Thursday, 21 November 2013

Nelayan Filipina memanaskan kepada bot-bot peti sejuk . . .SitiWanMahani - Nelayan Filipina menggunakan bot peti sejuk rosak untuk menggan-tikan kapal rosak oleh Taufan Haiyan. (Philippines fishermen warm to fridge boats. Philippines fishermen use damaged fridges as boats to replace vessels wrecked by Typhoon Haiyan. Paul Chapman reports).

Sebuah bot, yang dibuat dari peti sejuk pecah dan buluh, ditinggalkan oleh nelayan di tepi laut di Tanauan . . .

TOP NEWS Photos: Sebuah bot, yang dibuat dari peti sejuk pecah dan buluh, ditinggalkan oleh nelayan di tepi laut di Tanauan November 20, 2013. Selepas kehilangan bot dan rumah-rumah mereka dalam Typhoon Haiyan, nelayan sebuah kampung musnah dalam Tanauan mula membina bot, 2 duduk diperbuat daripada peti sejuk terbengkalai dan kayu. Bot yang pertama telah dibuat oleh seorang nelayan, di mana kanak-kanak memberikan idea kerana mereka mahu bermain di dalamnya, dan tidak lama lagi yang lain mengikuti. Filipina dan angkatan tentera antarabangsa dan agensi-agensi bantuan sedang berjuang untuk mendapatkan bantuan ke kawasan-kawasan yang musnah akibat tahap pemusnahan dari Typhoon Haiyan, yang telah meninggalkan lebih daripada 4,000 mati dan 4 juta orang tersesar. REUTERS/Damir Sagolj (PHILIPPINES - DISASTER SOCIETY MARITIME ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY - think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Kanak-kanak lelaki bergerak bot mereka, yang dibuat dari peti sejuk pecah dan buluh, ke pantai di Tanauan November 20, 2013. Selepas kehilangan bot dan rumah-rumah mereka dalam Typhoon Haiyan, nelayan sebuah kampung musnah dalam Tanauan mula membina bot, 2 duduk diperbuat daripada peti sejuk terbengkalai dan kayu. Bot yang pertama telah dibuat oleh seorang nelayan, di mana kanak-kanak memberikan idea kerana mereka mahu bermain di dalamnya, dan tidak lama lagi yang lain mengikuti. Filipina dan angkatan tentera antarabangsa dan agensi-agensi bantuan sedang berjuang untuk mendapatkan bantuan ke kawasan-kawasan yang musnah akibat tahap pemusnahan dari Typhoon Haiyan, yang telah meninggalkan lebih daripada 4,000 mati dan 4 juta orang tersesar. REUTERS/Damir Sagolj (PHILIPPINES - ENVIRONMENT MARITIME SOCIETY DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Sebuah pesawat Osprey Amerika Syarikat membuat mendarat di USS George Washington, yang ditempatkan untuk membantu dalam melegakan mengedarkan bantuan selepas Typhoon Super Haiyan di tengah Filipina November 20, 2013. Di Filipina menghadapi satu tugas yang besar daripada pembinaan semula Typhoon Haiyan, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 3,974 orang dan meninggalkan 1,186 hilang, dengan masyarakat terpencil belum menerima bantuan penting walaupun usaha bantuan antarabangsa secara besar-besaran. REUTERS/Edgar Su (PHILIPPINES - TRANSPORT MILITARY DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Sebuah helikopter Seahawk Amerika Syarikat mengambil kira pada USS George Washington, yang ditempatkan untuk membantu dalam pengagihan bantuan selepas Typhoon Super Haiyan di tengah Filipina November 20, 2013. Di Filipina menghadapi satu tugas yang besar daripada pembinaan semula Typhoon Haiyan, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 3,974 orang dan meninggalkan 1,186 hilang, dengan masyarakat terpencil belum menerima bantuan penting walaupun usaha bantuan antarabangsa secara besar-besaran. REUTERS/Edgar Su (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Sebuah rumah musnah berdiri di tengah-tengah pokok kelapa tumbang berhampiran Guiuan, Eastern Samar, di tengah Filipina November 20, 2013. Di Filipina menghadapi satu tugas yang besar daripada pembinaan semula Typhoon Haiyan, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 3,974 orang dan meninggalkan 1,186 yang hilang, dengan masyarakat terpencil belum menerima bantuan penting walaupun usaha bantuan antarabangsa secara besar-besaran. REUTERS/Edgar Su (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: (AkhirZAMAN) Seorang lelaki kelihatan di daerah kewangan Pudong Shanghai November 20, 2013. Dengan perubahan dalam nada dan bahasa, gabenor bank pusat China telah teruntai kemungkinan mempercepatkan reformasi mata wang dan pasaran memberikan lebih banyak ruang untuk menetapkan kadar pertukaran yuan kerana beliau menggariskan rancangan yang lebih luas untuk perubahan ekonomi yang luas. Bank pusat di bawah Zhou Xiaochuan telah secara konsisten ditandai niat untuk meliberalisasikan pasaran kewangan dan membenarkan yuan diniagakan lebih bebas, malah sebelum tembaga atas Parti Komunis diumumkan lewat minggu lepas set paling berani pembaharuan ekonomi dan sosial dalam hampir 3 dekad. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - BUSINESS CITYSCAPE TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Sepasang anjing laut pelabuhan memakai pemancar satelit dikaitkan di atas kepalanya menghadapi setiap selepas dilepaskan ke perairan Howe Sound dalam Porteau Cove, British Columbia November 20, 2013. Anjing laut telah menerima beberapa bulan jagaan di Vancouver Aquarium Marine Centre Penyelamat Mamalia selepas diselamatkan dari hutan. Memakai pemancar akan membantu mengesan pergerakan selepas pembebasannya. REUTERS/Andy Clark (CANADA - SOCIETY ANIMALS TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Gabenor Illinois Pat Quinn memegang Kebebasan Agama dan Akta Kesaksamaan Perkahwinan selepas menandatangani ke dalam undang-undang pada satu majlis di Chicago, Illinois, November 20, 2013. Illinois akan menjadi negeri yang ke-16 untuk menghalalkan perkahwinan sesama jantina. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menyampaikan Pingat Presiden Kebebasan untuk penghibur Oprah Winfrey pada satu majlis di Bilik Timur White House di Washington, November 20, 2013. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - POLITICS ENTERTAINMENT PROFILE TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama memegang bayi, sebahagian daripada keluarga besar Kennedy, semasa meletakkan bunga sempena Presiden Amerika Syarikat John F. Kennedy yang dibunuh di Arlington National Cemetery berhampiran Washington, November 20, 2013. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Ahli-ahli Parlimen Eropah mengambil bahagian dalam sesi pengundian di Parlimen Eropah di Strasbourg, 20 November, 2013. Gambar diambil dengan lensa fisheye. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY- think IN pictures @1WORLDCommunity)

Karzai berkata ‘tidak Amanah’ dengan Amerika Syarikat dengan perjanjian keselamatan Afghanistan yang dipertaruhkan . . .SitiWanMahani - Keselamatan telah ketat di ibu negara Afghanistan sebagai pemimpin puak berkumpul untuk membahaskan satu perjanjian penting yang dipersetujui dalam bentuk draf antara Kabul dan Washington. Amerika Syarikat dikatakan telah mendapat jalan kepada beberapa isu kontroversi yang berkaitan dengan syarat-syarat yang tente-ranya boleh tinggal di luar 2014. Rundingan sengit dan perbalahan antara kedua-dua kerajaan didahului mesyuarat sehingga 2,500 orang tua Afghan di Loya Jirga.

Pelaksanaan perjanjian itu bergantung sebahagian besar kepada Presiden Karzai. Beliau memberitahu perhimpunan hubungan beliau dengan Amerika tidak baik. “Saya tidak mempercayai mereka dan mereka tidak mempercayai saya,” katanya. Baru-baru ini beliau menuduh pasukan antarabangsa untuk membawa hanya penderitaan kepada Afghanistan.

Tetapi sebelum Loya Jirga beliau berkata perjanjian itu adalah kepentingan negara, dan beliau memanggil mesyuarat untuk mendapatkan sokongan politik untuk itu. Draf yang berbunyi tentera Amerika Syarikat dituduh kesalahan di Afghanistan akan tertakluk kepa-da keadilan Amerika Syarikat tidak Afghan. Ia berkata tentera Amerika Syarikat “tidak sepatutnya menyasarkan orang awam Afghanistan, termasuk di rumah-rumah mereka”, kata-kata yang dilihat sebagai memberikan kebebasan untuk meneruskan militan.

Karzai says 'no trust' with US with Afghan security deal at stake

Security has been tight in the Afghan capital as tribal elders gathered to debate a crucial pact agreed in draft form between Kabul and Washington. The US is said to have got its way on several controversial issues concerning the conditions under which its troops may stay beyond 2014. Intense negotiations and wrangling between both governments preceded the meeting of up to 2,500 Afghan elders at the Loya Jirga.

The accord's implementation depends to a great extent on President Karzai. He told the assembly his relations with America were not good. "I don't trust them and they don't trust me," he said. Recently he accused international forces of bringing only suffering to Afghanistan.

But before the Loya Jirga he said the deal was of national importance, and he called the meeting to seek political support for it. The draft says US soldiers accused of offences in Afghanistan will be subject to US not Afghan justice. It says US forces "shall not target Afghan civilians, including in their homes", wording seen as granting freedom to pursue militants.

Diturunkan/Revealed: Amerika Syarikat menaja firma Afghan dgn hubungan pengganas . . .SitiWanMahani - Amerika telah didakwa diberikan bantuan bernilai lebih daripada 150 juta dolar kepada syarikat-syarikat di Afghanistan yang disyaki mempunyai hubungan dengan organisasi pengganas. Ayat-ayat yang datang daripada seorang pegawai penyiasat yang dilantik khas oleh Kongres Amerika Syarikat. RT ini Gayane Chichakyan melihat cerita.

Revealed: US sponsors Afghan firms with terrorist ties

America has allegedly given aid worth more than 150 million dollars to companies in Afghanistan that are suspected of links with terrorist organizations. The revelations come from an investigator who was specially appointed by the U.S. Congress. RT's Gayane Chichakyan looks at the story.


Tanah tergesa-gesa: Meletus pulau naik selatan Tokyo (PHOTOS, VIDEO) . . .SitiWanMahani - Satu letusan gunung berapi telah menimbulkan pulau kecil kecil di laut di luar pantai Jepun. Pengawal Pantai Jepun telah mengeluarkan AMARAN sebagai daratan baru wap meludah, asap hitam, abu dan batu.

Pulau baru ini adalah sebahagian daripada rantaian Ogasawara, juga dikenali sebagai Kepulauan Bonin, sekumpulan kira-kira 20 pulau yang tidak didiami yang terletak kira-kira 1,000 kilometer dari ibu negara Jepun. Pulau kecil ini dianggarkan kira-kira 200 meter dalam diameter.

Pulau baru boleh terhakis jauh hanya secepat ia muncul, tetapi ia juga boleh menjadi sebahagian tetap rantai gunung berapi, Hiroshi Ito, yang mengembara dengan Pengawal Pantai, memberitahu rangkaian berita FNN.

Land rush: Erupting island rises south of Tokyo (PHOTOS, VIDEO)

A volcano eruption has raised a small islet in the sea off the Japanese coast. The Japanese Coast Guard has issued a warning as the new land mass is spitting steam, black smoke, ash and rocks.

The new island is part of the Ogasawara chain, also known as the Bonin Islands, a group of some 20 uninhabited islands located approximately 1,000 kilometres from the Japanese capital. The islet is estimated to be about 200 meters in diameter.

The new island may be eroded away just as quickly as it appeared, but it also may become a permanent part of the chain, volcanologist Hiroshi Ito, who travelled with the Coast Guard, told the FNN news network.

Asap dari gunung berapi dasar laut meletus membentuk sebuah pulau baru di luar pantai Nishinoshima, sebuah pulau kecil yang tidak didiami, dalam rantaian Ogasawara selatan di pulau-pulau ini November 21, 2013 (Reuters/Kyodo - think IN pictures @1WORLDCommunity)

Letusan pada hari Khamis adalah yang pertama dilaporkan di kawasan itu sejak pertengahan 1970-an. Aktiviti yang paling berapi ada yang hilang tidak dapat dikesan, kerana ia berlaku di dalam di dasar laut di sepanjang parit Izu-Ogasawara-Mariana.

Kerajaan Jepun agak sensitif tentang ketuanan wilayah di negara ini dan mempunyai beberapa pertikaian sempadan dengan negara jiran. Ia mengalu-alukan tambahan yang tidak dijangka.

“Jika ia menjadi sebuah pulau yang lengkap, kita akan berasa gembira untuk mempunyai wilayah lebih,” kata jurucakap kerajaan Yoshihide Suga.

The eruption on Thursday is the first reported in the area since the mid-1970s. Most volcanic activity there goes undetected, because it goes on deep on the seabed along the Izu-Ogasawara-Marianas Trench.

The Japanese government is quite sensitive about the country’s territorial supremacy and have a number of border disputes with neighbours. It welcomed the unexpected addition.

"If it becomes a full-fledged island, we would be happy to have more territory," governmental spokesman Yoshihide Suga said.

Asap dari gunung berapi dasar laut meletus membentuk sebuah pulau baru di luar pantai Nishinoshima (atasKiri), sebuah pulau kecil yang tidak berpenghuni, dalam rantaian Ogasawara selatan di pulau-pulau ini November 20, 2013 (Reuters/Japan Coast Guard/Handout via Reuters - think IN pictures @1WORLDCommunity)


(happening Today) SYRIA melawan KEGANASAN bagi pihak DUNIA, Wakil SYRIA ke PBB Dr Al-Jaafari . . .SitiWanMahani - Al ‘Jaafari membidas rejim Saudi, Qatar dan Turki sebagai sepenuhnya untuk menyalahkan untuk meneruskan perbuatan pengganas yang sasaran orang awam, anggota tentera dan infrastruktur di Syria.

Wakil Tetap Syria ke PBB Bashar al-Jaafari menegaskan pada hari Selasa bahawa kerajaan Syria adalah memerangi Qatar dan Arab yang membiayai kumpulan pengganas takfiri bagi pihak seluruh DUNIA.

Menangani Perhimpunan Agung PBB Sosial, Kemanusiaan Jawatankuasa Hal Ehwal Kebu-dayaan (Jawatankuasa Ke-3) sebelum mengundi pada draf resolusi Saudi- cadangan ter-hadap Syria di bawah tajuk ‘Hak Asasi Manusia Keadaan di Republik Arab Syria, al- Jaafari membidas Saudi, rejim Qatar dan Turki sebagai sepenuhnya untuk menyalahkan untuk meneruskan perbuatan pengganas yang orang awam sasaran, anggota tentera dan infrastruktur di Syria.

Recorded from Syrian Official Tv Channel and brought to you by (Direkodkan daripada Syria TV Rasmi Channel dan dibawa kepada anda oleh): 

Syria is battling terrorism on the world's behalf, Syria's Representative to the UN Dr. al-Jaafari

Al 'Jaafari lashed out at the Saudi, Qatari and Turkish regimes as being fully to blame for the continuation of terrorist acts that target civilians, military personnel and infrastructure in Syria.

Syria's Permanent Representative to the UN Bashar al-Jaafari stressed on Tuesday that the Syrian government is combating the Qatari- and Saudi-funded takfiri terrorist groups on behalf of the whole world.

Addressing the UN General Assembly Social, Humanitarian Cultural Affairs Committee (Third Committee) prior to voting on a Saudi-proposed draft resolution against Syria under the title 'Human Rights Condition in the Syrian Arab Republic', al-Jaafari lashed out at the Saudi, Qatari and Turkish regimes as being fully to blame for the continuation of terrorist acts that target civilians, military personnel and infrastructure in Syria.

BATU, GAS pemedih mata seperti mana POLIS Mesir MENYURAIKAN bantahan TAHRIR . . .SitiWanMahani - Sekurang-kurangnya seorang terbunuh apabila polis rusuhan Mesir menyerbu Tahrir Square di Kaherah malam Selasa untuk menyuraikan membaling batu penunjuk perasaan, seorang pegawai Kementerian Kesihatan berkata. Polis yang disokong oleh kereta perisai melepaskan gas pemedih mata dan tembakan selepas pertempuran di dataran untuk penunjuk perasaan berselerak yang berkumpul untuk menandakan ulang tahun ke-2011 demonstrasi, apabila lebih daripada 40 penunjuk perasaan terbunuh.

Stones, tear gas as Egypt police disperse Tahrir protest

At least one person was killed when Egyptian riot police stormed Cairo's Tahrir Square late Tuesday to disperse stone-throwing protesters, a Health Ministry official said. Police backed by armored vehicles fired tear gas and shots after clashes in the square to scatter protesters who had gathered to mark the anniversary of 2011 demonstrations, when more than 40 protesters were killed.

WatchMoreVideos 'MALHAMA Which Already Started

NETANYAHU untuk PUTIN: Selesaikanlah IRAN seperti mana yang Anda lakukan kepada SYRIA . . .

Presiden Rusia Vladimir Putin (kanan) bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu semasa mesyuarat mereka di Kremlin Moscow, pada 20 November 2013. Netanyahu tiba hari ini di Moscow. (Russia's President Vladimir Putin (R) speaks with Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu during their meeting in Moscow's Kremlin, on November 20, 2013. Netanyahu arrived today in Moscow. (AFP Photo/Alexei Nikolsky - think IN pictures @1WORLDCommunity)

SitiWanMahani - PM Israel Benjamin Netanyahu telah mencadangkan isu nuklear Iran perlu diselesaikan dengan pendekatan yang sama seperti Rusia tawarkan untuk Syria, berkata ia akan aman untuk Tehran sama seperti ia adalah untuk negara yang dilanda perang Arab.

“Ini akan menjadi aman, penyelesaian diplomatik isu nuklear Iran hanya cara ia [penye-lesaian] yang mana telah dicapai di Syria mengenai senjata kimia,” kata Perdana Menteri Israel di akhbar- persidangan dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Sementara itu, Presiden Putin berkata beliau berharap hasil positif daripada rundingan di Geneva, menekankan bahawa kedua-dua Rusia dan Israel yakin bahawa “resolusi saling boleh diterima” boleh didapati.

Netanyahu telah berbanding isu nuklear Iran untuk memiliki Syria senjata kimia menga-takan bahawa ia adalah satu perkara yang “hampir sama” dengan apa yang “negeri [kum-pulan P5 +1] yang terlibat dalam rundingan Geneva” kini rundingan.

Netanyahu menekankan bahawa Israel berminat untuk penyelesaian yang aman dan diplomatik bagi Iran, sama seperti dengan Syria, di mana proses perlucutan senjata berlaku.

“Saya fikir kita boleh membuat kesimpulan yang serius daripada resolusi bahawa kuasa telah mencapai pada senjata bukan konvensional Syria. Dalam kes Syria, Rusia dan kuasa lain yang agak wajar menegaskan penuh pelucutan senjata di Syria,” katanya.

Netanyahu berkata bahawa masyarakat antarabangsa tidak akan bersetuju untuk membe-narkan Syria untuk mengurangkan keupayaan senjata kimia, tetapi membenarkan ia untuk mengekalkan keupayaan untuk mengumpul lebih banyak stok simpanan di masa depan.

PM Israel berkata,” masyarakat antarabangsa pasti mesti awasi pelaksanaan resolusi Majlis Keselamatan PBB oleh Iran, iaitu untuk menghentikan pengayaan uranium, untuk menghapus sentrifugal, untuk mengeluarkan bahan yang kaya dari Iran dan menghapus reaktor dalam Arak”.

Sejak tahun 2006, Majlis Keselamatan PBB telah mengenakan satu siri sekatan mensa-sarkan entiti, orang yang terlibat dalam program nuklear Iran. Selain itu, berasingan Amerika Syarikat dan EU sekatan telah disasarkan tenaga Iran dan sektor perbankan.

Jika dicapai, perjanjian itu dapat melihat program nuklear Iran ditahan selama 6 bulan, dalam pertukaran untuk negara-negara Barat mengangkat sekatan.

Di bawah perjanjian itu, Amerika Syarikat berkata ia akan unfreeze tidak lebih daripada $ 10 bilion wang Iran.

Netanyahu menegaskan bahawa aktiviti dan nuklear Iran “cuba untuk membangunkan sen-jata nuclear” kekal menjadi ancaman utama untuk “kewujudan Israel” dan “keamanan dan keselamatan” di seluruh DUNIA.

Perdana Menteri Israel, adalah di Moscow untuk cuba memujuk Rusia untuk mengenakan terma sukar dalam perjanjian nuklear dengan Iran bahawa negara Yahudi itu kuat yang menentang.

Netanyahu telah mengadakan pertemuan dengan Presiden Vladimir Putin secara tertutup untuk menyuarakan kebimbangan beliau mengenai perjanjian itu sedang dibincangkan di Iran rundingan nuklear di Geneva, di mana diplomat kanan dari Britain, China, Perancis, Russia, Amerika Syarikat dan Jerman (dikenali bersama sebagai kumpulan P5 +1) kembali di meja rundingan .

Israel menganggap simpanan bahan nuklear Iran ancaman manusia dan mahu uranium diperkaya untuk dikeluarkan dan keupayaan dibongkar.

Rusia berharap yang pihak akan memuktamadkan perjanjian semasa rundingan di Geneva minggu ini. Ia juga berusaha untuk membekukan atau membendung aktiviti-aktiviti nuklear Iran dalam pertukaran untuk bantuan beberapa dari sekatan antarabangsa.

Pusingan sebelumnya rundingan di Geneva 2 minggu lalu gagal untuk menghasilkan per-janjian. Beberapa menyalahkan yang kegagalan di Perancis, manakala yang lain, teru-tamanya Amerika Syarikat, menunjukkan di Tehran, mengatakan bahawa ia “tidak boleh mengambil” ia sebagai P5 +1 “membentangkan cadangan kami kepada Iran”.

Netanyahu to Putin: Resolve Iran like you did Syria

Israeli PM Benjamin Netanyahu has suggested Iran’s nuclear issue should be resolved with the same approach as Russia offered for Syria, saying it will be peaceful for Tehran just like it was for the war-torn Arab state.

“This will be a peaceful, diplomatic solution of Iran’s nuclear issue just the way it [solution] has been achieved in Syria regarding its chemical weapons,” the Israeli Prime Minister said at a press-conference with Russia’s President Vladimir Putin. 

For his part, President Putin said he was hopeful of a positive outcome from the talks in Geneva, stressing that both Russia and Israel were optimistic that a "mutually acceptable resolution" could be found.

Netanyahu has compared Iran’s nuclear issue to Syria's possession of chemical weapons saying that it was a matter “very similar” to what the “states [P5+1 group] involved in Geneva talks” are now negotiating. 

Netanyahu stressed that Israel is interested in a peaceful and diplomatic solution for Iran, just like with Syria, where the disarmament process going on.  

"I think that we can draw serious conclusions from the resolution that the powers have reached on Syria's non-conventional weapons. In the case of Syria, Russia and other powers quite justifiably insisted on full the disarmament of Syria,"  he said.

Netanyahu said that the International community would not agree to allow Syria to reduce its chemical weapons ability but allowing it to keep its capacity to amass more stockpiles in the future.

The Israeli PM said "the international community must definitely watch closely the implementation of the UN Security Council resolution by Iran, namely, to cease uranium enrichment, to dismantle the centrifuges, to withdraw the enriched material from Iran and dismantle the reactor in Arak". 

Since 2006, the UN Security Council has imposed a series of sanctions targeting entities, people involved in Iran's nuclear program. Besides that, separate US and EU sanctions have targeted Iran's energy and banking sectors

If reached, the deal could see Iran’s nuclear program put on hold for six months, in exchange for Western nations lifting sanctions.

Under the deal, the US said it would unfreeze no more than $10 billion of Iran’s money.

Netanyahu  has reiterated that Iran’s nuclear activity and “attempts to develop a nuclear weapon” remain the main threat for “Israelis existence” and “peace and security” in the whole world.

The Israeli Prime Minister is in Moscow to try to persuade Russia to impose tougher terms in a nuclear deal with Iran that the Jewish state strongly opposes.

Netanyahu has met President Vladimir Putin behind closed-doors to voice his concerns about the deal being discussed at Iran nuclear talks in Geneva, where senior diplomats from Britain, China, France, Russia, the US and Germany (known together as P5+1 group) are back at the negotiating table.

Israel considers Iran’s stockpile of nuclear material a mortal threat and wants its enriched uranium to be removed and capabilities dismantled.

Russia is hopeful the sides will hammer out a deal during talks in Geneva this week. It is also seeking to freeze or curb Iran's nuclear activities in exchange for some relief from international sanctions.

The previous round of talks in Geneva two weeks ago failed to produce an agreement. Some blamed the failure on France, while others, particularly the US, pointed at Tehran, saying that it “couldn't take” it as the P5+1 “presented our proposal to the Iranians”.
Sheikh Imran Hosein Rahmatullahi 'alaih TEMU-bual dengan Imam aber Berisha dari Albania . . .

Correction (pembetulan): Nama imam dari Albania adalah Arber Berisha, bukan “aber” ‘seperti dalam video. Memohon maaf saya untuk kesilapan. (The name of the imam from Albania is Arber Berisha , not “aber” ‘as in the video. My apologies for the error).

40,000 tentera NATO ke peringkat Besar-besaran latihan perang EROPAH . . .SitiWanMahani - Selepas 2014 sisipan dari Afghanistan, NATO bersedia untuk menga-dakan latihan perang Eropah besar-besaran yang melibatkan 40,000 tentera, kira-kira 7 kali saiz latihan baru-baru ini di Baltic, dengan pengkritik dalam krisis yang melanda EU memanggil ia satu pembaziran wang.

Perikatan Barat mendakwa ini adalah untuk menguji keupayaan dan kerjasama ahli, teru-tamanya atas sebab-sebab yang hampir sama komitmen Amerika bagi persekutuan, serta menjaga kelebihan mereka selepas misi Afghanistan berakhir.

Latihan, bersedia untuk memulakan pada tahun 2015, akan melibatkan 40,000 tentera dikerahkan di Sepanyol dan Portugal. NATO tentera darat komander Tentera Amerika Syarikat Leftenan-Jeneral Frederick Hodges memberitahu Reuters bahawa “jenis latihan ini, jenis kerumitan ini, akan menjadi kebiasaan,” supaya latihan hanya yang pertama dalam satu siri.

Alasan utama yang diberikan oleh NATO adalah bahawa tentera perlu tinggal ketajamam dan amalan operasi mereka, terutama selepas Afghanistan, pada masa-masa tidak aktif ketenteraan.

Ketua Setiausaha NATO Anders Fogh Rasmussen telah menekankan betapa pentingnya peranan Eropah dalam pakatan itu, pada bulan September berkata bahawa “negara-negara Eropah boleh - dan harus -  Melakukan lebih banyak untuk dipadankan dengan komitmen Amerika”

Tetapi beberapa yang di Eropah mengatakan bahawa EU tidak mampu seperti usaha yang mahal pada masa-masa kesusahan ekonomi, dan bahawa ia tidak benar-benar perlu sama adanya.

Karl Rehbaum, seorang bekas pegawai dengan perkhidmatan keselamatan Jerman Timur, mengatakan bahawa “tidak ada keperluan untuk meletakkan pasukan ini di Eropah. Saya fikir mereka akan tunggu operasi sehingga menghamburkan kata-kata walaupun Afghanistan tidak akan berakhir . . . Daripada tentera pertahanan, mereka mahu membuat tentera campur tangan, pencerobohan. NATO bertanggungjawab untuk 3 suku senjata global menghabiskan pada satu masa apabila ramai di antara ahli-ahlinya yang rata-rata berpecah.”

40,000 NATO troops to Stage massive European War Games

After the 2014 pullout from Afghanistan, NATO is set to stage huge European war games involving 40,000 troops, about seven times the size of the recent drills in the Baltic, with critics in the crisis-hit EU calling it a waste of money.

The Western alliance claims this is to test the members’ capability and teamwork, mainly for reasons of matching America’s commitment to the alliance, as well as keeping their edge after the Afghan mission is over.

The exercises, set to start in 2015, will involve 40,000 troops deployed in Spain and Portugal. NATO land forces commander U.S. Army Lieutenant-General Frederick Hodges told Reuters that "this kind of exercise, this sort of complexity, is going to be the norm," so the exercises are just the first in a series.

The major reason given by NATO is that troops need to stay sharp and practice their interoperability, especially after Afghanistan, in times of military inactivity.

NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen has emphasized the importance of Europe’s role in the alliance, in September saying that “European nations can – and should – do more to match America’s commitment.”

But some in Europe say that the EU cannot afford such an expensive venture in times of economic hardship, and that it isn’t really necessary either.

Karl Rehbaum, a former officer with the East German security services, says that “there isn’t any need to put these troops in Europe. I think they would’ve ramped up operations even if Afghanistan wasn’t coming to an end… Instead of a defensive army, they want to make an army of intervention, of aggression. NATO is responsible for three-quarters of global arms spending at a time when many of its members are flat broke.”

Tentera Amerika Syarikat dengan Keselamatan Antarabangsa Assistance Force (ISAF) menjaga di tapak serangan berani mati di Kabul, February 27, 2013. (Reuters/Omar Sobhani – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Di Berlin, sebagai contoh, satu kumpulan penunjuk perasaan yang dikenali sebagai “Ibu terhadap Perang,” adalah pusat bandar baru-baru ini, memegang sepanduk yang berkata “Tidak untuk Campurtangan” - panggilan untuk Eropah untuk berhenti membuang wang ke tentera dan menjaga menekan isu-isu ekonomi yang melanda benua secara besar-besaran.

“Penduduk semakin miskin, dan perang semakin mahal. Ini jenis latihan adalah satu ancaman kepada masyarakat, "kata seorang penunjuk perasaan memberitahu RT Peter Oliver.

Satu lagi mengatakan bahawa ia adalah “gila untuk berfikir ini mempunyai kaitan dengan mana-mana negeri penyangak. Dengan mengadakan operasi di Eropah menunjukkan bahawa NATO masih mencari ke arah Rusia.”

Siri akan datang latihan perang datang di tengah-tengah meluas pengurangan perbe-lanjaan tentera di seluruh NATO, ekoran campur tangan tentera yang mahal di tem-pat-tempat seperti Libya dan Afghanistan yang merupakan parit yang besar ke atas sumber-sumber.

Walaupun operasi itu dilaporkan sedang dilakukan untuk mengekalkan kesediaan pertempuran tentera dan mengekalkan penyelarasan, latihan perang baru diumumkan hanya beberapa hari selepas JAZZ Kuat Kukuh kekuasaanNya latihan yang berlaku pada awal November, berhampiran dengan sempadan Rusia dan banyak mengecewakan Moscow.

JAZZ teguh yang di panggil menyasarkan “musuh fiksyen,” walaupun ia adalah rahsia lagi bahawa ‘Alarmists’ di negara-negara seperti Latvia, Estonia dan Lithuania telah meng-hiburkan kemungkinan bahawa Rusia akan mengumpul kuasa pada sempadan mereka dalam usaha untuk menakluk mereka dan membina semula Kesatuan Soviet.

Menteri Pertahanan latvian Artis Pabriks memberitahu Reuters: “Rusia sebagai sebuah negara dalam tempoh 5 tahun yang lalu telah meningkat ketegasan dalam Baltic . . . ‘JAZZ Kuat Kukuh kekuasaanNya’ adalah penting untuk kita, kerana ini adalah latihan yang pertama di mana kita benar-benar melatih untuk mempertahankan wilayah kami.”

In Berlin, for example, a group of demonstrators, known as “Mothers against War,” were downtown recently, holding banners that said “No to Intervention” – a call for Europe to stop throwing money at the military and take care of the pressing economic issues afflicting the continent on a massive scale.

“The population is getting poorer, and wars are getting more expensive. These type of exercises are a threat to society,” one of the demonstrators told RT’s Peter Oliver.

Another said that it was “crazy to think this has anything to do with any rogue state. By holding operations in Europe it shows that NATO is still looking toward Russia.”

The upcoming series of war games comes amid widespread military spending cutbacks throughout NATO, in the wake of the expensive military interventions in places such as Libya and Afghanistan, which were a great drain on resources.

Although the operation is reportedly being done to sustain the troops’ battle readiness and retain coordination, the new war games were announced just days after the Steadfast Jazz exercises that took place in early November, close to the Russian border and much to Moscow’s dismay.

Steadfast Jazz was ostensibly targeting a “fictional enemy,” although it was no secret that alarmists in countries like Latvia, Estonia and Lithuania were entertaining the possibility that Russia would amass its forces at their borders in a bid to conquer them and rebuild the Soviet Union.

Latvian Defense Minister Artis Pabriks told Reuters: "Russia as a country in the last five years has been increasing its assertiveness in the Baltic . . .'Steadfast Jazz' is important to us, as these are the first exercises where we are really training to defend our territory."

Tentera NATO dengan Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) tiba di tapak serangan berani mati di Kabul Mei 16, 2013. (Reuters/Mohammad Ismail  – think IN pictures @1WORLDCommunity)

Pegawai-pegawai NATO menafikan bahawa latihan ini bertujuan untuk menakutkan Rusia, tetapi itu tidak berbuat banyak untuk menghilangkan ketakutan pegawai Rusia berkenaan dengan blok inching lebih dekat dan lebih dekat dengan sempadan barat negara itu.

Syak wasangka kekal dengan mengambil kira akan datang sistem pertahanan peluru berpandu NATO, yang tuntutan organisasi sedang bersedia untuk senario penyangak negeri dari orang-orang Korea Utara atau Iran. Walau bagaimanapun, sistem itu akan menunjuk senjata secara langsung di Rusia. Dalam langkah terbaru ini, Amerika Syarikat dan Romania pada awal November mula merombak pangkalan tentera mereka di negara timur Eropah, yang adalah untuk mengadakan beberapa elemen perisai ABM.

Rasmussen, bercakap tentang senaman JAZZ Kuat Kukuh kekuasaanNya baru-baru ini, pada satu sidang akhbar di Latvia pada 6 November bahawa permainan adalah “sudah tentu isyarat kepada sesiapa yang mungkin mempunyai apa-apa niat untuk menyerang sekutu NATO, tetapi saya tidak mengharapkan Rusia untuk mempunyai apa-apa niat untuk menyerang sekutu NATO, maka Rusia tidak harus bimbang. jadi, anda mungkin berkata ia adalah satu isyarat kepada sesiapa yang berkenaan.”

Rainer Rupp, seorang bekas pegawai perisikan Jerman dengan HVA, percaya bahawa latihan semasa perlu diperiksa terhadap latar belakang pengalaman Afghanistan dan bahawa latihan akan datang mempunyai kaitan dengan keselamatan Eropah atau menyimpan semua orang bersedia untuk apa-apa senario mungkin datang.

Di sana, beliau menjelaskan, NATO “boleh menguji operasi yang” hanya juga. Walau bagai-manapun, kini, “dengan negara-negara NATO - terutamanya Amerika Syarikat - mening-galkan Afghanistan yang dipukul seperti anjing dengan ekor antara kakinya, mereka perlu projek dan menunjukkan kepada DUNIA bahawa mereka masih mempunyai kuku tajam. “Rupp melihat latihan sebagai apa-apa lebih daripada “sebahagian daripada usaha berterusan . . . menakutkan negara-negara yang tidak mengikuti secara sukarela Amerika Syarikat dan memimpin Eropah.”

NATO officials are denying that the exercises were aimed at intimidating Russia, but that did not do much to allay the fears of Russian officials concerned with the bloc inching closer and closer to the country’s western borders.

Suspicions remain with regard to NATO’s upcoming missile defense system, which the organization claims is preparing for rogue-state scenarios from the likes of North Korea or Iran. However, the system would be pointing its weapons directly at Russia. In the latest move, the US and Romania in early November began to revamp their military base in the eastern European country, which is to hold some elements of the ABM shield.

Rasmussen, speaking of the recent Steadfast Jazz exercise, told a news conference in Latvia on November 6 that the games are "of course a signal to anyone who might have any intention to attack a NATO ally, but I don't expect Russia to have any intention to attack NATO allies, so the Russians shouldn't be concerned. So you might say it is a signal to whom it may concern."

Rainer Rupp, a former German intelligence officer with the HVA, believes that the current exercises should be examined against the background of the Afghan experience and that the upcoming games have little to do with European security or keeping everyone ready for whatever scenarios may come.

There, he explains, NATO “could test its interoperability” just as well. However, now, “with NATO countries – especially the United States – leaving Afghanistan beaten like a dog with the tail between its legs, they need to project and show the world that they still have their claws sharpened.” Rupp sees the games as nothing more than “part of a continued effort of…intimidating nations that don’t follow voluntarily the US and European lead.”


WatchMoreVideos 'MALHAMA Which Already Started

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...