lebih daripada 40 % peratus daripada keluaran dalam negara kasar DUNIA.

12 negara-negara sedang berada di Singapura minggu ini untuk membincangkan perjanjian perdagangan. Berikutan mesyuarat tertutup di Singapura, menteri perda-gangan Jepun Yasutoshi Nishimura memberitahu media beliau ingin “Amerika Syarikat untuk menunjukkan fleksibiliti.”

“Saya telah sebutkan bahagian-bahagian kita tidak boleh berganjak, jadi isu ini adalah apa yang kedua-dua pihak boleh buat berdasarkan itu,” kata Nishimura.

Butir-butir perjanjian itu telah disembunyikan dari mata orang ramai sehingga bulan lepas apabila Wikileaks mendedahkan harta daripada maklumat yang menerangkan selok- belok perjanjian. Washington telah dikritik kerana tidak mendedahkan butir-butir perjanjian itu.

Fail Wikileaks ' menunjukkan bahawa terdapat perbezaan pendapat yang ketara ke atas 119 isu-isu tertunggak, dengan Amerika Syarikat enggan berkompromi dengan beberapa isu perbalahan. Ia tidak jelas dari mana satu daripada 12 negara yang mengambil bahagian dalam rundingan kebocoran datang.

“Amerika Syarikat mengenakan tekanan hebat untuk menutup sebanyak isu yang mungkin minggu ini,” membaca salah satu dokumen. “Kata satu negara yang sampai sekarang pun tiada sebarang yang dilihat dgn jelas, pergerakan yang besar kepada sebahagian daripada Amerika Syarikat, dan ini adalah sebab untuk keadaan ini.”

Pentadbiran Obama telah menggesa semua pihak yang terlibat dalam perjanjian itu untuk mencapai persetujuan sebelum akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, pertikaian menge-nai isu-isu utama mungkin membawa kepada “senario penutupan separa atau kegagalan pada bulan Disember.”

Perjanjian itu telah dialu-alukan oleh Washington sebagai “keutamaan nombor satu” yang akan meningkatkan ekonomi semua negara-negara yang mengambil bahagian. Tetapi beberapa keadaan telah mencetuskan kritikan bahawa negara-negara yang terlibat dalam perjanjian itu boleh melihat kepentingan mereka yang terjejas.

Antara isu-isu menyekat perjanjian itu menetapkan kuasa baru untuk multinasional yang akan membolehkan mereka untuk mencabar undang-undang negara di antarabangsa yang dikendalikan secara persendirian. Washington telah disahkan kuasa itu dalam tawaran perdagangan sebelumnya seperti Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara ( NAFTA) , tetapi keadaan dalam TPP dapat memberikan lebih kuasa multinasional untuk mencabar lebih luas undang-undang. Di bawah NAFTA beberapa syarikat termasuk Dow Chemicals dan Exxon Mobil telah berusaha untuk membatalkan peraturan-peraturan mengenai fracking , penggerudian minyak dan (drug patents) paten dadah.

“Amerika Syarikat, seperti dalam pusingan sebelumnya, tidak menunjukkan sebarang fleksibiliti mengenai cadangannya, menjadi salah satu daripada halangan yang paling penting untuk menutup bab ini,” kata seorang memo dari satu negara-negara yang mengambil bahagian yang diperolehi oleh Huffington Post.

Tambahan pula, antara syarat dikhabarkan dalam perjanjian adalah standard baru yang akan memberikan syarikat-syarikat farmaseutikal hak harta intelek baru. Peraturan-peraturan yang akan melanjutkan paten, memberikan syarikat monopoli pada ubat-ubatan baru dan berpotensi mendesak kenaikan harga di negara-negara membangun yang mengambil bahagian dalam perjanjian itu.

“Jika dimulakan, rejim IP TPP ini akan memijak atas hak individu dan kebebasan bersuara, serta menginjak-injak orang biasa intelektual dan kreatif,” kata pengasas Wikileaks Julian Assange dalam satu kenyataan November. “Jika anda membaca, menulis , menerbitkan, berfikir, mendengar, tarian, menyanyi atau mengada-adakan, jika anda ladang atau memakan makanan, jika anda sakit sekarang atau mungkin satu hari sakit, TPP telah anda dalam rerambut silang itu.”

Kumpulan hak asasi manusia juga telah menyuarakan bantahan mereka terhadap perjanjian itu dan menyelar pembaharuan yang mereka katakan akan mengehadkan kebebasan di web. Pertubuhan Media Terbuka telah melancarkan petisyen terhadap " “penapisan talian melampau” TPP dan telah mengumpul lebih 100,000 tandatangan.

Deep divisions over TPP as US pressures to Close 
Controversial deal - WikiLeaks

The US is ramping up pressure to secure a Trans-Pacific Trade Deal with conditions that could undermine the national interests of nations involved. WikiLeaks documents say talks are “paralyzed,” with the US refusing to compromise on disputed issues.

Anti-secrecy group WikiLeaks has released two documents revealing the state of negotiations for the Trans-Pacific Partnership (TPP). The deal in question includes 12 countries – the United States, Japan, Mexico, Canada, Australia, Malaysia, Chile, Singapore, Peru, Vietnam, New Zealand and Brunei – which represent more than 40 percent of the world’s gross domestic product.

The 12 nations are are in Singapore this week to discuss the trade agreement. Following a closed-door meeting in Singapore, Japan's trade minister Yasutoshi Nishimura told press he would like “the United States to show flexibility.”

"I've already mentioned the parts we can't budge on, so the issue is what both sides can do based on that,” Nishimura said.

Details of the deal had been hidden from the public eye until last month when WikiLeaks divulged a trove of information describing the ins and outs of the agreement. Washington has been criticized for not revealing the details of the agreement.

WikiLeaks’ files show that there is significant disagreement over 119 outstanding issues, with the US refusing to compromise on a number of contentious issues. It is not clear from which of the 12 countries participating in the talks the leaks came.

“The US is exerting great pressure to close as many issues as possible this week,” reads one of the documents. “One country remarked that up until now there had been no perceivable, substantial movement on the part of the US, and that is the reason for this situation.”

The Obama administration has called on all parties involved in the deal to reach an agreement before the end of the year. However, disputes over key issues may lead to “a partial closure scenario or even a failure in December.”

The deal has been hailed by Washington as a “number one priority” that will boost the economies of all the participating countries. But some of the conditions have sparked criticism that the nations involved in the deal may see their interests undermined.

Among the issues blocking the agreement stipulates new powers for multinationals that would allow them to challenge country laws in privately run international courts. Washington has endorsed such powers in previous trade deals such as the North American Free Trade Agreement (NAFTA), but conditions in the TPP could grant multinational more powers to challenge a wider range of laws. Under NAFTA several companies including Dow Chemicals and Exxon Mobil have sought to overrule regulations on fracking, oil drilling and drug patents.

“The United States, as in previous rounds, has shown no flexibility on its proposal, being one of the most significant barriers to closing the chapter,” said a memo from one of the participating countries obtained by the Huffington Post.

Furthermore, among the rumored conditions in the treaty are new standards that would grant pharmaceutical companies new intellectual property rights. The regulations would extend patents, giving companies monopolies on new medications and potentially pushing up prices in the developing countries participating in the deal.

“If instituted, the TPP’s IP regime would trample over individual rights and free expression, as well as ride roughshod over the intellectual and creative commons,” said WikiLeaks founder Julian Assange in a November statement. “If you read, write, publish, think, listen, dance, sing or invent; if you farm or consume food; if you’re ill now or might one day be ill, the TPP has you in its crosshairs.”

Rights groups have also voiced their opposition to the treaty and slammed reforms that they say would limit freedoms on the web. Organization Open Media have launched a petition against the TPP’s “extreme online censorship” and have already collected over 100,000 signatures.


Amnesty untuk mendakwa perisikan United Kingdom ke atas e-mel yang dipintas, panggilan telefon . . .

Ibu pejabat Amnesty International di London  (The headquarters of Amnesty International in London (Imej dari/Image from maps.google.com – think IN pictures @1WORLD Community)

Ct1Mahani | SitiWanMahani Pertubuhan hak asasi manusia Amnesty International telah mengisytiharkan ia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap perkhid-matan keselamatan British. Amnesty mendakwa panggilan yang telah dipintas oleh agensi perisikan UK.

“Sebagai sebuah organisasi global mengusahakan pelbagai isu-isu sensitif yang akan menjadi kepentingan tertentu kepada perkhidmatan keselamatan di Amerika Syarikat dan United Kingdom, kami amat bermasalah dengan prospek bahawa komunikasi kakitangan kami mungkin telah dipintas,” Michael Bochenek, pengarah Amnesty ini undang-undang dan dasar memberitahu Guardian.

Kumpulan itu telah mengeluarkan satu tuntutan di Tribunal Kuasa penyiasatan (IPT) mengatakan bahawa tindakan yang didakwa oleh perisikan UK akan melanggar Artikel 8 (hak untuk privasi) dan perkara 10 (hak untuk kebebasan bersuara) Akta Hak Asasi Manusia.

“Kami kerap menerima maklumat sensitif daripada sumber-sumber dalam situasi yang bermakna kerjasama mereka dengan Amnesty boleh menimbulkan risiko sebenar kepada keselamatan mereka dan keselamatan keluarga mereka,” kata Bochenek .

Amnesty juga telah menuntut bahawa IPT mengadakan pendengaran awam proses - bertentangan dengan amalan biasa badan mengkaji aduan secretively dan dengan cara yang tidak terkawal.

“Ia akan menjadi ironi yang tidak masuk akal jika siasatan pengawasan yang telah dijalankan secara rahsia itu sendiri rahsia,” kata Bochenek.

Ini bukan kes hanya sesebuah organisasi menyaman perkhidmatan keselamatan ke atas akses yang tidak dibenarkan kepada data mereka. Kumpulan Liberty,hak asasi manusia Privasi Antarabangsa dan Big Brother Watch telah mengambil isu itu ke mahkamah, dan prosiding undang-undang sedang dijalankan.

Ini adalah yang terbaru di kalangan kes-kes yang dibawa ke mahkamah ekoran pendedahan Edward Snowden ini.

Langkah itu Amnesty ini mengikuti ayat-ayat yang British GCHQ (Ibu Pejabat Komunikasi Kerajaan) dan NSA (National Security Agency) di Amerika Syarikat telah menggunakan program-program untuk mengakses data dan syarikat pengguna di Internet. Program-program termasuk PRISM dan sementa , dan boleh mengambil dalam jumlah yang besar maklumat yang dikongsi antara kedua-dua negara.

Amnesty to sue United Kingdom Intelligence Over 
Intercepted Emails, Phone Calls . . .

Human rights organization Amnesty International has declared it will take legal action against British security services. Amnesty claims its calls have been intercepted by UK intelligence agencies.

"As a global organization working on many sensitive issues that would be of particular interest to security services in the US and UK, we are deeply troubled by the prospect that the communications of our staff may have been intercepted," Michael Bochenek, Amnesty’s director of law and policy told the Guardian.

The group has issued a claim at the Investigatory Powers Tribunal (IPT) saying that the alleged actions by UK intelligence would be in breach of article 8 (right to privacy) and article 10 (right to freedom of expression) of the Human Rights Act.

"We regularly receive sensitive information from sources in situations that mean their co-operation with Amnesty could present a real risk to their safety and the safety of their family," Bochenek said.

Amnesty has also demanded that the IPT hold public hearings of the process – contrary to the body’s usual practice of reviewing the complaints secretively and in an unregulated manner.

"It would be a ridiculous irony if the investigation into surveillance that has been carried out in secret was itself secret," Bochenek said.

This is not the only case of an organization suing security services over unauthorized access to their data. Human rights groups Liberty, Privacy International and Big Brother Watch have taken the issue to court, and legal proceedings are underway.

This is the latest among cases taken to court in the wake of Edward Snowden’s disclosures.

The Amnesty’s move follows revelations that British GCHQ (Government Communications Headquarters) and the NSA (National Security Agency) in the US have been using programs to access the users’ and companies’ data on the Internet. The programs include PRISM and Tempora, and can take in huge amounts of information shared between the two countries.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...